to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:15 | 24.07.2022

Πολιτική

Παπαδημούλης: Η έγκριση και χρηματοδότηση προγραμμάτων που προσκρούουν σε θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ αντιβαίνουν σε διακηρυγμένες αξίες και πολιτικές της

Σε ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη απαντά η Κομισιόν για τα αντιεπιστημονικά/ομοφοβικά προγράμματα εκπαίδευσης και την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σχετικών φορέων τους στην Ελλάδα - Εφιστά την προσοχή στην ανάγκη να τηρούνται το ενωσιακό και εθνικό δίκαιο καθώς και ο χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων και παραπέμπει στις εθνικές αρχές


Απάντηση σε Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή, που είχε καταθέσει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την «Έγκριση αντιεπιστημονικών και ομοφοβικών προγραμμάτων στην εκπαίδευση και χρηματοδότηση σχετικών φορέων με ευρωπαϊκά κονδύλια» στην Ελλάδα (link), έδωσε η Κομισιόν δια του αρμόδιου Επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Νικολά Σμιτ.

Στην απάντησή της, η Επιτροπή, τηρεί προσεκτικά αποστάσεις από τα ψευδοεπιστημονικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη σεξουαλικότητα, τη γονιμότητα και τη γονεϊκότητα, που η κυβέρνηση της ΝΔ ενέταξε στη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ 2007-2013 και αναγκάστηκε να ανακαλέσει κάτω από τις έντονες αντιδράσεις.
Όπως επισημαίνει ο Επίτροπος Σμιτ «αποτελεί πρωτίστως ευθύνη του κράτους μέλους και συγκεκριμένα της διαχειριστικής αρχής» το αν και κατά πόσο «οι επιλεγείσες πράξεις συμμορφώνονται με το εφαρμοστέο ενωσιακό και εθνικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Εφιστά ωστόσο την προσοχή για «περιπτώσεις παρατυπιών ή σοβαρών ελλείψεων», υπογραμμίζοντας ότι σε τέτοιες περιπτώσεις «η Επιτροπή μπορεί να κάνει χρήση διακοπών και αναστολών πληρωμών και/ή να εφαρμόσει δημοσιονομικές διορθώσεις».

Στην ερώτησή του, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ζητούσε από την Κομισιόν τη λήψη μέτρων, δεδομένου ότι όπως επισήμαινε τα προγράμματα αυτά, ενστερνίζονταν «ψευδοθεωρίες για τη σεξουαλικότητα, τη γονιμότητα και τη γονεϊκότητα, ενοχοποιούσαν τις γυναίκες, αμφισβητούσαν το δικαίωμα στην άμβλωση και καλλιεργούσαν την ομοφοβία, αντιβαίνοντας σε θεμελιώδεις αρχές και αξίες της ΕΕ όπως η απαγόρευση των διακρίσεων λόγω φύλου ή γενετήσιου προσανατολισμού, σε βασικούς στόχους της στρατηγικής της ΕΕ για την ισότητα των φύλων, όπως η καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων[1], και στη στρατηγική της ΕΕ για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ 2020-2025».

Ακολουθούν οι πλήρεις Ερώτηση και Απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-000515/2022/rev.1

προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Δημήτριος Παπαδημούλης (The Left)

Θέμα:       Έγκριση αντιεπιστημονικών και ομοφοβικών προγραμμάτων στην εκπαίδευση και χρηματοδότηση σχετικών φορέων με ευρωπαϊκά κονδύλια

