to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

12:21 | 20.07.2022

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ ΕΛΠΕ: Η κατάσταση στα ΕΛΠΕ, τα υπερκέρδη και η ενεργειακή φτώχεια

«Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες περιστατικών που μας γυρίζουν σε παλαιότερες δεκαετίες, με πολύ έντονη κομματικοποίηση της εταιρείας, η οποία συνοδεύεται παράλληλα με πρωτοφανείς διώξεις πολιτικού χαρακτήρα εργαζομένων, τα οποία καταγράφονται, με τον πιο επίσημο τρόπο που διαθέτει το πολίτευμα μας», επισημαίνουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΛΠΕ


Το Δίκτυο Μελών ΣΥΡΙΖΑ ΕΛΠΕ προχώρησε στην παραάκτωα ανακοίνωση:

Αν κάτι μας δίδαξε η πανδημία είναι ότι για να σταθεί η κοινωνία στα πόδια της στηρίχθηκε στην κρατική παρέμβαση και την αλληλεγγύη των πολιτών. Οι θεωρίες για τους νόμους της αγοράς, την ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών, τους περιορισμούς λόγω πολιτικών της ΕΕ και άλλα συναφή επιχειρήματα, παραμερίστηκαν και άνοιξαν τα ταμεία για να σταθεί ο κόσμος όρθιος, κάτι που αρνιόταν πεισματικά το ιερατείο της ΕΕ την περίοδο 2010-2015. Οι δημόσιες επιχειρήσεις (όσες δεν είχαν ιδιωτικοποιηθεί), κλήθηκαν να απορροφήσουν το κόστος, σε αντίθεση με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας που άρπαξαν την ευκαιρία για υπερκέρδη. Στο παραπάνω πλαίσιο και διαισθανόμενοι την ευθύνη που έχουμε σαν πολίτες και εργαζόμενοι στην μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης στην οποία η κρατική συμμετοχή είναι 35,5% στο μετοχικό κεφάλαιο, κάνουμε έκκληση στην Εταιρεία για διάθεση μέρους των κερδών της στο κοινωνικό σύνολο. Καλούμε επίσης την Κυβέρνηση να πάψει να κερδοσκοπεί και από την αύξηση των τιμών, να μειώσει τον ειδικό φόρο στα καύσιμα (έχουμε από τους υψηλότερους στην ΕΕ) και να διαθέσει τον υπερβάλλοντα ΦΠΑ λόγω αύξησης των τιμών στους πολίτες. Παράλληλα οφείλει η κυβέρνηση να ελέγξει και να μειώσει τα τεράστια κέρδη που απολαμβάνουν αυτή την περίοδο οι εταιρίες διύλισης (ΕΛΠΕ και Motor Oil) από την εκτόξευση των περιθωρίων διύλισης, (https://m.helpe.gr/en/investor-relations/market-data/refining-margins) και να γίνουν πραγματικοί έλεγχοι στην λιανική στο σύνολο των 5.500 πρατηρίων υγρών καυσίμων και όχι σε ένα ελάχιστο υποσύνολο, όπως ανέφερε προσφάτως ο υπουργός ανάπτυξης. Τεχνοκρατικά τέλος εγείρει αμφιβολίες για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας το σταμάτημα της έρευνας υδρογονανθράκων το 2019 και η «επανεκκίνηση» της διαδικασίας μόλις τον Απρίλιο του 2022, σηματοδοτεί για την μη ύπαρξη μακροχρόνιας στρατηγικής.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες περιστατικών που μας γυρίζουν σε παλαιότερες δεκαετίες, με πολύ έντονη κομματικοποίηση της εταιρείας, η οποία συνοδεύεται παράλληλα με πρωτοφανείς διώξεις πολιτικού χαρακτήρα εργαζομένων, τα οποία καταγράφονται, με τον πιο επίσημο τρόπο που διαθέτει το πολίτευμα μας. Τις ερωτήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Βουλή. Συγκεκριμένα:

 1. Πραγματοποιήθηκαν αθρόες προσλήψεις φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση εργαζομένων σε προνομιούχες θέσεις εργασίας, κάποιες κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των υποψηφίων . Ένα μεγάλο μέρος από τις θέσεις στα διυλιστήρια Νότου καταλαμβάνεται από ΟΝΝΕΔίτες και άλλα μέλη της Ν.Ε Δυτικής Αττικής της ΝΔ! Οι παροικούντες γνωρίζουν τις ατασθαλίες σε όλες τις εταιρίες του ομίλου.

 2. Είδαμε την απόλυση εργαζομένου με σύμβαση αορίστου χρόνου στην θυγατρική ΕΚΟ ΑΒΕΕ (9 Αυγ 2021) με επίσημη αιτιολογία την «κακή» βαθμολογία τα έτη 2019-2020 και εργαλείο «εξολόθρευσης» τον κανονισμό αξιολόγησης, που φρόντισε ν’ αλλάξει η εταιρεία αναβαθμίζοντας τα υποκειμενικά κριτήρια αξιολόγησης, ώστε να τον μεταμορφώσει σε πέλεκυ πάνω από τα κεφάλια μη «αρεστών» πολιτικά εργαζομένων. Την ίδια περίοδο για τους «αρεστούς» ακόμη και μια κακή βαθμολογία μπορούσε να οδηγήσει σε διοικητική αναβάθμιση, όπως και έγινε σε περίπτωση μεσαίου στελέχους στις ΒΕΘ!

