to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:32 | 03.08.2022

Διεθνή

Τουρκία: Στο 79,6% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο- Η κορύφωση δεν έχει έρθει ακόμα

Μια ανάσα από το 80% κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούλιο, αυξάνοντας την πίεση στην κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια παρά την πίεση για το αντίθετο από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Ειδικότερα, σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή έφτασε στο 79,6%, από 78,6% τον Ιούνιο, ανακοίνωσε την Τετάρτη η κρατική στατιστική υπηρεσία. Η μέτρηση ήταν κάτω από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, που είχαν προβλέψει πληθωρισμό 80,1%. Η Κωνσταντινούπολη, η πολυπληθέστερη πόλη της Τουρκίας, είδε την αύξηση των τιμών να ξεπερνάει το 99% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο Ερντογάν πιστός στην ανορθόδοξη πολιτική του, δεν αποδέχεται ότι η αύξηση των επιτοκίων θα βοηθήσει στον περιορισμό του πληθωρισμού και επιμένει στη διατήρηση του επιτοκίου δανεισμού της κεντρικής τράπεζας στο 14%, παρά το γεγονός ότι οι τιμές αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών.

Ορισμένοι αναλυτές και κόμματα της αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι το πραγματικό επίπεδο του πληθωρισμού είναι υψηλότερο από τα επίσημα στοιχεία. 

Ακόμη και σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από τον ταχύτερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών, η Τουρκία διατηρεί την ακραία θέση της που κατατάσσεται πίσω από λίγες μόνο χώρες όπως η Ζιμπάμπουε, η Βενεζουέλα και ο Λίβανος, όπου ο ρυθμός των αυξήσεων των τιμών έχει ήδη ξεπεράσει τριψήφιο αριθμό.

«Οι αβάσιμες προσδοκίες και η αποδυνάμωση της λίρας τροφοδοτούν περαιτέρω τις τιμές. Δεν περιμένουμε από την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια ως απάντηση στον συνεχώς αυξανόμενο πληθωρισμό. Αντίθετα, η πολιτική ηγεσία ζητά ακόμη χαμηλότερα επιτόκια», σχολιάζει το Bloomberg Economics.

Στο μεταξύ, τα χειρότερα φαίνεται να είναι μπροστά. Η αύξηση των τιμών αναμένεται να κορυφωθεί γύρω στο 85% την περίδιο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, σύμφωνα με ένα διάγραμμα εύρους προβλέψεων που συνοδεύει την τελευταία έκθεση της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό. Η πρόβλεψη της τράπεζας δείχνει ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει τη χρονιά στο 60,4%, μια αναθεώρηση προς τα πάνω σχεδόν 18 ποσοστιαίων μονάδων που βάζει τις τιμές 12 φορές πάνω από τον στόχο. Αυτή η προοπτική είναι αισιόδοξη σε σχέση με τις εκτιμήσεις στην αγορά. Το Bloomberg Economics προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο υψηλό του 91% το τρίτο τρίμηνο και θα επιβραδυνθεί στο 69% στο τέλος του 2022.

naftemporiki.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)