to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:44 | 14.07.2022

Πολιτική

Δήλωση - πρόκληση από τον Αγγ. Συρίγο στην Βουλή περί «μυθολογίας του Πολυτεχνείου»

Δημιουργήθηκε "μια μυθολογία" που υπάρχει ακόμη υποστήριξε ο Άγγελος Συρίγος. Για προσπάθεια αναθεώρησης του δημοκρατικού κεκτημένου μίλησε ο Νίκος Βούτσης. Παρέμβαση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνο Σκουρλέτη. «Ντρέπομαι πραγματικά που είμαι συνάδελφος πανεπιστημιακός με τον κ Συρίγο», σχολιάζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.


εικόνες: Γιώργος Κονταρίνης (Eurokinissi)

Ανιστόρητη και πολιτικά απαράδεκτη τοποθέτηση έκανε ο Αγ. Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας - πανεπιστημιακός, για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στην ομιλία του στη Βουλή, με αφορμή τις αντιδράσεις του φοιτητικού κινήματος στο νομοσχέδιο για το νόμο-πλαίσιο των ΑΕΙ. Διαστρεβλώνοντας τα ιστορικά γεγονότα, ισχυρίστηκε ότι «δεν υπήρξαν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις επί χούντας, αλλά μεμονωμένες ενέργειες κάποιων Ελλήνων». Ανέφερε πως «η χούντα δεν έπεσε λόγω της εσωτερικής αντιστάσεως», αλλά υπό το βάρος των ανομημάτων της και του Κυπριακού και εκφράζοντας τον αποτροπιασμό της κυβέρνησης προς τους λαϊκούς αγώνες, έφθασε στο σημείο να περιγελάσει τις μεταπολιτευτικές λαϊκές αντιδράσεις κάνοντας λόγο «για μύθο και μυθικές διαστάσεις του Πολυτεχνείου μετά το '74».

Απίστευτη πρόκληση στους δημοκρατικούς αγώνες του ελληνικού λαού σήμερα στην Βουλή από τον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο που αποκάλεσε «μύθο» και «μυθολογία» την εξέγερση του Πολυτεχνείου!

Ο υφυπουργός έκανε την πρωτοφανή αυτή αναφορά (που επιχείρησε μάταια να μαζέψει στην συνέχεια η Ν.Δ) προκειμένου να δικαιολογήσει τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ που ψηφίζεται σήμερα στο κοινοβούλιο.

Αναπτύσσοντας ένα προκλητικό αφήγημα ο Άγγελος Συρίγος υποστήριξε πως «το χουντικό καθεστώς δεν έπεσε λόγω της εσωτερικής αντιστάσεως. Η Χούντα κατέρρευσε το ’74 υπό το βάρος των ανομημάτων της κυρίως υπό το βάρος της Κυπριακής τραγωδίας. Το γεγονός ότι στα θεμέλια της μεταπολιτεύσεως δεν υπήρχε ένα γεγονός ανατροπής είχε τεράστια αξιακή σημασία στην ποιότητα της μεταπολιτευτικής μας ζωής. Δεν υπήρξαν ογκώδεις συγκεντρώσεις διαδηλώσεις και πορείες επί Χούντας. Υπήρχαν μεμονωμένες ενέργειες κάποιων γενναίων Ελλήνων που αντιμετωπίζονταν με βάρβαρο τρόπο από την δικτατορία. Αυτό που δεν έγινε από τον ελληνικό λαό όταν υπήρχε η Χούντα έπρεπε να αναπληρωθεί μετά. Μετά το ’74 είχαμε τις πορείες μας, τα λάβαρά μας, αντάρτικα στις ταβέρνες και μετά πηγαίναμε σπίτι μας αφού είχαμε εκπληρώσει εκ του ασφαλούς το αντιστασιακό μας καθήκον».

