to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:58 | 05.08.2022

Πολιτική

Predatorgate: Δε θα διασωθεί ο Μητσοτάκης από τις προσχηματικές παραιτήσεις - Σκληρή κριτική από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Οι συνταρακτικές αποκαλύψεις για τη διασύνδεση του άμεσου πρωθυπουργικού περιβάλλοντος με τις παρακολουθήσεις από το παράνομο λογισμικό Predator πολιτικού αρχηγού και δημοσιογράφου κλόνισαν την επιτελική ομάδα του Μαξίμου που εξανάγκασε σε παραίτηση τον γ.γ. του πρωθυπουργού και τον διοικητή της ΕΥΠ - Με παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ζητούν άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης αλλά και εξηγήσεις από τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών του μεταθέτοντας τις ευθύνες στο περιβάλλον του - Πώς μπορεί όμως ο εμπνευστής του επιτελικού κράτους που μόλις εκλέχθηκε πρωθυπουργός πήρε στον άμεσο έλεγχο του ΕΥΠ, Αθηναϊκό Πρακτορείο και ΕΡΤ, να παριστάνει τον ανήξερο;


Ν. Βούτσης: Με επίκεντρο το Μαξίμου τίθεται ζήτημα δημοκρατίας και κράτους δικαίου

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε συνέντευξη του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ σημειώνει ότι: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να αποσείσει την προσωπική του ευθύνη»

Είπε σγκεκριμένα: «Με την παραίτηση Δημητριάδη «έσπασε το σπυρί» μετά από ενάμιση χρόνο με την αναγνώριση του σκανδάλου και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό αλλά και από την προσπάθεια απόσεισης και των δικών του ευθυνών.

Με επίκεντρο το Μαξίμου τίθεται ευθέως πλέον ζήτημα δημοκρατίας και κράτους δικαίου γύρω από το σκάνδαλο των υποκλοπών κι όχι μόνο.

Επί ενάμιση χρόνο υπήρξε μία προσπάθεια που χαρακτηρίζεται από ένοχη παρατεταμένη σιωπή της κυβέρνησης, από επιχείρηση παραπληροφόρησης και από μία σαφή υπονόμευση της έρευνας  από τις αρμόδιες Ανεξάρτητες Αρχές που υπήρξε με τη γνωστή τροπολογία που έφερε ο κ. Πικραμμένος.

Ωστόσο μετά από τη δημοσιογραφική έρευνα που έγινε από δύο – τρεις πλευρές, οι οποίες λειτουργούν πραγματικά έτσι όπως πρέπει με δημοσιογράφους που τιμούν το επάγγελμά τους δεν ήταν πλέον εφικτό για την κυβέρνηση αλλά και προσωπικά για τον κ. Μητσοτάκη να αποστασιοποιείται από αυτό το πολύ μεγάλο πλέον σκάνδαλο με τις πολιτικές του πλευρές και τις μεγάλες πολιτικές ευθύνες με επίκεντρο το ίδιο το Μαξίμου.

Το όνομα του κ. Δημητριάδη ακούστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Ο ίδιος ο τέως πλέον διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων σε ερωτήσεις που τέθηκαν για το πως επικοινωνούσε με το Μαξίμου, αφού μετά τον νόμο της ΝΔ η ΕΥΠ βρίσκεται υπό τον έλεγχο και την σκέπη του ίδιου του Πρωθυπουργού, απάντησε ότι αυτή η επικοινωνία γινόταν πάντοτε μέσω του κ. Δημητριάδη. Άρα ο κ. Δημητριάδης είχε την πλήρη ενημέρωση για όλα όσα συνέβαιναν, όσα αποκαλύφτηκαν αλλά και όσα μένει να αποκαλυφθούν γύρω από αυτό το πολύ μεγάλο σκάνδαλο.

Διότι δεν είναι μόνο οι εταιρείες και οι δαιδαλώδεις διαδρομές των εταιρειών αυτών με τις οποίες είχε σχέση από ότι φαίνεται, ο κ. Δημητριάδης, ενώ είχε αυτήν την πολύ σοβαρή θέση δίπλα στον Πρωθυπουργό, είναι και ότι αυτές οι διαδρομές, οι δαιδαλώδεις επαναλαμβάνω, έφθαναν στο σημείο μηδέν, δηλαδή στην εταιρεία Intellexa, η οποία βρίσκεται εν Ελλάδι δυο- τρία χρόνια τουλάχιστον και η οποία είναι η εταιρεία που παρέχει τις υπηρεσίες του Predator διεθνώς και έχει έδρα στην χώρα μας. Άρα επειδή ποτέ δεν δόθηκε απάντηση πειστική για το αν και οι ελληνικές αρχές ή το ελληνικό κράτος είχαν ουσιώδη σχέση και χρησιμοποίηση υπηρεσιών της Intellexa, είναι φανερό ότι ο κ. Δημητριάδης παίρνει και αυτό το βάρος της ευθύνης που παραπέμπει ευθέως στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, πέραν από τις εταιρείες και του ασυμβιβάστου για τα αιολικά και τα άλλα, τα οποία τις τελευταίες μέρες έχουν έρθει στην επιφάνεια.

