to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:17 | 18.07.2022

Διεθνή

Gazprom: Διακόπτει παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω «ανωτέρας βίας»

Η επιστολή με ημερομηνία 14 Ιουλίου ανέφερε ότι η Gazprom, η οποία έχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών, δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προμήθειας λόγω «έκτακτων» περιστάσεων, που δεν δύναται να ελέγξει


Η ρωσική Gazprom κήρυξε «ανωτέρα βία» (force majeure) για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε τουλάχιστον έναν μεγάλο πελάτη, σύμφωνα με επιστολή με ημερομηνία 14 Ιουλίου που ήρθε σε γνώση του Reuters σήμερα, Δευτέρα 18/7.

Η επιστολή ανέφερε ότι η Gazprom, η οποία έχει το μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών, δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προμήθειας λόγω «έκτακτων» περιστάσεων, που δεν δύναται να ελέγξει.

Εμπορική πηγή είπε ότι η επιστολή αφορούσε προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μια σημαντική οδό ανεφοδιασμού προς τη Γερμανία και πέρα ​​από αυτήν.

Μέχρι στιγμής η Gazprom δεν έχει προβεί σε κάποιο άμεσο σχόλιο.

Η επίκληση «ανωτέρας βίας» (force majeure), που χρησιμοποιείται όταν μια επιχείρηση πληγεί από παράγοντες που δεν μπορεί να ελέγξει, πιθανότατα θα κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία, ενέργεια που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, σκοπεύει να σταματήσει τη χρήση ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027, για την ώρα ωστόσο επιθυμεί τη συνέχιση του εφοδιασμού της με αυτά και για όσο θα διαρκέσει η διαδικασία απεξάρτησής της από τις ρωσικές προμήθειες.

Η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω των μεγάλων οδών - μεταξύ άλλων μέσω Ουκρανίας και Λευκορωσίας και μέσω του Nord Stream 1 κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα - έχει μειωθεί δραματικά, με τον Nord Stream 1 να βρίσκεται υπό συντήρηση τυπικά μέχρι τις 21 Ιουλίου.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, ήταν μεταξύ των πελατών που δήλωσαν ότι έλαβαν επιστολή. Η εταιρεία απέρριψε επισήμως τον ισχυρισμό ως αδικαιολόγητο.

Παράλληλα, ο RWE ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας και ένας άλλος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσαν επίσης ότι έλαβαν ειδοποίηση ανωτέρας βίας. «Παρακαλούμε κατανοήστε ότι δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τις λεπτομέρειες ή τη νομική μας γνώμη», ανέφερε η RWE.

Κύκλοι εμπορίας φυσικού αερίου εκτιμούν οι παραδόσεις αφορούν τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 της Βαλτικής Θάλασσας.

Οι ροές μέσω του αγωγού είναι μηδενικές καθώς η σύνδεση υφίσταται ετήσια συντήρηση που ξεκίνησε στις 11 Ιουλίου και πρόκειται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)