to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:54 | 23.07.2022

Κοινωνία

Όργιο αστυνομικής βίας στα Εξάρχεια - Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25 & Ανοιχτή Πόλη

Έριξαν χημικά και κυνήγησαν τον κόσμο στα στενά, ενώ πήραν σηκωτούς διαδηλωτές για προσαγωγή - Φωτογραφίες και βίντεο από την επίθεση


Βίαιη διάλυση πορείας ενάντια στους βιασμούς από τα ΜΑΤ, πολιορκία σε καφενείο, προσαγωγές στο σωρό, βάρβαροι ξυλοδαρμοί: Σκηνικό έντασης και βίας έστησε η αστυνομία στα Εξάρχεια το βράδυ της Παρασκευής, με τα βίντεο και τις φωτογραφίες να αποδεικνύουν πώς τα ΜΑΤ προκάλεσαν ξανά χάος στην περιοχή χωρίς καμιά αφορμή.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, που επιχειρεί να κάνει το άσπρο μαύρο, χθες έγιναν τρεις συλλήψεις και 54 προσαγωγές.

Προσαγωγές στα Εξάρχεια

Δείραμε για να μη διαταραχθεί η κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής: Η σουρεαλιστική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για όσα συνέβησαν

Πλήθος κόσμου είχε προγραμματίσει πορεία ενάντια σε απόπειρα βιασμού που καταγγέλθηκε στα Εξάρχεια, ωστόσο τα ΜΑΤ εμπόδισαν τους διαδηλωτές. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών για να διαλύσουν την πορεία πριν καν ξεκινήσει κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική, ενώ υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες που κάνουν λόγο για ωμή βία των αστυνομικών κατά διαδηλωτριών. Παράλληλα, τον γύρο του διαδικτύου κάνει η εικόνα πολλών αστυνομικών των ΜΑΤ να  πολιορκούν καφενείο της περιοχής της πλατείας Εξαρχείων

ΜΑΤ στα Εξάρχεια

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε μέσω koutipandoras.gr η δημοσιογράφος Άννα Νίνη, στο πολιορκημένο καφενείο έφτασαν ισχυρές ομάδες των ΕΚΑΜ, εισαγγελικός λειτουργός και κλειδαράς προκειμένου να το ανοίξουν και να προσάγουν όσους βρίσκονταν μέσα. Μόλις οι αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν στο καφενείο προσήγαγαν όλους τους θαμώνες, καθώς ήδη απ’ έξω είχαν καταφτάσει μεταγωγικά της αστυνομίας, και ένα λευκό βανάκι χωρίς διακριτικά.

Παράλληλα, τόσο άτομα που βρίσκονταν στο σημείο, αλλά και φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα social media κάνουν λόγο για αστυνομικό των ΜΑΤ που φέρεται να έβγαλε το όπλο του από τη θήκη, απειλώντας έτσι ανοιχτά τους διαδηλωτές. Κάποιες αναφορές κάνουν λόγο για γυναίκα αστυνομικό των ΜΑΤ. 

Εικόνα

Οργή προκαλεί το βίντεο με τη στιγμή της άγριας επίθεσης των ΜΑΤ στα Εξάρχεια κατά της πορείας κατά των βιασμών. Όπως φαίνεται στο βίντεο ντοκουμέντο, τα ΜΑΤ, χωρίς τον παραμικρό λόγο, επιτέθηκαν στις γυναίκες που ήταν στην κεφαλή της πορείας, χτυπώντας με μένος.

(Το βίντεο είναι από τη σελίδα Partizan Yunanistan στο Facebook)

Στην συνέχεια έριξαν χημικά και άρχισαν να κυνηγούν τον κόσμο.

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες ωστόσο αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της αστυνομικής βίας για ακόμη μια φορά:

Ανακοίνωση για το όργιο απρόκλητης αστυνομικής βίας στα Εξάρχεια εξέδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος:

«Χτες το βράδυ στα Εξάρχεια η αστυνομία επιτέθηκε δίχως αφορμή σε συγκέντρωση ενάντια στη δράση βιαστών στην περιοχή.

Ο κύριος Θεοδωρικάκος οφείλει μια εξήγηση για την απρόκλητη αστυνομική βία.

