to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:52 | 27.07.2022

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Η υπόθεση με το κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη μυρίζει ελληνικό παρακράτος και πολιτική σκοπιμότητα (ηχητικό)

«Έχει αγοράσει η ΕΥΠ το λογισμικό υποκλοπής Predator; Το έχουν αγοράσει και το χρησιμοποιούν, με τα περίφημα βαλιτσάκια, κάποιοι ιδιώτες που συνεργάζονται με κρατικές αρχές όπως η ΕΥΠ; Τί θα κάνει η Βουλή και ο Κώστας Τασούλας για να ελεγχθούν τα κινητά των 300 Ελλήνων βουλευτών;»


"Η υπόθεση μυρίζει ελληνικό παρακράτος και πολιτική σκοπιμότητα" τόνισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στα κινητά ευρωβουλευτών, με αφορμή και την καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και Αντιπρόεδρος του Ε/Κ, μιλώντας "στο Κόκκινο 91,4 FM" της Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε την ανάγκη να δοθούν "άμεσες απαντήσεις από τις ελληνικές αρχές που πλέον έχουν την ευθύνη να δώσουν συνέχεια σε αυτό που διαπίστωσε αρχικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".

"Πρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πάψει να κρύβεται και ως επικεφαλής της ΕΥΠ να δώσει απαντήσεις και εγγυήσεις ότι δεν επαναλαμβάνονται με σύγχρονες μεθόδους τα χούγια του πατέρα του εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, ο Δημ. Παπαδημούλης είπε τα εξής:

"Το πολύ σοβαρό αυτό θέμα είναι ζήτημα δημοκρατίας και διαπιστώθηκε από τις υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου, μετά από απόφαση του Προεδρείου του Ε/Κ -του οποίου είμαι μέλος. Αφορμή ήταν ότι σε μια σειρά από χώρες, κυρίως στην Ισπανία, ένα αντίστοιχο λογισμικό, το Pegasus, ισραηλινής προέλευσης, είχε παγιδεύσει τηλέφωνα ορισμένων ευρωβουλευτών. Αποφασίσαμε να γίνει, λοιπόν, έρευνα και όποιος ήθελε να ελέγξει το κινητό του για απόπειρα υποκλοπής ή εγκατάστασης λογισμικού υποκλοπής.

Ήμουν από τους πρώτους που το έκανα, αλλά στο δικό μου δεν διαπιστώθηκε τέτοιο ίχνος. Διακόσιοι ακόμη ευρωβουλευτές έκαναν αυτόν τον έλεγχο και διαπιστώθηκε στο κινητό του Ν. Ανδρουλάκη. Την περίοδο που ξεκινούσαν οι εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, ένα μήνα πριν από τον θάνατο της αείμνηστης Φώφης Γενημματά.

Το Predator, αυτό το λογισμικό υποκλοπής, εφαρμόζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο κυρίως και είναι προϊόν ενός consortium στο οποίο ανακατεύτηκε ένας Ισραηλινός των μυστικών υπηρεσιών, και φτιάχτηκε από μια start up στη Βόρεια Μακεδονία.

Δεν έχουμε μια καταγγελία, αλλά μια διαπίστωση με τη βούλα του Ευρωκοινοβουλίου -ότι επιχειρήθηκε η παγίδευση του κινητού του αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος, δηλαδή ενός σοβαρού πολιτειακού παράγοντα. Το ερώτημα είναι ποιοι το έκαναν και γιατί. Δυσκολεύομαι να φανταστώ άλλον λόγο πέραν των πολιτικών σκοπιμοτήτων. Καταλαβαίνει καθένας ότι αν επιχειρείται η παρακολούθηση του αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος, τότε ο απλός πολίτης είναι απολύτως ανοχύρωτος.

Στην Ελλάδα, που την ΕΥΠ την ελέγχει απευθείας ο πρωθυπουργός οφείλονται άμεσες απαντήσεις από τις ελληνικές αρχές πια, που έχουν την ευθύνη να δώσουν συνέχεια σε αυτό που διαπίστωσε το Ε/Κ.

Για να μάθουμε αν στην Ελλάδα έχει αγοραστεί και από ποιους χρησιμοποιείται το Predator -από την ΕΥΠ; Από ιδιώτες;

Σημειωτέον, πριν την καταγγελία Ανδρουλάκη είχε προηγηθεί η υπόθεση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος ζήτησε να ελεγχθεί το κινητό του και διαπιστώθηκε ότι με απόφαση της ΕΥΠ παρακολουθείται για δήθεν εθνικούς λόγους. Είναι οικονομικός συντάκτης και έψαχνε κάτι συναλλαγές μεταξύ τραπεζών, επιχειρηματιών και λοιπά -εκτός αν η καταπολέμηση της διαφθοράς θεωρείται... εθνικό θέμα.

