to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:44 | 24.07.2022

Πολιτική

Όλγα Γεροβασίλη: Η κοινωνία δεν αντέχει, πνίγεται και βουλιάζει στην ανασφάλεια

Συνέντευξη στην «Μακεδονία της Κυριακής»


Η συνέντευξη στην «Μακεδονία της Κυριακής» και στον Βαγγέλη Στολάκη:

 

Κ. Γεροβασίλη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ μιλώντας σε συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος είχε ανοίξει την αυλαία της προεκλογικής περιόδου σημειώνοντας ότι από τότε οι επόμενες 60-70 ημέρες είναι σημαντικές και που θα κρίνουν τον νικητή των εκλογών. Πως αλλάζει ο σχεδιασμός μετά και τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη θητεία της;

 

Την προεκλογική αυλαία του θεάτρου επιτελικών σκιών άνοιξε εδώ και πολύ καιρό ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ως γνωστός θεατρόφιλος. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε απλώς το προφανές: δυόμισι χρόνια εγκληματικών σφαλμάτων, αυταρχισμού, διάβρωσης και εργαλειοποίησης των δημοκρατικών θεσμών, έκπτωσης και σχετικοποίησης του δικαίου και της ηθικής από την κυβέρνηση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, φτάνουν.

 

Οι δε διαβεβαιώσεις του κ. Μητσοτάκη έχουν την ίδια αξία με τις περιβόητες δηλώσεις του πως όσοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στο διάδρομο έχουν τις ίδιες πιθανότητες επιβίωσης με το να βρίσκονταν σε ΜΕΘ, ή, με τις κατηγορίες του σε βάρος των πολιτικών αντιπάλων του, δικαστικών λειτουργών, δημοσιογράφων και εκδοτών. Καθώς η ώρα της κρίσης φτάνει και είναι διαχρονικά γνωστό τί παραδίδει η ΝΔ όταν φεύγει από την εξουσία, ο σχεδιασμός μας επικεντρώνεται ακόμη εντονότερα στην ανάληψη της ευθύνης της διακυβέρνησης και την υλοποίηση των προγραμματικών προτεραιοτήτων μας.

 

Εκτιμάτε πως πρόκειται για αιφνιδιασμό και τελικά οι κάλπες θα «στηθούν» νωρίτερα, κι αν ναι, πότε;

 

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί το Μαξίμου και τη θέση του, όχι ως θέση ευθύνης και υπηρεσίας προς τη χώρα, αλλά κάτι ανάλογο με τις ελιές του. Ως ιστορικό δικαίωμά του. Και έχει αποδείξει πόσο λίγο ενδιαφέρεται για τις συνέπειες στην οικονομία, την κοινωνία και τη δημοκρατία. Όσο πιο σύντομα λοιπόν αποφασίσει να πιεί το πικρό ποτήρι της ήττας του, τόσο καλύτερα για τον λαό και τον τόπο. 

 

Το ζητούμενο είναι η ημέρα μετά τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ έχει απευθύνει κάλεσμα συνεργασίας στα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως «προοδευτικά» για το σχηματισμό κυβέρνησης με κορμό το κόμμα σας. Μέχρι στιγμής ο κ. Βαρουφάκης φαίνεται πως απορρίπτει την πρόταση, μιλώντας για προεκλογικές συζητήσεις και συνεργασίες, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης απαντά πως δεν θα βάλει «Τσίπρα και Μητσοτάκη από το παράθυρο». Τι άλλες πρωτοβουλίες να περιμένουμε να ληφθούν από πλευράς σας;

 

Εδώ και δύο χρόνια έχουμε απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε κάθε προοδευτικό πολίτη, αναδεικνύοντας τους κινδύνους της πολιτικής που πρεσβεύει η ΝΔ και την ανάγκη επίτευξης των απαραίτητων συναινέσεων και προγραμματικών συγκλίσεων που έχει ανάγκη η χώρα για το νέο προοδευτικό ξεκίνημά της. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι προοδευτικές δυνάμεις τόλμησαν. Την ώρα της  ευθύνης ξεχωρίζει η «ήρα από το στάρι». Τα μικροκομματικά οφέλη, οι μικρομεγαλισμοί, είναι ζητήματα δευτερεύουσας σημασίας. Όλοι θα αναμετρηθούν με το ερώτημα της διακυβέρνησης της χώρας και τις συνέπειες της στάσης τους. Ως αξιωματική αντιπολίτευση δείχνουμε το δρόμο της ευθύνης και της συνεργασίας και δεσμευόμαστε πως η εκλογική μας νίκη θα σημάνει τη συγκρότηση προοδευτικής διακυβέρνησης.

 

Στις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Γιατί επιμένετε να λάβετε εσείς την... «καυτή πατάτα»;

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ποτέ δεν κρύφτηκε από τις ευθύνες. Τις ανέλαβε σε ένα ασφυκτικό και ναρκοθετημένο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον και κατόρθωσε να ανταπεξέλθει, παραδίδοντας μια χώρα δυνατή και μια κοινωνία όρθια.

