to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:19 | 22.07.2022

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Υπερκέρδη 2,2 δισ. ευρώ για τους ηλεκτροπαραγωγούς, ακρίβεια και υψηλός πληθωρισμός για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

«Η πλεονάζουσα ακρίβεια έχει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη και την βλέπουμε στον πληθωρισμό», τονίζει σε συνέντευξή του ο Π. Σκουρλέτης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Την αναγκαιότητα πλήρους μεταστροφής της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία υποτάσσεται στα ενεργειακά συμφέροντα και δεν στοχεύει στον πυρήνα της ακρίβειας, κάτι που θα μείωνε τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ελλάδα, την ίδια ώρα που από τον Ιούλιο του 2021 οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής κατέγραψαν υπερκέρδη ύψους 2,2 δισ. ευρώ, έθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV με τον Άκη Παυλόπουλο και την Ευλαμπία Ρέβη. Αναφερόμενος στα θέματα των πυρκαγιών, ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι δεν μπορεί όλα να εστιάζουν στην επικοινωνιακή διαχείριση από την κυβέρνηση, ενώ κάηκαν και καίγονται χιλιάδες στρέμματα στο φόντο της έλλειψης προσωπικού και υλικών μέσων, με την απουσία ενός σχεδιασμού προσαρμοσμένου στις νέες κλιματικές συνθήκες.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Ενεργειακή ακρίβεια και πληθωρισμός

Η πλεονάζουσα ακρίβεια έχει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη και την βλέπουμε στον πληθωρισμό. Τα αυγά έχουν αυξηθεί κατά 32%, που πηγαίνει αυτή η κατάσταση; Είμαστε η πιο ακριβή χώρα στη βενζίνη και στο πετρέλαιο. Πραγματικά, η κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει μια στροφή 180 μοιρών στην πολιτική που ακολουθεί. Δυστυχώς δεν βλέπω καμία αισιόδοξη προοπτική για τον χειμώνα που έρχεται. 

Αύξησαν την εξάρτηση της ελληνικής ενεργειακής παραγωγής από το φυσικό αέριο με δικές τους αποφάσεις, όταν μειώθηκε κατά 20% τα προηγούμενα χρόνια σε όλη την Ευρώπη. Δουλεύουν για μια οικονομική ολιγαρχία στον χώρο της ενέργειας. Τώρα, εκ των υστέρων, ανακάλυψαν τα λιγνιτικά πεδία και εργοστάσια, τα οποία ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να κλείσουν από το 2024, χωρίς κανένα σοβαρό σχεδιασμό. Πληρώνουμε αυτά τα λάθη και δεν παρεμβαίνουμε στον μηχανισμό της κερδοσκοπίας. Χθες παρουσιάσαμε έρευνα που δείχνει στο δωδεκάμηνο 2022-2021, από Ιούλιο σε Ιούλιο, υπερκέρδη ύψους 2,2 δισ. ευρώ, όταν δίνουν κατεύθυνση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για υπολογισμό ώστε να μη φορολογηθούν αυτά που, υποκριτικά, είπε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, ότι θα φορολογηθούν κατά 90%.

Σε σχέση με τη στάση της Ευρώπης. Ναι, είναι πόλεμος, αλλά η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί για την ειρήνη και όχι να είναι η ορντινάντσα της Αμερικής, το «γιουσουφάκι» των ΗΠΑ. Σήμερα η Ευρώπη θα έπρεπε να πρωτοστατήσει σε μια μεγάλη ειρηνευτική Προσπάθεια. (…) Όταν, μετά την κατάρρευση του τείχους, έγιναν διαρκείς επεκτάσεις του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής στραγγαλισμού της Ρωσίας, αναπόφευκτα θα οδηγούμασταν σε αυτή την ένταση. Αυτό δεν κατάφερε μετά την κατάρρευση του υπαρκτού Σοσιαλισμού η Ευρώπη. Να φτιάξει ένα ανεξάρτητο, ενιαίο αμυντικό σύστημα που θα ήταν ο βασικός πυλώνας ειρήνευσης. Εδώ είναι τεράστιες οι ευθύνες. Τώρα πληρώνει τα «σπασμένα», που είναι πολύ περισσότερα από τις κυρώσεις που επιβάλλει. Το ρούβλι έχει βελτιώσει την ισοτιμία του με το δολάριο, το πλεόνασμα της οικονομίας της Ρωσίας έχει βελτιωθεί, η Ευρώπη πληρώνει τα «σπασμένα», οι Αμερικανοί πουλάνε όπλα και το ακριβό LNG. Θα δεινοπαθήσουμε.