 3. Εργαζόμενοι στερήθηκαν την παροχή αντικειμένου εργασίας άδικα και κυρίως αναιτιολόγητα, σε μια λογική στοχοποίησης στα «όρια» της προγραφής και έξω από κάθε λογική καλώς εννοούμενου management, προτάσσοντας τον κομματισμό από το συμφέρον της Εταιρείας.

 4. Έγιναν επιλεκτικές απολύσεις εργολαβικών συναδέλφων (μη ανανεώσεις συμβάσεων!), τα τελευταία τρία χρόνια που προέκυπταν από αντίστοιχες πολιτικού χαρακτήρα στοχοποιήσεις και προγραφές. Για παράδειγμα στην θυγατρική Ασπροφός (μελετητική εταιρία του ομίλου) έξι (6) εργαζόμενοι με δελτίο απολύθηκαν, άλλοι εκδιώχθηκαν σε άλλες εταιρείες του Ομίλου και τέσσερα (4) έμπειρα στελέχη (διευθυντές και υποδιευθυντές) υποβαθμίστηκαν (σε προϊστάμενους ή απλούς εργαζόμενους) και απομακρύνθηκαν για να αδειάσουν θέσεις για προσωπικές και άλλες πολιτικές.

 5. Στοχοποιήθηκε συνάδελφος διπλ. Μηχανικός με πειθαρχική δίωξη, διακοπή της σύμβασης δανεισμού του και επιβολή εξοντωτικής ποινής για υποτιθέμενα παραπτώματα, «υποτίθεται στην ασφάλεια», παρότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι χρησιμοποίησαν τον εσωτερικό κανονισμό εργασίας, κατά το δοκούν, για να στοχοποιήσουν και να εκδιώξουν τον συνάδελφο. Διερευνούμε νομικά την περίπτωση για προσφυγή στο ανώτατο πειθαρχικό του ΤΕΕ που αφορά τις αξιολογήσεις και γνωμοδοτήσεις διευθυντών μηχανικών του ομίλου προς συναδέλφους μηχανικούς εφόσον αυτές αποβούν στο μέλλον βλαπτικές για την εργασία τους. Οι μεροληπτικές και καθοδηγούμενες πράξεις όλων των εμπλεκομένων σε απολύσεις και διώξεις εργαζομένων δεν ξεχνιούνται.

 6. Τέλος πρόσφατα ζήσαμε το αποκορύφωμα αυτού του κομματισμού εντός των ΕΛΠΕ, με την πρωτοφανή και στα όρια της γραφικότητας ενέργεια διευθυντή των ΒΕΑ να μεταβεί αυτοπροσώπως σε χώρο δουλειάς για να απομακρύνει ο ίδιος μικρό σύμβολο της πρώην ΕΣΣΔ. Μήπως νοσταλγεί την εποχή της χούντας και αυτήν που προηγήθηκε, όταν το ΚΚΕ ήταν παράνομο;

Πέραν όμως αυτών υπάρχουν και γενικότερα σοβαρά εργασιακά προβλήματα όπως:

 1. Ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων, που πλησιάζει τα 2/5 του συνόλου των εργαζομένων, απασχολείται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με χαμηλές αποδοχές και χωρίς εργασιακά δικαιώματα για δεκαετίες.

 2. Τα συνεχή και εξοντωτικά 12ωρα σε μονάδες που χρειάζονται κρίσιμους χειρισμούς και των τριών διυλιστηρίων εξουθενώνοντας τους εργαζόμενους με μεγάλη πιθανότητα να συμβεί ατύχημα.

 3. Η καθημερινή τρομοκρατία σε χώρους δουλειάς, όχι μόνο προς χαμηλόβαθμους εργαζόμενους, αλλά και προς μεσαία στελέχη. Διερωτάται κανείς αν η διοίκηση θεωρεί το bullying ως εργαλείο management στην εταιρεία.

 4. Παράλληλα έχουμε την αυταρχική διοικητική άρνηση να κλείσει στην θυγατρική Ασπροφός η ΕΣΣΕ, που σέρνεται περισσότερο από ενάμιση χρόνο, ενώ παράλληλα η διοίκηση μοιράζει πρωτοφανή μπόνους στα «στελέχη» της συντηρητικής παράταξης την περίοδο που η εταιρεία καταγράφει ζημιές.

Σε αυτό το περιβάλλον και με την παραδοχή ότι ο βασικός μέτοχος παραμένει το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ με ποσοστό 35.5%, καλούμε την διοίκηση να σταματήσει τις πολιτικές διώξεις εργαζομένων να αποκαταστήσει όσους απολύθηκαν άδικα και ταυτόχρονα να στηρίξει την Ελληνική κοινωνία στην ενεργειακή κρίση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)