to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:30 | 31.07.2022

Πολιτική

Βγαίνει για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν»

Ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει αργότερα, στις 9 Αυγούστου - Σε επιφυλακή η Αθήνα - Προκλητικές δηλώσεις του συμβούλου του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν


[Το τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων, «Γιαβούζ» - AP Photo/Lefteris Pitarakis]

Νωρίτερα από το προγραμματισμένο βγαίνει για έρευνα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Αμπντουλχαμίντ Χαν», σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic. Το γεωτρύπανο, που επρόκειτο να φύγει από το λιμάνι της Μερσίνας στις 9 Αυγούστου, όπως είχε ανακοινώσει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ξεκίνησε από το λιμάνι Τασούκου.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η Αθήνα παρακολουθεί την εξέλιξη.

Η έξοδος του τουρκικού σκάφους στο Αιγαίο επιβεβαιώνεται και από το ΓΕΝ. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο το «Αμπντουλχαμίντ Χαν επρόκειτο να ξεκινήσει αποστολή στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου. Ενώ στις αρχές Ιούλίου, ο Τούρκος υπουργός είχε επισημάνει ότι το ερευνητικό σκάφος είναι ένα από το πέντε πλοία «έβδομης γενιάς», που φέρει την τελευταία τεχνολογία. Το γεωτρύπανο έχει μήκος 238 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα με μέγιστο βάθος γεώτρησης 12.200 μέτρα.

Η Τουρκία έχει βγάλει στη Μεσόγειο τα τελευταία τέσσερα χρόνια επίσης τα «Φατίχ», «Κανούμι» και «Γιαβούζ».

H Τουρκία το 2021 ανακοίνωσε πως έχει ανακαλύψει κοιτάσματα 400 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στη Μαύρη Θάλασσα. Η τουρκική κυβέρνηση στοχεύει το 2026 να καλύπτει το 25% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τα συγκεκριμένα κοιτάσματα και προγραμματίζει να συνεχίσει τις έρευνές της.

Σήμερα, το 44,9% του αερίου της το αγοράζει από τη Ρωσία, το 16,1% από το Ιράν και το 15% από το Αζερμπαϊτζάν.

Προκλητικές δηλώσεις του συμβούλου του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν

Προκλητικές δηλώσεις, με αφορμή την έξοδο του ερευνητικού σκάφους «Αμπντουλχαμίντ Χαν» στη Μεσόγειο -νωρίτερα από το προγραμματισμένο- έκανε ο σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι οι έρευνές του είναι νόμιμες γιατί «υπάρχουν οι άδειες που έχουμε πάρει από την “Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου”».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Haber 7, ο Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι η Τουρκία «δεν δίνει σημασία στους ισχυρισμούς των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων πως παραβιάζουμε τις δικές τους περιοχές», γιατί όπως ισχυρίστηκε «δεν έχουν καμία νομική βάση».

Κατηγόρησε για ακόμη μια φορά την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, ενώ αναφέρθηκε και στην Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, λέγοντας ότι με επιφανειακό και αδαή τρόπο επιχείρησε να παρουσιάσει στην Τουρκία τις θέσεις της Ελλάδας, αλλά πήρε απάντηση από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Κανένας να μη φοβάται τον Αμπντούλ Χαμίντ. Και οι Έλληνες φίλοι μας. Το λέω και για το πλοίο και για τον σουλτάνο. Να ξεκαθαρίσουμε πως η Τουρκία μπορεί και έχει το δικαίωμα να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στα δικά της χωρικά ύδατα και σε περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί. Υπάρχουν οι επιστολές που έχουμε στείλει στον ΟΗΕ, υπάρχουν οι άδειες που έχουμε πάρει από την “Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου”. Υπάρχουν και οι συμφωνίες που έχουμε κάνει για τα οικόπεδα».

Και αναφερόμενος στις ελληνικές και κυπριακές αντιδράσεις, πρόσθεσε: «Ξεσηκώνουν τον κόσμο, επειδή πηγαίνουν τα πλοία μας σε περιοχές που επιχειρούν “de facto” να τις ανακηρύξουν ως δικές τους. Εμείς δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτά».

Επίσης, επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί ελληνικών «μαξιμαλιστικών θέσεων», λέγοντας ότι «οι περιοχές που λέγεται πως είναι διαφιλονικούμενες έχουν σχέση με τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας. Για εμάς δεν υπάρχει περιοχή που να είναι διαφιλονικούμενη. Όμως η Ελλάδα μέσω των νησιών έχει μαξιμαλιστικές θέσεις. Λόγω επτά νησιών στην περιοχή διεκδικεί θαλάσσια περιοχή 40.000 τ. χλμ.»

«H Eλλάδα παραβιάζει ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο, τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων. Αλλά πάει στη Δύση και προσπαθεί να κατηγορήσει την Τουρκία πως κάνει διάφορα. Το είδαμε», πρόσθεσε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)