to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:33 | 01.08.2022

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: «Απέτυχε στα κρίσιμα ενεργειακά θέματα η κυβέρνηση»

«Από τις τιμές που ανακοινώθηκαν φαίνεται ότι η ληστρική και καταχρηστική ρήτρα αναπροσαρμογής έχει τελικά ενσωματωθεί στην τιμή» δήλωσε ο βουλευτής και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και την εκπομπή «Έχουμε να λέμε»


«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε σε όλα τα κρίσιμα ενεργειακά ζητήματα κατά την τελευταία τριετία και μάλιστα εκτέθηκε και στην απολιγνιτοποίηση και στις χαμηλότερες τιμές ενέργειας του κου Χατζηδάκη και στην κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής του κου Σκρέκα. Είναι αυτονόητο να μην την εμπιστευόμαστε τώρα, που η ενεργειακή επάρκεια είναι το μεγάλο ζητούμενο» σχολίασε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλος, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και την εκπομπή «Έχουμε να λέμε» και το δημοσιογράφο Γιώργο Πίκουλα.

Σημειώνοντας τις πρόσφατες αλλαγές στην ενεργειακή νομοθεσία για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε την προχειρότητα και ασυνέπεια της κυβέρνησης: «Ο καταναλωτής πίστευε, και έτσι θα έπρεπε, ότι θα είχε μπροστά του αρκετό χρόνο μετά την ανακοίνωση των νέων χρεώσεων για να κάνει τις επιλογές του. Μάλιστα η κυβέρνηση περηφανευόταν ότι για λόγους διαφάνειας οι καταναλωτές θα ήξεραν ένα μήνα πριν τις τιμές. Τελικά, φτάσαμε στο σημείο, μόλις χθες, 31.07, να ανακοινωθούν οι τιμές Αυγούστου και φυσικά οι καταναλωτές να μη μάθουν τίποτα! Και αυτό που φαίνεται από τις τιμές που ανακοινώθηκαν είναι ότι η ληστρική και καταχρηστική ρήτρα αναπροσαρμογής έχει τελικά ενσωματωθεί στην τιμή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Σ.Φάμελλος επεσήμανε επίσης ότι οι νέες τιμές για τη ΔΕΗ ενσωματώνουν και επιπλέον «καπέλο» της τάξης του 15%, δηλαδή οι χρεώσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΗ είναι τουλάχιστον 15% επάνω από αυτές που θα υπολογίζονταν με το προηγούμενο καθεστώς της ρήτρας και τις όποιες εκπτώσεις, ενώ η «Δημόσια» Επιχείρηση Ηλεκτρισμού επέλεξε επίσης να αυξήσει το πάγιο περισσότερο από 800%. «Εκτός από προχειρότητα στον αρχικό σχεδιασμό, η νομοθετική ρύθμιση που έφερε τελευταία στιγμή η κυβέρνηση στη Βουλή για πλαφόν στο πάγιο, αποδεικνύει ότι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η ΔΕΗ των γαλάζιων golden boys με τις χρυσές αμοιβές πρέπει να εξακολουθεί να σωρεύει κέρδη εις βάρος των καταναλωτών και να παραμένει στο απυρόβλητο» υπογράμμισε.

Ερωτώμενος για τα υπερκέρδη και τη λειτουργία καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο Σ.Φάμελλος υπενθύμισε ότι από το Μάρτιο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Α. Τσίπρας παρουσίασε την εκτίμηση για υπερκέρδη 1,4 δισ.ευρώ, που αφορούσαν το χρονικό διάστημα Ιούλιος 2021 – Μάρτιος 2022 (εννιάμηνο). Τελικά με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η ΡΑΕ επίσημα στο πόρισμά της, μπορέσαμε να κάνουμε υπολογισμούς με αδιαμφισβήτητα στοιχεία, εφόσον η κυβέρνηση δεν το έκανε, και καταλήξαμε στην εκτίμηση των υπερκερδών για όλο το 12μηνο, Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, που ανέρχεται στα 2,2 δισ.ευρώ.

«Το μεγάλο ζήτημα ότι είναι ότι ακόμη δεν έχουμε ακούσει από την κυβέρνηση ποιο θα είναι τελικά το ποσό των υπερκερδών που θα φορολογηθεί με 90% προκειμένου να επιστραφούν χρήματα στους καταναλωτές. Υπάρχουν δημοσιεύματα ότι τελικά θα φορολογηθεί ένα ποσό της τάξης των 270 εκατ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα 927 εκατ  ευρώ του πορίσματος ΡΑΕ για την περίοδο Οκτώβριος 2021-Μάρτιος 2022, μετά την αφαίρεση όλων των εκπτώσεων των παρόχων, αφαίρεση με την οποία είμαστε αντίθετοι γιατί δεν είναι συμβατή, και ευρωπαϊκά, με τη χωριστή λειτουργία της παραγωγής και της προμήθειας. Σημειώνουμε επίσης ότι από αυτή την αρχική εκτίμηση των 927 εκατ. ευρώ, 730 εκατ. ευρώ περίπου αντιστοιχούν στη ΔΕΗ, Από τη μια ο κ. Μητσοτάκης επέτρεψε την αισχροκέρδεια, από την άλλη μειώνει τα υπερκέρδη για να πέσει το καρτέλ και φυσικά η ΔΕΗ, στα μαλακά. Επιπλέον δεν έχει ακόμη επιστρέψει  τα χρήματα στους καταναλωτές», υπογράμμισε.

Τέλος, ζητούμενος να σχολιάσει τα θέματα ενεργειακής επάρκειας, ο Σ.Φάμελλος επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήθελε να γίνει η συζήτηση με απόλυτη διαφάνεια, γι’ αυτό και ζήτησε σχετική συνεδρίαση στη Βουλή. «Από τις παρουσιάσεις και της ΡΑΕ και του ΔΕΣΦΑ φαίνεται ότι σε περίπτωση διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου θα υπάρξει ενεργειακό έλλειμμα, σε αντίθεση με ό,τι λέει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει εφησυχασμό, μια τεχνητή ηρεμία, αλλά δεν υπήρξε καμιά απάντηση στο ερώτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το εάν έχει εξασφαλιστεί η τροφοδοσία LNG για τους υπόλοιπους μήνες του 2022 και σε ποιες τιμές. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα λιγνιτωρυχεία απαξιώθηκαν πρόωρα από το 2020, και ότι τώρα οι μηχανικοί των λιγνιτωρυχείων εκτιμούν ότι για να μπορέσει να παγιωθεί ποσοστό λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή κατά 20% (ως εναλλακτικής λύσης) θα χρειαστούν έως και 12 μήνες, μας καθιστά ιδιαίτερα ανήσυχους», επεσήμανε, κλείνοντας την τοποθέτησή του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)