to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:42 | 19.07.2022

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Η ΕΕ αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις και η ηγεσία της δεν ανταποκρίνεται στα «θέλω» των πολιτών της

«Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βρήκε συμμάχους πουθενά. Σχεδίαζε ένα ρωμαϊκό θρίαμβο και του βγήκε Βατερλώ», σχολίασε ο Δ. Παπαδημούλης, επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Σε μια εφ' όλης της ύλης δημόσια συζήτηση στον διαδικτυακό «χώρο» της ομάδας My Syriza στο Twitter συμμετείχε ο Αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης. Στη συζήτηση η οποία διήρκησε δυόμιση ώρες μετείχαν εκατοντάδες χρήστες του μέσου.

Απαντώντας αρχικά για την κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε τα εξής: «Η ΕΕ αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή πολλαπλές κρίσεις και δυστυχώς η ηγεσία της δεν ανταποκρίνεται στα 'θέλω' των πολιτών της σε μια σειρά από ζητήματα. Για παράδειγμα κατά την πανδημία η ΕΕ δημιούργησε νέα εργαλεία όπως απαιτούνταν. Αν δει όμως κανείς τις αντιδράσεις της απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια, θα διαπιστώσει μια ένωση η οποία καθυστερεί, αναβάλλει και αποφεύγει να πάρει πρωτοβουλίες ανάλογες με το Ταμείο Ανάκαμψης -λ.χ. ένα ευρωομόλογο. Όπως αποφεύγει και τη στήριξη του κοινοτικού προϋπολογισμού. Δυστυχώς μια δεξιοκρατούμενη ΕΕ, στην οποία το ευρωκοινοβούλιο είναι ο πιο αδύναμος κρίκος, λειτουργεί ως ουραγός των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο ζήτημα πολέμου, της κρίσης στην Ουκρανία και των συνεπειών της. Δεν παίρνει ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και προσπαθεί με τα ίδια μέσα -με κοινοτικό προϋπολογισμό στο 1% του ΑΕΠ- να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις».

«Η ΕΕ λειτουργεί ως μια κοινή αγορά με ολίγη πολιτική ένωση και αυτό ευνοεί το δόγμα ‘το μεγάλο ψάρι το μικρό’», είπε χαρακτηριστικά ο Δημ. Παπαδημούλης.

«Το μεγάλο ερώτημα στο οποίο δεν υπάρχει σαφής απάντηση ούτε εκτίμηση είναι πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Γιατί αν συνεχιστεί και τον χειμώνα υπάρχει ορθάνοικτο το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού και της ύφεσης. Ήδη το ευρώ έχει κατρακυλήσει σε πλήρη ισοτιμία με το δολάριο. Αυτό σημαίνει ακριβότερες εισαγωγές, ακριβότερο πετρέλαιο, ακριβότερο φυσικό αέριο. Και αυτά για την Ελλάδα, που έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος σε όλη την ευρωζώνη και ακόμη δεν έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα οδηγούν σε μεγάλους κινδύνους, που δεν έχουν καμία σχέση με την εξωραϊστική προπαγάνδα της κυβέρνησης για την ελληνική οικονομία», τόνισε.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Όσοι παρακολουθήσατε το Βατερλώ Μητσοτάκη στο ευρωκοινοβούλιο προ ημερών θα είδατε ότι ο λόγος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βρήκε πολλά ερείσματα και συμμάχους όχι μόνο σε αναμενόμενους χώρους, αλλά μέχρι και στην ομάδα του Μακρόν. Αντιθέτως,  με εξαίρεση τον Μ. Βέμπερ του ΕΛΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βρήκε συμμάχους πουθενά. Σχεδίαζε ένα ρωμαϊκό θρίαμβο και του βγήκε Βατερλώ».

Για παράδειγμα, για το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε στην αξιολόγηση των Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα που κατατάσσει τη χώρα μας επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη, 27η στους 27. «Πρόκειται για... γρατζουνιά στο προφίλ του Μητσοτάκη, που προσπαθεί να εμφανιστεί στην Ελλάδα και στις Βρυξέλλες ως έχων την αντιπροσωπεία του Μακρόν. Στην πραγματικότητα όμως είναι ένας Όρμπαν των Βαλκανίων. Και γι' αυτό και η ευρωομάδα του Μακρόν βρήκε την ευκαιρία να τον... καταχεριάσει ιδίως για το ζήτημα της ελευθεροτυπίας».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συνέχισε την κριτική του παραθέτοντας τα εξής στοιχεία: «Η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αρνητικό ευρωπαϊκό ρεκόρ στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος με αναθέσεις σε διαγωνισμούς,  όπου υπάρχει μόνο μια προσφορά. Στην Ελλάδα από τα 7,5 δισ. ευρώ που δόθηκαν με βιαστικές διαδικασίες και με πρόσχημα την πανδημία το 42% έγινε με μόνο μια προσφορά στους διαγωνισμούς. Πρόκειται για πάρτι διασπάθισης δημόσιου χρήματος».

Ερωτηθείς για την αγορά εργασίας στη χώρα μας τόνισε πως στην Ελλάδα ούτε το 20% των εργαζομένων δεν καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις, όταν στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι 60%.

