to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:22 | 25.07.2022

Κοινωνία

Υπόγραψε κι εσύ για την ίδρυση εκπαιδευτικών δομών στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού

Πρωτοβουλία της Ομάδας Εκπαιδευτικών υποστήριξης της εκπαίδευσης στις φυλακές


Το σχετικό κείμενο - κάλεσμα: 

Είμαστε μια ομάδα δασκάλων και καθηγητών/τριών που συγκροτούμε την Ομάδα Εκπαιδευτικών υποστήριξης της εκπαίδευσης στις φυλακές. Θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να δημοσιεύσετε το παρακάτω κείμενο προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των υπογραφών και να ασκηθεί περαιτέρω πίεση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο Υπουργείο Παιδείας για την ίδρυση αυτών των εκπαιδευτικών δομών.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ κρατούνται περίπου 170 υπόδικες κρατούμενες. Σε γενικές γραμμές οι γυναίκες κρατούμενες προέρχονται από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα και ένα ποσοστό της τάξης του 45% των γυναικών δεν έχει ολοκληρώσει την εννεαετή υποχρεωτική εκπαίδευση και δεν έχει εργαστεί ούτε πρόκειται να λάβει σύνταξη. Επιπρόσθετα, το 75% των γυναικών που αποφυλακίζονται είναι μητέρες, ενώ το ποσοστό του πρότερου εγκλεισμού των γυναικών κατά την τελευταία πενταετία είναι της τάξεως του 38,5%.

Κατανοούμε τον ιδιαίτερα ευάλωτο χαρακτήρα του πληθυσμού των γυναικείων φυλακών και θεωρούμε ιδιαίτερα καθοριστικό και προστατευτικό παράγοντα την πρόσβαση των γυναικών αυτών σε επίσημες εκπαιδευτικές δομές του Υπουργείου, οι οποίες πέρα από την αποτελεσματικότερη διαχείριση του χρόνου του εγκλεισμού, θα τους δώσει και τα εφόδια για αξιοπρεπή αντιμετώπιση της καθημερινότητας, όταν αποφυλακιστούν και κυρίως για να αποφύγουν ένα νέο εγκλεισμό για την ίδια ή άλλη πράξη.

Η λειτουργία εκπαιδευτικών δομών σε άλλες γυναικείες φυλακές, αλλά και στις αντρικές φυλακές που βρίσκονται στο ίδιο σύμπλεγμα καταστημάτων κράτησης και όπου λειτουργούν Δημοτικό Σχολείο, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, ΔΙΕΚ με τρεις ειδικότητες, τμήματα εκμάθησης ελληνικών, τμήμα κινηματογράφου κτλ, αποτελεί καλή πρακτική που θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα καταστήματα. Το δικαίωμα στην εκπαίδευση οφείλει να εφαρμόζεται ανεξαρτήτως φύλου, κοινωνικής τάξης και εθνότητας.

Οι υπογραφές και τα ψηφίσματα των φορέων και των πολιτών που ακολουθούν ενώνουν τη φωνή τους με τις κρατούμενες και με όσους και όσες υποστηρίζουμε τη δημιουργία εκπαιδευτικών δομών στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ όπως ορίζει ο νόμος 4763/2020.

Ομάδα Εκπαιδευτικών υποστήριξης της εκπαίδευσης στις φυλακές.

Συλλογή υπογραφών:

https://www.openpetition.eu/gr/petition/online/stis-gynaikeies-phylakes-korydallou-den-yparchei-scholeio-yparchei-omos-pasarela

Ψήφισμα στήριξης από την ΟΙΕΛΕ:

https://www.oiele.gr/i-oiele-stirizei-to-dikaio-aitima-gia-dimiourgia-ekpaideftikis-domis-stis-gynaikeies-fylakes-korydallou/

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)