to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:55 | 14.07.2022

Πολιτική

Απορρίπτουν το νομοσχέδιο Κεραμέως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Οι τοποθετήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής

Σφοδρή κριτική από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που επιδιώκει να διαλύσει το δημόσιο πανεπιστήμιο


Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας «Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ», με το οποίο η κυβέρνηση θέλει να δώσει την χαριστική βολή στα πανεπιστήμια. 

Σφοδρή κριτική ασκούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ που τοποθετούνται στην συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Ν. Φίλης (εισηγητής - τομεάρχης Παιδείας): Ολοκληρώνεται η αντιμεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια

Σκληρή κριτική άσκησε ο τομεάρχης Παιδείας και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Νίκος Φίλης, στο νομοσχέδιο που έφερε το υπ. Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ολομέλεια της Βουλής. Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης συζητείται στην Βουλή το ν/σ «Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ», με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει ένα τελειωτικό χτύπημα στο δημοκρατικό, δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, μέσω του Ν. Φίλη, κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας στην αρχή της συζήτησης.

O Ν. Φίλης επεσήμανε 16 σημεία κατά την ομιλία του στην Βουλή:

  1. Εισαγωγή / αντιδράσεις πανεπιστημιακών
  2. Καταργείται η δημοκρατική διοίκηση
  3. Υποταγή στη νεοφιλελεύθερη αγορά
  4. Έξι πτυχία διαφορετικών ταχυτήτων, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα αλλά... πλούσια πειθαρχικά μέσα
  5. Απελευθέρωση διδάκτρων - εμπορευματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών
  6. Κίνδυνος ιδιωτικού πλουτισμού πανεπιστημιακών
  7. Υποβάθμιση ΔΟΑΤΑΠ σε οργανισμό διεκπεραίωσης - Στόχος η αναγνώριση τριετών πτυχίων εξωτερικού
  8. Πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας με καταβολή διδάκτρων
  9. Επιχειρηματικότητα ως… και στο Ολοήμερο
  10. Πρωτοφανής η κατάργηση του 80ετούς φορέα πανεπιστημιακών δασών
  11. Μίσος της Δεξιάς για το δημοκρατικό πανεπιστήμιο της Μεταπολίτευσης
  12. Πρωτοφανές: ελάττωμα η δημοκρατική εκπροσώπηση
  13. Οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ
  14. Υποχρηματοδότηση: προτελευταίοι στον ΟΟΣΑ - στα μισά της Τουρκίας
  15. Η καπιταλιστική οικονομία παράγει την ανεργία, όχι το δημόσιο πανεπιστήμιο
  16. Φέρνετε την πολιτική αλλαγή πιο κοντά

Διαβάστε αναλυτικά εδώ. 

Μ. Τζούφη: Τα πανεπιστήμια έχουν ήδη καταψηφίσει το νομοσχέδιο Κεραμέως

«Η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει ήδη απορρίψει και καταψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ» τόνισε η Μερόπη Τζούφη στην ολομέλεια της Βουλής, υπογραμμίζοντας πως «οι απορριπτικές αποφάσεις των Συγκλήτων, των Πρυτάνεων και των Τμημάτων, η 48ωρη απεργία των ομοσπονδιών και οι κινητοποιήσεις των φοιτητών, αποτυπώνουν την έλλειψη κάθε συναίνεσης, όπως και την απομόνωση της κυβέρνησης».

Η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για συστηματική προσπάθεια παραπληροφόρησης που «στηρίζεται σε μισές αλήθειες, πληρωμένες δημοσκοπήσεις και αρθρογραφία». Όπως ανέφερε, «όλοι σας λένε, πάρτε το νομοσχέδιο πίσω. Φτάσατε στο σημείο να σας ασκεί δριμεία κριτική μέχρι και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Εχθές μας διαβάσατε αποσπάσματα από αποφάσεις που επιβεβαιώνουν -δήθεν- την υποστήριξη Συγκλήτων και πρυτάνεων στο νομοσχέδιο σας. Αποσπάσματα κυρία Κεραμέως! Ολόκληρη υπουργός και να καταφεύγετε σε τέτοιου είδους τεχνάσματα;».

Στο σημείο αυτό, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διάβασε μερικές από τις αποφάσεις των Συγκλήτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εναντιώνεται στο νομοσχέδιο και δεσμεύεται για την κατάργησή του, ανέφερε χαρακτηριστικά. «Υποστηρίζουμε και εμπιστευόμαστε δημοκρατικό, ποιοτικό και ανοιχτό πανεπιστήμιο που διαμορφώθηκε στη χώρα μας από τη Μεταπολίτευση και μετά. Στεκόμαστε στο πλευρό της πανεπιστημιακής κοινότητας και απορρίπτουμε το επιχειρηματικό μοντέλο που θέλετε να επιβάλετε. Που καταλύει την εσωτερική δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο, που απαξιώνει την πανεπιστημιακή κοινότητα και θέτει τα ΑΕΙ σε καθεστώς εξωθεσμικής εποπτείας. Που διορίζει managers, οι οποίοι δε λογοδοτούν σε κανέναν». Διαβάστε εδώ αναλυτικότερα...

Ευκλ. Τσακαλώτος (κοιν. εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ): Οι τρεις αρχές που πρέπει να διέπουν τη συζήτηση

Σημεία τοποθέτησης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδη Τσακαλώτου στο νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας:

Υπάρχει για την ΝΔ κάποιος χώρος που θα πρέπει να είναι προστατευμένος από την αγορά και τις λογικές της;

Ο κ. Σκρέκας δεν θέλει τις ενεργειακές κοινότητες που διευρύνουν την πίτα της ενέργειας πέρα από τα καρτέλ και εγκαθιστούν παραγωγικές μονάδες με διαφορετικούς σκοπούς και λειτουργίες.

Οι κκ. Σταϊκούρας και Γεωργιάδης δεν θέλουν τις μη συστημικές τράπεζες όπως οι συνεταιριστικές που δουλεύουν με άλλα κριτήρια.

Η κ. Κεραμέως απλώς δεν πιστεύει στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Έχετε διαβάσει κ. Κεραμέως την παγκόσμια βιβλιογραφία για τις επιπτώσεις της αγοράς στα πανεπιστήμια;

Για τις αρνητικές επιπτώσεις πάνω στα γνωστικά πεδία, στα λαϊκά και μεσαία στρώματα; Στην περιθωριοποίηση των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων από τη γνώση;

Δείτε τις αξιολογήσεις των πανεπιστημίων μας και σκεφτείτε που θα ήταν αν είχαν την χρηματοδότηση κοντά σε αυτή που έχουν τα γνωστά πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Για εμάς υπάρχουν 3 αρχές που πρέπει να διέπουν τη συζήτηση.

Αρχή πρώτη: Εμείς θέλουμε ένα δημοκρατικό πανεπιστήμιο όπου η πανεπιστημιακή κοινότητα διαβουλεύεται και λύνει τα προβλήματα.

Αρχή δεύτερη: Εμείς θέλουμε να είναι οδηγός η γνώση. Το γνωστικό πεδίο. Δεν μπορεί να ιδρύονται τμήματα χωρίς αυτά να αναλογούν σε καινούρια γνωστικά πεδία, χωρίς να υπάρχει επαρκές επιστημονικό προσωπικό, επειδή κάποιοι έτσι θέλουν.

Αρχή Τρίτη: Το κοινωνικό. Εμείς υπολογίζαμε ότι το να είναι δωρεάν όλα τα μεταπτυχιακά θα δημιουργούσε ένα κόστος γύρω στα 10 εκατομμύρια. Η πανεπιστημιακή αστυνομία έχει ένα κόστος 30 εκατομμυρίων. Ποια είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης;

Έχουμε μια κυβέρνηση που δεν πιστεύει στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Ποτέ δεν είχαμε μια κυβέρνηση τόσο συνδεδεμένη με ιδιωτικά συμφέροντα, που δεν είχε καμία μέριμνα για το δημόσιο συμφέρον.

Το λέω και το έχω ξαναπεί. Αυτό το σημείο, το δημόσιο συμφέρον είναι μια βάση συζήτησης για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις.

Ακολουθούν με αλφαβητική σειρά οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ κατά την πρώτη μέρα συζήτησης:

Γ. Αμανατίδης: Απέναντι στους Νέους Ορίζοντες καθηγητές, φοιτητές και κοινωνικοί φορείς,

«Η κυβέρνηση είναι απελπισμένη και στριμωγμένη. Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν η τρανταχτή απόδειξη» υποστήριξε, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο- που κατ΄ ευφημισμό, όπως είπε- ονομάστηκε από την υπουργό Παιδείας «Νέοι Ορίζοντες» για τα ΑΕΙ.

«Η ομιλία του (πρωθυπουργού) ήταν ένα θερμοκήπιο ψεμάτων, ανακριβειών, τοξικότητας και ανορθολογισμού. Ίσως αυτό δείχνει και την απομόνωση στην οποία έχει έρθει» πρόσθεσε, «η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι φοιτητές, όλοι είναι σε απεργία. Οι σύλλογοι και η Σύνοδος των Πρυτάνεων είναι απέναντι στο νομοσχέδιο».

Όπως εξήγησε, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί, απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να νομοθετήσει με σκοπό την οργανωτική εκπαιδευτική αυτονομία, ευελιξία και αποτελεσματικότητα των ΑΕΙ, όμως, το νομοσχέδιο που έφερε «είναι απέναντι σε όλα αυτά τα οποία λέει και η Ευρώπη!»

Ο βουλευτής και εκπαιδευτικός αναφέρθηκε, επίσης, στους κληρικούς και σε δύο τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Στηρίζουμε ρυθμίσεις που εγγυώνται τα υπηρεσιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα κάθε εργαζόμενου, και οι ιερείς είναι συγχρόνως και εργαζόμενοι» επεσήμανε, «γι’ αυτό δικαιούνται να έχουν όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνουν, εγγυημένη σύνταξη, υγειονομική περίθαλψη, εργασιακά δικαιώματα».

Ζήτησε, στη συνέχεια, την απόσυρση του άρθρου 296, που βρίσκει αντίθετους, όλους τους βουλευτές Θεσσαλονίκης και 42 κοινωνικούς φορείς της πόλης και να γίνουν δεκτές, οι τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σία Αναγνωστοπούλου: Στα Πρακτικά της Βουλής έρευνα για τη σύνδεση του ελληνικού πανεπιστημίου με το διεθνές περιβάλλον

Η τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε έντονα τη στάση του πρωθυπουργού στη Βουλή την Τετάρτη 14/7, ενώ σχετικά με το νομοσχέδιο ανέφερε αναλυτικά:

Προσπαθείτε να δείξετε ότι είναι ένα νομοσχέδιο με πάρα πολλά άρθρα που είναι καλά αυτά τα άρθρα. Η Διοίκηση είναι δέκα άρθρα. Το πανεπιστήμιο είναι η Διοίκηση. Αυτό είναι ο σκληρός πυρήνας του. Η Διοίκηση είναι ο πυρήνας του και όλα τα άλλα συγκροτούνται με γνώμονα τη διοίκησή του.

Άκουσα να λέγεται ότι είχαμε έναν παλιό νόμο-πλαίσιο του 1982 και τελείωσε αυτός και εμείς κοιτάμε μπροστά που έχουν αλλάξει τα πράγματα. Η δημοκρατία, δηλαδή, είναι ξεπερασμένο πράγμα; Διότι αυτό είναι που δεν καταλαβαίνετε. Ο νόμος-πλαίσιο του 1982 για τη Διοίκηση κωδικοποίησε ένα αξιακό σύστημα. Ούτε παράδοση είναι αυτού του τόπου ούτε τίποτα. Είναι η κωδικοποίηση ενός αξιακού συστήματος, ενός κόσμου ολόκληρου που πολέμησε γι’ αυτά τα πράγματα. Και με αυτόν τον νόμο-πλαίσιο το πανεπιστήμιο, η περηφάνεια αυτής της κοινωνίας, έγινε το σημαντικότερο ρουλεμάν της κοινωνίας. Αυτό είναι το ελληνικό πανεπιστήμιο.

Υπήρξαν εκφυλισμοί στην πορεία. Σε ποια επίπεδα; Δημιουργήθηκαν γκρίζες ζώνες εκεί όπου ο νόμος-πλαίσιο δεν προέβλεψε την πλήρη αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους πάντες, όσο δημιουργούνταν νέα τμήματα, νέες σχολές, κλπ.

