to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:52 | 24.09.2013

Κοινωνία

Το επιχειρηματικό "success story" στην παιδεία

Πώς εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ, που προορίζονται για τη βελτίωση της παιδείας, μοιράζονται σε ημετέρους, χωρίς να παράγεται κανένα αναπτυξιακό και κοινωνικό όφελος


Την ώρα που οι εκπαιδευτικοί είναι στους δρόμους, ενάντια σε μια ισοπεδωτική πολιτική που κλείνει τα σχολεία και τους οδηγεί στην απόλυση,  τεράστια ποσά ξοδεύονται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και δια Βίου Μάθησης (ΕΠΕΔΒΜ) σε αναθέσεις μελετών, τεχνικών συμβούλων, διαφημιστικών ενεργειών, στο πλαίσιο «του εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος».

Συγκεκριμένα, στην Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής του ΕΠΕΔΒΜ έχουν εγκριθεί έργα ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ και μέσω συμβάσεων με αναδόχους έχουν ανατεθεί 14 εκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του Προϋπολογισμού αφορά τη Δημοσιότητα του Προγράμματος (7 έργα ύψους 10.396.600 ευρώ), αναθέσεις σε Συμβούλους Τεχνικής Υποστήριξης (37 αναθέσεις ύψους 8.792.250) και μελέτες (34 αναθέσεις ύψους 2.998.827).

Το ποσό των 10 εκατ. ευρώ για δημοσιότητα και προβολή  είναι πρόσθετο στα ποσά που δαπανώνται για δράσεις δημοσιότητας στο γενικό πλαίσιο υλοποίησης των έργων του ΕΠΕΔΒΜ, με σκοπό να αναδειχθούν «τα ανύπαρκτα οφέλη» των χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Για Τεχνική Υποστήριξη Υπηρεσιών και Φορέων του Υπουργείου Παιδείας, έχουν δεσμευθεί 9 εκατ. ευρώ και μοιράζονται κυρίως σε κρατικοδίαιτες  εταιρίες, συμβούλους και εμπειρογνώμονες, που στην πράξη δεν μεταφέρουν κάποια σημαντική τεχνογνωσία στον τρόπο υλοποίησης των έργων.

Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε περιπτώσεις όπως:

         έγκριση 20 έργων τεχνικής υποστήριξης στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠΕΔΒΜ, ύψους 3.917.150 ευρώ,

         έγκριση 3 έργων τεχνικής υποστήριξης στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής του Υπ. Παιδείας, ύψους 2.922.000 ευρώ,

         έγκριση 4 έργων τεχνικής υποστήριξης για το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ύψους 463.600 ευρώ, ενώ παράλληλα έχει γίνει και από το          Ινστιτούτο ανάθεση τεχνικής υποστήριξης ύψους 168.000 ευρώ,

         ανάθεση έργου ελέγχου πληρότητας φακέλων για αξιολόγηση προτάσεων, ύψους 34.510 ευρώ σε διαφημιστική εταιρία,

         ανάθεση 121 συμβάσεων σε φυσικά πρόσωπα για υποστηρικτικές εργασίες και εμπειρογνωμοσύνες ύψους 990.000 ευρώ.

Τέλος όσον αφορά τις αναθέσεις μελετών ενδιαφέρον προκαλεί  η ευρηματικότητα των τίτλων, που σε κάποιες περιπτώσεις, το περιεχόμενό τους βρίσκεται «στα όρια συνάφειας με τους στόχους» του Επιχειρησιακού Προγράμματος, ενώ μεγάλο μέρος των στοιχείων των μελετών ήταν ήδη διαθέσιμα στο Υπουργείο Παιδείας. 

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε περιπτώσεις μελετών, όπως:

        Μελέτη Βιωσιμότητας προτύπου Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.), ύψους 43.050 ευρώ.

        Μελέτη για την αποτύπωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, ύψους 137.022 ευρώ.

        Μελέτη σχετικά με τους τρόπους ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος μέσω της βελτίωσης της                 αποδοτικότητας των διαθέσιμων πόρων και μέσω της υιοθέτησης καλών διεθνών πρακτικών, ύψους 127.653 ευρώ.

        Εντοπισμός των Κομβικής Σημασίας Θεσμικών Αντιφάσεων, Ασαφειών ή/και Κενών Δικαίου στο Θεσμικό Πλαίσιο της Εκπαίδευσης, ύψους                 17.500 ευρώ.

        Μελέτη για τις δυνατότητες αναβάθμισης της διοίκησης της εκπαίδευσης, ενόψει των τρεχουσών νομοθετικών μεταρρυθμίσεων στο χώρο της         δημόσιας διοίκησης και αυτοδιοίκησης.

