to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:40 | 15.07.2022

Κοινωνία

Φοιτητικές εστίες ΕΜΠ: Κλείνουν την σίτιση για καλοκαίρι - Χωρίς φαγητό οι φοιτητές που θα μείνουν πίσω

Υπ. Παιδείας, ΙΝΕΔΙΒΙΜ και πρυτανεία του ΕΜΠ αφήνουν τους φοιτητές που διαμένουν στις εστίες του ΕΜΠ χωρίς σίτιση, καθώς έκλεισε η κουζίνα για το υπόλοιπο του καλοκαιριού - Τι αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι εστιακοί φοιτητές


Χωρίς σίτιση αφήνει το υπ. Παιδείας τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που μένουν στις εστίες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Συγκεκριμένα, η κουζίνα της φοιτητικής εστίας του ΕΜΠ θα κλείσει για τους καλοκαιρινούς μήνες, αφήνοντας τους φοιτητές που διαμένουν σε αυτή να δαπανούν χρήματα από το πορτοφόλι τους για φαγητό.

Η ανακοίνωση των εστιακών φοιτητών

Ως σύλλογος καταγγέλλουμε την απαράδεκτη απόφαση κυβέρνησης, ΙΝΕΔΙΒΙΜ, πρυτανείας ΕΜΠ να αφήσει τους εστιακούς φοιτητές του ΕΜΠ χωρίς σίτιση την περίοδο των διακοπών, όταν στην εστία μας θα συνεχίσει να διαμένει ένας σημαντικός αριθμός των εστιακών φοιτητών είτε επειδή δουλεύουν για να μπορέσουν να βγάλουν την χρονιά που έρχεται και να αντιμετωπίσουν το τεράστιο κόστος σπουδών, την ακρίβεια κ.α., είτε επειδή κάνουν πρακτική άσκηση.

Στο αίτημα μας να μοιράζεται καθημερινά συγκεκριμένος αριθμός μερίδων για τους εστιακούς που θα συνεχίσουν να μένουν στην εστία μας, ΙΝΕΔΙΒΙΜ και διοίκηση ΕΜΠ μας απάντησαν πως δεν προβλέπεται από κανέναν νόμο, πως δεν έχει ξανά γίνει κάτι τέτοιο και άλλες τέτοιες δικαιολογίες. Λένε ψέματα!!! Δεν είναι ούτε μία, ούτε δύο φορές που η σίτιση συνεχίστηκε για τους εστιακούς εν μέσω διακοπών, κάτω βέβαια από την καθοριστική παρέμβαση του συλλόγου μας. Τώρα κάνουν τάχα όλοι μαζί πως δεν θυμούνται και επικαλούνται την περίοδο της πανδημίας ως άλλοθι για να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αναιρέσουν τα προηγούμενα κεκτημένα του συλλόγου μας.

Δεν θα τους περάσει! Οι εστιακοί έχουμε πείρα και ξέρουμε πως μέσα από το σύλλογο μας μπορούμε να τα καταφέρουμε. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φτάνει την κοροϊδία σε άλλο επίπεδο. Ενώ μας αφήνει νηστικούς, ενώ βρίσκεται μακριά και πέρα από τις ανάγκες μας, πριν λίγο καιρό ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ΣΔΙΤ στις εστίες και ενοίκια. Ακόμα εν μέσω καλοκαιριού ετοιμάζεται να ψηφιστεί νέος νόμος πλαίσιο που βάζει στο στόχαστρο τα πτυχία μας, χτυπάει περαιτέρω την φοιτητική μέριμνα, αποσπά την παιδαγωγική επάρκεια από το πτυχίο των φοιτητών της ΣΕΜΦΕ και άλλων τμημάτων πανελλαδικά.


Αυτό είναι το δήθεν «σύγχρονο» ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο που ονειρεύονται και αυτή όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Το πανεπιστήμιο που δεν δίνει δεκάρα για τις ανάγκες των φοιτητών, για να σιτιζόμαστε το καλοκαίρι, αλλά δίνει ένα εκατομμύριο ευρώ για πρόσληψη manager στο ΕΜΠ (!), εκατομμύρια ευρώ σε μεγαλοεπιχειρηματίες και εργολάβους που λυμαίνονται τις εστίες.

Καλούμε όλους τους εστιακούς φοιτητές να δώσουμε μάχη το επόμενο διάστημα, τόσο για να μην επιτρέψουμε να μείνει κανείς νηστικός, όσο και για να μην ψηφιστεί και εφαρμοστεί ο νέος νόμος πλαίσιο. Θα είμαστε μπροστά μαζί με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας, μαζί με τους εργαζόμενους, διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες μας και τις σπουδές που μας αξίζουν, κόντρα σε αυτή την πολιτική που διαχρονικά τσακίζει τα όνειρα μας.

Διεκδικούμε:

  • Να εξασφαλιστεί άμεσα η σίτιση για όλους τους εστιακούς φοιτητές που θα παραμείνουν στην εστία το καλοκαίρι.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών.
  • Έξω οι εργολάβοι από τις εστίες.
  • Σταθερό, επαρκές και μόνιμο προσωπικό στις εστίες, στην ευθύνη του κράτους με όλα τα απαραίτητα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Καμία σκέψη για ΣΔΙΤ και ενοίκια στις εστίες.

Αποφασίζουμε:

  • Κινητοποίηση στην πρυτανεία του ΕΜΠ την Πέμπτη στις 12:00.
  • Μαζεύουμε υπογραφές από όλους τους εστιακούς φοιτητές που θα παραμείνουν το καλοκαίρι εδώ και θέλουν να σιτίζονται.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)