Δίνω στα Πρακτικά της Βουλής για να δει κανείς την παραγόμενη έρευνα, τη σύνδεση του ελληνικού πανεπιστημίου με το διεθνές περιβάλλον, τη σύνδεση των πανεπιστημιακών, των φοιτητών. Μιλάμε για μία ζωντανή κοινωνία, για μία κοινότητα. Αυτό είναι η δημοκρατία, η κοινότητα και η συλλογικότητα.

Γιατί άντεξε το πανεπιστήμιο με το χτύπημα που έφαγε στην οικονομική κρίση; Επειδή αυτό το δημοκρατικό μοντέλο λειτουργούσε. Και είναι αυτό που το έσωσε, ενώ όλα τα άλλα κατέρρεαν. Έχουμε ένα πανεπιστήμιο δυναμικό που άντεξε, καινοτόμο, που για να αντέξει και να έχει διεθνή παρουσία, πάει να πει ότι αυτό είναι δυναμικό. Πρέπει να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο, για να μπορέσουμε να ενσωματώσουμε το γνωσιακό κεφάλαιο. Αντί να πούμε αυτά, τι  κάνει η κ. Κεραμέως και η Κυβέρνηση; Προσπαθεί να τραβήξει με νύχια και με δόντια το πανεπιστήμιο προς τα κάτω, για να προσαρμοστεί σε κάποιους μεγαλοεπιχειρηματίες, μικροεπιχειρηματίες, σε ιδιωτικά συμφέροντα. Τραβάει το πανεπιστήμιο προς τα κάτω. Αυτό κάνει αυτός ο νόμος.

Τι μας λέει ο Πρωθυπουργός; «Το μοντέλο διοίκησης αφορά πεντακόσια άτομα, πεντακόσιους καθηγητές, ενώ η πρακτική άσκηση εξακόσιες χιλιάδες φοιτητές». Εδώ αρχίζει η παραπλάνηση και η –στοχευμένα- λάθος ενημέρωση του κόσμου. Υπήρχε πρακτική άσκηση στα πανεπιστήμια; Σαφέστατα. Πληρωνόταν με ΕΣΠΑ. Τώρα τι γίνεται; Θα έχουν μισθούς, λέει η κυρία Κεραμέως. Σε ποια αγορά και τι μισθούς; Όπως τις υποτροφίες του ΙΚΥ που με την κρίση καταργήθηκαν; Και τι ήταν οι υποτροφίες του ΙΚΥ, άλλο ένα μεγάλο ρουλεμάν της ελληνικής κοινωνίας; Τι ήταν; Υποτροφίες υπήρχαν από τη SIEMENS που αντί να δώσει τα λεφτά της διαφθοράς, έδινε κάποιες υποτροφίες σε κάποιους φοιτητές που ήθελαν οι τράπεζες, που πληρώνονταν με ελάχιστα λεφτά. Αυτές ήταν οι υποτροφίες, που επανέφερε με χίλια ζόρια ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ δύσκολη περίοδο. Ανασύστησε το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Άρα, λοιπόν, εδώ θα έπρεπε να μιλήσουμε για τον προϋπολογισμό του κράτους για την παιδεία και για τα πανεπιστήμια, όπου πρέπει να μπούνε και τα μεταπτυχιακά μέσα. Και εγώ λέω ότι σε όλη μου τη ζωή θα πολεμάω γι’ αυτό το πράγμα, για μεταπτυχιακά…

Δεν μπορεί τη σήμερον ημέρα όταν μιλάμε για εξέλιξη, όταν μιλάμε για όλα αυτά, να μην έχουμε προπτυχιακά, μεταπτυχιακά, διδακτορικό δωρεάν. Έτσι μιλάμε στον λαϊκό κόσμο και στις λαϊκές οικογένειες, όχι τα μυθεύματα του Πρωθυπουργού για τη φοιτήτρια στη Θράκη που τώρα σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν τμήματα στη Θράκη…Ήρθε εδώ ο Πρωθυπουργός και μας μίλησε για τη μυθική ιστορία της φοιτήτριας από τη Θράκη που θα πηγαίνει από  εδώ, θα πηγαίνει από κει, θα πηγαίνει παραπέρα. Με τι λεφτά; Με τα πτυχιακά;

Φοιτητική μέριμνα οπωσδήποτε! Πάσχαμε σε αυτόν τον τομέα ως κράτος, ως πολιτεία. Πάσχουμε. Και τι πάμε να χτυπήσουμε; Τη Διοίκηση.

Σε περιόδους πανδημικής κρίσης, οικολογικής κρίσης, πάσης φύσεως κρίσεων, ένα αξίωμα υπάρχει: ή όλοι για όλους –αυτό σημαίνει δημοκρατία, όλοι για όλους- ή καθένας για την πάρτη του. Αυτή η Κυβέρνηση περνάει το δόγμα του «καθένας για την πάρτη του». Εμείς αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε.

Αλ. Αυλωνίτης: Έχετε ιδεολογική εμμονή και μια πολιτική δέσμευση προς τους ιδιώτες χορηγούς σας

Στη σημασία που έχει για τον προοδευτικό κόσμο, το Πανεπιστήμιο των δημοκρατικών αγώνων αναφέρθηκε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης στη συζήτηση της Βουλής για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ με αφορμή την ομιλία του Πρωθυπουργού και την αναφορά του στο κ. Βερναρδάκη, ρωτώντας ευθέως "Πότε θα ανασκευάσετε για τα όσα μύρια προσβλητικά είπατε σε αυτούς τους λειτουργούς της δημοσιογραφίας; Πότε θα ζητήσετε συγνώμη κ. Μητσοτάκη, κ. Γεωργιάδη, κ. Βορίδη και λοιποί για τη δολοφονία των χαρακτήρων τους, εδώ και σχεδόν 3 χρόνια;".

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ ο Αλ. Αυλωνίτης εξήγησε πως ένα τέτοιο νομοθέτημα δεν μπορεί να μην διακατέχεται από δημοκρατικό πρόσημο και προοδευτικό μεταρρυθμιστικό πνεύμα, ενώ σχολίασε εμφατικά την απουσία διαβούλευσης και συναίνεσης με την ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα.

Επιπλέον, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μίλησε για ιστορική αδιαφορία της κας Υπουργού για τις θέσεις των πανεπιστημιακών λειτουργών και χαρακτήρισε ιστορικές τις πελατειακές σχέσεις που θα αναπτυχθούν στη βάση του νέου μοντέλου διοίκησης των ΑΕΙ με τη διοικητική υπερσυγκέντρωση χωρίς λογοδοσία και ελεγκτικούς μηχανισμούς, ενώ έκανε λόγο και για την αποψίλωση των περιφερειακών πανεπιστημίων, φέρνοντας ως παράδειγμα το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με επίκεντρο τη δημοκρατική λειτουργία του Πανεπιστημίου, το διπλασιασμό της χρηματοδότησης των ΑΕΙ σε βάθος τετραετίας, το διπλασιασμό του αριθμού μελών ΔΕΠ, τη δωρεάν λειτουργία/φοίτηση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, τη ριζική ενίσχυση των υποτροφιών σε νέους επιστήμονες και φυσικά, την άμεση κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής με την παράλληλη καθιέρωση της ελεύθερης πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Σωκρ. Βαρδάκης: Νομοσχέδιο-κύκνειο άσμα λίγο πριν την πτώση της κυβέρνησης

Ως καταστροφικό, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων για τα ΑΕΙ, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ αναφέρθηκε στις αντιδημοκρατικές διατάξεις που περιλαμβάνει στο σύνολό του, οι οποίες υποβαθμίζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια, παραδίδοντάς τα εν τέλει στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο Σ. Βαρδάκης κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για υποκρισία, καθώς ο Πρωθυπουργός μίλησε από το βήμα της βουλής για διαφάνεια, αξιοπιστία, αμειβόμενη άσκηση, δικαιώματα νέων και εργαζομένων, για αξιοπρεπή εργασία, για το δίκιο του εργάτη, τη στιγμή που δεν έχει στεγνώσει ακόμα το μελάνι με την προχθεσινή εγκύκλιο που κατήργησε το πενθήμερο στον επισιτιστικό τουρισμό, κουρελιάζοντας τις συλλογικές συμβάσεις.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον κίνδυνο της απώλειας της α΄ κατοικίας, με τον οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι δύο εκατομμύρια συμπολίτες μας, αλλά και στην δραματική αύξηση του πληθωρισμού που αγγίζει το 12,1%, με τα στοιχεία της Eurostat, να δίνουν στην Ελλάδα τις πρώτες θέσεις σε ποσοστό πληθυσμού που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν ένα κανονικό γεύμα.

Το 2019 ο Πρωθυπουργός έταζε νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και υποσχόταν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των πολιτών, και τη δεδομένη στιγμή το 60% των συνταξιούχων λαμβάνει σύνταξη κάτω από 700 ευρώ, έχοντας χάσει τη δέκατη τρίτη σύνταξη, που έκοψε η ΝΔ. Δύο στους πέντε εργαζόμενους παίρνουν κάτω από 600 ευρώ, ενώ οι πολίτες έχουν χάσει 18% της αγοραστικής τους δύναμης.. Στον αντίποδα της φτωχοποίησης της κοινωνικής πλειοψηφίας, γίνονται προσλήψεις από το παράθυρο, εκτός ΑΣΕΠ, με μισθούς 3.000 και 8.000 ευρώ, στον ΕΦΚΑ και στη ΔΕΗ, με τον  Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, να παίρνει μισθό 300.000 ευρώ.

Όταν όλη η Ευρώπη θεωρούσε την ακρίβεια δομικό πρόβλημα και έπαιρνε μέτρα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο λαλίστατος Γεωργιάδης μας έλεγε ότι το πρόβλημα είναι προσωρινό, ο κ. Οικονόμου ότι «Το τζάμπα τελείωσε» και ότι θα πληρώναμε αυξήσεις στην ενέργεια 2 και 3 ευρώ. Και ήρθε η ρήτρα Μητσοτάκη που κατακρεούργησε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η οποία αντί να καταργηθεί, όπως εξαγγέλθηκε, ενσωματώθηκε στους λογαριασμούς ενέργειας.

Ο κ. Βαρδάκης τόνισε ότι η ΝΔ στέρησε το όνειρο σε εκατοντάδες μαθητές εσπερινών λυκείων, τους αγωνιστές της ζωής και άφησε φέτος χιλιάδες τελειόφοιτους λυκείων εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στηλίτευσε δε, το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αγνόησε τις έντονες αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας, αδιαφορώντας για τις διαφωνίες που έχουν εκφράσει οι πρυτάνεις, τα μέλη ΔΕΠ, το διοικητικό συμβούλιο, προσωπικό και φοιτητές, αποκλείοντας από τη διαμόρφωση του ν/σ όλους εκείνους που ζουν την πραγματικότητα του ελληνικού πανεπιστημίου και θα έπρεπε να έχουν τον πρώτο λόγο σε αυτήν.

Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επιβάλλει ένα συγκεντρωτικό, πλήρως αντιδημοκρατικό μοντέλο διοίκησης στα πανεπιστήμια, καταστρατηγώντας το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ και εισάγοντας παράλληλα ένα αυστηρό, ανορθόδοξο πλαίσιο για εργαζόμενους και φοιτητές. Υποσκάπτει τα θεμέλια της δημόσιας παιδείας, δημιουργώντας πτυχία πολλών ταχυτήτων και εμπορευματοποιώντας τις μεταπτυχιακές σπουδές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αντιλαμβάνεται το δημόσιο πανεπιστήμιο ως πεδίο - φορέα δημοκρατίας, μόρφωσης, ποιότητας, συμπερίληψης και ισότητας, σε πλήρη αντιδιαστολή με το πανεπιστήμιο της καταστολής, του αυταρχισμού και των αποκλεισμών, που ονειρεύεται η Νέα Δημοκρατία. Γι΄ αυτό και οι προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την επόμενη μέρα του δημόσιου πανεπιστημίου προβλέπουν καθιέρωση δυνατότητας ελεύθερης εισαγωγής σε πανεπιστημιακά τμήματα, όπου η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν, δωρεάν λειτουργία - φοίτηση των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και σε όλα τα ΑΕΙ ενίσχυση των προγραμμάτων ανοικτών ακαδημαϊκών ηλεκτρονικών συγγραμμάτων, αύξηση του φοιτητικού επιδόματος και ένα πλήθος από σημαντικές τομές και παρεμβάσεις.