        Σχέδιο Δράσης για τον εξορθολογισμό του συστήματος φοιτητικής πρόνοιας, ύψους 49.500 ευρώ. Η ανάθεση έγινε στο Ίδρυμα Νεολαίας και             Δια Βίου Μάθησης που ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας και χρηματοδοτείται από το ΕΠΕΔΒΜ για την υλοποίηση έργων.

        Μελέτη για τις δυνατότητες βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του θεσμού της Πρακτικής Άσκησης στην εκπαίδευση, ύψους 46.760.

        Μελέτη για τις δυνατότητες μετεξέλιξης της κάρτας νέων της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς ως κάρτας-κουπόνι για την παροχή                         υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής και κατάρτιση, ύψους 18.327ευρώ η οποία ανατέθηκε στη διαφημιστική εταιρεία                                     ΚΟΜΙΟΥΝΙΚΕΪΣΟΝ ΕΦΕΚΤ, που συμμετέχει στην ένωση εταιριών που υλοποιεί το έργο Δημοσιότητας του ΕΠΕΔΒΜ.

Κυριότεροι ανάδοχοι των έργων είναι η γνωστή για τις "δουλειές της "στο Δημόσιο ΠΛΑΝΕΤ ΑΕ με συμβάσεις έως τώρα 1.484.609 ευρώ, οι σύμβουλοι δημοσιότητας ΦΟΡΤΣΙΟΥΝ και CREAM ΑΕΔΕ με 1.168.500 ευρώ έκαστος, ο Σύμβουλος Επικοινωνιακής Στρατηγικής ΣΠΙΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑΛ με 399.432 ευρώ, η εταιρία Τεχνικής Υποστήριξης  ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΕ  με 360.000 ευρώ, η ΑΚΡΩΝΥΜΟ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΕΠΕ με 317.557 ευρώ, η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΕ με 303.120 ευρώ, η οποία αφού εκπόνησε μελέτη ανάπτυξης και βελτίωσης των διαδικασιών, εργαλείων και αρμοδιοτήτων για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση του ΕΠΕΔΒΜ (ύψους 57.120 ευρώ), στη  συνέχεια της ανατέθηκε και η αξιολόγηση του Προγράμματος, η ΣΜΡ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕ με 280.440 ευρώ, η ΕΕΟ GROUP με 154.204 ευρώ, κλπ.

Τίθενται, συμπερασματικά, σοβαρά ζητήματα που έχουν σχέση με τη σκοπιμότητα των αναθέσεων, τα κριτήρια επιλογής των έργων προς ανάθεση, τη μεθοδολογία κοστολόγησης, τον τρόπο και τη διαδικασία των αναθέσεων, την αξιοποίηση των τελικών παραδοτέων. Διότι είναι «κοινός τόπος» ότι για όλα αυτά αποφασίζουν τα πολιτικά γραφεία και οι παρατρεχάμενοί τους. 

Πολλά από τα ζητήματα αυτά, σχετικά με την σκοπιμότητα των έργων δημοσιότητας και προβολής και των αναθέσεων «σε συμβούλους και παρασυμβούλους»,  έχουν επισημανθεί και από τον Πρόεδρο της ΟΛΜΕ κ. Θ. Κοτσιφάκη στην 4η και 5η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΠΕΔΒΜ, χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός.

Η αναλυτική καταγραφή των μελετών, εμπειρογνωμοσύνων, υπηρεσιών συμβούλων και δράσεων δημοσιότητας, που ανατέθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας με κονδύλια του Γ΄ ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ και η αξιολόγηση του βαθμού αξιοποίησής τους, σε σχέση με το κόστος και το παραχθέν αποτέλεσμα, θα "ξεγύμνωνε" τις διαχρονικές εγκληματικές πολιτικές ευθύνες των κυβερνώντων, που συστηματικά λεηλατούν κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.  Και στο χώρο της Παιδείας, το ΕΣΠΑ διασπαθίζεται σε δράσεις μηδενικής προστιθέμενης αξίας και μοιράζεται σε ημετέρους , τροφοδοτώντας την εγχώρια διαπλοκή, χωρίς να παράγεται κανένα αναπτυξιακό και κοινωνικό όφελος.

Την ίδια στιγμή, την εθνική μας τραγωδία χρεώνεται «το κακό δημόσιο» και σαν αντίδοτο χρησιμοποιούνται οι απολύσεις, ενώ παράλληλα  επιβραβεύονται οι κρατικοδίαιτες εταιρίες με ακόμη περισσότερες αναθέσεις.  

Πηγή: totekmirio.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)