to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:41 | 25.07.2022

Πολιτική

Αλ. Χαρίτσης: «Μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να σταματήσει τον κατήφορο της χώρας»

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας μεγάλης και σοβαρής κρίσης, ως αποτέλεσμα των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη» τονίζει ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στο newsbomb.gr


O Αλέξης Χαρίτσης τονίζει συγκεκριμένα: «Έχουμε τον υψηλότερο πληθωρισμό σε όλη την Δυτική Ευρώπη, πληρώνουμε τη βενζίνη πιο ακριβά από οπουδήποτε αλλού και τα τιμολόγια ενέργειας παραμένουν στα ύψη εδώ και πολλούς μήνες. Ενώ η καθήλωση των μισθών στα προ του 2010 επίπεδα δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα. Αυτές οι αρνητικές εθνικές πρωτιές είναι αποτέλεσμα των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

«Μόνη λύση η ριζική αλλαγή πολιτικής και σύγκρουση με τον πυρήνα της ακρίβειας» αντιπαραβάλλει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «γενναία ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, ελάφρυνση στοχευμένων φορολογικών υποχρεώσεων - όπως του ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα - και αποφασιστική ρύθμιση κρίσιμων αγορών, κυρίως στην ενέργεια». «Δυστυχώς ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση δεν συγκρούεται με την ακρίβεια. Την επιδοτεί με κρατικό χρήμα. Είναι ζήτημα πολιτικών επιλογών της σημερινής κυβέρνησης το ότι δεν στηρίζει με ένα συνολικό πρόγραμμα την κοινωνία αλλά επιμένει στα επιδοματικά ημίμετρα που διαιωνίζουν την κρίση», σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με την υπόθεση Λιγνάδη, ο κ. Χαρίτσης επισημαίνει: «Οι αντιδράσεις σε θέατρα, χώρους πολιτισμούς και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, δεν έχουν κομματική ταυτότητα. Είναι η φωνή μίας κοινωνίας που παρακολούθησε εδώ και μήνες την εξουσία να επιχειρεί μια απροκάλυπτη προσπάθεια συγκάλυψης. Η κυβέρνηση θα όφειλε να απολογηθεί και στη συνέχεια να έπραττε το αυτονόητο: να ενθαρρύνει τα θύματα παρόμοιων ενεργειών να βγουν μπροστά. Αντί αυτού, στοχοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Πραγματικά απορεί κανείς για το θράσος που αποπνέει αυτός ο κυβερνητικός κατήφορος».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ είναι η δύναμη που θα συγκρουστεί με τα ολιγοπωλιακά συμφέροντα στην ενέργεια, που θα μετατρέψει το Ταμείο Ανάκαμψης σε σχέδιο ανάπτυξης της χώρας, που θα προχωρήσει σε ριζοσπαστικές τομές στην εφαρμογή ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους» δηλώνει ο Αλ. Χαρίτσης.

Σε σχέση με την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης, ο κ. Χαρίτσης τονίζει:  «Η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ανοιχτή και προγραμματική: άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας, κρατική παρέμβαση στον τομέα της ενέργειας, στήριξη του ΕΣΥ και της δημόσιας παιδείας, θεσμικές μεταρρυθμίσεις και δημόσιος σχεδιασμός με στόχο την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας. Η προοδευτική κυβέρνηση θα προκύψει από την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας για μία ‘νέα αρχή’».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αλ. Χαρίτση:

Κύριε Χαρίτση, η χώρα για ακόμα μία φορά βρίσκεται αντιμέτωπη με καταστροφικές πυρκαγιές. Τι πιστεύετε ότι πάει λάθος με τον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας;

Αυτό που προέχει τώρα είναι η έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη μας προς τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που δίνουν καθημερινά δύσκολες μάχες σε πολλαπλά μέτωπα. Οι καταστροφικές πυρκαγιές μάς υπενθυμίζουν με επώδυνο τρόπο την ανάγκη θωράκισης της χώρας μας και το κατεπείγον ενός εθνικού σχεδίου για την κλιματική αλλαγή και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που μας περιβάλλουν.

Δυστυχώς το δήθεν επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ανεπαρκές τόσο στον σχεδιασμό όσο και στη διαχείριση. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού προχώρησε με τυμπανοκρουσίες στη σύσταση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.  Δεν φρόντισε όμως για την έγκαιρη εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας και την  ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος με εξοπλισμό και τις απαραίτητες προσλήψεις. Αυτό είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών. Το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ θα έπρεπε να αξιοποιηθούν για τη θωράκιση της χώρας και σε αυτό το επίπεδο.

