to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι «Ιφιγένειες» δεν θα σώσουν τον Κ. Μητσοτάκη

Άρθρο του Τομεάρχη Εξωτερικών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γ. Κατρούγκαλου στον ιστότοπο iEidiseis


Έλεγα στην αρχή της εβδομάδας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του iEidiseis, ότι η κυβέρνηση φοβάται, τρέμει τη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων που θα έρθει και προσπαθεί συνειδητά να συγκαλύψει το θέμα. Μέχρι τη χθεσινή ημέρα, ημέρα των παραιτήσεων, η κυβέρνηση πράγματι επιχειρούσε να αντιμετωπίσει επικοινωνιακά το σκάνδαλο των υποκλοπών χρησιμοποιώντας την μηντιακή της υπεροπλία με δύο τρόπους: Αφενός εξαφανίζοντας το θέμα από τα ΜΜΕ στα οποία μπορεί να υπαγορεύει την ατζέντα της, αφετέρου υποβαθμίζοντας το («πάντα και παντού γίνονταν αυτά») ή διαστρέφοντας συνειδητά την πραγματικότητα. Ο υπεύθυνος Προσωπικών Δεδομένων της Ν.Δ., κ. Βαγγέλης Παπακωνσταντίνου δημοσίευε άρθρο με τίτλο «Παρακολουθήσεις κινητών: μήπως φταίει και το “θύμα”;», ενώ εφημερίδα της παράταξης το έφτασε στα άκρα γράφοντας πρωτοσέλιδα «Μέσα από το ΠΑΣΟΚ το μήνυμα παγίδα στο Νίκο Ανδρουλάκη». Ο δύσμοιρος κυβερνητικός εκπρόσωπος που αρχικά ισχυριζόταν ότι οι παρακολουθήσεις γίνονται από ιδιώτες ανασκεύασε, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να γνωρίζει διότι αυτό θα ήταν προβληματικό», προσθέτοντας ότι το βάρος της απόφασης και της τεκμηρίωσης την έχει η εισαγγελέας της ΕΥΠ.


Ορθά ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε «ντροπιαστική» την επικοινωνιακή αυτή τακτική. Όσα όμως ακολούθησαν στη θαυμαστή πρώτη Παρασκευή του Αυγούστου, όπου «δεν υπάρχουν ειδήσεις», δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων και δεν μπορεί πλέον να κρύψει τον πανικό της. Τι μάθαμε από τις ανακοινώσεις ή τις διαρροές για τις δύο παραιτήσεις; Από κυβερνητικές πηγές, ότι η παραίτηση του κ. Δημητριάδη έχει ως στόχο την «αποσύνδεση της υπόθεσης των υποκλοπών από το Μέγαρο Μαξίμου», διότι «μέσα σε ένα κλίμα τοξικότητας, τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά δυσλειτουργικά και για την κυβέρνηση και για τον ίδιο τον κ. Δημητριάδη». (Η αντιπολίτευση, κατά την πρωτότυπη αυτή άποψη, δεν έπρεπε να ασκεί κριτική στις αντισυνταγματικές και υπονομευτικές για τη δημοκρατία κυβερνητικές πρακτικές, γιατί έτσι δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα).


Οι ίδιες πηγές επεσήμαιναν πως «τόσο η κυβέρνηση όσο και ο παραιτηθείς ουδεμία σχέση έχουν με την υπόθεση Ανδρουλάκη». Λίγα λεπτά μετά, όμως, ήρθε η επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού για τον άλλο εκλεκτό του, διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα, που αποδίδει την παραίτηση σε «λανθασμένες ενέργειες που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων». Σύμφωνα με τις «πηγές», το «λάθος», όχι η πρόδηλη παρανομία, δεν έγκεινται στην παρακολούθηση αυτή καθεαυτή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά στο ότι, τάχα, ο κ. Κοντολέων δεν είχε παράσχει τη δέουσα ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου.