Οι δυνάμεις της τάξης οφείλουν να προστατεύουν τους πολίτες. Όχι να δέρνουν εκείνες και εκείνους που αντιστέκονται στους βιαστές και απαιτούν ασφάλεια στην καθημερινότητά τους».

Δήλωση έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ 25 Μιχάλης Κριθαρίδης:

«Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ένστολους νταήδες να δείρουν γυναίκες που διαδήλωναν ενάντια στους βιασμούς στα Εξάρχεια

Φαίνεται πως το κύμα οργής που έχει ξεσπάσει στην κοινωνία με την απελευθέρωση του βιαστή ανηλίκων, εκλεκτού της Κυβέρνησης για το Εθνικό Θέατρο Δ. Λιγνάδη, δεν αφήνει πλέον στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη τα περιθώρια να ανεχθεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της έμφυλης βίας, των βιασμών και της απόπειράς τους.

Και δεν αναφερόμαστε μόνο στα "βιαστής είναι", που πλέον δεσπόζουν σχεδόν σε κάθε συναυλία και παράσταση, αλλά και στην χθεσινοβραδινή πορεία που προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν γυναίκες στα Εξάρχεια συναντώντας τους ένστολους νταήδες του κ. Θεοδωρικάκου και του κ. Μητσοτάκη μαινόμενους.

Η νύχτα τρόμου που ακολούθησε στα Εξάρχεια ήταν άνευ προηγουμένου. Τα ΜΑΤ, οι Αύρες, η ΔΡΑΣΗ κι άλλες μονάδες καταστολής εξαπέλυσαν μια απίστευτη και παντελώς αναίτια, βίαιη επίθεση σε όποιον περνούσα από την περιοχή των Εξαρχείων μη διστάζοντας ακόμα και να εισβάλουν σε κατάστημα - μπαρ επί της πλατείας για να το εκκενώσουν και στη συνέχεια να προσαγάγουν όλους τους θαμώνες του. Η ωμότητα, η αγριότητα και η βιαιότητα των δυνάμεων του "νόμου και της τάξης" αποτυπώνεται σε πληθώρα βίντεο και φωτογραφιών, σε αναρτήσεις και μαρτυρίες κατοίκων και περαστικών.

Αναμένουμε εδώ και τώρα εξηγήσεις: ποιον και γιατί ενόχλησε αυτή η διαμαρτυρία και έπρεπε να κουρελιαστεί το Σύνταγμα για να κατασταλεί; Δόθηκε εντολή να βγάλουν όπλο οι αστυνομικοί σε μία ειρηνικότατη διαμαρτυρία κι αν ναι από ποιον; Θέλει η Κυβέρνηση έναν νέο Γρηγορόπουλο στα Εξάρχεια;»

Αντίδραση υπήρξε επίσης και από την Ανοιχτή Πόλη, την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Αθηναίων, η οποία καλεί τη δημοτική αρχή να αποστασιοποιηθεί από την κυβερνητική εμμονή και να σεβαστεί την καθημερινότητα των δημοτών. 

Όλο το κείμενο της ανακοίνωσης:

«Να μπει τέλος στην αστυνομική αυθαιρεσία στα Εξάρχεια

Οι πολύμηνες συζητήσεις του Δημάρχου με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκο φαίνεται ότι είχαν αποτέλεσμα. Η αναίτια καταστολή κινητοποίησης φεμινιστικών οργανώσεων χθες βράδυ μετά την αντισυνταγματική απαγόρευση της πορείας τους και η μετατροπή των Εξαρχείων σε λούνα-παρκ αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας μπορεί να εξυπηρετεί μια κυβερνητική πολιτική όξυνσης, απειλεί όμως τόσο την ασφάλεια όσο και τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών.

Η δημοτική αρχή πρέπει να αποστασιοποιηθεί από την κυβερνητική εμμονή να πολλαπλασιάζει τους αστυνομικούς κάθε είδους και να κατανοήσει ότι η παρουσία ανεξέλεγκτων ροπαλοφόρων δεν αποτελεί ικανή συνθήκη ασφάλειας των δημοτών. Την καλούμε να σεβαστεί την καθημερινότητα των δημοτών και να συστήσει στον κ. Θεοδωρικάκο να μην τους εμπλέκει σε μικροκομματικές τακτικές έντασης και σε πρακτικές που γκετοποιούν γειτονιές της πόλης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)