to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:41 | 26.07.2022

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Τουρκία: Ο Ερντογάν βρυχάται ενώ η τουρκική λίρα εξανεμίζεται

Το τουρκικό νόμισμα την Τρίτη υποχωρεί προς νέο ιστορικό χαμηλό, στα 5,5 σεντ του δολαρίου, με τον πληθωρισμό να σαρώνει και την οικονομία να αιμορραγεί


EPA/SEDAT SUNA

Πολύ κοντά στο αρνητικό ρεκόρ του περασμένου Δεκεμβρίου, των 5,45 σεντ του δολαρίου, βρίσκεται σήμερα η τουρκική λίρα, έχοντας χάσει 6,3% μόνο τον Ιούλιο. Η εικόνα του τουρκικού νομίσματος είναι σε πλήρη αντιδιαστολή με (και ίσως εξηγεί) την εικόνα που προβάλλει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν σε διεθνές επίπεδο, από το ΝΑΤΟ και την συμφωνία με Ουκρανία, Ρωσία για τα σιτηρά, ως τις συνεχείς διεκδικήσεις στα ελληνοτουρκικά.

ΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ ΔΟΛΑΡΙΟ 26072022

finance.yahoo.com

Η καθίζησή της τότε είχε οδηγήσει σε απεγνωσμένη στήριξη από την κυβέρνηση Ερντογάν και την Τράπεζα της Τουρκίας, που κόστισε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά της δεύτερης και εξανέμισε τα αποθεματικά των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, δόθηκε οδηγία στους πολίτες να ρευστοποιήσουν ακόμη και τα χρυσαφικά τους παίρνοντας τουρκικές λίρες. Μετά την πρόσκαιρη ανάκαμψη, ωστόσο, η φθορά για το τουρκικό νόμισμα συνεχίστηκε και σήμερα βρίσκεται πρακτικά στην ίδια ακριβώς θέση, χωρίς να έχει πλέον να «πετάξει» άλλα δισεκατομμύρια αποθεματικών ή χρυσαφικά πολιτών...

Οι ξένες αγορές παρακολουθούν το «θέατρο του παραλόγου» της τουρκικής οικονομίας να συνεχίζεται, με την εμμονική επιβολή πολιτικής χαμηλών επιτοκίων σε μία οικονομία όπου ο πληθωρισμός καλπάζει πάνω από το 80%. Όπως γράφει το Reuters, η αργή αλλά σταθερή υποτίμηση θα συνεχιστεί αν δεν βρεθεί μία νέα πηγή ξένων κεφαλαίων για να αυξηθούν ξανά τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας, των ιδιωτικών τραπεζών και του κράτους. Όπως εκτιμάται, η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει σε δολάρια αποθεματικά μόνο 6 δισ., τα χαμηλότερα από το 2002. Συνολικά, φέρεται να «είναι μέσα» κατά 55 δισ. δολάρια.

Την ίδια ώρα, αναμένεται να φανεί το αν οι μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τους ειδικούς «κρατικά προστατευμένους από απώλειες» λογαριασμούς σε τουρκικές λίρες, ή θα επιστρέψουν στα μεγάλα ξένα νομίσματα επιδεινώνοντας τις πιέσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)