Από την κυβέρνηση της ΝΔ, δε, φτιάχτηκε στη συνέχεια ειδική διάταξη προκειμένου να δώσουν οι αρμόδιες αρχές τα στοιχεία για τον Κουκάκη.

Σε συνέχεια όλων των παραπάνω, έχω να πω ότι μυρίζει άσχημα η υπόθεση. Στο μεταξύ έχει προχωρήσει η τεχνολογία. Δεν έχουμε την "περίπτωση Μαυρίκη", ένα σύστημα παρακολούθησης με κοριούς όταν ο πατήρ Μητσοτάκης παρακολουθούσε το τηλέφωνο του Ανδρέα Παπανδρέου.

Είναι ευθύνη της ελληνικής Πολιτείας, όχι μόνο της δικαιοσύνης, αλλά και της βουλής και της κυβέρνησης, και του πρωθυπουργού που είναι απευθείας επικεφαλής της ΕΥΠ να δώσουν απαντήσεις.

Η Google μας έδωσε τα στοιχεία ότι υπάρχουν στην Ελλάδα φορείς που έχουν αγοράσει το Predator και σε αυτό υπήρξε σιγή ιχθύος και τακτική ψόφιου κοριού από την κυβέρνηση. Ο, δε, κύριος Καμίνης χθες στη Βουλή αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο οι παρακολουθήσεις να γίνονται με outsourcing, δηλαδή από ιδιώτες που συνεργάζονται με κρατικές υπηρεσίες. Παρακρατικές μεθόδους...

Το θέμα, επαναλαμβάνω, είναι πολύ σοβαρό, δεν πρέπει να κουκουλωθεί, γιατί έρχεται σε συνέχεια της -με κυβερνητική τροπολογία- συγκάλυψης της προσπάθειας να βρεθούν ποιοι και γιατί παρακολουθούσαν με το ίδιο λογισμικό τον Θανάση Κουκάκη. Ελπίζω σε αυτό να ενώσουμε δυνάμεις όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και έντιμοι άνθρωποι από τον χώρο της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Εξάλλου νομίζω ότι κανείς στις Βρυξέλλες δεν είχε λόγο να παρακολουθεί ένα μόνο τηλέφωνο, αυτό του Ν. Ανδρουλάκη. Η υπόθεση μυρίζει ελληνικό παρακράτος και σκοπιμότητα".

Ερωτηθείς πιο συγκεκριμένα για τα σημερινά δημοσιεύματα περί συγκεκριμένων ευθυνών του Μεγάρου Μαξίμου, ο Δημ. Παπαδημούλης είπε τα εξής:

"Πρέπει να κάνουν οι ελληνικές Αρχές τη δουλειά τους για να βρεθεί ποιοι και γιατί το έκαναν για να υποστούν τις υλικές και πολιτικές. Κυβέρνηση, Δικαιοσύνη και Βουλή.

Αυτό που βρέθηκε και κατήγγειλε χθες ο Ν. Ανδρουλάκης με μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο το βρήκαμε στο Ε/Κ. Δεν το βρήκαν οι ελληνικές Αρχές. Τώρα είναι η ώρα το ελληνικό κράτος, με πρώτο τον πρωθυπουργό, που -με μια από τις πρώτες πράξεις της πρωθυπουργίας του- προΐσταται της ΕΥΠ. Και πρέπει, μέχρις ότου βρεθεί η αλήθεια και υποστούν οι υπεύθυνοι τις κυρώσεις, να δώσουν οι πάντες σαφείς απαντήσεις.

Έχει αγοράσει η ΕΥΠ το λογισμικό Predator; Το έχουν αγοράσει και το χρησιμοποιούν, με τα περίφημα βαλιτσάκια, κάποιοι ιδιώτες που συνεργάζονται με κρατικές αρχές όπως η ΕΥΠ; Τί θα κάνει η Βουλή και ο Κώστας Τασούλας για να ελεγχθούν τα κινητά των 300 Ελλήνων βουλευτών; Ή μήπως δεν τρέχει τίποτα;

Επαναλαμβάνω, είναι λογικό στους 200 ε/β που ελέγχθηκαν μόνο ένα να έχει πειραχτεί, αυτό του Ν. Ανδρουλάκη, τότε που φούντωνε η διαδικασία για την εκλογή της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ; Δεν ξέρουμε όλοι ότι η εξέλιξη της διαδικασίας αυτής ενδιέφερε πάρα πολύ αυτούς που έχουν τα κλειδιά της εξουσίας; Εννοώ την κυβέρνηση της ΝΔ...

