to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ταμείο Ανάκαμψης: Μόλις στο 1% η πραγματική απορρόφηση – Πάνω από 6 δισ. ανεκμετάλλευτα

«Λιμνάζουν» οι πόροι σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το Ινστιτούτο ΕΝΑ


Μόλις στο 1% φτάνει η πραγματική απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι τις 30/6/2022. Το παραπάνω στοιχεία καταγράφεται στο πρώτο Focus Report του Παρατηρητηρίου Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που δημοσιεύει το Ινστιτούτο ΕΝΑ. Παράλληλα, τα χρήματα που «λιμνάζουν», εξαιτίας της διαχείρισης από την κυβέρνηση της ΝΔ ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι πληρωμές του Ταμείου μέχρι και 30.6.2022 υπολογίζονται σε 1,205 δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν λογιστικές Πληρωμές (793 εκατ. €) και πραγματικές πληρωμές (412 εκατ. €).

Λογιστικές πληρωμές

Με τον όρο λογιστική πληρωμή, νοείται η μεταβίβαση πόρων από το Ταμείο προς δημόσιους φορείς και τράπεζες. Οι μεταβιβάσεις (πληρωμές) αυτές στην πραγματικότητα είναι απλές μεταφορές μεταξύ λογαριασμών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδας. Δεν συμμετέχουν στον υπολογισμό του ΑΕΠ και δεν έχουν επίπτωση στην πραγματική οικονομία. Αντίθετα οι πραγματικές πληρωμές αποτελούν ρευστότητα προς την πραγματική οικονομία (επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα).

Ειδικότερα, οι λογιστικές πληρωμές που καταγράφονται το 2ο τρίμηνο του 2022 αφορούν σε δύο μεταβιβάσεις: Η πρώτη αφορά μεταφορά ύψους 592,2 εκατ. €, από το λογαριασμό του Ταμείου προς την Αναπτυξιακή Τράπεζα για τις δράσεις «Εξοικονομώ κατ’ οίκον – Κύκλοι 2020, 2021, 2022», χωρίς να συνοδεύεται από πληρωμές προς τους δικαιούχους του προγράμματος. Η δεύτερη αφορά μεταφορά ύψους 200,4 εκατ. € προς λογαριασμό εξωτερικού για το έργο «Ανάπτυξη δικτύου μικροδορυφόρων».

Η πραγματική απορρόφηση είναι σαφώς χαμηλή σε σχέση με τους συνολικούς πόρους που έχει στη διάθεσή της η χώρα, με το στόχο του προϋπολογισμού 2022, αλλά και με τους πόρους που έχουν ήδη εισρεύσει από την Ε.Ε. στη χώρα (διαθέσιμοι πόροι).

Πόροι που λιμνάζουν

Το ύψος των πόρων που λιμνάζουν -πόροι που έχει στη διάθεσή της η χώρα και δεν έχουν ενεργοποιηθεί μέσω δράσεων και προγραμμάτων- παραμένει ιδιαίτερα υψηλό στα 6.315 εκατ. €.

Προβληματισμό δημιουργεί η πορεία του Ταμείου ανά υπουργείο. Κρίσιμα -και λόγω συγκυρίας- υπουργεία όπως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων καταγράφουν πολύ χαμηλές επιδόσεις.

Διαβάστε αναλυτικά την έρευνα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)