to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:25 | 08.08.2022

Διεθνή

Κούβα: Παραμένει εκτός ελέγχου η μεγάλη πυρκαγιά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Δεκαεπτά αγνοούμενοι και πάνω από 121 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της πυρκαγιάς που ξέσπασε από κεραυνό σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Κούβα και παραμένει εκτός ελέγχου για τέταρτη μέρα - Η κυβέρνηση ζήτησε προχθές, Σάββατο, βοήθεια από το εξωτερικό.


Η πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Κούβα εξακολουθεί να μαίνεται εκτός ελέγχου, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι μια τρίτη δεξαμενή καταστράφηκε από τις φλόγες.

Παρά τη μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστών με τη συνδρομή ελικοπτέρων, ακολούθησε νέα ισχυρή έκρηξη τα μεσάνυχτα της Κυριακής, υποχρεώνοντας τις αρχές να διατάξουν την άμεση εκκένωση της περιοχής.

«Συνέβη αυτό που φοβόμασταν» με την καταστροφή και τρίτης δεξαμενής, η οποία περιείχε αργό πετρέλαιο, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης του Ματάνσας, ο Μάριο Σαμπίνες Λορέντσο, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του μέσω Twitter.

Η κατάσταση είναι «πολύ περίπλοκη» με «τρεις δεξαμενές να φλέγονται», ανέφερε ο κυβερνήτης χωρίς να διευκρινίσει πόσες χιλιάδες κυβικά μέτρα αργού πετρελαίου περιείχε η τρίτη δεξαμενή. Συμπλήρωσε ότι πυροσβεστικές δυνάμεις από το Μεξικό και τη Βενεζουέλα έχουν σπεύσει σε βοήθεια.

Χθες Κυριακή, τέσσερα αεροπλάνα από το Μεξικό και τη Βενεζουέλα προσγειώθηκαν στο Βαραδέρο, 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ματάνσας, μεταφέροντας ειδικούς στην αντιμετώπιση πυρκαγιών σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τόνους πυροσβεστικού αφρού.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του και η τύχη άλλων 16 αγνοείται, ενώ 26 από τους τραυματίες παραμένουν σε νοσοκομεία και πέντε εξ αυτών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Συγγενείς των αγνοουμένων συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ. «Ο γιος μου έκανε το καθήκον του, πήγε» στη φωτιά, είπε δακρυσμένη η μητέρα ενός 19χρονου πυροσβέστη.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ εκτίμησε ότι θα χρειαστεί χρόνος έως ότου η φωτιά τεθεί υπό έλεγχο.

Τρεις τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, άλλοι τρεις σε πολύ σοβαρή κατάσταση και 12 είναι σοβαρά τραυματισμένοι, σύμφωνα με την Granma, την επίσημη εφημερίδα της Κ.Ε. του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας.

Η πυρκαγιά ξέσπασε τη νύχτα της Παρασκευής όταν κεραυνός χτύπησε μια από τις δεξαμενές των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στα προάστια του Ματάνσας, μιας πόλης 140.000 κατοίκων που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Αβάνας. Η φωτιά εξαπλώθηκε στη συνέχεια σε δεύτερη δεξαμενή.

Ο κυβερνήτης του Ματάνσας, ο Μάριο Σαμπίνες Λορέντσο, ανέφερε ότι περίπου 800 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

Σύμφωνα με τον Άσμπελ Λεάλ, διευθυντή εμπορικών δραστηριοτήτων της Cuba Petoleo Union (CUPET), η πρώτη δεξαμενή «περιείχε σχεδόν 26.000 κυβικά μέτρα εγχώριου αργού – ή περίπου το 50% της μέγιστης χωρητικότητάς της» τη στιγμή της καταστροφής. Η δεύτερη δεξαμενή περιείχε 52.000 κυβικά μέτρα μαζούτ. Υποστήριξε ότι η Κούβα δεν έχει βρεθεί ποτέ στο παρελθόν αντιμέτωπη με πυρκαγιά τέτοιας έκτασης.

Ανταπόκριση στην έκκληση για βοήθεια

Η Κούβα δέχθηκε προσφορές για βοήθεια από πολλές χώρες σήμερα ύστερα από την έκκληση που απηύθυνε για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πυρκαγιά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Η ανταπόκριση ήταν γρήγορη και ο πρόεδρος της Κούβας εξέφρασε μέσω Twitter «βαθειά ευγνωμοσύνη στις κυβερνήσεις του Μεξικού, της Βενεζουέλας, της Ρωσίας, της Νικαράγουας, της Αργεντινής και της Χιλής, που γρήγορα προσέφεραν υλική βοήθεια σε ένδειξη αλληλεγγύης σε αυτή την περίπλοκη κατάσταση».

«Είμαστε επίσης ευγνώμονες για την προσφορά τεχνικής βοήθειας από τις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο ίδιος. Ο αναπληρωτής Εξωτερικών Κάρλος Φερνάντεζ ντε Κόσιο δήλωσε ότι η αμερικανική προσφορά «έχει ήδη φθάσει στα χέρια ειδικών για να γίνει ο σωστός συντονισμός».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)