to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:47 | 31.07.2022

Πολιτική

Όλγα Γεροβασίλη: Ευκαιρία για νέο ξεκίνημα μία προοδευτική διακυβέρνηση

«Η προοδευτική διακυβέρνηση απαιτεί προοδευτικές προγραμματικές συγκλίσεις και ελάχιστο κοινό αξιακό παρονομαστή. Μπορεί και αξίζει να ιδωθεί ως ευκαιρία για ένα νέο προοδευτικό ξεκίνημα. Για την αλλαγή οικονομικού υποδείγματος, τη δημιουργία ενός νέου προοδευτικού κοινωνικού συμβολαίου, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την ενδυνάμωση των θεσμών»


Η συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ” και στον Γιώργο Κατσιγιαννη:

- Αν η απόφαση του ελληνικού λαού στις εθνικές εκλογές θέσει τη χώρα σε καθεστώς ακυβερνησίας ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξετάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ν.Δ ή θα αποδεχτεί τις επαναληπτικές κάλπες;

Η ΝΔ, εδώ και πολύ καιρό, έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από την κοινωνική πρόοδο και δικαιοσύνη. Με βάση τις αναπόφευκτες συγκρίσεις, το δίλημμα το οποίο προκύπτει είναι απλό και σαφές: τί είδους διακυβέρνηση έχει ανάγκη ο τόπος και η κοινωνία; Στο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ξεκαθαρίσαμε τις προγραμματικές προτεραιότητές μας πολύ έγκαιρα. Απευθυνθήκαμε στο σύνολο των κομμάτων που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικά, ώστε μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις να επιτύχουμε αφενός την απομάκρυνση της πλέον επικίνδυνης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης για την κοινωνία, και αφετέρου, το νέο προοδευτικό ξεκίνημα. Αυτό είναι η αφετηρία της πολιτικής δράσης μας και ενός ειλικρινούς πολιτικού διαλόγου. Άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν λάβει ακόμη θέση. Θα είχε ενδιαφέρον να μας εξηγήσουν το σκεπτικό τους όσοι ενδεχομένως φαντάζονται τη συμμετοχή της ΝΔ στο πλαίσιο μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης.

-Με το ΠΑΣΟΚ του Ν. Ανδρουλάκη ή με το ΜΕΡΑ 25 του Γ. Βαρουφάκη επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ την προοδευτική διακυβέρνηση;

Σε ότι αφορά το δικό μας «εδώ και τώρα», η προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι αφορμή τακτικισμών και αποκλεισμών, αλλά ρεαλιστικών συνθέσεων επί των σύγχρονων προκλήσεων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η κοινωνία και ο τόπος. Η προοδευτική διακυβέρνηση απαιτεί προοδευτικές προγραμματικές συγκλίσεις και ελάχιστο κοινό αξιακό παρονομαστή. Μπορεί και αξίζει να ιδωθεί ως ευκαιρία για ένα νέο προοδευτικό ξεκίνημα. Για την αλλαγή οικονομικού υποδείγματος, τη δημιουργία ενός νέου προοδευτικού κοινωνικού συμβολαίου, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την ενδυνάμωση των θεσμών. Αυτά, ως ζητήματα, απασχολούν το σύνολο των αναπτυγμένων κοινωνιών και ήδη αποτελούν πεδίο ανάλογων συναινέσεων. Από την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την επίλυση διεθνών διαφορών έως την άμβλυνση εσωτερικών και διεθνών κοινωνικών και οικονομικών αντιθέσεων.

- Θεωρείτε πως οι δημοσκοπήσεις δεν καταγράφουν με αξιόπιστο τρόπο τη διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ και το ΣΥΡΙΖΑ;