«Να είστε σίγουροι ότι οι αντιδημοκρατικές, αντισυνταγματικές, αυταρχικές διατάξεις του νομοσχεδίου της κας Κεραμέως, θα συντριβούν μαζί με την Κυβέρνησή σας», σημείωσε ο κ. Βαρδάκης, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.

Χρ. Γιαννούλης: Το «άρωμα του Πολυτεχνείου» συνεχίζει να εμπνέει τη νέα γενιά κύριε Συρίγο

«Πρωτοφανής η προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας από τον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο, ο οποίος απευθυνόμενος προφανώς στο ακροδεξιό ακροατήριο της ΝΔ, αμφισβήτησε τους αντιδικτατορικούς αγώνες των Ελλήνων.

To «άρωμα του Πολυτεχνείο» ήταν «άρωμα» αίματος και βασανιστηρίων στη Μπουμπουλίνας.

Το μόνο «άρωμα» που εισέπραξαν ο Αλέκος Παναγούλης, ο Σπύρος Μουστακλής, ο Σάκης Καράγιωργας, ο Ανδρέας Λεντάκης και τόσοι άλλοι, ήταν το άρωμα του θανάτου και της κακοποίησης της Δημοκρατίας.

Εμείς θα συνεχίσουμε να μαθαίνουμε στα παιδιά μας την πραγματική ιστορία αυτού του τόπου και θα ζητάμε να εμπνέονται από το «άρωμα του Πολυτεχνείου», να συνεχίσουν να αγωνίζονται για μία καλύτερη δημόσια παιδεία».

Δ. Καλαματιανός: «Θέλουν να μετατρέψουν τα Πανεπιστήμια σε Α.Ε.»

«Αφού αποκλείσατε χιλιάδες μαθητές από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τώρα φέρνετε ένα νομοσχέδιο που έχει ως στόχο την υπονόμευση, την υποβάθμιση, την εμπορευματοποίηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου» υπογράμμισε ο Διονύσης Καλαματιανός.

Συνεχίζοντας, ο Βουλευτής ανέφερε πως οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση δεν έχουν καμία σχέση με ένα σύγχρονο, ισχυροποιημένο και διαρκώς εξελισσόμενο Πανεπιστήμιο.

«Το Πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, δημιουργίας σκεπτόμενων πολιτών, προαγωγής της έρευνας και του διαλόγου.

Είναι πετυχημένα τα ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια; Βεβαίως. Το αποδεικνύει η θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη. Δείτε που βρίσκονται σε αυτή την κατάταξη τα Δημόσια Πανεπιστήμια της Ελλάδας και που βρίσκονται τα ιδιωτικά κολέγια. Έχουν χιλιάδες θέσεις διαφορά ποιότητας.

Μπορούν να γίνουν καλύτερα; Ναι μπορούν. Όχι, όμως, με αυτά που φέρνετε προς ψήφιση.

Τι κάνετε με το νομοσχέδιο;

Νομοθετείτε μια ολιγαρχική δομή διοίκησης. Παρέχετε υπερεξουσίες και υπεραρμοδιότητες στο Συμβούλιο Διοίκησης και στον Πρύτανη που θα διορίζει πλήθος οργάνων.

Το Συμβούλιο Διοίκησης, ένα ολιγομελές σώμα 11 μελών, εκ των οποίων τα 5 μέλη δεν θα είναι καν μέλη του Πανεπιστημίου, θα διοικεί χωρίς καμία λογοδοσία.

Έτσι, καταλύετε το Πρυτανικό Συμβούλιο και περιθωριοποιείτε τη Σύγκλητο.

Εισάγετε και το θεσμό του manager. Τα Πανεπιστήμια μπορούν να κοιτούν και στην αγορά. Όμως, όχι μόνο σε αυτή. Αυτές οι απόψεις σας ανήκουν στο παρελθόν. Έχουν καταρριφθεί και έχουν εγκαταλειφθεί και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Εσείς θέλετε να εφαρμόσετε αυτές τις αναχρονιστικές απόψεις για να εξυπηρετήσετε ιδιωτικά συμφέροντα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Βάζετε, λοιπόν, manager που θα αμείβεται με 3.400 ευρώ το μήνα. Δηλαδή θα λαμβάνει περισσότερα και από το βασικό μισθό καθηγητή πρώτης βαθμίδας με 29 και πλέον χρόνια υπηρεσίας.

Επιλέγετε να μην επενδύσετε σε χρηματοδότηση που έχουν ανάγκη τα Πανεπιστήμια. Να μην επενδύσετε στα μέλη ΔΕΠ, σε υλικοτεχνικές υποδομές, στους ίδιους τους φοιτητές. Επιλέγετε να επενδύετε στην εξυπηρέτηση συμφερόντων. Αυτή είναι η πολιτική σας!»

Σε ότι αφορά το θέμα των φοιτητικών παρατάξεων, ο κ. Καλαματιανός τόνισε πως ουσιαστικά η κυβέρνηση τις καταργεί.

«Επιδιώκετε να εγκλωβίσετε τους φοιτητικούς συλλόγους και να τους αποπέμψετε.

Φοβάστε τη νεολαία και τους φοιτητές. Τους φοβάστε γιατί οι φοιτητές υπήρξαν πάντοτε οι πρωτοπόροι, γιατί ήταν ο μοχλός εξέλιξης της κοινωνίας!

Επιδιώκετε και την πλήρη εμπορευματοποίηση των μεταπτυχιακών σπουδών. Με τις διατάξεις που φέρνετε τα μεταπτυχιακά αποκόπτονται από το σώμα της ακαδημαϊκής διαδικασίας και θεωρούνται πλέον "παράλληλη απασχόληση".

Οι υποτροφίες θα ισχύουν μόνο για φοιτητές με εξαιρετικές επιδόσεις, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κοινωνικές ανάγκες.»

Συνοψίζοντας για το σχέδιο νόμου, ο κ. Καλαματιανός υπογράμμισε πως δεν απαντά σε κανένα ερώτημα, δεν ικανοποιεί καμία πραγματική ανάγκη του σήμερα και του αύριο του Πανεπιστημίου, αλλά, αντίθετα, το γυρίζει πίσω. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο κλείσιμο των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας.

«Δίνετε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο βορά στην ζούγκλα της "αγοράς" και σε κάθε είδους ιδιωτικά συμφέροντα!

Απεχθάνεστε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Θέλετε να το υπονομεύσετε. Θέλετε να το συρρικνώσετε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ηλείας.

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβατε τη διακυβέρνηση τα υποβαθμίσατε, τα συκοφαντήσατε, τα αποδομήσατε και εν τέλει τα διώξατε, με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος πριν από λίγες ημέρες.

Αποφασίσατε και πετύχατε, με χειρουργικές κινήσεις και συνοπτικές διαδικασίες, να σβήσετε το νομό Ηλείας από το χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Καταντήσατε την Ηλεία να είναι ο μοναδικός νομός στη Χώρα δίχως Πανεπιστημιακά Τμήματα.

Τα Πανεπιστημιακά Τμήματα που είχε από το 2019 και εσείς, με την ιδεοληπτική σας πολιτική, τα εξαφανίσατε από τον τόπο μας.

Για εσάς δεν πρέπει να υπάρχει Τμήμα Μουσειολογίας σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από την ασύγκριτη πολιτιστική και αρχαιολογική της κληρονομιά.

Για εσάς δεν πρέπει να υπάρχει Τμήμα Γεωπονίας σε μια περιοχή που υπάρχει ένας από τους μεγαλύτερους αρδευομένους κάμπους με τεράστια παραγωγική δυνατότητα.

Για εσάς δεν πρέπει να υπάρχει Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στη γη που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την Αρχαία Ολυμπία.

Μην τολμήσετε να κρυφτείτε πίσω από το Πανεπιστήμιο Πατρών για αυτή την καταστροφική απόφασή σας.

Τον πανεπιστημιακό χάρτη της Χώρας τον διαμορφώνει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας.

Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη. Το Πανεπιστήμιο προτείνει και η κυβέρνηση αποφασίζει.

Το κλείσιμο των Τμημάτων της Ηλείας έχει τη δική σας υπογραφή. Είναι δική σας απόφαση.

Καταδικάζετε έναν ολόκληρο νομό σε υποβάθμιση και οπισθοδρόμηση. Θέτετε τον τόπο μας στο περιθώριο. Τον αφήνετε να μαραζώνει χωρίς φοιτητές, χωρίς σύνδεση της έρευνας και της ακαδημαϊκής ενασχόλησης με την παραγωγή, χωρίς ανάδειξη και αξιοποίηση των παγκόσμιας εμβέλειας συγκριτικών πλεονεκτημάτων του.

Πιστεύετε ότι οι πολίτες της Ηλείας θα σας πούμε "μπράβο"; Θα σας επιβραβεύσουμε για αυτή την υποτίμηση και την προσβολή που μας κάνετε;

Όχι κυρία Υπουργέ. Θα σας απαντήσουμε με δυναμισμό και αποφασιστικότητα. Θα ακυρώσουμε στην πράξη αυτές τις αποφάσεις σας και θα εμπιστευθούμε μια προοδευτική κυβέρνηση για να αποκαταστήσει αυτές τις αδικίες που διαπράττετε.

Μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που θα ξαναλειτουργήσει τα Πανεπιστημιακά Τμήματα στον τόπο μας και θα ανοίξει καθαρούς ορίζοντες και όχι γκρίζους και θολούς σαν τους δικούς σας.»

Χαρά Καφαντάρη: Πανεπιστήμιο Α.Ε.

Η Χαρά Καφαντάρη, βουλευτής Δυτικής Αθήνας  ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, σήμερα στην συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων μεταξύ άλλων ανέφερε:

- Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εδώ και τρία χρόνια αποδομεί τις δυνατότητες πρόσβασης των ελληνοπαίδων στην δωρεάν δημόσια παιδεία, κάτι το οποίο είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένο. Δημιουργεί πελατεία στα ιδιωτικά σχολεία και ΙΕΚ. Ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου.

-Το εν λόγω νομοσχέδιο προωθεί ένα πανεπιστήμιο-επιχείρηση. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει ένα ακόμη δημόσιο αγαθό.  Θέλει ένα πανεπιστήμιο Ανώνυμη Εταιρεία.

-Ένα πανεπιστήμιο που θα διοικείται από ένα Συμβούλιο Διοίκησης με υπερεξουσίες, με πρύτανη υπόλογο σε αυτό, χωρίς πρυτανικό συμβούλιο, αλλά με διευθυντή-μάνατζερ. Με εμπορευματοποιημένες μεταπτυχιακές σπουδές, με πτυχία με μη συγκεκριμένες γνώσεις, χωρίς επαγγελματική αναγνώριση και με αποδυναμωμένες τις φοιτητικές παρατάξεις.

Β. Κόκκαλης σε Κεραμέως: Κυβερνάτε με διαφημίσεις, δημοσκοπήσεις και ψευτοδιλήμματα

«Κυβερνάτε με διαφημίσεις, με δημοσκοπήσεις και με ψευτοδιλήμματα» είπε από το βήμα της βουλής ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, απευθυνόμενος στην υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Ο Λαρισαίος βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα, αδυνατώντας να υποστηρίξει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, για το οποίο –πρόσθεσε– ότι εκφράζουν ενστάσεις, σύσσωμοι οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας. Και συνέχισε:

"Αφού στερήθηκαν πενήντα χιλιάδες νέες και νέοι το δικαίωμά τους στην είσοδο στα πανεπιστήμια, αφού τα πτυχία των πανεπιστημίων εξισώθηκαν με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων, έρχεστε σήμερα για να διορθώσετε τα κακώς κείμενα. Πράγματι, υπάρχουν κακώς κείμενα στο ελληνικό πανεπιστήμιο και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Κι έρχεστε εσείς σήμερα με αυτό το νομοσχέδιο και ισχυρίζεστε ότι θα θεραπεύσει όλα τα κακώς κείμενα. Αλήθεια πώς μπορεί να θεραπευθεί όταν εγκαθιδρύετε ένα διαφορετικό σύστημα, όταν δίνετε τη δυνατότητα σε μια ομάδα ανθρώπων να αναλάβουν ουσιαστικά τα ηνία ενός πανεπιστημίου;

[...] Με το νέο μοντέλο διοίκησης που θέλετε να εγκαταστήσετε τα μεταπτυχιακά δεν θα πληρώνονται; Με το νέο μοντέλο διοίκησης θα συνεχίσει η εξίσωση των πτυχίων των πανεπιστημίων με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων; Με το νέο μοντέλο διοίκησης θα αναβαθμιστούν τα πτυχία και τα προγράμματα σπουδών; Με το νέο μοντέλο διοίκησης θα έχουν λόγο όλοι στην ακαδημαϊκή κοινότητα ή δεν θα έχουν; Συνεπώς το επιχείρημα ότι αφορά λίγους είναι έωλο. Μπορεί να ακούγεται πειστικό, αλλά στην ουσία είναι έωλο. Ο τρόπος ανάδειξης της διοίκησης του πανεπιστημίου ουσιαστικά αφορά το ίδιο το πανεπιστήμιο, αφορά την ίδια την κοινωνία.

