to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:51 | 24.07.2022

Κοινωνία

Ολονύκτια η μάχη στη Λέσβο - Στάχτη ήδη 20.000 στρέμματα

Εκτός κινδύνου στην παρούσα φάση Βρίσα και Σταυρός. Νωρίτερα όμως, στα Δυτικά του νησιού, η φωτιά ξέφυγε λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, με αποτέλεσμα το πύρινο μέτωπο να βρεθεί μεταξύ Βρίσας και Βατερών - Εκκενώθηκαν τα χωριά Βρίσα και Σταυρός - Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service - Mapping για τη χαρτογράφηση της περιοχής Βατερά Λέσβου - Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως 20.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη


(φωτ. stonisi.gr)

Μετά από 36 ώρες η εικόνα από τη μεγάλη φωτιά στα Βατερά είναι συγκρατημένη αισιόδοξη και με βάση τις προβλέψεις της ΕΜΥ υπάρχει η ελπίδα ότι αύριο η φωτιά θα μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο.

Το θετικό είναι τα χωριά Βρίσα και Σταυρός, που εκκενώθηκαν αργά το μεσημέρι, τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν κινδυνεύουν. Από το απόγευμα η φορά του ανέμου έχει κατεύθυνση προς τις ήδη καμένες περιοχές και στην παρούσα χρονική στιγμή δεν απειλεί τους δύο οικισμούς. Οι αλλαγές στη φορά της φωτιάς όμως παραμένουν συχνές.

Η πυρκαγιά της Λέσβου από το δορυφόρο της NASA

Εντυπωσιάζει το μέγεθος της φωτιάς στη νότια Λέσβο όπως φαίνεται από το δορυφόρο της μεγάλης εταιρείας του διαστήματος.

Η πυρκαγιά της Λέσβου από το δορυφόρο της NASA
 
 
 

Η μεγάλη φωτιά της Λέσβου από χθες Σαββάτο στις 10 το πρωί εντυπωσιάζει ακόμα και το δορυφόρο της NASA.

Στη διεύθυνση https://firms.modaps.eosdis.nasa.gov/map/?fbclid=IwAR2KYgpis3CHOSlaxgSsCiqo3s_LaNINZPgvZhSROpb8Tyh2liSsr8GgkDQ#t:adv;m:advanced;d:2022-07-24;l:noaa20-viirs,viirs,modis_a,modis_t,topo;@26.3,39.0,12z
μπορεί κανείς να παρακολουθεί την πορεία της φωτιάς, το μέγεθος της και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. (πηγή: stonisi.gr)
__________

Το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο, αναφέρουν τα τοπικά δημοσιεύματα:

Χιλιάδες στρέμματα κάηκαν

Τεράστια η ζημιά και στο τουριστικό προϊόν της περιοχής λίγο πριν ξεκινήσει ο Αύγουστος που είναι παραδοσιακά ο καλύτερος μήνας για την περιοχή.

«Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από χθες» ανέφερε  στον ΣΚΑΪ ο Ανδρέας Αξής, Αντιδήμαρχος πολιτικής Προστασίας στη Δυτική Λέσβο. Ο κ. Αξής επισήμανε ότι χθες κάηκαν 4-5 σπίτια, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 6 κτίρια ενώ πάνω από 20 έχουν υποστεί μικρότερες ή μεγαλύτερες ζημιές. Η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.  

Με τα νεότερα δεδομένα η έκταση που έχει καεί μέχρι στιγμής πλησιάζει τα 20.000 στρέμματα. 

Τεράστια η καταστροφή και στον ελαιώνα της περιοχής. Δεν κάηκαν μόνο πεύκα αλλά και ελιές. Ελαιόδεντρα που κάηκαν ή καρατομηθηκαν από τις ρίψεις νερού. Δεκάδες ελαιοπαραγωγοι σε απόγνωση . Βιώνουν εκτός από τη γενική καταστροφή της περιοχής και τη δική τους οικονομική καταστροφή. 

Αυτή τη φορά οι υποσχέσεις πρέπει να γίνουν πράξη. Δεν είναι μόνο ζήτημα επιβίωσης αλλά να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Πολιτεία. Ας μην ξεχνάμε ότι η καταστροφή αφορά και πολίτες που βίωσαν το σεισμό πριν από μερικά χρόνια. 

Ο υπολογισμός της έκτασης που κάηκε:

Όπως θα διαβάσετε στην εκτίμηση μέχρι 12:20 μεσημέρι Κυριακής η έκταση που κάηκε ή επηρεάστηκε από τη φωτιά είναι 16.300 στρέμματα. Από το μεσημέρι και μέχρι τώρα έχουν υπολογιστεί ακόμη 5.000 στρέμματα για να φθάσουμε στον θλιβερό απολογισμό ότι μέχρι τώρα κάηκαν 20.000 στρέμματα. 

Η ανάλυση για τα 16.300 στρέμματα:

Με βάση εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Sentinel 2 την Κυριακή 24.07.2022 στις 12:20 τοπική ώρα (Εικόνα 1), την οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε πριν από λίγο η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, η εκτίμηση για την έκταση που έχει μέχρι στιγμής επηρεαστεί (23.07.2022 10:00 - 24.07.2022 12:20) από τη δασική πυρκαγιά στα Βατερά Λέσβου είναι περίπου 16.300 στρέμματα.
 

δδ
Εικόνα 1. Δορυφορική αποτύπωση της έκτασης που έχει επηρεαστεί (23.07.2022 10:00 έως 24.07.2022 12:00) από τη δασική πυρκαγιά στα Βατερά Λέσβου.

Επισημαίνεται ότι η έκταση αυτή έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.
________

Νωρίτερα: Δραματικές στιγμές στη Βρίσα, πέντε χρόνια μετά τον φονικό σεισμό

Οι σεισμοπαθείς κάτοικοι του χωριού, πέντε χρόνια μετά το φονικό σεισμό εκκενώνουν ξανά τα σπίτια τους, όσα από αυτά επισκεύασαν για να επιστρέψουν. Με μια σακούλα πράγματα εγκαταλείπουν ξανά τα σπίτια τους ελπίζοντας ότι η πύρινη λαίλαπα θα ηττηθεί από το πείσμα όσων επιχειρούν εκεί.

Συνολικά 218 αστυνομικοί, 69 οχήματα και ένα πτητικό μέσο παρέχουν από χθες το πρωί ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση των εστιών φωτιάς, με απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, προληπτική εκκένωση οικισμών όπου απαιτείται και λήψη απαιτούμενων μέτρων για τη διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων των περιοχών όπου εξελίσσεται η δυνατή δασική πυρκαγιά στη Λέσβο.

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 10 το πρωί του Σαββάτου απλώθηκε σε μέτωπο χιλιομέτρων, προξένησε ζημιές στα Βατερά, και το βράδυ του Σαββάτου μαινόταν σε δύο μέτωπα, της Βρίσας και του Σταυρού. 

Ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus/ Emergency Management Service - Mapping για τη χαρτογράφηση της περιοχής Βατερά Λέσβου

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής Βατερά Λέσβου λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 23 Ιουλίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Βατερά της Π.Ε. Λέσβου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 23 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

 Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR607) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

 Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

(ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI)

(ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI)

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Στο Νησί

(Διαβάστε αναλυτικά πώς εξελίχθηκε η φωτιά το Σάββατο 23/7)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)