to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:30 | 13.07.2022

Διεθνή

Στο 9,1% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Προς νέα, επιθετική αύξηση επιτοκίων από τη Fed


Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 1981 βρίσκεται ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) στις Ηνωμένες Πολιτείες που αυξήθηκε περαιτέρω τον Ιούνιο, φτάνοντας το 9,1% σε ετήσια βάση.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,3% τον Ιούνιο, έναντι 1% τον Μάιο. Η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη της αναμενόμενης, καθώς οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg εκτιμούσαν ότι ο πληθωρισμός θα έφτανε το 8,8% σε ετήσια βάση και το 1,1% σε μηναία βάση τον Ιούνιο.

Η αλματώδης αύξηση του πληθωρισμού θεωρείται πλήγμα για τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προσπαθεί εδώ και αρκετούς μήνες να ανακόψει την εκτίναξη των τιμών, χωρίς ωστόσο απτό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, η εξέλιξη αυτή ενισχύει το ενδεχόμενο για αύξηση των επιτοκίων τουλάχιστον κατά 75 μονάδες βάσης από την Fed (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ), μέσα στον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι η Fed ξεκίνησε από τον Μάρτιο να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την αύξηση των τιμών.

Σε κάθε περίπτωση, ο υψηλός πληθωρισμός ψαλιδίζει την αγοραστική δύναμη των Αμερικανών και συνιστά απειλή για την ανάπτυξη, αφού η κατανάλωση είναι ο κινητήριος μοχλός για την αμερικανική οικονομία.

Η ανακοίνωση για τον πληθωρισμό έβαψε στα «κόκκινα» τους δείκτες του Χρηματιστηρίου της Wall Street, από το ξεκίνημα της συνδρίασης. Έτσι, ο Dow Jones καταγράφει απώλειες -1,41%, ο S&P -0,88%, ενώ ο Nasdaq -1,37%.

Πού παρατηρούνται οι μεγάλες αυξήσεις

Η άνοδος των τιμών αφορά όλους τους κλάδους, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στα ενοίκια, στα καύσιμα και στα τρόφιμα. Οι τιμές της ενέργειες αυξήθηκαν κατά 41,6% σε έναν χρόνο, τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει παρατηρηθεί από τον Απρίλιο του 1980.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (ΕΙΑ), η μέση τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ ξεπέρασε τον περασμένο μήνα τα 5 δολάρια ανά γαλόνι (περίπου 3,8 λίτρα), γεγονός πρωτοφανές για τη χώρα. Όσο για τα τρόφιμα, καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο του 1981, με 10,4% σε ετήσια βάση.

Ο υψηλός πληθωρισμός και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού πυροδοτούν τους φόβους για ύφεση στις αρχές του επόμενου έτους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)