to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:15 | 05.08.2022

Διεθνή

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τη Κίνα στην Ταϊβάν - Διεθνείς αντιδράσεις στον απόηχο της επίσκεψης Πελόζι

Υπερασπίζεται την επιλογή της να επισκεφθεί την Ταΐβάν η Νάνσυ Πελόσι, νούμερο 3 στην ιεραρχία του Δημοκρατικού Κόμματος - Η διπλωματία της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Ιαπωνίας στο Πεκίνο για να του επιδώσει έντονη διαμαρτυρία για τη στάση που κράτησε η χώρα του - Η Κίνα εκτόξευσε πυραύλους που φέρονται να πέταξαν πάνω από την Ταϊβάν και έπεσαν για πρώτη φορά στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας


Η Κίνα εκτόξευσε σήμερα πυραύλους που φέρονται να πέταξαν πάνω από την Ταϊβάν και έπεσαν για πρώτη φορά στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας, κατά την έναρξη των στρατιωτικών ασκήσεων γύρω από το νησί, απαντώντας στην επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι.

Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι ζήτησε σήμερα την "άμεση διακοπή" των κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων. "Οι ενέργειες της Κίνας αυτήν τη φορά έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Απευθύνω έκκληση για την άμεση διακοπή αυτών των στρατιωτικών ασκήσεων", δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Πνομ Πενχ, όπου συμμετείχε σε συνάντηση της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Στο Πινγκτάν, ένα κινεζικό νησί που βρίσκεται κοντά στην περιοχή των ασκήσεων, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου παρέστησαν το απόγευμα της Πέμπτης στην εκτόξευση αρκετών βλημάτων που άφηναν πίσω τους στήλες λευκού καπνού. Σε αυτό το μέρος της κινεζικής επικράτειας, που είναι το πλησιέστερο στην Ταϊβάν, οι δημοσιογράφοι είδαν επίσης πέντε στρατιωτικά ελικόπτερα να πετούν σε χαμηλό ύψος κοντά σε τουριστική τοποθεσία. Οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Κυριακής. Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα Global Times, που επικαλείται στρατιωτικούς αναλυτές, οι συγκεκριμένες ασκήσεις είναι "πρωτοφανούς" κλίμακας.

Τι είπε η Νάνσι Πελόσι από την Ιαπωνία

Οι ΗΠΑ «δεν θα επιτρέψουν» στην Κίνα να απομονώσει την Ταϊβάν, δήλωσε σήμερα στο Τόκιο η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι έπειτα από την επίσκεψή της στη νήσο που προκάλεσε οργή στο Πεκίνο.

Το Πεκίνο θεωρεί την αυτόνομη νήσο 23 εκατομμυρίων κατοίκων αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας, αποσκιρτήσασα επαρχία προορισμένη να επανενωθεί στο μέλλον με την ηπειρωτική χώρα. Αντέδρασε αρχίζοντας χθες Πέμπτη στρατιωτικά γυμνάσια εύρους άνευ προηγουμένου γύρω από την Ταϊβάν, αναπτύσσοντας μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και πλοία και εκτοξεύοντας βαλλιστικούς πυραύλους, κάποιοι από τους οποίους πέρασαν πάνω από το νησί και έπεσαν, για πρώτη φορά, εντός της ιαπωνικής ΑΟΖ, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στο Τόκιο.

«Οι Κινέζοι προχώρησαν σε αυτές τις εκτοξεύσεις πιθανόν χρησιμοποιώντας την επίσκεψή μας ως πρόσχημα», είπε η κυρία Πελόσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.

Προσπαθούν «να απομονώσουν την Ταϊβάν», πρόσθεσε, θυμίζοντας ότι το Πεκίνο απέρριψε την άνοιξη την έκκληση των ΗΠΑ να επιτραπεί η συμμετοχή των αρχών της νήσου στην ετήσια συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Όμως «δεν θα απομονώσουν την Ταϊβάν διότι θα τους εμποδίσουμε να το κάνουν. Κάναμε επισκέψεις υψηλού επιπέδου, γερουσιαστές πήγαν εκεί την άνοιξη», επρόκειτο για «διακομματική» πρωτοβουλία, είπε και επέμεινε «δεν θα τους επιτρέψουμε να απομονώσουν την Ταϊβάν».

«Δεν αποφασίσουν εκείνοι πού ταξιδεύουμε», πέταξε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Παρά ταύτα η κυρία Πελόσι είπε πως η περιοδείας της στην περιοχή «δεν είχε σκοπό να αλλάξει το status quo εδώ στην Ασία, να αλλάξει το status quo στην Ταϊβάν».

Αντίδραση από ΗΠΑ και Ιαπωνία - Τι απαντά το Πεκίνο

Τέσσερις από τους πέντε κινεζικούς βαλλιστικούς πυραύλους που έπεσαν στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας "φέρονται να πέταξαν πάνω από το νησί της Ταϊβάν", ανακοίνωσε σήμερα το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας.

Χαρακτηρίζοντας το περιστατικό "σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει την εθνική μας ασφάλεια και αυτή των πολιτών μας" ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Νομπούο Κίσι διευκρίνισε ότι "η Ιαπωνία προχώρησε σε διαμαρτυρία στην Κίνα μέσω της διπλωματικής οδού".

Η αμερικανική κυβέρνηση καταδίκασε την «ανεύθυνη» απόφαση της Κίνας να πραγματοποιήσει εκτοξεύσεις πυραύλων κοντά στην Ταϊβάν. «Οι προκλητικές ενέργειες του Πεκίνου συνιστούν σημαντική κλιμάκωση στην επί σειρά ετών προσπάθειά του να αλλάξει το status quo», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κέρμπι.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών 'Αντονι Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον είχε επικοινωνήσει με το Πεκίνο "σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης" τις τελευταίες ημέρες απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία.

"Ελπίζω πράγματι ότι το Πεκίνο δεν θα προκαλέσει κρίση και δεν θα αναζητήσει ένα πρόσχημα για να αυξήσει τις επιθετικές στρατιωτικές του επιχειρήσεις", δήλωσε στους συναδέλφους του στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ASEAN στην Πνομ Πενχ.

Είκοσι δύο κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη εισήλθαν για λίγο σήμερα στην ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν, ανακοίνωσε ο Ταϊβανός υπουργός Άμυνας σε ενημέρωση του Τύπου για τις κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις

Η διπλωματία της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Ιαπωνίας στο Πεκίνο για να του επιδώσει έντονη διαμαρτυρία εξαιτίας του γεγονότος ότι το Τόκιο προσυπέγραψε «εσφαλμένη» ανακοίνωση της G7 για την Ταϊβάν. Τη διαμαρτυρία επέδωσε χθες Πέμπτη ο υφυπουργός Εξωτερικών Ντενγκ Λι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)