Η κυβέρνηση επέλεξε να επενδύσει όμως σε επικοινωνιακές φιέστες και όχι στην ουσία. Και όταν η πραγματικότητα τη διαψεύδει, τότε καταφεύγει σε ένα κρεσέντο αλαζονείας και αυτοθαυμασμού που έχει ξεπεράσει τα όρια ανοχής της ελληνικής  κοινωνίας.

Πώς απαντάτε στην κυβέρνηση που κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δηλητηριάζει» την πολιτική ζωή του τόπου, με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη;

Οι αντιδράσεις σε θέατρα, χώρους πολιτισμούς και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, δεν έχουν κομματική ταυτότητα. Είναι η φωνή μίας κοινωνίας που παρακολούθησε εδώ και μήνες την εξουσία να επιχειρεί μια απροκάλυπτη προσπάθεια συγκάλυψης. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις κυβερνητικές αντιδράσεις όταν τα θύματα των βιασμών βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν, αλλά και τις πυκνές παρεμβάσεις που μόνο στόχο είχαν να δημιουργήσουν έναν κλοιό προστασίας ενός ισχυρού ανθρώπου που είχε ταυτιστεί με το ιδεολογικό και αισθητικό στίγμα της σημερινής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση θα όφειλε να απολογηθεί και στη συνέχεια να έπραττε το αυτονόητο: να ενθαρρύνει τα θύματα παρόμοιων ενεργειών να βγουν μπροστά. Πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος στην ασυλία εκείνων που εκμεταλλεύονται τη δύναμή τους με ανήθικους και παράνομους τρόπους. Αντί αυτού, η κυβέρνηση στοχοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Πραγματικά απορεί κανείς για το θράσος που αποπνέει αυτός ο κυβερνητικός κατήφορος.

Γιατί κατηγορείτε την κυβέρνηση για την ακρίβεια, από τη στιγμή που μεγάλος πληθωρισμός υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη;

Η πληθωριστική κρίση πλήττει μεν όλη την Ευρώπη, η χώρα μας όμως είναι αυτή που πληρώνει το πιο βαρύ τίμημα από όλες. Έχουμε τον υψηλότερο πληθωρισμό σε όλη την Δυτική Ευρώπη, 3 μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και μάλιστα με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης μήνα με τον μήνα. Πληρώνουμε τη βενζίνη πιο ακριβά από οπουδήποτε αλλού και τα τιμολόγια ενέργειας παραμένουν στα ύψη εδώ και πολλούς μήνες. Την ίδια στιγμή, η καθήλωση των μισθών στα προ του 2010 επίπεδα δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Αυτές οι αρνητικές εθνικές πρωτιές είναι αποτέλεσμα των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η ΝΔ εδώ και ένα χρόνο υποτίμησε την ακρίβεια. Ακόμα και σήμερα δεν συγκρούεται με αυτήν. Κάνει το αντίθετο. Την επιδοτεί με κρατικό χρήμα. Αυτό όχι μόνο δεν ανακουφίζει τους πολίτες, αλλά στην ουσία χαντακώνει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας μεγάλης και σοβαρής κρίσης. Μόνη λύση η ριζική αλλαγή πολιτικής.

Τι διαφορετικές κινήσεις θα κάνει μια κυβέρνηση που θα έχει ως κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ανακουφίσει τους πολίτες;

Σύγκρουση με τον πυρήνα της ακρίβειας. Εκεί είναι το κλειδί. Με γενναία ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, ελάφρυνση στοχευμένων φορολογικών υποχρεώσεων - όπως του ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα - και αποφασιστική ρύθμιση κρίσιμων αγορών, κυρίως στην ενέργεια.  Με πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας, πλήρη αναπροσαρμογή τιμολογίων και αναθεώρηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Τα άμεσα αυτά μέτρα είναι απαραίτητα για να αντιμετωπίσει η κοινωνία αυτή τη βαθιά κρίση. Δεν αρκούν όμως για την μακρόχρονη βιωσιμότητητά της. Απαιτούνται ριζοσπαστικές τομές σε κρίσιμους τομείς, όπως στην ενέργεια και το χρηματοπιστωτικό σύστημα και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο δημογραφικό, την στεγαστική πολιτική και την στήριξη των νέων. Αν δεν εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό σχέδιο με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, δεν θα βγούμε από τον φαύλο κύκλο της αέναης μετάβασης από τη μια κρίση στην άλλη.