[...] Η έννοια της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, όπως κατοχυρώνεται από το άρθρο 16 παράγραφος 5 του Συντάγματος έχει αποτελέσει αντικείμενο πάγια νομολογιακής τοποθέτησης, κατά την οποία διά της ανωτέρω διατάξεως παραχωρήθηκε στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα πλήρης αυτοδιοίκηση, η οποία περιλαμβάνει την εξουσία επιλογής των ιδίων αυτών οργάνων του διδακτικού και βοηθητικού προσωπικού. Ποιοι την υπογράφουν; Ο κ. Σπυρίδων Βλαχόπουλος και ο κύριος Γεώργιος Γεραπετρίτης, οι Επίκουροι Καθηγητές τότε του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

[...] Διαβάσατε πριν την απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων, ότι υπάρχουν και θετικά. Πράγματι, το είπε αυτό η Σύνοδος των Πρυτάνεων. Τι είπε, όμως; Διαβάζω χαρακτηριστικά τη Σύγκλητο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών: «Το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ εισάγει πολλές θετικές διατάξεις, που κινδυνεύουν να ακυρωθούν στην πράξη λόγω του νέου μοντέλου διοίκησης». Αυτό επαναλαμβάνεται σχεδόν σε όλες, σε αρκετές αποφάσεις πανεπιστημίων της χώρας μας».

Κ. Μάλαμα: Πανεπιστήμιο παραμάγαζο ενός διορισμένου πρύτανη και πέντε golden boys

Στην παρέμβασή της κατά τη συζήτηση του "Νόμου Κεραμέως" στην ολομέλεια της Βουλής η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κ. Μάλαμα αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο ξεχαρβάλωμα του πλαισίου με τα δίδακτρα και την καταγγελία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής για δίδακτρα 25.000 ευρώ στις οδοντιατρικές σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και στο ξεπούλημα του πανεπιστημιακού δάσους του Ταξιάρχη, του πανεπιστημιακού δάσους του Περτουλίου και του αγροκτήματος της Θέρμης, μέσα από το άρθρο 296, επισημαίνοντας ότι αποτελεί κοινωνική απαίτηση η απόσυρση του.

Η Κ. Μάλαμα κατήγγειλε ότι "με το νομοσχέδιο αυτό το δημόσιο πανεπιστήμιο μετατρέπεται, δυστυχώς, σε παραμάγαζο ενός διορισμένου πρύτανη και πέντε golden boys της αγοράς. Ενός νέου σχήματος διοίκησης, χωρίς κανένα ακαδημαϊκό προαπαιτούμενο, το οποίο θα το συνεπικουρούν τα ΜΑΤ και τα νέα πειθαρχικά όργανα, που θα κυνηγούν φοιτητές. Κι αν νομίζετε ότι αυτά είναι αντιπολιτευτικές υπερβολές ας κάνουν τον κόπο να διαβάσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές το κεφάλαιο ΚΒ του νομοσχεδίου".

Για το ξεπούλημα των πανεπιστημιακών δασών, είπε συγκεκριμένα: "Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι η κατάργηση των δύο νομικών προσώπων που διαχειρίζονται αυτούς τους ερευνητικούς αγρο-περιβαλλοντικούς πόρους δεν είναι ούτε άδολη, ούτε τυχαία. Καταργείτε αυτά τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που δεν κοστίζουν τίποτα, για να περάσουν τα πανεπιστημιακά δάση και το πανεπιστημιακό αγρόκτημα στα χέρια της ανώνυμης εταιρίας διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του πανεπιστημίου που δημιουργείτε με το άρθρο 260 του νομοσχεδίου.

Αλ. Μεϊκόπουλος: Η κυβέρνηση της ΝΔ, που παρέλαβε πανεπιστήμια της γνώσης, προετοιμάζει ανώνυμες εκπαιδευτικές επιχειρήσεις.

Τελευταία πράξη της επιχειρούμενης, διά χειρός Κεραμέως, διάλυσης του δημόσιου πανεπιστημίου και παράδοσής του στα ιδιωτικά συμφέροντα είναι το νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής με τίτλο «Νέοι ορίζοντες για τα ΑΕΙ».

Η Υπουργός Παιδείας, που αν και δε φοίτησε σε ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, έχει την ακλόνητη πεποίθηση ότι γνωρίζει πώς θα το αναβαθμίσει μην ακουμπώντας τα χρόνια προβλήματα της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, ενώ συνεχίζει να υπονομεύει το θεσμό και τη λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων με συνεχόμενα, κυκλωτικά χτυπήματα.

Εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων με εκείνα των ΑΕΙ, καταργήσεις και συγχωνεύσεις πανεπιστημιακών τμημάτων, εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής που άφησε 40.000 νέους και νέες εκτός Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης δείχνοντάς τους πονηρά το δρόμο προς τα κολέγια, προετοίμασαν το έδαφος για τους «νέους ορίζοντες» της κ. Κεραμέως η οποία νομοθετεί, ως συνήθως, χωρίς την ελάχιστη διαβούλευση και ακαδημαϊκή συναίνεση.

Για ποιους διαμορφώνονται όμως αυτοί οι νέοι ορίζοντες; Για τους σπουδαστές, την επιστημονική γνώση και έρευνα ή για τα συμφέροντα της αγοράς, τα κολέγια και τους managers;

Το νέο μοντέλο διοίκησης, χωρίς λογοδοσία, χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς και θεσμικά αντίβαρα, οι υπερεξουσίες του Πρύτανη και του Συμβουλίου Διοίκησης, η κατάργηση του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ, η πολυδιάσπαση και κατά συνέπεια υποβάθμιση πτυχίων και η πλήρης εμπορευματοποίηση των μεταπτυχιακών σε ένα πανεπιστήμιο με προσωπικό που δε θα ανανεώνεται, διώχνοντας τους νέους επιστήμονες στο εξωτερικό, αποτελούν τη συνταγή με την οποία η Υπουργός φιλοδοξεί να αναβαθμίσει τη θέση των πανεπιστημίων στη διεθνή κατάταξη. Η ανάδειξη των πανεπιστημιακών αξιωμάτων μέσω της μεθόδου «ο διορίσας του διορίσαντος» παραπέμπει σε καθεστώς Ερντογάν.

Και φυσικά, από το «κόσκινο» Κεραμέως δεν περνούν τα παιδιά των φτωχών, μη προνομιούχων οικογενειών τα οποία μάλλον προορίζει αποκλειστικά για ψυκτικούς, εργάτες κ.ο.κ. Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για δημόσια χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, ενώ αυτά υποχρεούνται να αναζητούν μόνα τους οικονομικούς πόρους για την επιβίωσή τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τα δωρεάν μεταπτυχιακά να κλείσουν, ενώ οι υποτροφίες για οικονομικά αδύναμους να ισχύουν μόνο για φοιτητές με εξαιρετικές επιδόσεις, ανεξάρτητα από τις ανάγκες τους.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ, που παρέλαβε πανεπιστήμια της γνώσης, προετοιμάζει ανώνυμες εκπαιδευτικές επιχειρήσεις.

Τώρα βέβαια καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο χρειάζεται πανεπιστημιακή αστυνομία. Τέτοιο πλήγμα στην εσωτερική δημοκρατία και τέτοια ακύρωση του συνταγματικά κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου, μόνο με καταστολή των εύλογων πολιτικών διαμαρτυριών μπορούν να εφαρμοστούν.​

Γ. Μπουρνούς: Το άθλιο νομοθέτημα της κ. Κεραμέως θα έχει το πολύ ένα χρόνο ζωής

Στη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια συμμετείχε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς.

Στην παρέμβασή του, επισήμανε σκωπτικά τον τίτλο του Νομοσχεδίου «Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ», που ταυτίζεται με την ονομασία της αλήστου μνήμης, ακροδεξιάς φοιτητικής παράταξης της Πολιτικής Άνοιξης του Αντώνη Σαμαρά, την ώρα μάλιστα που ακόμα και η ΔΑΠ Νομικής καταγγέλlει την κ. Κεραμέως και την ΟΝΝΕΔ ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εξυπηρετούνται συμφέροντα.

To ίδιο σαμαρικής έμπνευσης ήταν η προκλητική και τοξική ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, που τόλμησε να συσχετίσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τον εμπρησμό στον Real FM. «Ο Μητσοτάκης θα έχει την τύχη του υβριστή Σαμαρά», ανέφερε ο Γ. Μπουρνούς.

Η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μια παιδεία βαθιά αντιδημοκρατική, στη λειτουργία της και στις ευκαιρίες που δίνει, ώστε να αναιρεθεί όλη η πρόοδος που έγινε εδώ και δεκαετίες στη χώρα και οδήγησε σε μια ανοιχτή σε όλους δημόσια εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο, τόνισε ο Γ. Μπουρνούς, οδηγεί σε ένα πανεπιστήμιο μεγαλοκαθηγητών, γραφειοκρατίας και διαπλοκής με κομματικούς παράγοντες και εξωπανεπιστημιακά συμφέροντα, ένα πανεπιστήμιο-εταιρεία, αντί για ένα δημόσιο χώρο έρευνας, διδασκαλίας και δημοκρατίας.

Ο Γ. Μπουρνούς στηλίτευσε τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για ολιγαρχική διοίκηση, χωρίς αντιπροσωπευτικότητα, έλεγχο και νομιμοποίηση από το διδακτικό προσωπικό. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση, ότι «καθυβρίζει και να δυσφημεί χωρίς ντροπή τα ελληνικά πανεπιστήμια και την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας ως σύστημα ήσσονος προσπάθειας».

Αναφερόμενος στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) και τις συνέπειές της για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τα τμήματα στη Λέσβο και τη Λήμνο, ο Γ. Μπουρνούς υπογράμμισε πως το σημερινό νομοσχέδιο αποδεικνύει πως είναι προαποφασισμένη η κατάργηση τμημάτων και η συρρίκνωση των περιφερειακών πανεπιστημίων.  Πλέον θα αρκεί η πρωτοβουλία της υπουργού Παιδείας και ένα Προεδρικό Διάταγμα, με παράκαμψη της Συγκλήτου και με αιτιολόγηση ακριβώς τον μικρό αριθμό φοιτητών που προκαλεί η εφαρμογή της ΕΒΕ.

Ο Γ. Μπουρνούς τόνισε και την εξωφρενική πρόβλεψη για χορηγούμενες έδρες, που θα ιδρύονται με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση ιδιωτών, αλλά και εταιρειών. «Προσεχώς έδρα UBER σε ελληνικό πανεπιστήμιο», ανέφερε σκωπτικά, για να στηλιτεύσει και τις σχέσεις υπουργών και κορυφαίων στελεχών της ΝΔ με την εν λόγω πολυεθνική εταιρία, που πρόσφατα αποδείχτηκε ότι δωροδοκούσε ηγέτες κρατών, για να προωθούν τα συμφέροντά της.

«Η ΝΔ δεν χώνεψε ποτέ τη μαζική ανώτατη εκπαίδευση και τη δημοκρατική παιδεία, δεν συμβιβάστηκε ποτέ με το γεγονός ότι πολλές χιλιάδες παιδιά αγροτών και εργατών κάθε χρόνο μπορούσαν να γίνονταν επιστήμονες», ανέφερε ο Γ. Μπουρνούς.

