to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:24 | 29.07.2022

Πολιτική

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων

Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Ξανθόπουλος, αλλά και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολιάζουν το μείζον θέμα των παρακολουθήσεων με το λογισμικό Predator που προέκυψε μετά τη σχετική καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη


Όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει το ζήτημα των παρακολουθήσεων και της χρήσης του λογισμικού Predator, οι πολίτες συγκλονίζονται από το μείζον πολιτικό ζήτημα που έχει προκύψει. Μετά την καταγγελία του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη, ήρθε η καταγγελία του αρχηγού του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του με το λογισμικό Predator, o ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε τροπολογία που ακυρώνει προηγούμενη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης και επιτρέπει στους πολίτες να πληροφορούνται τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με την παρακολούθησή τους. 

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πλέον την αδιάφορη, όπως έκανε στην περίπτωση Κουκάκη, υποστηρίζει ο Θ. Ξανθόπουλος, τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στον 105,5 Στο Κόκκινο και αντίστοιχες απόψεις διατυπώνουν και άλλοι βουλευτές και βουλεύτριες. 

Θεόφιλος Ξανθόπουλος: Βάλλεται ο πυρήνας του κράτους δικαίου

«Όταν παρακολουθούνται πολίτες ή επιχειρείται να παρακολουθηθούν πολιτικοί αρχηγοί, πρέπει να ερευνηθούν οι πολιτικές και ενδεχομένως και οι ποινικές ευθύνες. Είναι ένα μείζον πολιτικό θέμα που βάλλει κατά του πυρήνα του κράτους Δικαίου» τόνισε  ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

«Είχαμε αναδείξει πριν λίγο καιρό και το ζήτημα της παρακολούθησης του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη. Η κυβέρνηση έκανε τότε την αδιάφορη λέγοντας ότι είναι ζητήματα μεταξύ ιδιωτών. Με ανακοίνωση της ωστόσο η Google αποκάλυψε ότι το παράνομο αυτό λογισμικό το έχουν αγοράσει κυβερνητικοί φορείς. Εάν γίνονται υποκλοπές και η κυβέρνηση όπως λέει το αγνοεί, η ΕΥΠ δεν κάνει τη δουλειά της. Αλλοίμονο αν κάθε πολίτης ή πολιτικός αρχηγός είναι έρμαιο μηχανισμών που παρακολουθεί τις σκέψεις και τις συνομιλίες τους. Δεν είναι δυνατόν η χώρα να είναι ξέφραγο αμπέλι και όποιος έχει χρήματα να αγοράζει το λογισμικό των υποκλοπών», υπογράμμισε.

«Το γεγονός ότι η ΕΥΠ υπάγεται στο κ. πρωθυπουργό ενώ πριν λίγο καιρό τροποποιήθηκε ο νόμος που έδινε τη δυνατότητα στους θιγόμενους να ενημερώνονται εκ των υστέρων ότι είχαν υποκλαπεί οι συνομιλίες τους, κάτι σημαίνει. Είναι ψηφίδες ενός πολιτικού προβλήματος. Θα αναδείξουμε τους κινδύνους για το κράτος δικαίου, την πολιτική, συνδικαλιστική και κοινωνική δράση, την φαλκίδευση των δικαιωμάτων πολιτών. Χρειάζονται επομένως επαρκείς εξηγήσεις από την κυβέρνηση και την ΕΥΠ», σημείωσε.

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για την απόρριψη της αποφυλάκισης του απεργού πείνας Γ. Μιχαηλίδη, τόνισε: Ένα κράτος δικαίου οφείλει να συμπεριφέρεται ως κράτος δικαίου σε όλες τις περιπτώσεις. Το κράτος δικαίου δεν εκδικείται, δεν στέκεται τιμωρός, οφείλει καθημερινά να αποδεικνύει ότι η ύψιστη αρχή του και η απόλυτη αξία πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε, παραμένει η ανθρώπινη αξία, η ανθρώπινη ζωή.  Γι αυτό και δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τον θάνατο ενός κρατουμένου».

