to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:30 | 14.07.2022

Πολιτική

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που δίνει την χαριστική βολή στα ΑΕΙ - Αποχώρησε από την Ολομέλεια ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο - έκτρωμα της Ν. Κεραμέως για τα ΑΕΙ, μετά από δύο μέρες συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής - Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο και σήμερα μετά την ανιστόρητη δήλωση Συρίγου για το Πολυτεχνείου και την Τετάρτη, μετά την αθλιότητα Μητσοτάκη που συνέδεσε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την επίθεση στο ραδιοσταθμό «Real» - Σφοδρή η κριτική που άσκησε ο Αλ. Τσίπρας τόσο στο νομοσχέδιο Κεραμέως όσο και στην κυβέρνηση - Δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, καθώς είχε αποχωρήσει μετά την ομιλία του Αλ. Τσίπρα


Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία, το νομοσχέδιο Κεραμέως για τα ΑΕΙ το οποίο έχει προκαλέσει την οργή της ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς, μεταξύ άλλων, καταργεί τη δημοκρατική διοίκηση των ιδρυμάτων, υποτάσσει πλήρως τη λειτουργία τους στη νεοφιλελεύθερη αγορά, θεσπίζει ουσιαστικά 6 πτυχία διαφορετικών ταχυτήτων, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα αλλά... πλούσια πειθαρχικά μέσα, ενώ «απελευθερώνει» τα δίδακτρα και εμπορευματοποιεί τις μεταπτυχιακές σπουδές.

Σε σύνολο 213 βουλευτών, υπέρ της αρχής του νέου νομοθετικού πλαισίου τάχθηκαν οι 157 βουλευτές της ΝΔ ενώ καταψήφισαν 56 βουλευτές από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ και ΜέΡΑ25.

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής καθώς και επί του άρθρου 296 για τα πανεπιστημιακά δάση, είχε καταθέσει το ΚΚΕ.

Η ΝΔ είχε καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί 29 άρθρων και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τα άρθρα 7 και 18.

Ανάμεσα στα επίμαχα άρθρα που υπερψηφίστηκαν ήταν:

  • 'Αρθρο 7 για τα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ: «Ναι» ψήφισαν 157 βουλευτές, «Όχι» 56
  • 'Αρθρο 18 για αρμοδιότητες εκτελεστικού διευθυντή: «Ναι» ψήφισαν 158 βουλευτές, «Όχι» 55
  • 'Αρθρο 296 για πανεπιστημιακά δάση (συγχώνευση - απορρόφηση Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου από ΑΕΙ): «Ναι» ψήφισαν 179 βουλευτές, «Όχι» 33» και «Παρών» 1
  • 'Αρθρο 335 για οργανικές θέσεις κληρικών και εκκλησιαστικών υπαλλήλων: «Ναι» ψήφισαν 189 βουλευτές, «Όχι» 7 και «Παρών» 17
  • 'Αρθρο 347 για οργανικές θέσεις κληρικών στην Εκκλησία της Ελλάδος): «Ναι» ψήφισαν 189 βουλευτές «Όχι» 7 «Παρών» 17.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Αλ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε έναν πρωθυπουργό «επικίνδυνο για την δημοκρατία» όπως αποκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του υπ. Παιδείας με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία», ξεκίνησε την Τετάρτη 13/7 με εισηγητές τον Φώντα Μπαραλιάκο από τη ΝΔ και τον Νίκο Φίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η ανιστόρητη και απαράδεκτη δήλωση του υφυπουργού Παιδείας, Αγγ. Συρίγου, πυροδότησε τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, που έκαναν λόγο για προσβλητική παραποίηση της πολιτικής ιστορίας της χώρας και τον κάλεσαν να ανακαλέσει. Σημειώνεται ότι ο υφ. Παιδείας δήλωσε πως «δεν υπήρξαν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις επί χούντας, αλλά μεμονωμένες ενέργειες κάποιων Ελλήνων». Ανέφερε πως «η χούντα δεν έπεσε λόγω της εσωτερικής αντιστάσεως», αλλά υπό το βάρος των ανομημάτων της και του Κυπριακού και εκφράζοντας τον αποτροπιασμό της κυβέρνησης προς τους λαϊκούς αγώνες, έφθασε στο σημείο να περιγελάσει τις μεταπολιτευτικές λαϊκές αντιδράσεις κάνοντας λόγο «για μύθο και μυθικές διαστάσεις του Πολυτεχνείου μετά το '74».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)