Και τόνισε κλείνοντας: «Το άθλιο νομοθέτημά σας έχει μπροστά του το πολύ ένα χρόνο ζωής και εφαρμογής κι αυτό μόνο αν ο Αρχηγός σας πάει σε εκλογές την άνοιξη του 2023. Σύντομα θα ξαναέχουμε δημοκρατικά διοικούμενο πανεπιστήμιο και θα κάνουμε την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της προτεραιότητα στην επένδυση των πόρων της κοινωνίας μας, με μαζικές προσλήψεις διδασκόντων, δωρεάν φοίτηση και στα μεταπτυχιακά, και προφανώς με άμεση κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής».

Θάνος Μωραΐτης: «Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκει καταφύγιο στην τοξικότητα, την πόλωση, το διχασμό και τον ιστορικό αναθεωρητισμό»

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α - Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, αναφορικά με το νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ και τα τεκταινόμενα στη Βουλή του τελευταίου διημέρου.

Όπως τόνισε, «το τελευταίο διήμερο γίναμε μάρτυρες της συντονισμένης προσπάθειας της κυβέρνησης Μητσοτάκη να επιβάλει ένα νοσηρό κλίμα στην ελληνική κοινωνία», καθώς «βρίσκει καταφύγιο στην τοξικότητα, την πόλωση, το διχασμό και τον ιστορικό αναθεωρητισμό».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την Παιδεία, υπογράμμισε πως «βάλλει εναντίον του Δημόσιου και Δημοκρατικού Πανεπιστημίου, μετατρέποντάς το σε κάτι που θα μοιάζει με ανώνυμη εταιρία».

«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία δε τον νομιμοποίησε. Εκείνος επιδιώκει το διχασμό, εμείς απαντάμε προτάσσοντας την ενότητα της κοινωνίας εναντίον του ίδιου και της καταστροφικής πολιτικής του», είπε, κλείνοντας τη δήλωσή του.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Το τελευταίο διήμερο γίναμε μάρτυρες της συντονισμένης προσπάθειας της κυβέρνησης Μητσοτάκη να επιβάλει ένα νοσηρό κλίμα στην ελληνική κοινωνία:

- Χτες ο ίδιος συνέδεσε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία με την καταδικαστέα εμπρηστική επίθεση στον Real Fm.

- Σήμερα ακούσαμε από κυβερνητικά χείλη πως το Πολυτεχνείο είναι "μύθος".

Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκει καταφύγιο στην τοξικότητα, την πόλωση, το διχασμό και τον ιστορικό αναθεωρητισμό. Επιτίθεται συνειδητά στην καρδιά αυτής της χώρας και στην καρδιά της Δημοκρατίας: Στη νεολαία και τη γνώση.

Το νομοσχέδιο για την Παιδεία βάλλει βάλλει εναντίον του Δημόσιου και Δημοκρατικού Πανεπιστημίου, μετατρέποντάς το σε κάτι που θα μοιάζει με ανώνυμη εταιρία. Με αυτό ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε -ξανά- να συσπειρώσει τους πάντες εναντίον του, ακόμη και τη σπουδάζουσα παράταξή του, τη ΔΑΠ- ΝΔΦΚ!

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία δε τον νομιμοποίησε.

Εκείνος επιδιώκει το διχασμό, εμείς απαντάμε προτάσσοντας την ενότητα της κοινωνίας εναντίον του ίδιου και της καταστροφικής πολιτικής του.

Αποχωρήσαμε και δε θα είμαστε παρόντες όταν ο κ. Μητσοτάκης θα ψηφίζει το νομοσχέδιο - καρμανιόλα για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, τους νέους και τα παιδιά μας».

Θ. Ξανθόπουλος: Ιταμή η πρόκληση του Μητσοτάκη - επιδιώκει την πόλωση

Ιταμή πρόκληση του πρωθυπουργού στη Βουλή χαρακτήρισε ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, όσα ο κ. Μητσοτάκης άφησε να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα κατά του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τον εμπρησμό του Real fm. «Είδαμε την εικόνα ενός πρωθυπουργού που επιδιώκει την πόλωση. Έχει ευθύνες ο κ. Μητσοτάκης και το ότι η συζήτηση δεν εξετράπη οφείλεται στη ψυχραιμία της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί για μας το κυρίαρχο πρόβλημα είναι να αναδείξουμε τις ιδεολογικές και πολιτικές σας επιλογές σχετικά με τι πανεπιστήμιο θέλετε», τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο της Ν. Κεραμέως.

«Το ελληνικό πανεπιστήμιο έχει σπουδαίες επιδόσεις, εξαιρετικές περγαμηνές και πολύ αξιόλογους επιστήμονες που βρίσκονται ψηλά στο παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη. Αν κάτι διαχωρίζει το πανεπιστήμιο από ένα ΝΠΔΔ είναι ελευθεροφροσύνη, η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, η όσμωση των διαφορετικών απόψεων. Αλλά αυτό σας ενοχλεί. Και έρχεστε και καταργείτε την εκλογή του πρύτανη. Εισάγετε δια της πλαγίου οδού τους αρεστούς σας.  Εξαφανίζετε όλες τις βαθμίδες πλην των καθηγητών. Επαναφέρετε την έδρα; Πάμε πριν το 1982; Έχουμε παλινόρθωση; Σε  ποιες ανάγκες απαντά αυτή η θεσμική διαστροφή;», υπογράμμισε. Και συνέχισε:

«Ορίζετε έξι είδη πτυχίου και διασπάτε την επιστημονική ενότητα. Η προσπάθεια των  ΑΕΙ συνίσταται στο να παρέχουν γνώση στους φοιτητές, που τους διαμορφώνει και ως επιστήμονες και ως πολίτες. Ιδιωτικοποιείτε την φοιτητική μέριμνα, ιδιωτικοποιείτε τα πανεπιστημιακά δάση στη Χαλκιδική, στο Περτούλι, το πανεπιστημιακό αγρόκτημα της Θεσσαλονίκης.  Παίρνετε ένα πανεπιστήμιο που προσπαθεί με βάση την συνταγματική επιταγή να διαμορφώσει πολίτες και επιστήμονες και το μετατρέπετε σε ένα πάροχο δεξιοτήτων. Αφυδατώνετε την επιστημονική γνώση από την ολότητα της, δίνετε πιστωτικές μονάδες σε κάθε φοιτητή για να παλέψει μόνος του στην αγορά εργασίας αντί να ταυτόχρονα να φροντίσετε και για την επαγγελματική του αποκατάσταση. Αλλά αυτά δεν τα αγγίζετε γιατί θεωρείτε ότι η αγορά θα τα λύσει όλα»

«Θέλετε να συντρίψετε το πανεπιστήμιο, να το εκφυλίσετε. Οι γονείς, οι φοιτητές, οι καθηγητές, η κοινωνία θα σας πει όχι. Θα υπερασπίσει το ελληνικό πανεπιστήμιο, όπως έκανε άλλωστε σε πολύ δυσκολότερους καιρούς», κατέληξε.

Γ. Παπαηλιού: Μαζί με την απόσυρσή του νομοσχεδίου, να αποσυρθεί και το «σύστημα Μητσοτάκη»

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Παπαηλιού, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας «Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ …», είπε, μεταξύ των άλλων τα εξής:

Αυτό που δημιουργείται με τη ψήφιση του νομοσχεδίου είναι ένα πανεπιστήμιο αυταρχικό, ιεραρχικό, υπερσυγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό και αντιδημοκρατικό.

Οι αλλαγές που προβλέπονται στη δομή του πανεπιστημίου περιορίζουν μέχρι κατάργησης τη δημοκρατική λειτουργία του. Πλέον μόνον οι ανώτερες βαθμίδες και κυρίως οι πρωτοβάθμιοι θα ασκούν διοίκηση, οι «κατώτερες» βαθμίδες «εξαϋλώνονται», οι επίκουροι χάνουν τη μονιμότητά τους και σειρά άλλων δικαιωμάτων, ενώ υποβαθμίζεται πλήρως το διδακτικό έργο των μελών ΕΔΙΠ.  Έτσι δυσκολεύεται η ανανέωση του προσωπικού, ενώ απομακρύνεται το ενδιαφέρον επιστροφής στην Ελλάδα από ερευνητές εκτός ελληνικών ΑΕΙ, επιτείνοντας πολλαπλώς το brain drain.

Εκτός από τις υπερεξουσίες που δίδονται στα συμβούλια διοίκησης και στον πρύτανη, χωρίς κάποιου είδους  λογοδοσία και έλεγχο, προβλέπεται και η συμμετοχή εξωπανεπιστημιακών σε αυτά. Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούν να καταργούνται τμήματα με προεδρικό διάταγμα και χωρίς τη γνώμη της Συγκλήτου. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο καταστρατηγείται το συνταγματικά κατοχυρωμένο  αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Επιπλέον το νομοσχέδιο προβλέπει τη θέσπιση πολλαπλών προγραμμάτων σπουδών, διαφορετικής ταχύτητας, διάρκειας και διάκρισης των αποφοίτων πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης, θέτοντας σε κίνδυνο τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Οι πανεπιστημιακοί τίτλοι που θα απονέμονται δεν θα μπορούν να συσχετιστούν με συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ τα επιστημονικά αντικείμενα κατακερματίζονται και τα πτυχία κατηγοριοποιούνται.

Υποβαθμίζονται τα προγράμματα σπουδών καθώς προβλέπεται η δυνατότητα διδασκαλίας χωρίς την μέχρι τώρα προϋπόθεση κατοχής διδακτορικού τίτλου σπουδών.

Επιπλέον, μέσω της  εργαλειοποίησης του Πανεπιστημίου, δημιουργείται ένα πανεπιστήμιο-επιχείρηση, που υπηρετεί  τα μεγάλα επιχειρηματικά-οικονομικά συμφέροντα και τη διαπλοκή με αυτά.

Προβλέπεται η πλήρης εμπορευματοποίηση των μεταπτυχιακών σπουδών, αφού πλέον δεν θα υπάρχουν δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα. Πρόκειται για ρύθμιση εις βάρος των οικονομικά αδύναμων.

Το προσωπικό των πανεπιστημίων ωθείται με άμεσο ή έμμεσο  τρόπο προς ποικίλες μορφές επιδίωξης ιδιωτικού πλουτισμού, κάτι που ωθεί σε ευτελισμό της ακαδημαϊκής ιδιότητας.  Διαμορφώνονται με  εντονότερο τρόπο ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, αφού η υποχρηματοδότηση  οδηγεί σε όλο και περισσότερες θέσεις επισφαλούς εργασίας.

Σημαντικό στοιχείο που υποδηλώνει την πλήρη απαξίωση και την προσπάθεια συρρίκνωσης του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για την εξασφάλιση κρατικών πόρων για τη λειτουργία του. Έτσι, έστω και δια παραλείψεως, υλοποιείται, η αποδέσμευση του κράτους από τη συνταγματική υποχρέωσή του για χρηματοδότηση του δημοσίου πανεπιστημίου. Υποκαθίσταται αυτή η υποχρέωση από τις χορηγίες, τα τέλη φοίτησης, τα δίδακτρα των ξενόγλωσσων προπτυχιακών κλπ.

Αυτό θα οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση και εν τέλει στο «κλείσιμο» κυρίως περιφερειακών πανεπιστημίων. Και βέβαια όλα αυτά υπό καθεστώς αυταρχισμού, με την πανεπιστημιακή αστυνομία να αποτελεί τον βραχίονα της καταστολής.

Π. Πέρκα: Η κυβέρνηση θέλει ένα Πανεπιστήμιο νεοφιλελεύθερο, αυταρχικό, με αντιδημοκρατικούς θεσμούς, με διορισμένες αυθεντίες...και δίπλα τους την αστυνομία

Η κα Πέρκα ξεκίνησε την τοποθέτησή της με ένα σχόλιο για τις προκλητικές δηλώσεις του Υφυπουργού Παιδείας σχετικά με το «μύθο» του Πολυτεχνείου. Είπε χαρακτηριστικά: «Κύριε Υφυπουργέ, εγώ θα πω ότι σας λυπάμαι. Όποιος δεν ξέρει την ιστορία του τόπου του, όποιος χάνει την ιστορική του μνήμη...να σας προτείνω μερικά βιβλία να διαβάσετε, γιατί είστε Υφυπουργός και ακαδημαϊκός και να ξέρετε ότι με τις δηλώσεις σας, μας προσβάλατε.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απευθυνόμενη στην Υπουργό Παιδείας, ανέφερε τα ακόλουθα: «Εν μέσω καλοκαιριού κυρία Κεραμέως, χωρίς καμιά ουσιαστική διαβούλευση και στοιχειώδη συνεννόηση, φέρατε ένα νομοσχέδιο που κατ’ εξοχήν απαιτεί συναίνεση και συνεργασίες. Και έχετε τους πάντες απέναντί σας.

