to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:00 | 27.07.2022

Πολιτική

Στη Βουλή επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την πτώση του Antonov

Ενώ το πέπλο μυστηρίου που έχει καλύψει την περιοχή που κατέπεσε το αεροσκάφος, οι ελάχιστες επίσημες ανακοινώσεις για την εξέλιξη της έρευνας και οι συγκεχυμένες πληροφορίες έχουν αναστατώσει τους κατοίκους της περιοχής.


Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με την πτώση του αεροσκάφους Antonov σε αγροτική περιοχή πλησίον των Αντιφιλίππων στον δήμο Παγγαίου, η οποία στοίχισε τη ζωή στους 8 επιβαίνοντες, σημειώνει η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Τ. Ελευθεριάδου, σε ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, την οποία συνυπογράφει και ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Κ.Ο Θ. Δρίτσας. 

Το πέπλο μυστηρίου που έχει καλύψει την περιοχή που κατέπεσε το αεροσκάφος, οι ελάχιστες επίσημες ανακοινώσεις για την εξέλιξη της έρευνας και οι συγκεχυμένες πληροφορίες έχουν αναστατώσει τους κατοίκους της περιοχής.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μία εβδομάδα μετά, δεν γνωρίζουμε τι είδους φορτίο μετέφερε το αεροσκάφος, παρά μόνο από την ανακοίνωση αξιωματούχου της Σερβίας (χώρας απ’ όπου απογειώθηκε το μοιραίο αεροπλάνο) η οποία έκανε λόγο 11,5 τόνους εκπαιδευτικών και φωτιστικών βλημάτων όλμου. Παράλληλα, αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες σχετικά με τις ενέργειες της Ελλάδας για την ενημέρωση για την επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε το αεροπλάνο. Ρεπορτάζ, επικαλούμενα διπλωματικές πηγές, ανέφεραν ότι ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι πραγματοποίησε διάβημα αναφορικά με την υποχρέωση πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς από την σερβική, γεγονός που διέψευσε κατηγορηματικά ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Επιπρόσθετα, δημοσίευμα της «Καθημερινής» επικαλείται σερβικές και μαυροβούνιες πηγές που κάνουν λόγο για σύνδεση του αποστολέα του φορτίου με κατηγορούμενο με λαθρεμπόριο όπλων, ενώ την ίδια στιγμή η ουκρανική μεταφορική εταιρεία δηλώνει έδρα της στο Κίεβο σε διεύθυνση που λειτουργεί…νυχάδικο.

Να σημειωθεί ότι το αεροπλάνο κατέπεσε σε καλλιεργημένες εκτάσεις (κυρίως καλαμπόκι και ηλίανθους). Η περιοχή-περίπου 1.000 στρέμματα- ήταν αποκλεισμένη και η πρόσβαση στις αγροτικές καλλιέργειες δεν είναι δυνατή για τους αγρότες, μέχρι να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών που κινούνται εντός της. Έτσι, οι σοδειές είτε έχουν καταστραφεί από την πτώση του αεροσκάφους ή «καταστρέφονται» από τις ομάδες του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς, ενώ είναι δεδομένο ότι λόγω της αδυναμίας ποτίσματος, οι καλλιέργειες θα είναι μη εμπορεύσιμες. Όπως είναι γνωστό, ο ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημίωση για σχετικές καταστροφές. Παρ’ όλ’ αυτά, αν δεν κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες ολικής αποζημίωσης των καλλιεργητών, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης για τους επαγγελματίες.

Τέλος, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σχετικά με την επικινδυνότητα των ουσιών που εντοπίστηκαν στην περιοχή πρόσκρουσης, και παρά το ευτυχές γεγονός ότι, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας δεν έχει παρατηρηθεί καμία μεταβολή στα επίπεδα ραδιενέργειας στο περιβάλλον, παραμένει άγνωστο αν από τα υπολείμματα έχει επηρεαστεί ή θα επηρεαστεί στο μέλλον το νερό, τα υπόγεια ύδατα, οι χείμαρροι της περιοχής και κατά πόσο θα επηρεάσουν για την τροφική αλυσίδα. Μάλιστα, από την πρώτη στιγμή γίνεται λόγος για μία λευκή ουσία που είναι διασκορπισμένη σε όλη σχεδόν την- επηρεασμένη από την πτώση- περιοχή. Ουσία, η σύσταση της οποίας παραμένει άγνωστη και προκαλεί εύλογα ερωτήματα και ανασφάλεια στους κατοίκους της περιοχής.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούν τους Υπουργούς να απαντήσουν:

  • Τι είδος φορτίο μετέφερε το μοιραίο αεροσκάφος, είχε ενημερωθεί η ΥΠΑ και οι συναρμόδιοι φορείς σχετικά με το επικίνδυνο φορτίο και σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την διευκρίνιση του ερωτήματος;

  • Ποια είναι η πραγματική προέλευση και ποιος ο τελικός προορισμός του φορτίου; Θα περιοριστεί η ελληνική κυβέρνηση στις δηλώσεις του σερβικού Υπουργείου Άμυνας για απλή συνεργασία δύο ιδιωτικών εταιρειών, μιας σερβικής και μιας ουκρανικής, ή θα ερευνήσει σε βάθος το ζήτημα;

  • Πώς σχεδιάζουν να αποζημιώσουν άμεσα τους παραγωγούς που επλήγησαν από την πτώση του αεροσκάφους;

  • Ποιες ουσίες έχουν εντοπιστεί και πώς σχεδιάζουν να προστατεύσουν τα ύδατα, το έδαφος και υπέδαφος της περιοχής από πιθανές επιβαρύνσεις;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)