to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:06 | 28.07.2022

Πολιτική

Σημαντικές αποκαλύψεις από τον Ν. Παππά στη Βουλή για το πλιάτσικο της ΕΥΔΑΠ

Ποινικές και όχι μόνο πολιτικές ευθύνες για όσους δρομολογούν τη διανομή έκτακτου μερίσματος στην ΕΥΔΑΠ, προανήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών


Την ύπαρξη «ποινικών ευθυνών και όχι μόνο πολιτικών» για όσους από τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ δρομολογούν τη διανομή έκτακτου μερίσματος, πριν τελεσιδικήσει η απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή της εταιρείας από το Υπερταμείο στο δημόσιο, επεσήμανε ο Νίκος Παππάς, τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Β3' Νότιου Τομέα Αθηνών, μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, η υπάρχουσα μετοχική σύνθεση της εταιρείας όπως και του Δ.Σ. είναι, με βάση την απόφαση του ΣτΕ, αντισυνταγματική και οποιαδήποτε κίνηση για διανομή μερίσματος, ύψους από 150 ως 260 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τους εκτιμητές, θα αποτελέσει το «μεγάλο πλιάτσικο» στην εταιρεία.

Ο Νίκος Παππάς, κλείνοντας, σημείωσε: «Όσοι επιλέξουν να πάνε σε αυτόν τον δρόμο, όσοι ενθυλακώσουν χρήματα από αυτή τη διαδικασία, θα χάσουν και τα λεφτά και τον ύπνο τους».

Επίσης απαντώντας στον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ο Νίκος Παππάς είπε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν πωλήθηκε ούτε μία μετοχή της ΕΥΔΑΠ. Διευκρίνισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έβαλε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο, αλλά υπήρχε το άρθρο 2 για ισχυρή αίρεση στις δεσμεύσεις και η μεταβίβαση έγινε με την επιφύλαξη των περιορισμών που προκύπτουν από το Σύνταγμα και τις υποχρεώσεις συμμόρφωσης στις δικαστικές αποφάσεις. «Το σχέδιο Σαμαρά το 2013 προέβλεπε πώληση του 61% της ΕΥΔΑΠ και του 51 % της ΕΥΑΘ», είπε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ.  

Το πλιάτσικο της ΕΥΔΑΠ - Το χρονικό του σχεδίου κυβέρνησης και διοίκησης

Εδώ και 5,5 μήνες η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ, που ζητούν να επιστρέψουν οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο δημόσιο.

Εδώ και 5,5 μήνες αγνοεί το ανώτατο δικαστήριο και δρομολογεί την παράκαμψη των αποφάσεων του και το πλιάτσικο της ΕΥΔΑΠ.

Το χρονικό της μεθόδευσης για το πλιάτσικο:

  • 4 Φεβρουαρίου 2022: Εκδίδονται οι αποφάσεις του ΣτΕ.
  • 28 Ιουλίου 2022: Ψηφίζονται τα άρθρα που διατηρούν τον έλεγχο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο.
  • 3 Αυγούστου 2022: Συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΔΑΠ με θέμα τη διανομή μερίσματος στους μετόχους. Σε σημείωμα της διοίκησης της εταιρείας προς τα μέλη του Δ.Σ., εκτιμητές αναφέρουν ότι το συνολικό ποσό που μπορεί να διανεμηθεί κυμαίνεται από 150 ως 260 εκατ. ευρώ (επισυνάπτεται).
  • 29 Αυγούστου 2022: Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΥΔΑΠ με θέμα τη διανομή έκτακτου μερίσματος.
  • 21 Σεπτεμβρίου 2022: Συζητείται η αίτηση συμμόρφωσης προς τον υπουργό Οικονομικών και άλλους φορείς για την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για επιστροφή της ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο. Η αίτηση έχει κατατεθεί από την Ομοσπονδία Εργαζομένων της ΕΥ∆ΑΠ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ προχωρούν στη διανομή μερίσματος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η μετοχική σύνθεση και η σύνθεση του Δ.Σ. της εταιρείας έχουν κριθεί αντισυνταγματικές.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ επιχειρούν, με έκτακτες διαδικασίες εντός του καλοκαιριού, να προλάβουν την απόφαση επί της αίτησης συμμόρφωσης.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ θα βρεθούν αντιμέτωπες με βαριές ποινικές ευθύνες αν επιμείνουν στην υλοποίηση του σχεδίου τους.


Ο Ν.Παππάς κατέθεσε στα πρακτικά συγκεκριμένα έγγραφα που αποκαλύπτουν το "πλιάτσικο" της ΕΥΔΑΠ:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)