Το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε την προβολή σε μαθητές Γυμνασίου οπτικοακουστικού προγράμματος του σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής» που προβάλλει αντιεπιστημονικές θεωρίες κατά της αυτοδιάθεσης του σώματος των γυναικών, αναπαράγει τη θεωρία περί «αγέννητου παιδιού», διαδίδει ψευδοθεωρίες για τη σεξουαλικότητα, τη γονιμότητα και τη γονεϊκότητα, ενοχοποιεί τις γυναίκες, αμφισβητεί το δικαίωμα στην άμβλωση και καλλιεργεί την ομοφοβία[2].
Το πρόγραμμα αυτό αντιβαίνει σε θεμελιώδεις αρχές και αξίες της ΕΕ, όπως η απαγόρευση των διακρίσεων λόγω φύλου ή γενετήσιου προσανατολισμού[3], σε βασικούς στόχους της στρατηγικής της ΕΕ για την ισότητα των φύλων, όπως η καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων[4], και στη στρατηγική της ΕΕ για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ 2020-2025[5]. Η έγκριση του προγράμματος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις που οδήγησαν στην ανάκλησή της[6]. Παράλληλα, αποκαλύφθηκε ότι το 2012 η Ελληνική Κυβέρνηση ενέταξε στο ΕΣΠΑ 2007-2013 δύο προγράμματα του ανωτέρω σωματείου[7], το οποίο ήδη από το 2011 είχε δημοσιεύσει έντυπο που αποτύπωνε τέτοιες θεωρίες, φέροντας μάλιστα τα λογότυπα του Υπουργείου και του προγράμματος Grundtvig[8].

Ερωτάται η Επιτροπή:

1.   Πώς μπορεί να βοηθήσει να παύσουν φαινόμενα έγκρισης προγραμμάτων που προσκρούουν ευθέως σε θεμελιώδεις αρχές και πολιτικές της ΕΕ;

2.   Γνωρίζει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση είχε χρηματοδοτήσει με ευρωπαϊκά κονδύλια το ανωτέρω σωματείο;

3.   Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να μην χρηματοδοτούνται με ευρωπαϊκούς πόρους φορείς και πρωτοβουλίες που αντιβαίνουν σε διακηρυγμένες αξίες και πολιτικές της Ένωσης;

EL

E-000515/2022

Απάντηση του κ. Schmit εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(1.7.2022)

Όσον αφορά τα εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αρμόδια να ενθαρρύνει τη συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και να στηρίζει τις εκπαιδευτικές δράσεις των κρατών μελών, το άρθρο 165 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διευκρινίζει ότι αυτό πρέπει να το πράττει «σεβόμενη ταυτόχρονα πλήρως την αρμοδιότητα των κρατών μελών για το περιεχόμενο της διδασκαλίας και την οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος».

Σχετικά με τα δύο αναφερόμενα έργα που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού (2007-2013) του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, η Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί για καμία παρατυπία. Σύμφωνα με την αρχή της επιμερισμένης διαχείρισης, η διασφάλιση ότι οι επιλεγείσες πράξεις συμμορφώνονται με το εφαρμοστέο ενωσιακό και εθνικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί πρωτίστως ευθύνη του κράτους μέλους, συγκεκριμένα της διαχειριστικής αρχής. Σε περιπτώσεις παρατυπιών ή σοβαρών ελλείψεων, η Επιτροπή μπορεί να κάνει χρήση διακοπών και αναστολών πληρωμών και/ή να εφαρμόσει δημοσιονομικές διορθώσεις.

Επιπλέον, η επιλογή, η έγκριση και η παρακολούθηση τέτοιων έργων και δικαιούχων προγραμμάτων εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών και διέπονται από εθνικούς κανόνες επιλεξιμότητας. Το ίδιο ισχύει και για το έργο που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Grundtvig.

[1]     https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX%3A52020DC0152

[2]     https://tvxs.gr/news/ellada/i-theoria-toy-agennitoy-paidioy-sta-sxoleia-...

[3]     Βλ. άρθρο 21 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ

[4]     https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX%3A52020DC0152

[5]     https://eur-lex.europa.eu/legal-content/el/TXT/?uri=CELEX:52020DC0698

[6]     https://dide.lef.sch.gr/wp-content/uploads/2022/01/%CE%91%CE%9D%CE%91%CE...

[7]     https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%9241%CE%A7%CE%9B-%CE%9A%CE%92%CE%97?inli... https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%9241%CE%9A%CE%9B-%CE%99%CE%9B%CE%A3?inli...

[8]     https://midwives.gr/wp-content/uploads/2017/12/%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%B3%...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)