to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:53 | 03.08.2022

Πολιτική

Mε την άδεια της Αθήνας: Στρατιωτικές ασκήσεις νότια της Κρήτης ανακοίνωσε το Ισραήλ - Αντιδρά η Άγκυρα

Ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού ανακοίνωσε το Ισραήλ νότια της Κρήτης με την άδεια της Αθήνας


Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», οι περιοχές δεσμεύτηκαν από τις 26 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου. Οι συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές συμπίπτουν με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο το Ισραήλ αμφισβητεί. Ως εκ τούτου, το αίτημα της ισραηλινής πλευράς αποτελεί σαφές μήνυμα των συμμάχων υπέρ της νομιμότητας, ενώ αμφισβητεί ευθέως τις αιτιάσεις της Άγκυρας, που κατηγορεί την Ελλάδα ως δήθεν παραβάτη του διεθνούς δικαίου.

Η κίνηση του Ισραήλ πάντως γίνεται την ώρα που η Άγκυρα προετοιμάζεται για την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», που βρίσκεται στο λιμάνι Τασουτζού, πιθανόν στις 9 Αυγούστου.

Αντιδρά η Τουρκία με αντι-NAVTEX 

Αντιδρά από την πλευρά της η Τουρκία, η οποία εξέδωσε NAVTEX για τις 3 Αυγούστου δεσμεύοντας τις περιοχές ανάμεσα σε Ρόδο – Κάρπαθο και Καστελλόριζο.

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει το δημοσίευμα της εφημερίδας, η Αθήνα επενδύει στις συμμαχίες της και κυρίως σε όσες έχει δημιουργήσει με τριμερή και πολυμερή σχήματα, στα οποία μετέχει και η Κύπρος. Άλλωστε, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το τουρκικό γεωτρύπανο θα κατευθυνθεί στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το Ισραήλ, σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, μετείχε στην πολυεθνική άσκηση Μέδουσα και σε άλλες συνεκπαιδεύσεις, ενώ είχε ρόλο στην κρίση του «Ορούτς Ρέις».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με το Ισραήλ. Άλλωστε, ο κ. Παναγιωτόπουλος, στην πρόσφατη συνάντησή του στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα συναντήθηκε με τον ομόλογό του και αναπληρωτή πρωθυπουργό Μπένι Γκατς, επιβεβαιώνοντας τους στενούς δεσμούς και τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. 

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN (2/8), οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν την άσκηση μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου και Καστελόριζου, από 3 Αυγούστου έως και τις 5 του μήνα. Πρόκειται για άσκηση ετοιμότητας του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας με σενάρια προσβολής στόχων και ανταλλαγής εικόνας μεταξύ πλοίων και αεροσκαφών.

Μηνύματα από την Αθήνα

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έθεσε με ένταση το θέμα του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) κατά τη σειρά των συναντήσεων που είχε σήμερα με ομολόγους του στο περιθώριο των εργασιών της 55ης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ASEAN) η οποία διεξάγεται στην Καμπότζη.

«Δηλαδή της ανάγκης να υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εξασφαλίζεται τόσο η ελεύθερη ναυσιπλοΐα όσο και η ασφάλεια και συνεργασία στο θαλάσσιο περιβάλλον» όπως τόνισε ο Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του κατά τη συμμετοχή του στις εργασίες της Συνόδου.

Επίσης, διαπίστωσε ότι το σύνολο των χωρών με τις οποίες συζήτησε σήμερα είχαν πολύ θετική ανταπόκριση στη συγκεκριμένη τοποθέτηση. «Γενικά, φαίνεται ότι στο πλαίσιο που σήμερα υπάρχει και κατ' ακολουθίαν της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η διεθνής κοινότητα καταλαβαίνει όλο και περισσότερο ότι ο αναθεωρητισμός, η αμφισβήτηση των συνόρων και η μη συνυπογραφή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας οδηγεί την ανθρωπότητα σε περιπέτειες και ότι πρέπει να έχουμε μια στάση σταθερή, μια στάση που εξασφαλίζει πρόοδο, σταθερότητα και ευημερία» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)