Με βάση αυτά ο υφυπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «δημιουργήθηκε λοιπόν μία μυθολογία που είχε και εξακολουθεί να έχει στο επίκεντρό της το Πολυτεχνείο. Γιατί το Πολυτεχνείο; Γιατί το Πολυτεχνείο υπήρξε το μοναδικό σοβαρό γεγονός μαζικής λαϊκής αντιστάσεως απέναντι στην Δικτατορία».

Συνέχισε λέγοντας ότι «εξαιτίας αυτού του λόγου το Πολυτεχνείο μετά το ‘74 προσέλαβε μυθικές διαστάσεις» προσθέτοντας στην συνέχεια πως «ο μύθος του Πολυτεχνείου όπως δημιουργήθηκε τα μεταπολτευτικά χρόνια αντανακλά πλήρως στο ελληνικό πανεπιστήμιο» μιλώντας στην συνέχεια για «πολιτική του λειτουργία ως μύθου στα μεταπολιτευτικά χρόνια». Σημείωσε ότι σε αυτά οφείλεται η μεταγενέστερη συμπεριφορά της πανεπιστημιακής κοινότητας μιλώντας για «απαγόρευση εισόδου ακόμη και της πυροσβεστικής επειδή είναι κρατική δύναμη» η «για ψύλλου πήδημα διαδηλώσεις».

Ν. Βούτσης: Προσπάθεια αναθεώρησης του δημοκρατικού κεκτημένου της μεταπολίτευσης

Η αναφορά του Άγγελου Συρίγου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικά ο Νίκος Βούτσης μίλησε για «ουσιαστική προσπάθεια αναθεώρησης του δημοκρατικού κεκτημένου της μεταπολίτευσης» ενώ ακολούθησαν σειρά επικριτικών τοποθετήσεων.

Το ατόπημα του Α.Συρίγου προσπάθησε άρον-άρον να «μαζέψει» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ Χάρης Θεοχάρης λέγοντας στην συνέχεια ότι «η Ν.Δ τίμησε και θα τιμάει τον αγώνα του ελληνικού λαού στο Πολυτεχνείο χωρίς αστερίσκους» και πως «όλα τα υπόλοιπα είναι παραπλανητικά».

Π. Σκουρλέτης: Μη ξεπλένετε τη Χούντα, δεν σας αξίζει να κατέχετε αυτό τον θώκο!

Παρέμβαση του Πάνου Σκουρλέτη για τις αναφορές του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ευάγγελου Συρίγου, για τον αντιδικτατορικό αγώνα:

Δεν θα έπαιρνα τον λόγο εάν δεν ήταν πραγματικά προσβλητική για το ελληνικό Κοινοβούλιο η προηγούμενη παρέμβαση του κ. υπουργού. Μάλιστα, μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου σήμερα, έχουν πρωτοστατήσει στον αγώνα εναντίον της Χούντας.

Αναφέρθηκε πριν, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, σε συγκεκριμένα γεγονότα. Τι να θυμίσουμε; Τους αγώνες του αντιδικτατορικού «Ρήγα Φεραίου»; Της Αντι-ΕΦΕΕ; Το ΠΑΚ; Το ΠΑΜ; Τη Νομική; Όλα αυτά ήταν μεμονωμένα γεγονότα; Ή το μεγαλείο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που μπόρεσε και εξέφρασε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ο οποίος ζήταγε δημοκρατία, ελευθερία. «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία». Εσείς σήμερα είστε εδώ και κατέχετε τον θώκο του υπουργού Παιδείας. Είναι προσβολή για τους φοιτητές, για την ίδια την παιδεία στην Ελλάδα, είναι προσβολή! Να ανασκευάσετε!

Η επτάχρονη δικτατορία ακολούθησε την περίοδο του μετεμφυλιακού κράτους, όπου υπήρχε κυνηγητό των αριστερών φωνών, των δημοκρατικών φωνών, με ξερονήσια, με εξορίες. Τα αγνοείτε όλα αυτά, έρχεστε εδώ να ξαναγράψετε την ιστορία; Ελπίζω ποτέ να μη σας δοθεί αυτή η δυνατότητα.