Οι παραιτήσεις των τελευταίων ωρών είναι ταυτόχρονα αναγνώριση της ύπαρξης του σκανδάλου με μια τεράστια καθυστέρηση, αλλά και μια προσπάθεια απόσεισης ευθυνών από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Είναι εντελώς απίθανο, αδύνατο και έξω από οποιαδήποτε λογική επί ενάμιση χρόνο με τις αποκαλύψεις των υποθέσεων Κουκάκη και Ανδρουλάκη αλλά και τις συνακροάσεις των γραφείων του ΚΚΕ,  τις παρακολουθήσεις δικηγόρων δημοσιογράφων και πολιτών, η Κυβέρνηση προφανώς δια του επικεφαλής της του κ. Μητσοτάκη, να απαντάει είτε με τροπολογίες που έδεναν τα χέρια της Ανεξάρτητης Αρχής, είτε δια του κ. Οικονόμου, με μια προσπάθεια παραπληροφόρησης πως τάχα είναι σύγκρουση ανάμεσα σε ιδιώτες, όταν πρωτομπήκε το θέμα του κ. Κουκάκη.

Η πολιτική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη είναι απόλυτη και προσωπική και η αποδοχή των παραιτήσεων εντάσσεται σε μία προσπάθεια απόσεισης προσωπικών ευθυνών.»

Γ. Ραγκούσης: Οι παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντος δεν θα διασώσουν τον Μητσοτάκη

«Είναι ομολογία ενοχής για τις έκνομες παρακολουθήσεις και το επιτελικό παρακράτος που έχουν στήσει» επισημαίνει σε δήλωση-ανάρτηση του στα social media ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γ. Δημητριάδη και του Διοικητή της ΕΥΠ, Π. Κοντολέοντος

Αναφέρει συγκεκριμένα: «Οι παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντος δεν θα διασώσουν τον Μητσοτάκη.

Είναι αναγνώριση ενοχής για τις έκνομες παρακολουθήσεις και το επιτελικό παρακράτος που έχουν στήσει.

Είναι η απόλυτη απόδειξη ότι όλοι τους - Γεραπετρίτης, Οικονόμου, Δημητριάδης και Μητσοτάκης - ψεύδονταν συστηματικά και οργανωμένα μέχρι σήμερα.»

Μάλιστα ο κ. Ραγκούσης υπενθυμίζει κοινοβουλευτική παρέμβαση που είχε κάνει διαμαρτυρόμενος για την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας προκειμένου να μην είναι αναγκασμένη η ΕΥΠ να γνωστοποιεί στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) όπου μίλησε για το επιτελικό παρακράτος έκνομων παρακολουθήσεων.

Αλέξανδρος Αυλωνίτης: Η Δημοκρατία δεν τίθεται σε παρακολούθηση

Ο βουλευτής Κέρκυρας και αναπληρωτής τομεάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Αυλωνίτης προχώρησε στην εξής δήλωση για το θέμα του Predatorgate, που συγκλονίζει την πολιτική επικαιρότητα:

«Η Δημοκρατία δεν τίθεται σε παρακολούθηση.

Οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ αποτελούν την ωμή και κυνική παραδοχή των κυβερνώντων.

Δεν αρκούν βέβαια για να ξελασπώσουν τις ευθύνες και του ίδιου του Πρωθυπουργού για ένα ακόμη σκάνδαλο- καρφί για τη Δημοκρατία μας.

Η προσβολή του κράτους δικαίου μας όσο κι αν αποσιωπηθεί θα συναντήσει την επιμονή του προοδευτικού κόσμου για ελευθερία, δικαιώματα, διαφάνεια και αξιοκρατία.

Στη θέα μιας απροστάτευτης δημοκρατίας, κανείς δεν μπορεί να μένει στο απυρόβλητο. Ακόμη και ο Πρωθυπουργός!»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)