Έπρεπε να το περιμένουμε. Όταν στους επιστήμονες δίνεις «σκόιλ ελικικού»,  καταργείς όλα τα προγράμματα για νέους επιστήμονες, διαβάζεις όπως θέλεις τα διαγράμματα, καταργείς τους μηχανισμούς ελέγχου, κάνεις χατίρια στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, όταν ακαδημαϊκοί μέλη της κυβέρνησης – είχαμε κι ένα παράδειγμα πριν από λίγο - χωρίς αιδώ εισηγούνται αντιεπιστημονικές διατάξεις….Και φέρνετε και βραδινή τροπολογία που εξασφαλίζει ένα καλοπληρωμένο πτυχίο από κολλέγιο, τι άλλο να περιμένουμε...

Αλλά φυσικά, όταν ο νεοφιλελευθερισμός είναι η ιδεολογία σου, ο αυταρχισμός και ο ελιτισμός είναι δικαίωμα. Η προπαγάνδα, το ψέμα, ο λαϊκισμός, τα εργαλεία σου. Το σύστημα, οι λογής-λογής κονδυλοφόροι, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, ο στρατός σου. Νιώθεις ανίκητος! Δυστυχώς για εσάς δεν είναι έτσι.

Με αυτό το ν/σ, στην ουσία περιγράφετε ένα νεοφιλελεύθερο Πανεπιστήμιο που θα έρθει να αντικαταστήσει ένα προοδευτικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Νομίζω ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το περιγράψω από ένα παράδειγμα.

Νεοφιλελεύθερο Πανεπιστήμιο λοιπόν, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Σικάγο, δεκαετία 1950. Πνευματικό δημιούργημα μιας φατρίας συντηρητικών ακαδημαϊκών, των οποίων οι ιδέες αποτελούσαν το προπύργιο ενάντια της τότε κυρίαρχης «κρατικίστικης» σκέψης. Ο Μίλτον Φρίντμαν και οι υπόλοιποι καθηγητές πίστευαν πως όφειλαν να ενσταλάζουν στους φοιτητές τους την πεποίθηση ότι η αυτορρύθμιση της αγοράς, οι ιδιωτικοποιήσεις, η συρρίκνωση της δημόσιας σφαίρας, οι περικοπές κοινωνικών δαπανών θα φέρουν την παγκόσμια ευημερία …που απολαμβάνουμε σήμερα - όπως έγραψε ένας θαυμαστής του Φρίντμαν προσφάτως!

Βέβαια πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο ισχυρισμός περί παγκόσμιας ευημερίας εν μέρει αληθεύει, αφού μερικοί λίγοι άνθρωποι έγιναν εξαιρετικά πλούσιοι, αποφεύγοντας τη φορολόγηση και κάθε μορφής ρύθμιση.

Το χειρότερο είναι ότι τις ιδέες αυτές οι εν λόγω ακαδημαϊκοί τις εφαρμόσαν αρχικά στις τότε αναπτυσσόμενες χώρες, τις οικονομίες των οποίων κατέστρεψαν ολοσχερώς. Ξεκινώντας από τη Χιλή τη δεκαετία του 1970, ως επίκεντρο του πειράματος της Σχολής του Σικάγο, συνέχισαν στις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής, τη δεκαετία του 1990 εμφανίστηκαν στην Ασία προκειμένου να τιθασεύσουν τις «ασιατικές τίγρεις». Καταστροφή. Κάτι ζήσαμε και εμείς τα τελευταία χρόνια, ίδια ιδεολογία είναι.

Την ίδια εποχή σε ένα άλλο Πανεπιστήμιο, από αυτά τα νεοφιλελεύθερα, στο Πανεπιστήμιο Μαγκίλ, στο ψυχιατρικό τμήμα, ο Γιουέν Κάμερον δίδασκε στους φοιτητές του τη βασική ιδέα ότι, εξωθώντας με διαδοχικά σοκ τους ασθενείς σε μια χαοτική κατάσταση παλινδρόμησης, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε να «αναγεννηθούν» ως υγιείς, υποδειγματικοί πολίτες. Η θεωρία αυτή κατέστρεψε πολλούς ανθρώπους, χωρίς να καταφέρει βέβαια να αναδημιουργήσει κανέναν.

Ο Κάμερον χρησιμοποιούσε τον ηλεκτρισμό για να προκαλέσει σοκ, ο Φρίντμαν την πολιτική.

Ένα τέτοιο πανεπιστήμιο θέλετε κα Κεραμέως; Μάλλον, αφού προτείνετε ένα μοντέλο διοίκησης, με τα 5 από τα 11 μέλη ενός πανίσχυρου Συμβουλίου να μην έχουν καμία σχέση με το Πανεπιστήμιο και να αποφασίζουν για όλα σχεδόν τα ζητήματα, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Θα μπορούν να υπονομεύουν την επιστημονική τεκμηρίωση και τον πλουραλισμό. Θα μπορούν να προωθούν μετριότητες και βεβαίως να συνάπτουν πελατειακές σχέσεις.

Μάλλον ζηλεύετε ένα Πανεπιστήμιο τύπου Ινστιτούτου Χάρτλαντ, όπου οι πετρελαϊκές εταιρείες και οι εταιρείες εξορύξεων το χρηματοδοτούσαν αδρά, προκειμένου να παράξουν επιστημονικά πορίσματα που εξηγούσαν στον κόσμο ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή.

Όταν μεγάλη πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή, εμφανίστηκαν Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα, Δεξαμενές Σκέψης, που με το αζημίωτο εξέφρασαν απίστευτες επιστημονικοφανείς μπουρδολογίες. Από το ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια συνομωσία, μέχρι ότι είναι ο Δούρειος Ίππος για κατάλυση του καπιταλισμού.

Σε ένα από αυτά τα περίφημα συνέδρια, το «Διεθνές Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή», με τον τίτλο «Αποκαθιστώντας την Επιστημονική Μέθοδο», αναφέρεται ότι οι περισσότεροι ομιλητές δεν ήταν ακαδημαϊκοί αλλά χομπίστες: μηχανικοί, οικονομολόγοι, δικηγόροι, παρέα με έναν αστροναύτη και ένα διαστημικό αρχιτέκτονα, όλοι τους πεπεισμένοι ότι οι πρόχειροι υπολογισμοί τους είναι πιο σωστοί από εκείνους του 97% των κλιματολόγων παγκοσμίως.

Δημιουργήθηκε δηλαδή ένα πλουσιοπάροχα χρηματοδοτούμενο διανοητικό κίνημα που υποστήριζε ότι η απληστία και η άνευ ορίων επιδίωξη κέρδους αποτελούσαν την ελπίδα για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Αυτές οι ιδέες, παρόλο που έρχονται ολοφάνερα σε σύγκρουση με την πραγματικότητα, παραμένουν τόσο επικερδείς για τους δισεκατομμυριούχους, ώστε εξακολουθούν να συντηρούνται από Δεξαμενές Σκέψης, τις οποίες χρηματοδοτούν εταιρείες, όπως η Koch Industries και η Exxon Mobil. Το Ινστιτούτο Χαρτλαντ χρηματοδοτήθηκε με περισσότερο από 1 εκ. δολλάρια από την Exxon Mobil και 8,6 εκ. από κάποιο σκιώδες άτομο.

Φαντάζομαι ότι πολύ εύκολα αντίστοιχες εταιρείες θα χρηματοδοτούσαν τα βιομηχανικά διδακτορικά που εισάγονται με το ν/σ σας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν ανάγκες της αγοράς, δηλαδή της τσέπης τους.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής δεν αναφέρεται σε χομπίστες, αλλά χαρακτηρίζει αδόκιμη την άσκηση αρμοδιοτήτων ακαδημαϊκής φύσεως από το Συμβούλιο Διοίκησης που συγκροτείται από εσωτερικά και εξωτερικά μέλη, όταν τα τελευταία δε διαθέτουν ακαδημαϊκή ιδιότητα.

Και σας επισημαίνει, κομψά μεν ξεκάθαρα δε: Ότι καταργείται η δημοκρατική λειτουργία όταν νοθεύεται η αντιπροσωπευτικότητα του εκλογικού αποτελέσματος, με τον περιορισμό του αριθμού των προτιμήσεων των φοιτητών στο ψηφοδέλτιο. Και ότι οι διατάξεις για το Συμβούλιο Φοιτητών αντίκεινται στις συνταγματικές επιταγές περί ελεύθερης και συλλογικής δράσης.

Ακόμα και με αυτήν την κυβέρνηση δε θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα έφτανα στο σημείο να ψάχνω να βρω επιχειρήματα για την έννοια της ακαδημαϊκής ελευθερίας…τι να πω διαβάστε λίγο ιστορία, φιλοσοφία, γεωγραφία.. διαβάστε οτιδήποτε!

Σας ανέφερα κάποια παραδείγματα Πανεπιστημίων με αυθεντίες, αυταρχικούς θεσμούς, έλλειψη συνεννόησης και συνεργασίας και τα τραγικά τους αποτελέσματα. Τα δικά μας θα είναι χειρότερα, γιατί δίπλα στη διορισμένη αυθεντία θα υπάρχει και η αστυνομία. Έχετε δίκιο, ένα αυταρχικό Πανεπιστήμιο με αντιδημοκρατικούς θεσμούς χρειάζεται την αστυνομία του.

Κι όμως, αυτή η υποτίμηση της γνώσης και των ακαδημαϊκών προσόντων συνδέονται απολύτως με μια ανάπηρη δημοκρατία που εγκαθιδρύεται ταχύτατα με την «ευκαιρία» κάθε κρίσης, οικονομικής, πανδημίας κτλ. Άλλωστε, «η ισότητα είναι ουτοπία» ή «ο υδραυλικός από το Περιστέρι» δεν ήταν τυχαίες αναφορές.

Ομολογώ ότι για την ταξική αντιμετώπιση δεν εκπλήσσομαι. Πλήρης εμπορευματοποίηση των μεταπτυχιακών σπουδών, υποτροφίες μόνο για φοιτητές με εξαιρετικές επιδόσεις, ασχέτως κοινωνικών αναγκών. Τα δωρεάν μεταπτυχιακά, χωρίς την ελάχιστη χρηματοδότηση, πάνε περίπατο.

Ζηλέψατε την κατάσταση στις ΗΠΑ, όπου η τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει ως συνέπεια ένα χρέος, που για την αποπληρωμή του θα χρειαστεί να δουλεύει κάποιος που δεν προέρχεται από εύπορη οικογένεια τη μισή ζωή του.

Η κα Πέρκα έκλεισε την τοποθέτησή της ως εξής: «Ακούγαμε για πολλά χρόνια για τα Πανεπιστήμιά μας που δεν εξυπηρετούν την οικονομία και διάφορα τέτοια ωραία, ώσπου ήρθε η οικονομική κρίση και αποδείχθηκε ότι η οικονομία - το παραγωγικό μοντέλο που εσείς υπηρετήσατε - δεν μπορούσε να απορροφήσει τους υψηλού επιπέδου επιστήμονες, οι οποίοι κάνουν λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό. Κροκοδείλια δάκρυα για το brain drain.

Τα Πανεπιστήμιά μας είναι θεσμοί αριστείας και επιτέλους καμαρώνουμε για κάποιες διεθνείς πρωτιές που δεν είναι ντροπιαστικές. Γιατί σε όλους τους άλλους τομείς, η κυβέρνησή σας κατάφερε πολλές αρνητικές διακρίσεις!

Κι όμως υπονομεύσατε, κατασυκοφαντήσατε το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Εισαγάγατε στο δημόσιο λόγο την ατζέντα της βίας, γιατί νομίζετε ότι σας συμφέρει και εν τέλει επαναφέρατε τη βία στα Πανεπιστήμια με όρους δεκαετίας του 1960.

Στο Πανεπιστήμιο - που δεν έχετε περάσει ούτε απέξω - βλέπουμε παιδιά με ανοιγμένα κεφάλια, αίματα και βία στους φοιτητές, στα παιδιά μας. Και στον ίδιο χώρο, η αστυνομία ανταλλάσσει πυροβολισμούς με τους εμπόρους.

Κα Κεραμέως, πάρτε το νομοσχέδιό σας πίσω και κυρίως κάτω τα χέρια από τους φοιτητές!»