Βεβαίως, διαχωρίζω τη σημερινή σας τοποθέτηση από τη ΝΔ αμέσως μετά το 1974 και από αυτή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Πρόκειται για τομή που έχει αρχίσει από τον Αντώνη Σαμαρά, συνεχίστηκε μετά με την υπουργοποίηση των πρωτοπαλίκαρων του ΛΑΟΣ και συνεχίζεται επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Όχι, λοιπόν. Επειδή εσείς δεν έχετε συμφιλιωθεί με τις αξίες της Μεταπολίτευσης, δεν έχετε δικαίωμα να προσβάλετε εδώ μέσα, στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, τις μεγάλες αξίες που ακόμη εμπνέουν, όχι μόνο τη νέα γενιά, αλλά όλο το φάσμα του δημοκρατικού κόσμου. Να ανασκευάσετε. Δεν σας αξίζει να κατέχετε αυτό τον θώκο,

Αντίστοιχα έντονες αντιδράσεις υπήρξαν και από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Θ. Παφίλης: Ανιστόρητη τοποθέτηση - Ντροπή για όσα συνειδητά είπατε!

Άμεση και καταλυτική η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, που σημείωσε πως θα έπρεπε «να νιώθει ντροπή ο υφυπουργός για όλα όσα συνειδητά είπε για το Πολυτεχνείο», σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο.

«Η αντίσταση στη χούντα ξεκίνησε αμέσως με την κήρυξή της και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες και πήρε πολλές μορφές και δεν ήταν μια στιγμή του Πολυτεχνείου», πρόσθεσε ο Θ. Παφίλης, τονίζοντας πως τα μηνύματα του Πολυτεχνείου για Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία παραμένουν ακόμα και σήμερα επίκαιρα. «Αν νομίζετε πως με αυτού του είδους τις ανιστόρητες τοποθετήσεις θα βάλετε φρένο στους κοινωνικούς αγώνες και ιδιαίτερα στο φοιτητικό κίνημα, είστε πολύ μακριά νυχτωμένοι. Και να ξέρετε πως θα φουντώσουν αυτοί οι αγώνες ακόμα περισσότερο», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

____________

Ν. Φίλης: Ακροδεξιά πρόκληση η ομιλία Συρίγου

Δήλωση του Νίκου Φίλη, τομεάρχη Παιδείας και βουλευτή Α' Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ομιλία του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου:

Τη σκυτάλη της τοξικότητας και της χυδαιότητας την οποία έβαλε χτες ο πρωθυπουργός στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, συνδέοντας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τον εμπρησμό του Real fm, παρέλαβε σήμερα ο υφυπουργός Άγγελος Συρίγος. Διαπράττοντας το τεράστιο πολιτικό ολίσθημα να επιτεθεί στο θεμέλιο λίθο του σημερινού μας πολιτεύματος, τη Δημοκρατική Μεταπολίτευση.

Ο κ. Συρίγος, εκ των βασικών εκφραστών του ιστορικού αναθεωρητισμού, αναφέρθηκε στο «μύθο του Πολυτεχνείου», δηλαδή στη βασική καταστατική θέση της Ακροδεξιάς. Κι ακόμα, χαρακτήρισε τις πορείες και εκδηλώσεις κάθε χρόνο στην επέτειο του Πολυτεχνείου, με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας σε όλη την Ελλάδα, «εθιμικές» που «καταλήγουν στις ταβέρνες με παϊδάκια όπου όλοι μαζί τραγουδάνε αντάρτικα τραγούδια», για να αναπληρώσουν, δήθεν, τη «μη αντίσταση στη Χούντα». Αίσχος.

