to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:21 | 27.07.2022

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει ακάθεκτη το έργο κατεδάφισης του ελληνικού περιβάλλοντος

Τοποθέτηση Σ. Φάμελλου στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ


«Είναι απαράδεκτο την περίοδο που κινδυνεύουν δύο εθνικά πάρκα από μεγάλες πυρκαγιές, το δάσος Δαδιάς και η Βάλια Κάλντα, και λίγο μετά την πυρκαγιά στην Πεντέλη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη να φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που αποδομεί την προστασία των περιοχών Natura 2000 της Ελλάδας, του πλούτου της χώρας μας, συνεχίζοντας το καταστροφικό έργο του περιβαλλοντοκτόνου νόμου 4685 του Κ. Χατζηδάκη. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν άκουσε τους φορείς, τις περιβαλλοντικές και επιστημονικές οργανώσεις που ζήτησαν να αποσυρθούν τουλάχιστον τα κεφάλαια που αφορούν την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τις χρήσεις γης στις προστατευόμενες περιοχές. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως συνεχίζει ακάθεκτη το έργο κατεδάφισης του ελληνικού περιβάλλοντος. Για αυτό και η αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια θα περιέχει σκληρή αντιπαράθεση γιατί δεν μπορούμε απλά να σηκώσουμε τα χέρια μπροστά σε όλα αυτά. Το μόνο που έχει να παρουσιάσει η κυβέρνηση στον τομέα του περιβάλλοντος είναι: καταδίκες και ρουσφέτια», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στην τοποθέτησή του στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Ειδική μνεία έκανε στις υπό εξέλιξη πυρκαγιές σε περιοχές Natura 2000. «Σήμερα η πυρκαγιά μαίνεται για έβδομη μέρα στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς και για έκτη μέρα στη Βάλια Κάλντα. Είναι κρίσιμο για την κατάσβεση στη Δαδιά να οριοθετηθεί πλήρως σήμερα η φωτιά γιατί από το μετεωρολογικό δελτίο φαίνεται ότι από αύριο είναι επικίνδυνες οι ενδείξεις για τον άνεμο. Απαιτείται να παραμείνουν επίσης τα εναέρια μέσα που επιχειρούν γιατί βλέπουμε να μειώνονται σε αριθμό τις τελευταίες ημέρες και νομίζω ότι όλοι μοιραζόμαστε την έντονη ανησυχία για τον πυρήνα του δάσους, τα προστατευόμενα είδη και τους γειτονικούς οικισμούς. Δεν θέλουμε να συνεχίσει να καίει η φωτιά και αύριο. Δεν θέλουμε να μιλάμε αύριο πάνω σε αποκαΐδια γιατί δεν θα επανέλθει εύκολα η Δαδιά, αυτό το φυσικό κεφάλαιο και πλούτος μας για τις επόμενες γενιές. Στη Βάλια Κάλντα πρέπει να ενισχυθούν επίσης τα εναέρια μέσα. Χρειάζεται συνεχής παρουσία με περισσότερα φορτία για να μην επεκταθεί η φωτιά που δεν είναι οριοθετημένη».

Ο Σ.Φάμελλος επικεντρώθηκε στη συνέχεια στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την ακρίβεια στο ρεύμα. «Η κυβέρνηση τροποποιεί έναν νόμο που ψήφισε πριν από είκοσι μέρες. Νομιμοποιεί εκ των υστέρων την παράνομη κίνηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, να στείλει επιστολή στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας ζητώντας τους να παραβούν τον δικό του νόμο που όριζε την υποχρέωση να ανακοινώσουν τιμές έως τις 10.07.2022. Και σαν να μην έφτανε αυτό οι τιμές που ανακοινώθηκαν τελικά στις 25.07.2022 διαβάζουμε ότι θα αλλάξουν σύντομα. Σχετικό δημοσίευμα σήμερα αναφέρει ότι έρχονται αλλαγές στις αλλαγές για τα τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου, επανυπολογισμός χρεώσεων και παγίων μετά από επιστολή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και έλεγχος για το κατά πόσον αντικατοπτρίζουν πραγματικά κόστη. Οι τιμές πλέον όμως είναι 15% υψηλότερες από όσο θα ήταν ακόμη και αν τα τιμολόγια περιλάμβαναν τη ρήτρα! Αυτό εννοούσε η κυβέρνηση με το ότι θα «αναστείλει» τη ρήτρα Μητσοτάκη! Ο προκλητικά αμειβόμενος κ. Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, αποφάσισε να αυξήσει επιπλέον κατά 821% τη χρέωση της ΔΕΗ για το πάγιο, σε σχέση με την αντίστοιχη χρέωση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με την κυβέρνηση να μην μπορεί, όπως φαίνεται, να ελέγξει το golden boy που έχει διορίσει η ίδια και να του ζητάει εγγράφως, μέσω της ΡΑΕ, να μην τροποποιήσει την πάγια χρέωση!»

