to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η πρόκληση των καιρών

«Είναι ανάγκη να φέρουμε “περισσότερη Ευρώπη” στην Ελλάδα. Η χειρότερη ελληνική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης κάνει business as usual, με αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, πελατειακό κράτος, κολλητηλίκια και προχειρότητες»


Πυκνός πολιτικά χρόνος, το 2022 έχει κυλήσει ως τώρα, με την οδυνηρή διαπίστωση ότι η Ε.Ε. και η ευρωπαϊκή ήπειρος διατρέχουν μεγάλους κινδύνους και ότι η Δημοκρατία και η Ειρήνη δεν είναι καθόλου αυτονόητες στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.

Ζούμε τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η πανδημία «ξεπεράστηκε» αλλά είναι εδώ, ο Τούρκος γείτονας, κερδίζει έδαφος - τώρα και μέσα στους κόλπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Μέσα σε όλα αυτά, σα να μη μας έφτανε η εισαγόμενη ακρίβεια και η έκρηξη του πληθωρισμού λόγω του πολέμου, η χειρότερη ελληνική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης κάνει business as usual, με αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, πελατειακό κράτος, κολλητηλίκια και προχειρότητες.

Η δημοκρατία, όμως είναι η απάντηση στις προκλήσεις των καιρών. Και είναι ανάγκη να φέρουμε «περισσότερη Ευρώπη» στην Ελλάδα:

Την ίδια ώρα που στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνιζόμαστε και επιτυγχάνουμε μια «κατ΄ αρχήν συμφωνία» με το Συμβούλιο, ώστε να κατοχυρωθεί επιτέλους, κατώτατος ευρωπαϊκός μισθός στο 60% του αντίστοιχου εθνικού μέσου όρου, η χώρα μας χτυπάει ταβάνι στην ανεργία -δεύτερη στο σύνολο μετά την Ισπανία- και πρώτη στην Ε.Ε. με ποσοστό 37% στην ανεργία των νέων.

Την ίδια στιγμή, που το Ευρωκοινοβούλιο με ψηφίσματά του καταδικάζει σχεδόν παμψηφεί την Τουρκική προκλητικότητα ζητώντας κυρώσεις, ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής, γίνεται πιο άφαντος κι από τις κυρώσεις αυτές, που εδώ και δυόμισι χρόνια ακούμε και δεν βλέπουμε.


Διανύοντας τα 2 χρόνια της τελευταίας μου θητείας στο Ευρωκοινοβούλιο, αντλώ κουράγιο από την πεποίθηση ότι αγωνίζομαι σε έναν διεθνή στίβο, εκπροσωπώντας όσο καλύτερα μπορώ τα συμφέροντα της χώρας μας:
Η Έκθεση μου για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που καλεί την ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού του δημόσιου τομέα (PSPP) και μάλιστα, πολύ πριν από την ολοκλήρωση του PEPP, ψηφίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου (574 υπέρ, 103 κατά, 23 αποχές), με μόνους αντίπαλους την ακροδεξιά του ID και τους υπερσυντηρητικούς του ECR.

Το Προεδρείο της Ευρωβουλής εγκρίνει ομόφωνα τον Οδικό Χάρτη για την Ισότητα, που προετοίμασα ως Πρόεδρος της Ομάδας υψηλού επιπέδου (High Level Group) για την ισότητα των φύλων και τη διαφορετικότητα.

Και μια προσωπική δικαίωση: Κατόπιν πρωτοβουλίας που ανέλαβα με την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μια αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου έχει από φέτος τιτλοφορηθεί τιμητικά, με το όνομά του συντρόφου, επιστήθιου φίλου και κορυφαίου Έλληνα αντιφασίστα αγωνιστή, Μανώλη Γλέζου. Ο Μανώλης, που ενέπνευσε σε όλους μας ότι η πίστη στα ιδανικά και το να αγωνίζεσαι γι’ αυτά δεν είναι θυσία, αλλά υποχρέωση, θα τιμηθεί επίσης, με μια τελετή στη μνήμη του, που ετοιμάζουμε στο Ευρωκοινοβούλιο, αυτό το φθινόπωρο.

*Δημήτρης Παπαδημούλης,Αντιπρόεδρος του Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής Ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)