Αλλά τίποτα δεν είπε τυχαία στην καλά προετοιμασμένη, γραπτή ομιλία του ο κ. Συρίγος. Έντυσε με θεωρητικό μανδύα τη μόνιμη δυσανεξία και αποστροφή μεγάλου τμήματος της Δεξιάς προς τη Δημοκρατική Μεταπολίτευση. Μια δυσανεξία που γίνεται εμφανέστατη στο νομοσχέδιο για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Του οποίου ο στόχος, διακηρυγμένος πλέον από τον υφυπουργό Παιδείας, είναι η εκθεμελίωση του δημόσιου, δημοκρατικού και συμμετοχικού πανεπιστημίου, όπως αυτό διαμορφώθηκε, θεμελιώθηκε και αναπτύχθηκε με την επιστροφή στη Δημοκρατία. Κι όλα αυτά, χωρίς καμία αντίδραση από την παριστάμενη υπουργό Παιδείας και, για την ώρα, από το κόμμα του και την κυβέρνηση. Δείγματα όλα τους, ότι η ΝΔ κινείται προς τα άκρα της Δεξιάς, εγκαταλείποντας την ιδρυτική παράδοση του Κωνσταντίνου Καραμανλή του 1974.

Ντροπή και ύβρις όσα ακούστηκαν, στο πρόσωπο του ελληνικού λαού και των αγώνων του. Ντροπή και ύβρις απέναντι σε όσους δολοφονήθηκαν, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν. Ντροπή και ύβρις ο άνθρωπος αυτός να παραμένει ακόμα, μια ώρα μετά, στον υπουργικό θώκο. Αλλά όσο βρίσκεται εκεί, η ευθύνη έχει όνομα: Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ευκλ. Τσακαλώτος: Ντρέπομαι πραγματικά που είμαι συνάδελφος πανεπιστημιακός με τον κ. Συρίγο.

Ο κοιν. εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε αμέσως μετά το περιστατικό: «Μιλώντας για το «Μύθο του Πολυτεχνείου» όπως ο David Irving και άλλοι αναθεωρητές της ιστορίας αμφισβητούν το ολοκαύτωμα, ο κ. Συρίγος αμφισβητεί το πολυτεχνείο και τον αντιδικτατορικό αγώνα.  Προσπάθησε να το μαζέψει αλλά έχει ήδη κλείσει το μάτι στο ακροδεξιό ακροατήριο του.
Μας λένε ότι είναι μύθος οι νεκροί, μύθος το τανκ, πολιτικός μύθος η εξέγερση. Κάποιους τους πονάει η ιστορική μνήμη κ. Συρίγο. Αλλά εμείς δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Η μνήμη είναι δύναμη. Και η ιστορία δεν παραγράφεται.
Η ΝΔ προσπαθεί να συγκροτήσει ξανά το αντί-Σύριζα μέτωπο. Μόνο που σήμερα στη Bουλή όλοι οι βουλευτές των Σύριζα, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, Μέρα25  χειροκροτήσαν ένθερμα και τον κ. Βούτση, και τον κ. Καστανίδη, και τον κ. Παφίλη, και τον κ. Γρηγοριάδη.
Τελικά το αντί-Σύριζα μέτωπο η ΝΔ μπορεί να το χτίσει μόνο με την ακροδεξιά.
ΥΓ. Όσο για τους φοιτητές στην μεταπολίτευση που «έτρωγαν παϊδάκια και ακούνε αντάρτικα» δεν ξέρω τι κάνατε εσείς στο πανεπιστήμιο, αλλά εγώ θυμάμαι τους φοιτητές μου με ανοιγμένα κεφάλια από τα ΜΑΤ σας, με μώλωπες από τα γκλόπ, προσαγμένους στη ΓΑΔΑ γιατί διαμαρτυρήθηκαν, χτυπημένους από ζαρντινιέρες, άδικα συλληφθέντες γιατί φορούσαν πράσινα σταράκια.
Είδα φοιτητές που δουλεύαν για να βγάλουν τη σχολή και τρώγανε ξύλο για να διασώσουν το πανεπιστήμιο που εσείς σήμερα διαλύετε. Που εσείς πάντα απεχθανόσασταν.
Ναι μπορεί να τρώγανε παϊδάκια. Τώρα βέβαια με το Power Pass σας θα φάνε σε εστιατόριο με αστέρι Michelin».

____________

Με στοιχεία από avgi.gr, news247.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)