to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σαγιονάρα δημοκρατία!

Επειδή στα ιαπωνικά “σαγιονάρα” σημαίνει “αντίο”, θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε: Σαγιονάρα δημοκρατία, τουλάχιστον όπως σε γνωρίσαμε μεταπολιτευτικά.


Σε λίγο, και ενόψει νέων ατοπημάτων, δεν θα ζητάει κανείς τον λόγο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου, διότι δεν θα έχει και τόσο νόημα να το κάνει.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο με τον σημερινό πρωθυπουργό της δύστηνης χώρας, ο οποίος επιχειρεί να ανατρέψει την ελάχιστη ισορροπία στο πολίτευμα, προσδίδοντας διεκπεραιωτικό χαρακτήρα στον κορυφαίο, μέσα στη συμβολικότητά του, θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επιχειρεί δηλ. σε συνθήκες πρωθυπουργοκεντρικού συστήματος το αντίστροφο από αυτό που συνέβαινε επί Βασιλευόμενης Δημοκρατίας, όταν ο βασιληάς τοποθετούσε ως πρωθυπουργό τον κηπουρό του.

Οι Ηρακλείς του μητσοτακικού στέμματος προσπάθησαν να παρουσιάσουν ως μέγιστο πρόβλημα της Δημοκρατίας το γεγονός ότι ένας μουσικός πηγαίνει στο πόστο του με σαγιονάρες, ενώ –όπως είπε– δεν είχε αρχίσει ακόμη η δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Όλο αυτό όταν η δημοκρατία στην χώρα μας ασφυκτιά στα πλαίσια ενός νεο-ολοκληρωτισμού και η Δικαιοσύνη δέχεται τεράστιες πιέσεις ακόμη και με φυλακίσεις δικαστικών πρώην συναδέλφων της κ. Σακελλαροπούλου, επειδή έκαναν το καθήκον τους στη διερεύνηση κορυφαίων σκανδάλων.

Εκεί λοιπόν ανακαλύπτεται το σκάνδαλο της σαγιονάρας. Επειδή στα ιαπωνικά “σαγιονάρα” σημαίνει “αντίο”, θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε: Σαγιονάρα δημοκρατία, τουλάχιστον όπως σε γνωρίσαμε μεταπολιτευτικά. Και μην πει κάποιος: εδώ δεν έχουμε να φάμε, με την δημοκρατία θα ασχοληθούμε;  Καμιά φορά το γεγονός ότι δεν ασχολείσαι με την τύχη της δημοκρατίας, έχει άμεση σχέση με το ότι δεν έχεις να φας.


*  Ο  Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)