to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:01 | 14.07.2022

Οικονομία

Λιμνάζουν επενδύσεις μισού δισεκατομμυρίου στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων

τη στιγμή που η ρευστότητα των επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων πλήττεται από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό που στη χώρα μας καταγράφουν τιμές ρεκόρ, η απορρόφηση του μέτρου των επενδύσεων στη γεωργική βιομηχανία είναι τουλάχιστον απογοητευτική. Ερώτηση 40 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναδεικνύει το θέμα.


Η μεταποιητική βιομηχανία αποτελεί βασικό μοχλό αξιοποίησης της γεωργικής παραγωγής, πρόσδοσης προστιθέμενης αξίας στο πρωτογενές γεωργικό προϊόν, βελτίωσης του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας μέσω των εξαγωγών και πηγή απασχόλησης και εισοδήματος για πάνω από 100.000 οικογένειες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019, ενεργοποίησε το Μέτρο 4.2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και η μερίδα του λέοντος αφορούσε sτην ενίσχυση 286 επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο της Δράσης 4.2.1. με αρχικό προϋπολογισμό 295.870.894,08 ευρώ. Οι δε συνολικές νομικές δεσμεύσεις ανέρχονται σε πάνω από μισό δισ. ευρώ (556 εκατ. ευρώ).

Δυστυχώς όμως, τη στιγμή που η ρευστότητα των επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων πλήττεται από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό που στη χώρα μας καταγράφουν τιμές ρεκόρ, η απορρόφηση του μέτρου των επενδύσεων στη γεωργική βιομηχανία είναι τουλάχιστον απογοητευτική. Η πορεία εκταμιεύσεων για τα επενδυτικά σχέδια τα οποία έχουν υπαχθεί στη Δράση 4.2.1 προς ενίσχυση της μεταποιητικής βιομηχανίας έχει καθηλωθεί.

Επιβάλλεται λοιπόν να σταματήσει το φρένο στην ανάπτυξη του κλάδου της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων, για το οποίο η Κυβέρνηση της ΝΔ φέρει ακέραιη την ευθύνη. Ειδάλλως, ο εκτροχιασμος του προϋπολογισμού των επενδύσεων, η μη υλοποίηση και η μη ολοκλήρωση αυτών, θα οδηγήσουν νομοτελειακά στη στασιμότητα, τον μαρασμό και την απο-επένδυση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συμβολή της βιομηχανίας τροφίμων στην οικονομία.

Η ανθεκτικότητα που επέδειξε η βιομηχανία τροφίμων στις οικονομικές κρίσεις αποτελεί την εγγύηση για την έξοδο από τις σημερινές συνθήκες και δεν τής αξίζει το “χτύπημα” που τώρα δέχεται με τις καθυστερήσεις εκταμιεύσεων.

Ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης και 39 ακόμη βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσαν σχετική ερώτηση προκειμένου να γίνει αντιληπτό το πώς εννοεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτ. Ανάπτυξης και Τροφίμων την ανάπτυξη και τις επενδύσεις και να αποφασίσει επιτέλους να επιταχύνει τις διαδικασίες πληρωμών των επενδυτικών σχεδίων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)