Συνέντευξη του Δημήτρη Βίτσα στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN: «Μείζον ζήτημα δημοκρατίας η προστασία των ιδιωτικών συνομιλιών»

«…Θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία διαλεύκανσης της υπόθεσης, να βρεθεί ποιος ήταν αυτός που παρακολουθούσε το τηλέφωνο ,ενώ παράλληλα υπάρχει το ζήτημα της πολιτικής ευθύνης. Και από τη στιγμή που εμπλέκεται η ΕΥΠ και η Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας η ευθύνη αυτή βαραίνει  την Κυβέρνηση.  Όσο  δε αφορά την ΕΥΠ, βάση του ΄΄Επιτελικού Κράτους΄΄, τον ίδιο τον  κο Μητσοτάκη που έχει και την  ευθύνη της.

Ο χρόνος που εκδηλώθηκε η παρακολούθηση είναι ο χρόνος που ξεκινά η διαδικασία για την επιλογή του νέου  αρχηγού του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.  Αυτή τη στιγμή έχουμε 200 ευρωβουλευτές των οποίων τα κινητά τηλέφωνα ελέγχθηκαν και βρέθηκε μόνο ένας στον οποίο έγινε απόπειρα παρακολούθησης και αυτός ήταν ο κος Ανδρουλάκης.

Το βασικό ερώτημα  λοιπόν είναι, γιατί σήμερα η Επιτροπή Διαφάνειας συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών;

Είναι  θετικό ότι συγκαλείται η Επιτροπή  άμεσα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν αυτός που  ζήτησε τη σύγκλισή της, υπέβαλε τροπολογία ώστε να καταργηθεί η υπάρχουσα διάταξη και στο εξής  οι αρμόδιες υπηρεσίες να ενημερώνουν αν υπάρχει περίπτωση παρακολούθησης κάποιου τηλεφώνου και από ποιόν ζητήθηκε.

Το σημαντικό λοιπόν, δεν είναι ότι έρχεται η ΕΥΠ στην Επιτροπή, αλλά να μιλήσει και να πει τι ακριβώς ξέρει για το συγκεκριμένο και όχι μόνο περιστατικό και τι προτίθεται να κάνει ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Επιπλέον να απαντήσει, αν η Ελλάδα έχει αγοράσει ή όχι το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρακολούθησης και ποια άλλα  αντίστοιχα προγράμματα διαθέτει. Η ΕΥΠ οφείλει να ξέρει, ποιος παρακολουθεί ποιόν ώστε να τον ενημερώσει για να τον προστατέψει, ειδικά όταν μιλάμε για πολιτικά πρόσωπα. 

Το ίδιο θα έπρεπε να γίνει και για τις παρακολουθήσεις του ΚΚΕ στα γραφεία του στον Περισσό ή σε άλλες  ανάλογες περιπτώσεις. Το μείζον ζήτημα είναι ότι δεν μπορούμε να ζούμε με αυτό τον τρόπο…»

Σωκράτης Φάμελλος: Σοβαρό πρόβλημα

«Η Ελληνική Δημοκρατία δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να εμφανίζεται υποχωρητική σε σχέση με ένα πλαίσιο που διαφύλασσε τα δικαιώματα των πολιτών. Και παράλληλα δεν μπορεί να ανέχεται τη συναφή δραστηριότητα παράνομων παρακολουθήσεων» υπογράμμισε στη Βουλή ο Σωκράτης Φάμελλος, επισημαίνοντας ότι «είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που λαμβάνει χώρα υπό τη διακυβέρνηση της Ν.Δ.». «Με βάση και τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή και την αξιολόγηση της τροπολογίας αυτής ως άστοχης και από τη μεριά του κόμματος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., πιστεύουμε ότι θα υπάρχει και από την πλευρά της κυβέρνησης η διάθεση και η βούληση να αποδείξει ότι δεν θέλει να κρύψει τίποτα και δεν υπάρχει καμία σκιά στο θέμα των παρακολουθήσεων. Γιατί θέλουμε να διεκδικήσουμε μία καλύτερη δημοκρατία. Και θέλουμε να μην ανησυχούμε για το αν παρακολουθούνται τα τηλέφωνά μας, τα τηλέφωνα οποιουδήποτε πολίτη αυτής της χώρας» κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)