«Πρέπει να αξιοποιούμε κάθε ρωγμή για να ελέγχουμε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Ένα πολύ καλό σημείο για να αρχίσουμε θα ήταν να δούμε τί κάνουν με τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης άλλες χώρες με άλλες κυβερνήσεις και τί κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ελλάδα», υπογράμμισε στην συνέχεια και προσέθεσε: «Για παράδειγμα κατά μέσο όρο στην ΕΕ δίνεται το 10% των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης για τη δημόσια υγεία. Ξέρετε πόσο δίνει η ΝΔ; Μόλις 4,4%. Η Πορτογαλία θα φτιάξει δεκάδες χιλιάδες κλίνες για σπουδαστές και φοιτητές με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και θα τρέξει προγράμματα κοινωνικής κατοικίας με διαμερίσματα για νέα ζευγάρια, ενώ σε μια χώρα με τεράστιο πρόβλημα κοινωνικής στέγης, στην Ελλάδα, το σχέδιο της ΝΔ προβλέπει μόνο 100 κλίνες. Εξήντα στην Αθήνα, 40 στη Θεσσαλονίκη».

«Δυστυχώς το σχέδιο της ΝΔ για το Ταμείο Ανάκαμψης υπηρετεί το δόγμα "τα λεφτά πάνε στα λεφτά", και ειδικά όσα δοθούν ως δάνεια θα δοθούν μέσω τραπεζών. Αποκλείεται αυτομάτως δηλαδή το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, ενώ σε άλλες χώρες υπάρχουν εργαλεία για τη στήριξη των ΜμΕ», συμπλήρωσε ο Δημ. Παπαδημούλης.

«Η ήττα και η αλλαγή της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι και θέμα δημοκρατίας. Η δημοκρατική οπισθοδρόμηση της χώρας στα χρόνια της ΝΔ είναι μεγάλη. Ελευθερία του Τύπου, κράτος δικαίου, υπερσυγκέντρωση ισχύος στον  πρωθυπουργό -από την ΕΥΠ μέχρι την ΕΡΤ και το ΑΠΕ. Όλα αυτά θυμίζουν Όρμπαν, είναι πρωτοφανή στη μεταπολίτευση και ξενίζουν ακόμη και τους κεντροδεξιούς», υπογράμμισε.

Όσον αφορά στο ζήτημα του μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας, ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ ζήτησε να υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Είκοσι μία από τις 27 χώρες στην ΕΕ κυβερνώνται από κυβερνήσεις συνεργασίας και κατά τεκμήριο τα καταφέρνουν καλύτερα από την Ελλάδα που τη χρεοκόπησαν μονοκομματικές αυτοδύναμες κυβερνήσεις με το σύστημα "πάρ'τα όλα". Είναι πλεονέκτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να υποστηρίξει το αναλογικό εκλογικό σύστημα. Η γνώμη μου είναι ότι ακόμα κι αν μας συμφέρει -στενά κομματικά- το πριμ στο πρώτο κόμμα, πρέπει να υποστηρίξουμε τη λογική των κυβερνήσεων συνεργασίας γιατί αυτό υπηρετεί το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συστημική προπαγάνδα τόνισε: «Τώρα πια το αντιΣΥΡΙΖΑ σχέδιο που παίζεται και θα παιχτεί, έχει αρχίζει και κουράζει. Μέχρι κόσμο που δεν έχει σχέση με την Αριστερά έχει κουράσει. Εμείς πρέπει να ασχοληθούμε με το να πείσουμε τον κόσμο που ανήκει στο ευρύτερο προοδευτικό φάσμα. Αυτό δεν θα γίνει κρύβοντας ότι είμαστε ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς. Μόνο προβάλλοντας με σοβαρότητα τί μπορούμε να κάνουμε την επόμενη τετραετία. Δεν είναι ανάγκη να τάξουμε τον παράδεισο ή λαγούς με πετραχήλια, αλλά να εξηγήσουμε ότι εμείς εγγυόμαστε να κάνουμε λίγα και καλά. Και αν μας δώσει ο λαός περισσότερη δύναμη, θα κάνουμε και περισσότερα».

Τέλος, όσον αφορά στη λήξη της θητείας του ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής: «Την απόφασή μου η θητεία μου αυτή στο Ε/Κ να είναι και η τελευταία μου θητεία την έχω πάρει σε ανύποπτο χρόνο, δύο χρόνια πριν τις τελευταίες ευρωεκλογές. Πιστεύω ότι τρεις θητείες στο ευρωκοινοβούλιο είναι αρκετές. Έχω κάνει και άλλα τέσσερα χρόνια στην ελληνική βουλή από το 2009 ως το 2014. Υπάρχουν και άλλα πράγματα στη ζωή μέσα από τα οποία μπορεί κανείς να υπηρετήσει τις αξίες του. Φυσικά δεν πρόκειται να αποσυρθώ από τον δημόσιο βίο. Δεν είναι τα ράσα αυτά που κάνουν τον παπά. Αν υπάρξουν και άλλα πρόσωπα να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο θα είναι καλό, αλλά σαφώς δεν κάνω υποδείξεις σε κανέναν».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)