Αναφέρθηκε τέλος περιληπτικά συμπυκνώνοντας τα κεφάλαια Β και Γ του νομοσχεδίου που επιφέρουν και το τελειωτικό πλήγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά τον 4685/2020 στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας:

Στο κεφάλαιο Β η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθετεί ό,τι μπορεί να ενδιαφέρει να χρησιμοποιήσει ο κάθε ημέτερος, κολλητός, Γκόρτσος, Γκρούεζας ή Μαυρογιαλούρος για να εξαιρεθεί από την περιβαλλοντική αδειοδότηση, ό,τι γουστάρει πρακτικά. Για παράδειγμα: να θεωρηθεί ως μη σημαντική κάποια τροποποίηση για να γλιτώσει την αναθεώρηση, να κάνει αδειοδότηση «πακέτο» για να την υπογράψει ο Υπουργός, να πάει σε αδειοδότηση κατά περίπτωση με σαλαμοποίηση για να εξαιρεθεί από την αδειοδότηση, να γλιτώσει πρόστιμα για παραβιάσεις. «Για αυτό είναι απαράδεκτο και πρέπει να αποσυρθεί».

Το κεφάλαιο Γ διαλύει ό,τι άφησε όρθιο ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος Χατζηδάκη με το να ορίζει χρήσεις γης στις περιοχές Natura 2000 αναιρώντας το περιεχόμενο των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών πριν ακόμα αυτές τελειώσουν. Και οι ρυθμίσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της κατάργησης από τον κ. Χατζηδάκη των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), που είχαν ιδρυθεί σε όλη την Ελλάδα το Φεβρουάριο του 2018, καλύπτοντας τις υποχρεώσεις της χώρας μετά τον καθορισμό και την οριοθέτηση όλων των περιοχών του δικτύου Natura 2000 τον Δεκέμβριο του 2017. Μάλιστα η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προχώρησε την προκήρυξη των 400 θέσεων για τη μόνιμη στελέχωση των φορέων και την τακτοποίηση των συμβασιούχων, που είχαν μπει στον προγραμματισμό προσλήψεων από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Από τα υπόλοιπα σημεία του νομοσχεδίου ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε στο κεφάλαιο των θαλάσσιων αιολικών πάρκων όπου η καθυστερημένη εδώ και τρία (3) χρόνια νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης έρχεται σε σύγκρουση με την έλλειψη Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ αλλά και θαλάσσιων χωροταξίας και βέβαια με τα νέα μεγάλα ελλείμματα της Ελλάδας που είναι η καθυστέρηση του Εθνικού Σχεδιασμού για την Ενέργεια και το Κλίμα και το σημαντικό έλλειμμα ηλεκτρικού χώρου, δηλαδή δικτύων, με αποτέλεσμα να οδηγούνται πολλές επενδύσεις των ΑΠΕ σε αδιέξοδο, εφόσον δεν υπάρχουν διαθέσιμα δίκτυα για σύνδεση.

Κλείνοντας ο Σ.Φάμελλος είπε: «Είναι ξεκάθαροι οι λόγοι για τους οποίους είμαστε κάθετα απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο. Είναι επικίνδυνο και καταστροφικό για το ελληνικό περιβάλλον και πράγματι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην ψηφιστεί. Εάν ψηφιστεί όμως θα είναι από τα πρώτα που θα καταργήσουμε στην επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της Ελλάδας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)