to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:25 | 09.08.2022

Διεθνή

Έρευνα του FBI στο σπίτι του Τραμπ στη Φλόριντα

Ο πρώην πρόεδρος χαρακτήρισε την έρευνα «έφοδο» και παραπονέθηκε ότι οι αρχές διέρρηξαν ένα χρηματοκιβώτιο. Η είδηση φάνηκε να αποτελεί έκπληξη για κορυφαίους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.


Η έρευνα φαίνεται να επικεντρώνεται σε υλικό που πήρε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι το FBI ερεύνησε το σπίτι του στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα και άνοιξε ένα χρηματοκιβώτιο - ένας απολογισμός που σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση των ερευνών για τα τελευταία στάδια της προεδρίας του.

«Το έθνος μας ζει μαύρες μέρες, το όμορφο σπίτι μου, το Μαρ-α-Λάγκο στο Παλμ Μπιτς, στη Φλόριντα, πολιορκείται και ερευνάται και έχει καταληφθεί από πολυάριθμους πράκτορες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας», επέμεινε ο Ρεπουμπλικάνος. «Παραβίασαν ακόμα και το χρηματοκιβώτιό μου!». Κατήγγειλε πως υφίσταται «πολιτικό διωγμό».

Η έρευνα, σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους που γνωρίζουν την υπόθεση, φαίνεται ότι επικεντρώθηκε σε υλικό που ο κ. Τραμπ είχε φέρει μαζί του στο Μαρ-α-Λάγκο, την ιδιωτική λέσχη και κατοικία του, όταν έφυγε από τον Λευκό Οίκο. Τα κουτιά αυτά περιείχαν πολλές σελίδες διαβαθμισμένων εγγράφων, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το περιεχόμενό τους.

Ο κ. Τραμπ καθυστέρησε να επιστρέψει 15 κιβώτια με υλικό που ζητούσαν αξιωματούχοι των Εθνικών Αρχείων για πολλούς μήνες, και το έκανε μόνο όταν υπήρξε απειλή ότι θα αναλάβουν δράση για την ανάκτησή τους. Η υπόθεση παραπέμφθηκε από τα Εθνικά Αρχεία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Το ζήτημα του πώς ο Ντόναλντ Τραμπ χειρίστηκε διαβαθμισμένο υλικό είναι περίπλοκο καθώς ως πρόεδρος είχε το δικαίωμα να αποχαρακτηρίσει οποιαδήποτε κυβερνητική πληροφορία. Δεν είναι σαφές αν, πριν εγκαταλείψει το αξίωμά του, ο κ. Τραμπ είχε αποχαρακτηρίσει το υλικό που ανακαλύφθηκε στα κουτιά. Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο, δεν διατηρεί πλέον τη δυνατότητα να αποχαρακτηρίσει έγγραφα μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα.

Όσο ήταν στο αξίωμα, επικαλέστηκε την εξουσία αποχαρακτηρισμού πληροφοριών αρκετές φορές, καθώς η κυβέρνησή του δημοσιοποιούσε υλικό που τον βοηθούσε πολιτικά, ιδίως σε θέματα όπως η έρευνα για τις σχέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας με τη Ρωσία.

Η έρευνα συνιστά την πιο πρόσφατη σημαντική στροφή των μακροχρόνιων ερευνών σχετικά με τις ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προεδρία του, και μάλιστα ενώ ο ίδιος μοιάζει να σκέφτεται την  ανακοίνωση μιας ακόμη υποψηφιότητας για τον Λευκό Οίκο.

Ήρθε καθώς το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει εντείνει τη χωριστή έρευνά του για τις προσπάθειες του κ. Τραμπ να παραμείνει στο αξίωμα μετά την ήττα του στις κάλπες στις εκλογές του 2020 και καθώς ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει επίσης μια επιταχυνόμενη ποινική έρευνα στη Τζόρτζια και αστικές αγωγές στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Τραμπ θεωρεί εδώ και καιρό το FBI εργαλείο των Δημοκρατικών, και η έρευνα προκάλεσε οργισμένη αντίδραση μεταξύ των υποστηρικτών του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και στην άκρα δεξιά της αμερικανικής πολιτικής.

Για να λάβει ένταλμα έρευνας, το FBI πρέπει να έχει πείσει κάποιον δικαστή ότι υπήρχαν βάσιμες υποψίες ότι είχε διαπραχθεί έγκλημα και ότι θα μπορούσαν να βρουν αποδεικτικά στοιχεία στο Μαρ-α-Λάγκο, Και προφανώς θα χρειαζόταν την υπογραφή κορυφαίων αξιωματούχων του γραφείου και του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η έρευνα, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι ο κ. Τραμπ διέπραξε έγκλημα.

Για την ώρα δεν έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου, ωστόσο, στα τέλη Ιουλίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι ο κ. Τραμπ δεν βρισκόταν στην κατοικία του την ώρα της επιχείρησης του FBI, το οποίο εκτελούσε ένταλμα ερεύνης.

Ο κ. Τραμπ έχει μετατρέψει το ιδιόκτητο κλαμπ και γήπεδο γκολφ στο Παλμ Μπιτς στο σπίτι του αφότου εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021, αλλά γενικά περνάει τα καλοκαίρια σε άλλο κλαμπ γκολφ που του ανήκει, στο Μπέντμινστερ, στο Νιου Τζέρζι, καθώς το Μαρ-α-Λάγκο συνήθως κλείνει από τον Μάιο για το καλοκαίρι.

Από τη δήλωσή του, είναι φανερό ότι ο Τραμπ βλέπει ότι η συγκεκριμένη έρευνα μπορεί να του αποφέρει κάποιο πολιτικό όφελος, κάτι που επανέλαβαν και ορισμένοι σύμβουλοί του. Η πολιτική του ομάδα άρχισε να στέλνει προσκλήσεις για τη συγκέντρωση χρημάτων σχετικά με την έρευνα αργά το βράδυ της Δευτέρας.

ΠΗΓΗ: Έθνος & New York Times

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)