 

Σήμερα, η κοινωνία δεν αντέχει. Πνίγεται από τα αποτελέσματα των πολιτικών επιλογών του κ. Μητσοτάκη. Βουλιάζει στην ανασφάλεια. Εξεγείρεται απέναντι στην αδικία και την καταλήστευση των κόπων του. Επιλέγουμε να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία, από την οποία προερχόμαστε και στην οποία αναφερόμαστε. Θα αναλάβουμε και πάλι το μερίδιο των ευθυνών μας. Με περισσότερες δυνάμεις χάρη στη διεύρυνσή μας, ακόμη πιο δημοκρατικοί και ευέλικτοι χάρη στον μετασχηματισμό μας, ακόμη πιο σύγχρονοι και συνάμα έμπειροι, θα δώσουμε τις ρεαλιστικές λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

 

Δημοσκοπικά πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται πως αντέχει. Ποια μηνύματα είναι εκείνα που σας πείθουν ότι θα είστε πρώτοι στην κάλπη και μάλιστα σας οδήγησαν στο αίτημα για εκλογές από τον περασμένο Δεκέμβρη;

 

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων καταδεικνύουν τη δημοσκοπική κατάρρευση της κυβέρνησης. Ιδιαίτερα στους ποιοτικούς δείκτες, η αντίδραση της κοινωνίας στις κυβερνητικές επιλογές είναι πλέον δομική. Μια κοινωνία που πλέον μας «βλέπει», ολοένα και πιο καθαρά, παρά τα 7 χρόνια πολιτικής δράσης του ΑντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου,  γεμάτα δολοφονίες χαρακτήρων, fake news, λίστες Πέτσα, καταβαράθρωσης της ελευθερίας του τύπου και εργαλειοποίησης της δικαιοσύνης. Πως να κρυφτεί άλλωστε το γεγονός πως ο μισθός των  30 ημερών τελειώνει πριν τις 20. Πως τα 600 ευρώ του Power Pass ήταν τελικά 60 στην καλή περίπτωση, την ώρα που χάνονται τα μικρά και μεσαία εισοδήματα στο βωμό της κερδοσκοπίας.

 

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής έχετε χαρακτηρίσει τους χειρισμούς Μητσοτάκη κυρίως στο θέμα της Τουρκίας ως «Βατερλό». Τι θα κάνατε διαφορετικά και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να υπάρξει ένα μίνιμουμ συνεννόησης; Θεωρείτε ότι θα υπάρξει κάποιου είδους επεισόδιο με την Τουρκία;

 

Διαχρονικά, οι πολιτικές δυνάμεις είχαν επιτύχει να λειτουργούν διαύλους επικοινωνίας και ενίοτε και συνεννόησης, ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούσαν την εθνική στρατηγική και τα εθνικά συμφέροντα. Η εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη είναι ΙΧ και απέχει πολύ από την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που βασίζεται σε κοινά συμφέροντα που ακολουθούσαν μεταπολιτευτικά οι ελληνικές κυβερνήσεις. Σε συνδυασμό με τη διεθνή συγκυρία, την μεγέθυνση της στρατηγικής σημασίας της Τουρκίας και τα βαθιά εσωτερικά προβλήματα της γειτονικής χώρας, η στάση του κ. Μητσοτάκη δίνει έδαφος στην τουρκική προκλητικότητα και συνακόλουθα αυξάνει τον κίνδυνο για περαιτέρω όξυνση της κατάστασης. Τρία χρόνια πορεύτηκε με την εσφαλμένη παραδοχή πως η Τουρκία είναι διεθνώς απομονωμένη, και υιοθέτησε – με κάθε κόστος – τη στάση του πειθήνιου και απόλυτα προβλέψιμου συμμάχου – αντίκλητου. Αυτά τα σφάλματα επιχειρεί να καλύψει μέσω μιας αδιαφανούς κούρσας εξοπλισμών στην οποία η χώρα δύσκολα μπορεί να ανταποκριθεί. Επιτρέψτε μου όμως να υπενθυμίσω αυτό που ανέφερε και ο Αλέξης Τσίπρας: παρά τις βαθιές πολιτικές διαφορές μας, στις εθνικά κρίσιμες στιγμές είμαστε ενωμένοι και ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε τυχόν επιβουλή σε βάρος των εθνικών συμφερόντων μας.

 

Στα κομματικά επιτελεία, προετοιμάζεστε ενόψει ΔΕΘ. Ποιοι οι βασικοί άξονες του προγράμματος που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας;

 

Προτεραιότητά μας είναι η διάσωση της ελληνικής οικονομίας με αφετηρία τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας. Συνεπώς η αύξηση του βασικού μισθού είναι μια βασική προτεραιότητα Είναι ζήτημα δικαιοσύνης να επανέλθει ο έλεγχος στην λειτουργία του ανταγωνισμού και στην καταπολέμηση της αισχροκέρδειας. Η ένταση της ενεργειακής κρίσης καθιστά αναγκαία την άσκηση αποτελεσματικής δημόσιας ενεργειακής πολιτικής, ενώ η ενδεχόμενη εμφάνιση μιας επισιτιστικής κρίσης επιβάλλει άμεσες και δυναμικές παρεμβάσεις στη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής. Η επίθεση την οποία υφίσταται το κοινωνικό κράτος και ήδη υπονομεύει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των πολιτών πρέπει να λάβει άμεσα τέλος και να εκκινήσει άμεσα  - βάσει των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων - η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση κρίσιμων πεδίων όπως η δημόσια υγεία και εκπαίδευση σε προοδευτική κατεύθυνση, με βάση τις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)