Γ. Πούλου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στήνει Πανεπιστήμια για λίγους, για όσους μπορούν να πληρώσουν!

Στην ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κ.λπ.» τόνισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κορυφώνει την επίθεσή της στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, έναν από τους βασικούς πυλώνες που στήριξαν διαχρονικά την ελληνική οικογένεια, που τη βοήθησαν να βγει από την ανέχεια και να προοδεύσει!

Καταρχάς, επεσήμανε ότι αφού η κυβέρνηση έσυρε πέρυσι μαζικά τους μαθητές στην αγορά των «Κολλεγίων», με τον καταστροφικό «κόφτη Κεραμέως», την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που άφησε 50.000 παιδιά εκτός ΑΕΙ μέσα σε δύο χρόνια, ολοκληρώνει τώρα το καταστροφικό έργο της, φέρνοντας την αγορά και τα ιδιωτικά συμφέροντα μέσα στα Πανεπιστήμια και καταργώντας το αυτοδιοίκητο καθεστώς τους.

Η Νέα Δημοκρατία στήνει μια ολιγαρχική, αδιαφανή και υπερσυγκεντρωτική δομή διοίκησης των Πανεπιστημίων, ενώ καταργεί τα δωρεάν μεταπτυχιακά και αντικαθιστά τη δημόσια χρηματοδότηση των ΑΕΙ με δήθεν «χορηγίες», που θέτουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία τους και τα μετατρέπουν σε παραρτήματα των επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, η κα Κεραμέως βάζει και πάλι στο στόχαστρο τα πανεπιστημιακά τμήματα της περιφέρειας, αφού πλέον θα μπορεί να τα καταργεί εν μία νυκτί, απευθείας με Προεδρικό Διάταγμα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ίδιων των Πανεπιστημίων. Το μέλλον των τμημάτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στη Θήβα, την Άμφισσα και το Καρπενήσι είναι πλέον αβέβαιο…

Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταργήσει τον «κόφτη Κεραμέως», θα αποκαταστήσει τη δημοκρατική λειτουργία των ΑΕΙ, θα διπλασιάσει τους πόρους και το προσωπικό τους και θα επαναφέρει τα δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα!

Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι μοχλός ανάπτυξης και δημοκρατίας και θα επιστρέψει στην κοινωνία!

Γ. Σαρακιώτης: Με το νομοσχέδιο σας επιστρέφουμε στην εποχή του “brain-drain”

Στην κοινοβουλευτική συζήτηση περί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων με αρμοδιότητα την Έρευνα και Τεχνολογία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης, πραγματοποιώντας ειδική αναφορά στα ζητήματα της Έρευνας και της Καινοτομίας. Όπως αρχικά επεσήμανε για την απουσία διαβούλευσης:

«Ενώ η κα Υπουργός αναφερόταν σε “ευρείες συναινέσεις”, ξαφνικά και χωρίς την παραμικρή διαβούλευση φέρνει ένα νομοσχέδιο για το οποίο επισημαίνεται: Από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων ότι “προκαλεί έντονο προβληματισμό” και “ανατρέπεται ο δημοκρατικός τρόπος διοίκησης”. Από την ΠΟΣΔΕΠ ότι “εάν ψηφιστεί, ξεκινάει μια γκρίζα εποχή για τα Πανεπιστήμια με επικράτηση μηχανισμών διαπλοκής, υπόγειες συνεννοήσεις συμφερόντων και ανταλλάγματα”. Από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως ενδεικτικά το Μετσόβιο, το Γεωπονικό, το Πάντειο, το Ιόνιο, τα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων και Κρήτης ότι “πρέπει να αποσυρθεί” και ότι “δημιουργεί προϋποθέσεις άνθησης των πελατειακών σχέσεων”. Με ποιους διαβουλευτήκατε για να φέρετε στην Εθνική Αντιπροσωπεία αυτό το νομοσχέδιο;»

Ακολούθως, ο κ. Σαρακιώτης υπενθύμισε ότι:

«Έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν τέτοιες προσπάθειες άλωσης του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων και συγκεκριμένα το 2011 με το “νόμο Διαμαντοπούλου”. Και ξέρετε ποιος είχε κρίνει τότε ως “αντισυνταγματικές” τις συγκεκριμένες διατάξεις, τις οποίες σήμερα αντιγράφετε πιστά; Ο κ. Γεραπετρίτης! Ανέφερε τότε: “Η πλήρης αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ έχει ως συνέπεια ότι ο νομοθέτης, κατά τον καθορισμό του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας τους, δεν δύναται να προβαίνει σε θέσπιση ρυθμίσεων οι οποίες κατ’ ουσίαν ανατρέπουν τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη πλήρη αυτοδιοίκησή τους”. Παράλληλα, είχε κρίνει ως “αντισυνταγματική” την εκλογή εξωτερικών μελών του Συμβουλίου, Πρύτανη και Κοσμήτορα “από ολιγάριθμο εκλεκτορικό σώμα, χωρίς τη συμμετοχή του συνόλου της διδακτικής ακαδημαϊκής κοινότητας”. Δεν ακούτε ούτε την ακαδημαϊκή κοινότητα ούτε την ερευνητική κοινότητα. Τον συνάδελφό σας, Υπουργό της Ν.Δ., θα τον ακούσετε;»

Παράλληλα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας υπογράμμισε ότι:

«Έως το 2016, ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων και των Ελληνίδων, που έφυγαν στο εξωτερικό έφθασε στις 500.000, δηλαδή το 4,6% του συνολικού πληθυσμού με το 51% να αντιστοιχούν στην ηλικιακή κατηγορία 25-44 ετών, και το 70%, σε απόφοιτους ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ το κόστος του “brain drain” έχει εκτιμηθεί από μελέτες στα 15,3 δισ. ευρώ. Μετά το 2016 παρατηρήθηκε ανακοπή του φαινομένου, ενώ τέθηκαν οι βάσεις για να προχωρήσουμε στο “brain re-gain”, δηλαδή στον επαναπατρισμό αυτών των ανθρώπων. Ωστόσο, σήμερα, που βιώνουμε την εκ νέου έξαρση του φαινομένου, η Κυβέρνηση τί αντιτάσσει; Φτάνετε στο σημείο ουσιαστικά να νομοθετείτε την επισφάλεια των νεότερων επιστημόνων στο διδακτικό έργο, αλλά κυρίως στην έρευνα, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου έως 5 ετών και με χρηματοδότηση από προγράμματα ή ιδιωτικούς πόρους. Άραγε εσείς έχετε το αλάθητο και δεν γνωρίζουν οι ακαδημαϊκοί, που σας απέστειλαν επιστολή και τονίζουν ότι “τους καλείτε στην Ελλάδα για να τους υποβιβάσετε”; Όπως επισημαίνουν, η διάταξη “υπονομεύει το στόχο του brain gain”, καθώς παρά τη σημαντική καριέρα τους, με το παρόν νομοσχέδιο προβλέπονται θέσεις κατώτερες εκείνων που ήδη κατέχουν στο εξωτερικό! Βεβαίως “γνωρίζετε περισσότερα” και από τον Πρόεδρο του ΕΣΕΤΕΚ, που εσείς τοποθετήσατε σε αυτή τη θέση. Γι’ αυτό δεν εισακούονται οι εκκλήσεις του ΕΣΕΤΕΚ».

Καταλήγοντας, ο κ. Σαρακιώτης τόνισε ότι:

«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία παραμένει προσηλωμένος στην ανάγκη εκπόνησης ενός εθνικού σχεδίου για την επιστημονική έρευνα στα Α.Ε.Ι. και στα Ερευνητικά Κέντρα, με στόχο την άνθηση της ερευνητικής δραστηριότητας, την επαρκή χρηματοδότησή της και την ισότιμη συμμετοχή του ελληνικού ερευνητικού οικοσυστήματος στο διεθνές γίγνεσθαι. Δώσαμε τα διαπιστευτήριά μας, στο παρελθόν, με την ίδρυση του ΕΛΙΔΕΚ, το πρόγραμμα «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ», το Equifund και το γεγονός ότι για πρώτη φορά το 2018 οι δαπάνες για την Έρευνα ξεπέρασαν το 1% επί του Α.Ε.Π.. Το έργο, το οποίο ξεκινήσαμε, θα το συνεχίσουμε μετά τη διενέργεια των επόμενων εκλογών».

Π. Σκουρολιάκος: Νομοθετείτε ένα πανεπιστήμιο περιορισμένης δημοκρατίας

Ο Πάνος Σκουρολιάκος βιάζεται πολύ | Liberal.gr

Ο Πάνος Σκουρολιάκος ξεκίνησε την ομιλία του καταδικάζοντας τόσο την επίθεση με γκαζάκια στις εγκαταστάσεις του REAL FM όσο και την απαράδεκτη φράση που εκστόμισε ο πρωθυπουργός περί "εκτσογλανισμού" της πολιτικής ζωής, μια λέξη απαράδεκτη να χρησιμοποιείται από οποιονδήποτε στην αίθουσα της Βουλής, πόσο μάλλον από Πρωθυπουργό.

Χαρακτήρισε τον τίτλο του Σ/Ν εξαιρετικά παραπλανητικό που γράφεται από μια κυβέρνηση που έχει αναγάγει σε επιστήμη την κατασυκοφάντηση των πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών μας. Μια κυβέρνηση που χαρακτηρίζει άνδρα ανομίας τα πανεπιστήμιά μας που κατατάσσονται ανάμεσα στο 1,8 έως 8% των καλύτερων από τα 32.000 πανεπιστήμια παγκοσμίως.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι περιφρονεί βαθύτατα το επιστημονικό δυναμικό των πανεπιστημίων μας και την πανεπιστημιακή κοινότητα εν γένει. Παραδίδει την ελληνική δημόσια ανώτατη εκπαίδευση στις δυνάμεις μιας αρπακτικής αγοράς και στους ολιγάρχες της.

Με αυτόν το νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη οδηγούμαστε από τα Πανεπιστήμια ΝΠΔΔ με αυτοδιοίκητο, σύμφωνα με το Σύνταγμα, στις Π.Α.Ε. (Πανεπιστημιακές Ανώνυμες Εταιρείες), στα πανεπιστήμια δηλαδή της αγοράς.

Ο νεοφιλελευθερισμός, συνέχισε, συχνά ενοχλείται από τις δημοκρατικές διαδικασίες. Αντικαθίσταται λοιπόν η λειτουργία της δημοκρατικά εκλεγμένης Συγκλήτου από το υπερσυγκεντρωτικό Συμβούλιο Διοίκησης, με εξουσίες πραγματικού διευθυντηρίου ιδιωτικής εταιρείας.

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο εμπορευματοποιεί πλήρως τις μεταπτυχιακές σπουδές και τη φοιτητική μέριμνα σε βάρος των φοιτητών από τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα.

Το πανεπιστήμιο που νομοθετείτε, είπε, θα ζει υπό καθεστώς περιορισμένης δημοκρατίας και υπό ασφυκτικό αστυνομικό έλεγχο και επιτήρηση.

Επανέρχεται ο θεσμός τμημάτων ΤΕΙ, με την ονομασία Τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας, υποβαθμισμένων μάλιστα σε σχέση με το παρελθόν, αφού θα είναι 7 εξάμηνα.

Είναι λυπηρό, τόνισε καταληκτικά, πολιτικοί που σπούδασαν στο δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο, που ευεργετήθηκαν από αυτό, που έκαναν μεταπτυχιακά σε αυτό, διδακτορικά, έγιναν καθηγητές, να έρχονται σε αυτή την αίθουσα και να πυροβολούν ένα θεσμό που τους ευεργέτησε. Και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας ακόμα.

Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας:

Κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης. Δεν βρήκατε συνοδοιπόρους σε αυτήν την καταστροφική νομοθέτηση σας. Σας εγκατέλειψαν οι πάντες. Ακόμα και οι στενά δικοί σας, όπως η ΔΑΠ Νομικής.

