to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:39 | 02.08.2022

Αθλητισμός

Λογιστικά κόλπα και αποχώρηση της Πολιτείας από τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανταποδοτικότητα του επαγγελματικού αθλητισμού προς τον ερασιτεχνικό, εν προκειμένω η φορολογία του στοιχήματος, αφορά στην πρόσθεση μιας επιπλέον χρηματοδοτικής πηγής και σε καμιά περίπτωση, όπως πράττει η κυβέρνηση, πρόσχημα αντικατάστασης της κρατικής συμβολής, που υλοποιείται μέσω της εγγυημένης ετήσιας τακτικής επιχορήγησης»


Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση κι αφού χρειάστηκαν κοινοβουλευτικές ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης ανακοίνωσε τους ετήσιους προϋπολογισμούς των αθλητικών ομοσπονδιών για το 2022.

Η πραγματικότητα είναι ότι η κρατική επιχορήγηση για η συντριπτική πλειονότητα των ομοσπονδιών (37 από 47 επιχορηγούμενες και πέντε νεοσύστατες) έχει υποστεί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ και ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΕΙΩΣΗ του ετήσιου τακτικού προϋπολογισμού για το 2022 κατά 1.871.967 ευρώ, ποσοστό -11% σε σχέση με το 2021.

Με λογιστικά τρικ, ο Λ. Αυγενάκης επιδιώκει να διαμορφώσει ένα ψευδές πανηγυρικό κλίμα, εμφανίζοντας αυξημένους προϋπολογισμούς, αφού στη μείωση της κρατικής επιχορήγησης έχει αθροίσει και τα ποσοστά που αναλογούν στις ομοσπονδίες από τη φορολόγηση των κερδών του στοιχήματος, για τα οποία είχε δεσμευτεί, ότι θα αποτελέσουν επιπλέον επιχορήγηση, όταν θα γίνει η εκκαθάριση των οικονομικών του 2021, γι’ αυτό και άλλωστε, ότι ποσά έχουν δοθεί, χαρακτηρίστηκαν ως προκαταβολή!

Από τα στοιχεία που παραθέτει η κυβέρνηση τα ποσά που θα διατεθούν από τη φορολογία του στοιχήματος για τις 52 Ομοσπονδίες ανέρχονται σε 23,8εκ ευρώ, τη στιγμή που ήδη έχουν διατεθεί στις 14 ΠΑΕ της Super Legue 35εκ.Ευρώ! και χωρίς να έχει ανακοινωθεί το συνολικό διαθέσιμο ποσό!!!

Όλο το αγωνιστικό έτος 2022 οι προγραμματισμένοι αγώνες διεξήχθησαν και βαίνουν στη λήξη τους, χωρίς εγκεκριμένους προϋπολογισμούς και υπό τις προφορικές υποσχέσεις του Υφυπουργού, ως προς τη κάλυψη του κόστους.

Τώρα διαφαίνεται, ότι τεχνηέντως ο κ. Αυγενάκης, δεν είχε εγκρίνει τους προϋπολογισμούς των Ομοσπονδιών, παρά του ότι βρισκόμαστε στη λήξη της αγωνιστικής σεζόν, γιατί πολύ απλά ήθελε να δώσει το σύνθημα της μείωσης της κρατικής συμμετοχής στον αθλητισμό, γεγονός που τον καθιστά εξαρτώμενο από τα έσοδα του στοιχήματος, τα οποία ούτε σταθερά ούτε εγγυημένα είναι, ως προς το τελικό τους ύψος.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανταποδοτικότητα του επαγγελματικού αθλητισμού προς τον ερασιτεχνικό, εν προκειμένω η φορολογία του στοιχήματος, αφορά στην πρόσθεση μιας επιπλέον χρηματοδοτικής πηγής και σε καμιά περίπτωση, όπως πράττει η κυβέρνηση, πρόσχημα αντικατάστασης της κρατικής συμβολής, που υλοποιείται μέσω της εγγυημένης ετήσιας τακτικής επιχορήγησης.

Ο Λ. Αυγενάκης οφείλει άμεσα ν’ απαντήσει πότε και για ποιους σκοπούς θα διατεθούν τα ποσά που εξοικονομήθηκαν από την περικοπή του τακτικού προϋπολογισμού έως το τέλος του 2022. Να απαντήσει άμεσα εάν αυτοί οι αθλητικοί πόροι θα παραμείνουν στον ελληνικό αθλητισμό ή εάν θα μείνουν αδιάθετοι ή εάν θα μπουν σε κάποιο προεκλογικό – ρουσφετολογικό κουμπαρά.

Να απαντήσει άμεσα ο Λ. Αυγενάκης, εάν το «πειραγμένο» πρόγραμμα Χίλων εφαρμόσθηκε τόσο για την κατανομή των ποσών του τακτικού προϋπολογισμού όσο και για τα χρήματα του στοιχήματος. Να δώσει άμεσα ο Λ. Αυγενάκης στη δημοσιότητα, τους πίνακες με τις παραμέτρους, τα κριτήρια και τη βαθμολογία της κάθε ομοσπονδίας, σε σχέση με τον απολογισμό του έτους 2021, αλλά και του τρέχοντος 2022. Για να ξέρει ο καθένας, αλλά και όλη η αθλητική κοινωνία, πόσα χρήματα λαμβάνει η κάθε ομοσπονδία, για ποιον λόγο και εάν τελικά εφαρμόζεται στην πράξη το πρόγραμμα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)