to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κοινό περί δικαίου αίσθημα

Πρώτον: Η δίκη Λιγνάδη είναι σε εξέλιξη. Την Παρασκευή η εισαγγελέας, αφού μελέτησε τα πρακτικά της δίκης και την αναφορά του συναδέλφου της που ήταν στην έδρα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, άσκησε έφεση τόσο για το αθωωτικό σκέλος της απόφασης για τη μία υπόθεση βιασμού όσο και ως προς το ύψος της ποινής για τις άλλες δύο περιπτώσεις βιασμού για τις οποίες και πρωτοδίκως ο Δ. Λιγνάδης κρίθηκε ένοχος.


Δεύτερον: Ο Λιγνάδης (γνωστός και ως «γνωστός σκηνοθέτης» για τα κανάλια) όταν ήταν αθώος προφυλακίστηκε. Όταν βρέθηκε ένοχος για το έγκλημα, αποφυλακίστηκε. Βλέπει κανείς κάποια αντίφαση; Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πάντως, όχι.

Τρίτον: Για τα νομικά ας μιλήσουν οι νομικοί. Έγκυρος νομικός ακούγοντας την Κυριακή την Πρόεδρο μού έστειλε σημείωμα που το υπογράφει ως «Ο κοινός νομικός». Και επισημαίνει: «Στην ποινική διαδικασία, η δικαιοσύνη προφανώς απονέμεται με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Η δήλωση ότι «[η] δικαιοσύνη δεν απονέμεται με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους», μια αρχή αυτονόητη σε μια διοικητική ή -έστω- αστική διαδικασία, σε μία εκκρεμή ποινική υπόθεση, και μάλιστα πολύκροτη, μόνον ως παρέμβαση μπορεί να νοηθεί. Και τούτο, κυρίως όταν το κοινό περί δικαίου αίσθημα έχει με σαφήνεια εκφραστεί. Ο λόγος είναι απλός. Σε μια ποινική δίκη, όπου σημαντικό ρόλο παίζει η εκτίμηση του αποδεικτικού υλικού, προφανώς με βάση τον νόμο και το σύνταγμα, η εκτίμηση αυτή πρέπει να γίνεται κατά τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται και στο κοινό περί δικαίου αίσθημα. Εξάλλου, στην ποινική διαδικασία όλα κρίνονται και παίζουν ρόλο. Από τον πρότερο έντιμο βίο του κατηγορουμένου, την προσωπικότητά του, το ειδεχθές του εγκλήματος, την πιθανότητα διάπραξης νέου αδικήματος και λοιπά. Συνεπώς, μια δήλωση σαν την ανωτέρω δεν μπορεί να νοηθεί παρά μόνον ως κρίση (κριτική) μιας μη αρεστής δικαστικής απόφασης, η οποία -μάλιστα- είναι σε εξέλιξη, γιατί ούτε το σύνταγμα ούτε οι νόμοι προδικάζουν ή έστω δύνανται να προδικάσουν το αποτέλεσμα της εκτίμησης των ανωτέρω στοιχείων της ποινικής δίκης, που είναι το (αποκλειστικό) καθήκον των δικαστών και του εισαγγελέως, που προτείνει, σε κάθε συγκεκριμένη ποινική υπόθεση».

Πολεμώντας έναν δήθεν λαϊκισμό, παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Καλά πήγε και αυτό.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)