Οι ισχυρισμοί αυτοί υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Θα τολμούσε ποτέ ο κ. Κοντολέων, που ορθά έχει χαρακτηρισθεί «σκεύος επιλογής του πρωθυπουργού», που διορίσθηκε από αυτόν χωρίς να έχει τα τυπικά προσόντα για να είναι his master voice, να προχωρήσει σε παρακολούθηση ανώτατου πολιτικού στελέχους της αντιπολίτευσης χωρίς να ενημερώσει τον κ. Δημητριάδη, που παραδέχθηκε ότι αποτελούσε το σύνδεσμο του με τον Κ. Μητσοτάκη για ό,τι άξιο λόγου έκανε η υπηρεσία του; Και θα προχωρούσε ο στενότερος συνεργάτης του Πρωθυπουργού, σε μία παραίτηση που όλοι την βλέπουν ως προφανέστατη ομολογία ενοχής, εάν δεν συνδεόταν με τις παρακολουθήσεις;


Ας δούμε τώρα γιατί και οι όψιμες εξηγήσεις της κυβέρνησης, εκθέτουν ακόμη περισσότερο την ίδια και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη. Ο νέος ισχυρισμός είναι ότι ο κ. Ανδρουλάκης παρακολουθείτο τάχα «νόμιμα», διότι χρησιμοποιήθηκαν συμβατικά μέσα και όχι το Predator έως και δύο μέρες μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ μετά τις εκλογές για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αυτομάτως τερματίστηκε. Σοβαρά; Μπορεί να είναι ποτέ νόμιμη η παρακολούθηση βουλευτή, πολιτικού στελέχους της αντιπολίτευσης; Και εάν υπήρχε κάποιος λόγος εθνικής ασφάλειας, έπαψε να υφίσταται δύο μέρες μετά την εκλογή του ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ; Ή μόνον οι Πρόεδροι των κομμάτων προστατεύονται από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου;


Η κυβέρνηση με τους ισχυρισμούς αυτούς ενισχύει, δεν αποδυναμώνει τις αμάχητες ενδείξεις ότι και ως προς την απόπειρα παρακολούθησης με το Predator ευθύνεται η ίδια. Και αυτό γιατί υπάρχει απόλυτος παραλληλισμός στις υποθέσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη. Θυμίζω ότι και τον τελευταίο παρακολουθούσε αρχικά η ΕΥΠ με νομότυπη διαδικασία επισύνδεσης, την οποία διέκοψε όταν ο δημοσιογράφος απευθύνθηκε στην αρμόδια Αρχή, την ΑΔΑΕ, ρωτώντας τι γίνεται με το τηλέφωνο του. Και στην περίπτωση του, μετά τη «νομότυπη» παρακολούθηση, ακολούθησε η παράνομη, μέσω του Predatorκαι μάλιστα από τον ίδιο δράστη. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στις δύο υποκλοπές Ανδρουλάκη και Κουκάκη χρησιμοποιήθηκε ως δόλωμα ο ίδιος ακριβώς σύνδεσμος, με παραποίηση ενός γνωστού μπλογκ, δηλαδή αντί για edolio5.blogspot.com blogspot.edolio5.com.


Ο απόλυτος εξευτελισμός όμως της κυβέρνησης προκύπτει και από την πρόθεση της να ενημερώσει, κατόπιν εορτής, τον κ. Ανδρουλάκη, σε ευθεία αντίθεση με την τροπολογία που προώθησε πέρσι ο κ. Πικραμένος για να κουκουλώσει τις παρακολουθήσεις και που δεν επιτρέπει, αντισυνταγματικά και αντίθετα με την ΕΣΔΑ, γνωστοποίηση της παρακολούθησης. Επιπλέον ο γνωστός κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, πρόσφατη επιλογή της κυβέρνησης για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αντί να επικεντρώσει κατά προτεραιότητα την έρευνα το στο εάν και πώς η Κυβέρνηση και η ΕΥΠ παραβίαζαν το Σύνταγμα και τους νόμους, ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει προσωπικά ποινική προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί πώς διέρρευσαν απόρρητα στοιχεία από την ΕΥΠ και έφτασαν στα χέρια Ανδρουλάκη - Κουκάκη. Ψάχνει να βρει δηλαδή όχι τους δράστες των υποκλοπών, αλλά να ελέγξει τους δημοσιογράφους, χάρη στους οποίους μάθαμε για το σκάνδαλο. Σχολή Μητσοτάκη στην πιο καθαρή μορφή της, déjà vuσε ό,τι δοκιμάσθηκε και στους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis, και αθωώθηκαν πανηγυρικά.


Ας μην αυταπατάται ο κ. Μητσοτάκης. Έχει προσωπική και ακέραια ευθύνη για την εργαλειοποίηση του κράτους, την ευθεία επίθεση στα δικαιώματα και την υπονόμευση της δημοκρατίας. Η θυσία των δύο Ιφιγενειών δεν θα τον σώσει. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι όταν αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων για τη δράση των μυστικών υπηρεσιών αυτές δεν έχουν τέλος. Θα φροντίσουμε και εμείς για αυτό.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)