Η κυβέρνηση σας κατηγορεί για «παροχολογία» και μιλάει για «λεφτόδεντρα». Υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για να εφαρμόσετε το πρόγραμμα σας;

O δημοσιονομικός χώρος δεν είναι απεριόριστος αλλά είναι σίγουρα υπαρκτός. Φρόντισε για αυτό εξάλλου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, νοικοκυρεύοντας για πρώτη φορά τα δημόσια οικονομικά.

Το ερώτημα είναι πώς τον αξιοποιούμε. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θυμάται τον δημοσιονομικό χώρο μόνο όταν πρέπει να στηρίξει την κοινωνική πλειοψηφία. Μείωσε όμως τους φόρους στα μερίσματα, προχώρησε σε φοροαπαλλαγή μέχρι 800.000 ευρώ για τις γονικές παροχές και επιδίδεται σε κούρσα εξοπλισμών χωρίς σχεδιασμό. Ενώ η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης στοιχίζει 1,5 δισ. το χρόνο μεσοσταθμικά στα δημόσια ταμεία, όσο η μείωση του ΕΦΚ για το ίδιο διάστημα. Ένα μέτρο – ανάσα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις το οποίο όμως η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει.

Είναι επομένως ζήτημα πολιτικών επιλογών της σημερινής κυβέρνησης το ότι δεν στηρίζει με ένα συνολικό πρόγραμμα την κοινωνία αλλά επιμένει στα επιδοματικά ημίμετρα που διαιωνίζουν την κρίση.

Σας προβληματίζει το γεγονός ότι μπορεί να αναλάβετε τη διακυβέρνηση της χώρας ξανά μέσα σε συνθήκες κρίσης;

Είναι μονόδρομος γιατί κάθε μέρα παραμονής της ΝΔ στην κυβέρνηση στοιχίζει πολλαπλά στην χώρα μας. Έχουμε αποδείξει ότι στα δύσκολα μπορούμε να αναλάβουμε κυβερνητικές ευθύνες. Δεν θέλω καν να σκέφτομαι σε ποια κατάσταση θα βρισκόμασταν σήμερα αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε πετύχει την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, την μεσοπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους και αν δεν είχε παραδώσει ταμειακά διαθέσιμα 37 δις.

Από την άλλη, σήμερα δεν είμαστε στο 2015. Υπάρχουν νέες δυνατότητες ώστε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικού ρεαλισμού, που θα δώσει θετική, προοδευτική πολιτική διέξοδο στην κρίση, με όρους προστασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας και διαμόρφωσης μιας δίκαιης αναπτυξιακής προοπτικής. Αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.

Επομένως, πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις και θα είναι πρώτο κόμμα το βράδυ των εκλογών;

Όταν έρθει η ώρα της επιλογής οι πολίτες ξέρουν ότι μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να καταπολεμήσει την ακρίβεια και να σταματήσει τον κατήφορο της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ είναι η δύναμη που θα συγκρουστεί με τα ολιγοπωλιακά συμφέροντα στην ενέργεια, που θα μετατρέψει το Ταμείο Ανάκαμψης σε σχέδιο ανάπτυξης της χώρας, που θα προχωρήσει σε ριζοσπαστικές τομές στην εφαρμογή ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κερδίσει τις εκλογές. Το δύσκολο έργο για μας ξεκινά την «επόμενη μέρα».

Αν δικαιωθείτε και είστε πρώτο κόμμα, θα μπορέσετε να βρείτε συμμάχους για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης;

Η προοδευτική κυβέρνηση θα προκύψει από την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας για μία «νέα αρχή». Και πάνω σε αυτό το αίτημα θα πρέπει να τοποθετηθούν όλα τα πολιτικά κόμματα που τοποθετούν τον εαυτό τους στην προοδευτική παράταξη.

Η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ανοιχτή και προγραμματική: άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας, κρατική παρέμβαση στον τομέα της ενέργειας, στήριξη του ΕΣΥ και της δημόσιας παιδείας, θεσμικές μεταρρυθμίσεις και δημόσιος σχεδιασμός με στόχο την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.

Αυτά δεν είναι απλά συνθήματα. Είναι προϋποθέσεις για να μπορέσει η χώρα μας και οι πολίτες της να νιώσουν ότι μια νέα εποχή αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης ανοίγεται μπροστά μας. Μια εποχή που αντιστοιχεί σε αυτό που μας αξίζει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)