to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:30 | 14.07.2022

Κοινωνία

Καθολικό «όχι» στο νομοσχέδιο Κεραμέως: Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας

Μαζικό «Όχι» από την πανεπιστημιακή κοινότητα στο νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής - Παρ' όλο που η κυβέρνηση φέρνει μέσα στο καλοκαίρι το εν λόγω νομοσχέδιο για να μην συναντήσει αντιδράσεις, φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι στα ΑΕΙ συμμετείχαν μαζικά στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια


(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο από φοιτητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στα ΑΕΙ πραγματοποιήθηκε στα Προπύλαια, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας συλλόγων εργαζομένων και διδασκόντων στα πανεπιστήμια, ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή.  

Ήδη το σχέδιο νόμου βρίσκεται εδώ και μέρες προς διαβούλευση στη Βουλή, όπου ψηφίστηκε επί της αρχής μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ενώ η ψήφιση στην Ολομέλεια αναμένεται σε λίγη ώρα. 

Η πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας βρέθηκε στους δρόμους ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα της υπ. Παιδείας.

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Η ΠΟΣΔΕΠ σε ανακοίνωσή της εκφράζει τη ριζική διαφωνία της με τις αλλαγές που εισάγει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ σε επίπεδο διοίκηση και εκλογής πρύτανη, υπογραμμίζοντας ότι «ξεκινάει μια γκρίζα εποχή για τα Πανεπιστήμια με επικράτηση μηχανισμών διαπλοκής, υπόγειες συνεννοήσεις συμφερόντων και ανταλλάγματα».

Στο συλλαλητήριο συμμετείχε μαζικά και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

«Το νομοσχέδιο πρέπει άμεσα να αποσυρθεί»

Σε σχετικό κάλεσμα φοιτητών και εργαζομένων, τονίζεται μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μετατρέπει ακόμη πιο φανερά τα πανεπιστήμια σε αυτόνομες, επιχειρηματικές μονάδες. Την ίδια στιγμή, τα πανεπιστήμια όχι μόνο δεν θα καλύπτουν τις μορφωτικές ανάγκες των φοιτητών, αλλά η έρευνα και η επιστήμη θα υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, που ως «χορηγοί» θα πλουτίζουν ακόμη περισσότερο αξιοποιώντας δημόσιες υποδομές και προσωπικό.

Παράλληλα, κι ενώ τα πανεπιστήμια είναι ήδη υποστελεχωμένα και μεγάλος όγκος των λειτουργικών αναγκών καλύπτεται από εργαζόμενους, με ελαστικά ωράρια, πολλές διαφορετικές σχέσεις εργασίας, με το άγχος της ανασφάλειας και λιγότερα δικαιώματα, το νομοσχέδιο επεκτείνει και μονιμοποιεί τις ελαστικές σχέσεις εργασίας για εργαζόμενους και διδάσκοντες, ενώ θεσμοθετεί την υπερωριακή απασχόληση, τη δουλειά Σαββατοκύριακα και αργίες».

Ακόμα, αναφέρεται: «Σύσσωμοι φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, γονείς, εκπαιδευτικοί, όλοι εμείς που δίνουμε καθημερινό αγώνα για τη μόρφωση της νεολαίας και για την επιβίωση, με τους τσακισμένους μισθούς, με τις ανύπαρκτες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με την ακρίβεια να κατατρώει και το τελευταίο ευρώ που μένει στην τσέπη μας, δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί το Πανεπιστήμιο σε επιχείρηση, οι φοιτητές σε πελάτες και τα πτυχία σε διαβατήρια για την ανεργία, την εργασιακή ανασφάλεια και τη δουλειά χωρίς δικαιώματα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)