Για τις πυρκαγιές

Μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι και να συμβιβαστούμε με την πραγματικότητα χρόνο παρά χρόνο να καίγεται η χώρα; Η πυρκαγιά στην Πεντέλη έφτασε περίπου τα 20.000 στρέμματα και συνεχίζονται οι πυρκαγιές και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η Πεντέλη, θυμηθείτε από πότε την ακούτε, από τα τέλη της δεκαετίας του ΄70 αρχές της δεκαετίας του ΄80, καίγεται και ξανακαίγεται. Η Πεντέλη είναι ένας από τους πνεύμονες του Λεκανοπεδίου. Πως χτίστηκε η Πεντέλη, ποιες είναι οι διαχρονικές ευθύνες; Είδατε αυτές τις τραγικές εικόνες, να είναι χτισμένα σπίτια πάνω σε ρέματα και σε χαράδρες και μετά μιλάμε για τους ανέμους, τους στροβιλισμούς… Μα το ξέραμε αυτό. Και την ίδια στιγμή που έχουμε μια συσσωρευμένη, τραγική εμπειρία από καταστροφές, οι δασικοί χάρτες έχουν ανασταλεί ως έργο. Αυτοί, δηλαδή, οι οποίοι προστατεύουν, ορίζουν που είναι δάσος, τι μπορείς να κάνεις, πόσο μπορείς να κάνεις, εδώ δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, εδώ μπορείς να χτίσεις. (…) Το θέμα είναι να έχεις μια διαφορετική αντιμετώπιση που θα βάλει ένα τέλος. Υπάρχει μια «άνω τελεία» γύρω από αυτά τα ζητήματα, που συνεχώς μετατίθεται.

Μιλούν όλοι για την ανάγκη της πρόληψης, αλλά δίνουμε περισσότερα χρήματα στην υπόθεση της κατάσβεσης. Υπάρχουν 3.500 κενές θέσεις πυροσβεστών εδώ και ενάμιση χρόνο. Τι να τις κάνεις τις ευχαριστίες, όταν οι άνθρωποι, οι οποίοι επί χρόνια κάνουν αυτή τη δουλειά ως εποχιακοί, ζητούν να έχουν μια στοιχειώδη εργασιακή ασφάλεια και πέρυσι τους αντιμετώπισαν όπως τους αντιμετώπισαν, έξω από το Υπουργείο. Αυτά είναι τα προβλήματα που δεν λύνονται. Παρά τις τυμπανοκρουσίες και το νέο Υπουργείο, δεν βλέπω ένα διαφορετικό σχεδιασμό, ο οποίος να ανταποκρίνεται σε μια κατάσταση ακραίας κλιματικής κρίσης, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά όλη τη Μεσόγειο. Μέχρι και έξω από το Λονδίνο είχαν πυρκαγιές. Άρα εμείς πως θα πάμε, με τον «αραμπά»; Με τον ίδιο σχεδιασμό; Πρέπει να εκσυγχρονιστούν όλα αυτά; Επανέρχονται ξανά τα θέματα των αρμοδιοτήτων, τα ίδια και τα ίδια. Άρα, δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι. Θα ήθελα να ακούσω από όλες τις πολιτικές δυνάμεις ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Αλλά δεν υπάρχει αυτή η προσπάθεια, υπάρχει μια επικοινωνιακή διάθεση να αυτοθαυμαζόμαστε. Αυτό είναι στοιχείο κριτικής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)