Αν τα πράγματα ήταν ρόδινα για τον ίδιο, ο κ. Μητσοτάκης είχε τολμήσει από καιρό τις εκλογές, όμως, δεν είναι σε θέση ούτε ένα σοβαρό ανασχηματισμό του «επιτελικού» μπάχαλού του να κάνει. Οι δημοσκοπήσεις, διαχρονικά διατρέχονται από μια συστημική δυσκολία στην ακριβή αποτίμηση της εκλογικής επιρροής μας. Ωστόσο αυτό δεν μειώνει την αξία τους ως εργαλεία διάγνωσης και ανάλυσης της πολιτικής πραγματικότητας. Αυτό ασφαλώς στο βαθμό που τηρούνται όλες οι επιστημονικές και μεθοδολογικές κατευθυντήριες γραμμές για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας τους. Με αυτό ως δεδομένο, κοινή παραδοχή των ευρημάτων όλων των δημοσκοπήσεων στο ποιοτικό τους σκέλος είναι η ευθεία κοινωνική καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και η αποδόμηση του πανάκριβα φιλοτεχνημένου με δημόσιο χρήμα προφίλ του κ. Μητσοτάκη. Ακόμη και στην 108η χώρα στον κόσμο στην ελευθερία του τύπου, χάρη κυρίως στο διαδίκτυο, τα social media και γενναίες νησίδες ενημέρωσης, η συντριπτική πλειοψηφία δείχνει με το δάχτυλο το «γυμνό αυτοκράτορα».

- Σύμφωνα με τη Ν.Δ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούται να της καταλογίζει ευθύνες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών όταν κουβαλά το στίγμα από την τραγωδία στο Μάτι. Τι απαντάτε;

Υποδείξεις αυτού του ύφους δε δεχόμαστε από στελέχη της ΝΔ. Ακόμη και σήμερα, και ενώ ο θρήνος δεν έχει ακόμη πάψει για τα θύματα στην Ηλεία, βουλευτές και πρώην υπουργοί της μιλούν γελώντας για εποποιίες με μαύρες σακούλες γεμάτες χρήματα. «Γύπες» που χτίζουν πολιτικές καριέρες και νέμονται εξουσία και δημόσιο χρήμα επενδύοντας στις ανθρώπινες τραγωδίες, βρίσκουν το δικό μας «οικοσύστημα» ιδιαίτερα αφιλόξενο. Γι’ αυτό και το πολεμούν με τόσο μένος.

Οι τραγωδίες που συνδέονται με φυσικές καταστροφές και τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος από την πολιτεία θα έπρεπε να διδάξουν τη ΝΔ να είναι σεμνή και ταπεινή. Όταν, ως παράταξη, έχει κυβερνήσει με τη μία ή την άλλη μορφή επί δεκαετίες, βιάζοντας τη φύση για χάρη οικονομικών συμφερόντων και εκλογικής πελατείας, θα όφειλε κανονικά να απολογείται καθημερινά στην κοινωνία. Εκείνη, όμως, συνεχίζει αμετανόητη να φέρνει περιβαλλοντοκτόνους νόμους, κλείνοντας το μάτι σε συμφέροντα και προσφέροντάς τους ένα ιδιαίτερα «εύφλεκτο» νομικό πλαίσιο, αφήνοντας, την ίδια στιγμή έκθετη την κοινωνία και τη χώρα σε ζητήματα πολιτικής προστασίας και ανθεκτικότητας.

- Κατά τη γνώμη σας είναι άδικη η παραπομπή δυο πρώην υπουργών της κυβέρνησης της αριστεράς στο ειδικό δικαστήριο ή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η δοκιμασία τους, εαν ήταν πιο προσεκτικοί στους χειρισμούς τους...;

Αυτές οι παραπομπές αποτελούν μηνύματα της κυβέρνησης της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και των συμφερόντων που εκπροσωπεί με πολλαπλούς αποδέκτες. Μελλοντικούς υπουργούς, βουλευτές, δικαστικούς, μάρτυρες, δημοσιογράφους και πολίτες. Πως την επόμενη φορά πρέπει να είναι πιο «προσεκτικοί». Να έχουν έγκαιρα ταυτίσει στο αξιακό σύστημά τους το δημόσιο συμφέρον με τα συμφέροντα τα οποία πιθανώς να ενοχλήσουν. Να μην εισπράττουν δημόσια έσοδα από την εκμετάλλευση δημόσιων πόρων όπως οι ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες. Να αγνοούν πληροφοριακά στοιχεία από έρευνα μιας άλλης χώρας, που αναφέρονται σε πιθανές υποθέσεις διαφθοράς με ελληνική διάσταση. Να αντιλαμβάνονται πως τέτοιες υποθέσεις είναι «σκευωρίες» που στήνονται στην Ελλάδα για να πλήττουν το κύρος μεγάλων εταιρειών. Και ας «τρέχουν» εκείνες μετά να συμβιβαστούν με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις παράνομες πρακτικές που ασκούν στη χώρα μας. Πως, σε τελική ανάλυση, το πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι με τους «αρμούς» της εξουσίας, αλλά με τους «εργολάβους» της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)