to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΕΑΒ: 315 εργαζόμενοι δούλευαν στο ρεπό - Έρχεται πρόστιμο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Εμπόδισε τον έλεγχο η διοίκηση και ήρθε η αστυνομία! Για πρόστιμο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ πάει η ΕΑΒ με βάση έγγραφο της Επιθεώρησης Εργασίας


Στη Βουλή έφτασαν η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) αλλά και οι φαιδρότητες που έγιναν την Κυριακή, όταν η διορισμένη από τη ΝΔ διοίκηση αρνιόταν να γίνει έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας και χρειάστηκε να έρθουν αστυνομικοί από την Τανάγρα!

Ο έλεγχος φαίνεται πως έβγαλε λαβράκια, καθώς έγγραφο που δημοσιεύει η ΑΥΓΗ αποκαλύπτει ότι 315 εργαζόμενοι δούλευαν στο ρεπό τους! Η δε επιθεωρήτρια που έκανε τον έλεγχο δηλώνει πως προτίθεται να μηνύσει τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΑΒ Δημήτρη Παπακώστα!

Το έγγραφο της επιθεωρήτριας εργασίας επιβεβαιώνει πρόσφατο δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας από την ΕΑΒ και την απόφαση του Δ. Παπακώστα «να αναστείλει επ’ αόριστον τις εργασίες των Κυριακών» μετά τους ελέγχους που έγιναν. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο έγγραφο της Επιθεώρησης Εργασίας Θήβας, η ΕΑΒ απειλείται με πρόστιμο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Η περιγραφή των γεγονότων κατά τον έλεγχο που διεξήχθη την Κυριακή 17 Ιουλίου είναι ενδεικτική της κατάστασης. «Διαπιστώθηκε ότι όλοι οι εργαζόμενοι βρέθηκαν να εργάζονται την ημέρα της ανάπαυσής τους (το ρεπό τους, δηλαδή) και από τους 315 οι 87 δήλωσαν τα στοιχεία τους, αλλά για τους υπόλοιπους 228 η διοίκηση, μολονότι της ζητήθηκαν εντόνως, αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία τους» καταγγέλλει η επιθεωρήτρια, η οποία υπογραμμίζει ότι «η συνδρομή του Α.Τ. Τανάγρας ήταν σημαντική, επειδή η ασφάλεια της ΕΑΒ Α.Ε. και του κτηρίου δεν προέβαινε σε καμιά ενέργεια για οτιδήποτε» - κοινώς δεν τους άνοιγαν να μπουν!

Μουλκιώτης: Θαυμάστε λογική

Σε αυτήν την εικόνα αναφέρθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Μουλκιώτης. «Είναι ένα σημαντικό θέμα για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Με τα δημοσιεύματα, των οποίων έχουμε λάβει γνώση, βλέπουμε μια ανεξήγητη και ανεπανάληπτη απόφαση. Αναφέρομαι στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΑΒ. Γίνεται έλεγχος από την αρμόδια Αρχή, που λέγεται Επιθεώρηση Εργασίας, για τη διαπίστωση τήρησης των εργασιακών νόμων και, αντί να δώσει και να διευκολύνει τον έλεγχο, λέει τον έλεγχο “επίσκεψη” με δημόσια ανακοίνωση -αντιλαμβάνεστε λογική δημοσίου ανδρός- και επίσης απαγόρευσε τον έλεγχο» είπε ο βουλευτής και πρόσθεσε: «Μπορεί να υπάρχει τέτοια συμπεριφορά σε δημόσια όργανα, σε ελεγκτικά όργανα, στην Επιθεώρηση Εργασίας, να της απαγορεύει να κάνει έλεγχο, να αναγκαστεί η Επιθεώρηση Εργασίας να φέρει την αστυνομία στην ΕΑΒ για να κάνει το καθήκον της και να αρνείται η διοίκηση αυτή που έχει διορίσει η κυβέρνηση; Θα επανέλθει το ΠΑΣΟΚ σε αυτό το ζήτημα. Είναι ένα θέμα το οποίο προκαλεί αλγεινή εντύπωση».

«Το διάβασα και εγώ μπροστά στις εφημερίδες. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες» ήταν το μόνο που είπε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου.

Ζητούνται γραπτές εξηγήσεις

Η Επιθεώρηση Εργασίας Θήβας ζήτησε από την ΕΑΒ γραπτές εξηγήσεις:

- Για την παραβίαση της εβδομαδιαίας ανάπαυσης των μισθωτών. «Η παραβίαση είναι υψηλή παράβαση με πρόστιμο ανά θιγόμενο (από 800 έως 950 ευρώ)» υπογραμμίζεται.

- Για το ότι ενήργησε «παράνομα, καταχρηστικά και χωρίς να τηρεί τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας και “εμπόδισε” με το να μην παραδίδει στον έλεγχο τα ονόματα όλων των εργαζόμενων την ημέρα της ανάπαυσής τους».

- «Στην περίπτωση που δεν εφαρμόζετε ως εταιρεία ΕΑΒ Α.Ε. διατάξεις του νόμου από την αρχή ως το τέλος αλλά “κατά το δοκούν” και προβάλλετε άλλη νομοθεσία “για τις διευκολύνσεις σας”, η οποία όμως νομοθεσία δεν αφορά καθόλου την εξαρτημένη εργασία που προστατεύει το ΣΕΠΕ και η Επιθεώρηση Εργασίας Θήβας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)