Σε αυτά τα αμείλικτα ερωτήματα που σκιάζονται και από την βρώμικη αντιμετώπιση της υπόθεσης Κουκάκη, και από μια βαριά καχυποψία από το παρελθόν -όπως με την υπόθεση Μαυρίκη και τους κοριούς- χρειάζονται φως, σοβαρότητα, άμεσες ενέργειες. Διότι θυμάμαι και όταν ο Θανάσης Κουκάκης είχε καταγγείλει την παρακολούθηση του κινητού του από το λογισμικό Predator, θυμάμαι ότι έκανε δήλωση ο κ. Οικονόμου ότι η Δικαιοσύνη θα ψάξει. Αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Την ίδια δήλωση άκουσα και χθες.

Το ζητούμενο είναι να γίνουν αυτά που πρέπει. Δεν μπορεί να κουκουλωθεί το θέμα όταν μιλάμε για τον αρχηγό του 3ου κοινοβουλευτικού κόμματος και σε μια περίοδο αρκετά βαριά από πλευράς κλίματος, λόγω ακρίβειας, αβεβαιότητας, πολέμου και παρατεταμένης οξύτατης πολιτικής περιόδου.

Αντί να ανταλλάσσουμε μη τεκμηριωμένους ισχυρισμούς, που μπορεί να δημιουργήσουν ένα ακόμη βαρύτερο και επικίνδυνο κλίμα, πρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πάψει να κρύβεται και ως επικεφαλής της ΕΥΠ να δώσει απαντήσεις και εγγυήσεις ότι δεν επαναλαμβάνονται με σύγχρονες μεθόδους τα χούγια του πατέρα του εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου.

Νομίζω ότι χρειάζονται σε όλα τα επίπεδα σοβαρές απαντήσεις χωρίς ναι μεν αλλά, θα δούμε ή προσπάθεια να κουκουλώσουμε το θέμα στη θερινή ραστώνη.

Με ανησυχεί ότι τα φιλοκυβερνητικά μέσα δεν αναδεικνύουν το θέμα όσο πρέπει. Αυτό μυρίζει άσχημα, μυρίζει λογική συγκάλυψης. Πιστεύω ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα το αφήσει έτσι. Έχει κάθε συμφέρον να ψαχτεί το θέμα μέχρι το τέλος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από δημοκρατικό καθήκον, όχι από πολιτική σκοπιμότητα,  είναι δίπλα και μαζί. Ελπίζω να ακουστούν φωνές και από τον χώρο της ΝΔ που να πουν "αυτό μας ντροπιάζει ως χώρα". Το Predator, εξάλλου, σε αντίθεση με το Pegasus είναι βαλκανικό, δεν είναι ευρωπαϊκό. Δραστηριοποιείται κυρίως με κάποιους περίεργους ισραηλινούς ιδιώτες σε Ελλάδα και Κύπρου. Και έχω διαβάσει ότι ο σημερινός ιδιοκτήτης του, ζει στην Ελλάδα... Πρέπει να ψαχτεί το θέμα.


Βέβαια δεν θέλω να κάνω τον Σέρλοκ Χολμς. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα για να αναπτύσσουμε θεωρίες. Πρέπει όλοι μαζί, κι αν το αρνείται η κυβέρνηση να την πίεση όλη η αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης, να πιέσουμε να ψαχτεί μέχρι τέλους η υπόθεση. Γιατί σε μια Ελλάδα 27η στην Ελευθερία του Τύπου στους 27 της ΕΕ, στην θέση 108 στον παγκόσμιο χάρτη, και με δολοφονημένο τον δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ -υπόθεση που μένει στο σκοτάδι- οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων πολιτικών  αρχηγών είναι πολύ βαρύ ζήτημα για τη Δημοκρατία μας.

Πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα".

Τέλος, ερωτηθείς για το αν το Ευρωκοινοβούλιο σκοπεύει να λάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες, ο Δημ. Παπαδημούλης τόνισε: "Έχουμε ήδη λάβει πρωτοβουλίες στο Ε/Κ και θα συνεχίσουμε. Νομίζω ότι η προφανής πίεση του Ε/Κ -και με την Επιτροπή Δημοσίων Ελευθεριών που ψάχνει αυτά τα θέματα, και με την  Επιτροπή για τα λογισμικά που παρακολουθούν και παραβιάζουν το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών- κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Εμείς κάνουμε αυτό που μπορούμε και που πρέπει. Να το κάνουν και οι ελληνικές αρμόδιες Αρχές. Κυβέρνηση, Δικαιοσύνη, Βουλή, ΕΥΠ".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)