to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:19 | 15.07.2022

Πολιτική

Ελ. Κουντουρά: Αδράνεια στη στήριξη των εργαζομένων σε τουρισμό και μεταφορές

Καθυστέρηση και αδράνεια καταλόγισε στην Κομισιόν η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά, για την ανεπαρκή μέχρι σήμερα στήριξη των εργαζομένων στους κλάδους των μεταφορών και του τουρισμού, που έχει ως αποτέλεσμα τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού τη φετινή τουριστική περίοδο.


Η Ευρωβουλευτής, με παρέμβασή της στην Επιτροπή TRAN σε συζήτηση με εκπροσώπους της Κομισιόν για την αναστάτωση στα ταξίδια στην ΕΕ, τις ακυρώσεις και τις σημαντικές καθυστερήσεις πτήσεων στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, υπενθύμισε ότι η ίδια προσωπικά και συνολικά η LEFT έχουν επανειλημμένα ζητήσει την επαρκή στήριξη των εργαζομένων στους κλάδους των μεταφορών και του τουρισμού.

«Επανειλημμένως έχουμε τονίσει, στην πολιτική μου ομάδα, την Αριστερά,  ότι τα δισεκατομμύρια που απορρόφησαν οι αεροπορικές εταιρίες και οι εταιρίες εδάφους θα έπρεπε να συνοδεύονται από ισχυρές κοινωνικές δικλείδες. Θα έπρεπε να προστατεύονται οι εργαζόμενοι κατά προτεραιότητα γιατί αυτοί είναι απαραίτητοι για να πραγματοποιηθεί το μεταφορικό έργο και γιατί αυτοί είναι η ψυχή του κλάδου μεταφορών και τουρισμού», τόνισε η Έλενα Κουντουρά.

Επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι στις μεταφορές είχαν επαναλαμβανόμενα προειδοποιήσει για τους χαμηλούς μισθούς, τις υπερβολικές ώρες εργασίας και τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας, όμως κανείς δεν τους άκουσε.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία. Μόνο μια τηλεδιάσκεψη με τις εταιρίες. Δεν αναλαμβάνετε καμία ευθύνη και αναρωτιέμαι πως θα αποτρέψουμε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η παρέμβαση της Έλενας Κουντουρά στην ΤRAN:

«Μετά από δύο χρόνια καταστροφικής πανδημίας για τις μεταφορές και τον τουρισμό οι ταξιδιώτες βρίσκονται αυτό το καλοκαίρι αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια και αδικαιολόγητη ταλαιπωρία.

Ακυρώσεις πτήσεων, πολύωρες αναμονές, αποσκευές που αγνοούνται και χαμένες ανταποκρίσεις συνθέτουν την εικόνα των διακοπών για χιλιάδες συμπολίτες μας.

Παράλληλα, οι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τουρισμό ανησυχούν γιατί μετά από δύο χαμένα χρόνια αναμένουν την φετινή καλοκαιρινή περίοδο ως σανίδα σωτηρίας από τις συσσωρευμένες οικονομικές υποχρεώσεις και τα λειτουργικά κόστη που έχουν εκτοξευθεί. Οι ακυρώσεις δεκάδων χιλιάδων πτήσεων αλλά και οι αυξημένες τιμές στα αεροπορικά έχουν επιπτώσεις σε όλη την τουριστική αλυσίδα με τραγικές συνέπειες για τις τουριστικές περιοχές γιατί ο τουρισμός επιδρά πάντα ως πολλαπλασιαστής ανάπτυξης.

Η έλλειψη του ανθρώπινου είναι υπεύθυνη για αυτήν την κατάσταση.

Οφείλω να τονίσω ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια πέρα από αυτό που τους αναλογεί για να εξυπηρετήσουν το κοινό.

Επανειλημμένως έχουμε τονίσει στην πολιτική μου ομάδα, την Αριστερά ότι τα δισεκατομμύρια που απορρόφησαν οι αεροπορικές εταιρίες και οι εταιρίες εδάφους θα έπρεπε να συνοδεύονται από ισχυρές κοινωνικές δικλείδες. Θα έπρεπε να προστατεύονται οι εργαζόμενοι κατά προτεραιότητα γιατί αυτοί είναι απαραίτητοι για να πραγματοποιηθεί το μεταφορικό έργο και γιατί αυτοί είναι η ψυχή του κλάδου μεταφορών και τουρισμού.

Τί έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη; Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές κατ’ επανάληψη έχουν προειδοποιήσει ότι οι χαμηλοί μισθοί, οι υπερβολικές ώρες εργασίας και τα συμβόλαια των επισφαλών συνθηκών εργασίας πρέπει να σταματήσουν για να έχει ο κλάδος ένα βιώσιμο μέλλον.

Δυστυχώς κανείς δεν άκουσε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία. Μόνο μια τηλεδιάσκεψη με τις εταιρίες. Δεν αναλαμβάνετε καμία ευθύνη και αναρωτιέμαι πως θα αποτρέψουμε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Είναι χαρακτηριστικό και κλείνω με αυτό ότι το ταμείο ανάκαμψης προβλέπει ως προτεραιότητα τη χρηματοδότηση δράσεων για τη βελτίωση των συνθηκών και της ελκυστικότητας της εργασίας στον κλάδο μεταφορών. Γνωρίζετε πόσες δράσεις εντάσσονται στην προτεραιότητα αυτή στα εθνικά προγράμματα ανάκαμψης τα οποία έχει εγκρίνει η Επιτροπή; Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε στην Επιτροπή μας η απάντηση είναι Μηδέν. Καμία απολύτως δράση δεν συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια ανάκαμψης τα οποία έχει εγκρίνει η Επιτροπή. Γιατί δεν επιμείνατε και σήμερα μας λέτε ότι πρέπει οι εταιρίες να προσελκύσουν εργαζόμενους; Σήμερα μιλάμε για χαοτική κατάσταση και μεγάλες ταλαιπωρίες λόγω έλλειψης προσωπικού κάτι που παραδέχεστε και εσείς. Γιατί δεν επιστρέφουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο; Δεν θα έπρεπε η σημερινή κατάσταση να σας εκπλήσσει γιατί εμείς την είχαμε προβλέψει και είχαμε προειδοποιήσει από την Επιτροπή αυτή.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)