to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:35 | 14.07.2022

Διεθνή

ΗΠΑ: Ανήλική θύμα βιασμού έμεινε έγκυος και δεν μπορούσε να κάνει έκτρωση

Σε μια υπόθεση που έχει γίνει σημείο αιχμής στη συζήτηση για τις αμβλώσεις, αφού αναδείχθηκε από τον Τζο Μπάιντεν και αμφισβητήθηκε αβάσιμα από ορισμένα δεξιά μέσα ενημέρωσης και πολιτικούς στις ΗΠΑ, ένας άνδρας από το Οχάιο κατηγορείται για βιασμό ενός 10χρονου κοριτσιού που αργότερα ταξίδεψε στη γειτονική Ιντιάνα για να κάνει έκτρωση.


Συνελήφθη την Τρίτη

Ο Gerson Fuentes, 27 ετών, ο οποίος συνελήφθη την Τρίτη, εμφανίστηκε στο δικαστήριο της κομητείας Φράνκλιν του Οχάιο για να του απαγγελθούν κατηγορίες την Τετάρτη. Ένας ερευνητής της αστυνομίας κατέθεσε στην ακροαματική διαδικασία ότι ο Fuentes είχε ομολογήσει ότι βίασε το κορίτσι τουλάχιστον δύο φορές.

Η σύλληψη έγινε αφού τα δεξιά μέσα ενημέρωσης - και ο Ρεπουμπλικανός γενικός εισαγγελέας του Οχάιο - είχαν χλευάσει τις αναφορές για την έκτρωση του παιδιού, υπονοώντας ότι ήταν «αναληθής» και «πολύ καλή για να επιβεβαιωθεί». Το θύμα της υπόθεσης υποβλήθηκε σε άμβλωση στη γειτονική Ιντιάνα στις 30 Ιουνίου, κατέθεσε ο αστυνομικός στην ακροαματική διαδικασία της Τετάρτης.

Η πολιτειακή απαγόρευση των αμβλώσεων στο Οχάιο μετά την έκτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης -πριν πολλές γυναίκες γνωρίζουν ότι είναι έγκυες- τέθηκε σε ισχύ λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ακύρωσε την απόφαση Roe εναντίον Wade, το 1973, η οποία είχε καθιερώσει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση.

Το σοκαριστικό περιστατικό

Το περιστατικό κέρδισε την προσοχή αυτό το μήνα, όταν η εφημερίδα Indianapolis Star ανέφερε ότι έπρεπε να ταξιδέψει στην Ιντιάνα για να εξασφαλίσει άμβλωση επειδή είχε περάσει τρεις ημέρες το όριο των έξι εβδομάδων του Οχάιο, το οποίο δεν περιλαμβάνει εξαιρέσεις για βιασμό ή αιμομιξία.

Οι αμβλώσεις μετά τις έξι εβδομάδες παραμένουν νόμιμες στην Ιντιάνα, αν και το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους πολιτειακό νομοθετικό σώμα αναμένεται να εξετάσει νέους περιορισμούς αργότερα αυτόν τον μήνα.

Ο Μπάιντεν μίλησε για το κορίτσι σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους σχετικά με την πρόσβαση στις αμβλώσεις. «Φανταστείτε να είστε αυτό το κοριτσάκι - 10 ετών», είπε οργισμένος στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή.

Τα σχόλια του προέδρου προκάλεσαν μια οργισμένη, δυσάρεστη αντίδραση από τα δεξιά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Fox News, Breitbart και Wall Street Journal. Ο Τάκερ Κάρλσον, ο πιο γνωστός παρουσιαστής του Fox News, δήλωσε στην εκπομπή του την Τρίτη:

«Γιατί η κυβέρνηση Μπάιντεν, μιλώντας για ψέματα, μόλις επανέλαβε μια ιστορία για ένα παιδί που έμεινε έγκυος και στη συνέχεια έκανε έκτρωση ή δεν του επιτράπηκε να κάνει έκτρωση, ενώ αποδεικνύεται ότι η ιστορία δεν ήταν αληθινή;».

Η εφημερίδα New York Post δημοσίευσε ένα δημοσίευμα με τον τίτλο: «Η μητέρα μου είναι η μητέρα μου: "Ακτιβιστική ιστορία για την έκτρωση ενός 10χρονου θύματος βιασμού μοιάζει με ψέμα», πριν αλλάξει τον τίτλο, ανέφερε το Media Matters.

Η Wall Street Journal, η οποία, όπως το Fox News και η New York Post, ανήκει στην οικογένεια Μέρντοχ, δημοσίευσε άρθρο της συντακτικής της επιτροπής με τον τίτλο: «Μια ιστορία έκτρωσης πολύ καλή για να επιβεβαιωθεί».

«Όλα τα είδη των ευφάνταστων ιστοριών ταξιδεύουν μακριά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτές τις μέρες, αλλά δεν περιμένετε να ακουστούν στον Λευκό Οίκο», άρχιζε το κύριο άρθρο. Δεν ήταν μόνο τα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης που ισχυρίστηκαν ότι το περιστατικό δεν συνέβη.

Ο Ντέιβ Γιοστ, ο Ρεπουμπλικανός γενικός εισαγγελέας του Οχάιο, δήλωσε τη Δευτέρα στο Fox News ότι δεν υπάρχει «ούτε ένας ψίθυρος» απόδειξης που να υποστηρίζει την ιστορία. Σε συνέντευξή του στην USA Today την Τρίτη, ο Yost δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες ήταν «το πιο πιθανό να μην είναι επινόηση» επειδή δεν είχε γίνει καμία σύλληψη και δεν είχαν αποκαλυφθεί στοιχεία, ανέφερε η Columbus Dispatch του Οχάιο.

Σε δήλωσή του την Τετάρτη μετά τη σύλληψη, ο Yost, ο οποίος υπερασπίστηκε την απαγόρευση των έξι εβδομάδων της πολιτείας στο πολιτειακό δικαστήριο μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, είπε: «Η καρδιά μου πονάει για τον πόνο που υπέστη αυτό το μικρό παιδί. Είμαι ευγνώμων για την επιμελή εργασία του αστυνομικού τμήματος του Κολόμπους που εξασφάλισε μια ομολογία και έβγαλε έναν βιαστή από τον δρόμο».

Ο Yost δεν ήταν ο μόνος που αμφέβαλε για την ιστορία. Η Κρίστι Νόεμ, κυβερνήτης της Νότιας Ντακότα, και ο Τζιμ Τζόρνταν, βουλευτής από το Οχάιο, υποστήριξαν επίσης ότι η ιστορία ήταν αναληθής.

Πηγή: Έθνος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)