Μπ. Σκούφα: Το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ όχι μόνο δεν ανοίγει νέους ορίζοντες, αλλά εξομοιώνει, επιβάλλοντας αγοραία μοντέλα, παρωχημένα πρότυπα υπερσυγκεντρωτικής διοίκησης στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια

«Θα μείνετε δυστυχώς ως η υπουργός της κατεδάφισης της δημόσιας, δωρεάν, ποιοτικής παιδείας και εκπαίδευσης, αντί να πράξετε ως υπουργός Παιδείας ακριβώς το αντίθετο», τόνισε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, ασκώντας δριμύτατη κριτική στην υπουργό Παιδείας κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου  για τα  Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Όπως χαρακτηριστικά είπε η κα Σκούφα, «έχουμε να κάνουμε  με ένα νομοσχέδιο το οποίο καθόλου νέους ορίζοντες δεν ανοίγει για την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο επιβάλλει αγοραία μοντέλα, παρωχημένα μοντέλα υπερσυγκεντρωτικής διοίκησης, στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια..

Όπως επεσήμανε η βουλεύτρια Πιερίας, ο τίτλος του νομοσχεδίου περί ενίσχυσης της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία, μόνο αληθινός δεν είναι και χαρακτήρισε «μύθευμα» τον ισχυρισμό του υπουργείου Παιδείας ότι  ανοίγονται νέοι ορίζοντες για τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμι.

«Έντονος προβληματισμός» 17 πρυτάνεων από  τους 23 για το νομοσχέδιο

Ενδεικτικό παράδειγμα της στάσης της υπουργού Παιδείας, στάση που χαρακτηρίζει γενικότερα την κυβέρνηση σε όλα τα σημαντικά ζητήματα,  είναι το γεγονός ότι τα δυο τρίτα, δηλαδή από τους 23 οι 17 πρυτάνεις εκφράζουν «έντονο προβληματισμό» για το σύστημα διοίκησης που προτείνεται, καθώς ανατρέπεται ο διαχρονικά δημοκρατικός τρόπος διοίκησης με την απευθείας εκλογή μέχρι τώρα των οργάνων διοίκησης από το σύνολο των μελών ΔΕΠ, ενώ παλαιότερα ψήφιζαν και οι λοιπές κατηγορίες.  «Ποιος μπορεί να κρίνει καλύτερα αυτό το μοντέλο διοίκησης, εσείς ή οι σύγκλητοι των πανεπιστημίων μας; Εσείς λέτε ότι εσείς η ίδια και το Υπουργείο Παιδείας. Εάν δεν το πιστεύατε αυτό, θα είχατε εφαρμόσει κατά γράμμα τις ανακοινώσεις των συγκλήτων 18 πανεπιστημίων στη χώρα, μεταξύ των οποίων  το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πάντειο, τα οποία χαρακτηρίζουν το προτεινόμενο από το Υπουργείο Παιδείας μοντέλο διοίκησης ως συγκεντρωτικό ή και υπερσυγκεντρωτικό και εκτός των άλλων αναποτελεσματικό, το οποίο δίνει υπερεξουσίες στον πρύτανη, περιθωριοποιεί τους αντιπρυτάνεις και μεταφέρει ενισχυμένες αρμοδιότητες σε αυτό το ολιγομελές όργανο που θεσπίζετε, το συμβούλιο διοίκησης», υπογράμμισε η κα Σκούφα.

Χωρίς διαβούλευση, με προσχηματικό και όχι ουσιαστικό διάλογο

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην απουσία διαβούλευσης, όπως για παράδειγμα  όλο το κεφάλαιο Β΄, που αφορά τα όργανα διοίκησης, το οποίο δεν είχε καν παρουσιαστεί από την ηγεσία του Υπουργείου στις πρόσφατες τακτικές και έκτακτες συνόδους των πρυτάνεων,  ενώ  όλο το υπόλοιπο καθηγητικό, ερευνητικό, εργαστηριακό, τεχνικό, διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων κατήγγειλε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ότι δεν υπήρξε κανενός είδους διάλογος ή ο διάλογος που υπήρξε με το Υπουργείο Παιδείας ήταν προσχηματικός και όχι ουσιαστικός.

Υποχρηματοδότηση,  υποστελέχωση, μάνατζερ και ΣΔΙΤ στην ανώτατη εκπαίδευση

Όπως είπε η κα Σκούφα, σύμφωνα με την υπουργό, αυτό το νομοσχέδιο στοχεύει  στη δημιουργία πανεπιστημίων τα οποία θα είναι πιο εξωστρεφή. «Άρα διατείνεστε ότι τα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι εξωστρεφή, παρά το γεγονός ότι στις διεθνείς παγκόσμιες κατατάξεις τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια κατέχουν τις πρώτες θέσεις. Εσείς η ίδια όμως δεν μας είπατε στην Επιτροπή ότι επί της υπουργίας σας ξεκίνησαν οι συνεργασίες οι διεθνείς των ελληνικών πανεπιστημίων με δύο αμερικανικά πανεπιστήμια, του Columbia και του Harvard; Με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο δεν ξεκίνησε αυτή η συνεργασία;  Άρα το πρόβλημα δεν είναι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Το πρόβλημα είναι ότι τα πανεπιστήμιά μας διαχρονικά, πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις -βλέπε διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-, πάσχουν από υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση».

Αντί λοιπόν να λύνεται το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αντίθετα, δημιουργούνται επιτροπές  και μπαίνουν μάνατζερς. «Βάζετε όλο αυτό το συμβούλιο διοίκησης, τα πέντε μέλη που είναι τελείως εξωτερικά από την ακαδημαϊκή πραγματικότητα και τα οποία ως μοναδικό προσόν πρέπει να έχουν ένα πτυχίο ΑΕΙ -το πτυχίο ΑΕΙ εξασφαλίζει τη διασύνδεσή τους με την ακαδημαϊκή πραγματικότητα;- τα βάζετε να βγουν εις άγραν  αυτών των κονδυλίων από την αγορά. Φέρνετε, ΣΔΙΤ ακόμη και στην ανώτατη εκπαίδευση των δημοσίων ελληνικών πανεπιστημίων, όχι μόνο μην ανησυχώντας αν η πρόσδεση ακριβώς των πανεπιστημίων από τα κονδύλια και τις επιταγές της αγοράς καταλύει το πλήρες αυτοδιοίκητο, αλλά ουσιαστικά επιδιώκοντας να υποβαθμίσετε την αξία των ελληνικών δημοσίων ΑΕΙ, την αξία των πτυχίων μας, να τα προσδέσετε απολύτως, να τα κάνετε ένα με το αγοραίο μοντέλο και την ίδια την αγορά», τόνισε η βουλεύτρια Πιερίας.

Σ. Φάμελλος: Υποβαθμίζετε τα δημόσια πανεπιστήμια και θέλετε να κάνετε real estate με την περιουσία τους

Στην ομιλία του στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Παιδεία, ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος στάθηκε ιδιαίτερα στην αντισυνταγματικότητά του και στην καταστρατήγηση του αυτοδιοίκητου του ελληνικού πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την παραβίαση του αυτοδιοίκητου του πανεπιστημίου, την υποβάθμιση της ανώτατης παιδείας, με κατάργηση των καθηκόντων της πολιτείας να χρηματοδοτεί και να στηρίζει την ανώτατη παιδεία. Αλλά και μια υποβάθμιση της δημοκρατίας στα πανεπιστήμια, γιατί οφείλω να αναγνωρίσω πως η δημοκρατία μέσα στο πανεπιστήμιο είναι η ανάσα του. Είναι η δύναμη του πανεπιστημίου και της γνώσης, είναι αυτό που στηρίζει τη νέα γενιά και τους καθηγητές να δημιουργήσουν γνώση και να υποστηρίξουν την κοινωνία και την οικονομία της χώρας. Όμως αυτή η κυβέρνηση αντί να στέλνει καθηγητές στα πανεπιστήμια, έχει επιλέξει -με προσωπική επιλογή και της κας Υπουργού- να στέλνει ΜΑΤ και να ψεκάζουν χημικά μέσα σε αίθουσες διδασκαλίας αλλά και ασφαλίτες που στη Θεσσαλονίκη παρακολουθούν διδάσκοντες».

Απευθυνόμενος στην υπουργό, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Αναρωτιέμαι τι σας ενοχλεί η Σύγκλητος, γιατί θέλετε να αλλάξετε τον τρόπο διοίκησης; Σας ενοχλεί ότι συμμετέχουν οι Κοσμήτορες και οι πρόεδροι των τμημάτων στη Σύγκλητο και παίρνουν αποφάσεις; Σας ενοχλεί ότι υπάρχουν εκπρόσωποι των ερευνητών, των διοικητικών υπαλλήλων του εργαστηριακού  προσωπικού; Σας ενοχλεί ότι υπάρχουν εκπρόσωποι των φοιτητών; Τι ακριβώς είναι αυτό που σας ενοχλεί; Σας ενοχλεί η Δημοκρατία κ. Κεραμέως!».

Έπειτα, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στάθηκε στην παράλογη και ύποπτη απόφαση της ΝΔ με το άρθρο 296 «να καταργήσει τη διοίκηση του αγροκτήματος Πανεπιστημίου στην περιοχή του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκη αλλά και να καταργήσει τη διοίκηση του ταμείου διοίκησης και διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών. Το Περτούλι στα Τρίκαλα, έκτασης 33.000 στρεμμάτων, ο Ταξιάρχης Χαλκιδικής με αντίστοιχη έκταση, και όλα αυτά δε θα έχουν πλέον το ταμείο διοίκησης και διαχείρισης». Και συνέχισε λέγοντας πως «όπως είπε ο βουλευτής σας, κ.Οικονόμου σε τηλεοπτικό κανάλι που ήμασταν μαζί σήμερα το πρωί,  θέλετε να κάνετε επενδύσεις. Αναρωτιέμαι στα προστατευόμενα δάση στο Περτούλι και στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής και στο αγρόκτημα του ΑΠΘ τι επενδύσεις θέλετε να κάνετε; Τα φιλέτα των πανεπιστημίων θέλετε να τα κάνετε real estate. Μπράβο κα Κεραμέως. Έτσι αναδεικνύεται η γνώση, έτσι αναδεικνύεται η έρευνα, έτσι προχωράει το πανεπιστήμιο».

Τέλος, ο Σ.Φάμελλος κατέθεσε ανοιχτή επιστολή πολλών φορέων που αντιδρούν στη κατάργηση του φορέα διαχείρισης του αγροκτήματος του ΑΠΘ και επανέλαβε πως όλοι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τροπολογία και καλεί την κα Κεραμέως να την κάνει αποδεκτή τώρα.  Η τροπολογία αυτή καταργεί το κατάπτυστο άρθρο 296 που μπήκε από το παράθυρο χωρίς διαβούλευση και επαναφέρει το υφιστάμενο στάτους στη διοίκηση, στην προστασία, στην περιουσία και στην έρευνα στα πανεπιστημιακά δάση, στο αγρόκτημα του ΑΠΘ, και στις πανεπιστημιακές λέσχες του ΑΠΘ, του ΕΚΠΑ και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Θ. Φωτίου: Αντισυνταγματικό νομοσχέδιο που καταστρέφει το μέλλον των νέων

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια του σ/ν για την παιδεία, η Αν. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου, τόνισε τα εξής:

  • Οι βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν μόνοι τους για άλλη μια φορά ένα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο που είναι καταδικασμένο να μην εφαρμοστεί και που θα καταργήσει η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση  με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
  • Όσο πλησιάζει η πτώση της ΝΔ, τόσο  οξύτερη γίνεται η επίθεση σε λαϊκά συμφέροντα, τόσο πιο άοκνη η προσπάθεια να προλάβει η κυβέρνηση να εξοφλήσει τα γραμμάτια στους ολιγάρχες που την κρατούν στην εξουσία-μήπως καταφέρουν να τη σώσουν πάλι όπως το 2019.
  • Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ολοκληρώνει την τριλογία της ιδιωτικοποίησης του κοινωνικού κράτους υγεία-ασφάλιση-παιδεία που αν είναι καθολικό δημόσιο και δωρεάν είναι η μόνη ασπίδα προστασίας  όλων των πολιτών σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο με επάλληλες κρίσεις, δημοσιονομικές, υγειονομικές, κλιματικές, ενεργειακές. Η μόνη ασφάλεια και ελπίδα.
  • Είστε απομονωμένοι: Από τις 21 Συγκλήτους και την Επιτροπή των Πρυτάνεων που τον απορρίπτουν, απ΄όλες τις ομοσπονδίες πανεπιστημιακών και εργαζόμενων στα πανεπιστήμια της Ελλάδας.
  • Επιχειρείτε να καταργήσετε το Δημοκρατικό, Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο, κληρονομιά της μεταπολίτευσης. Ο νόμος πλαίσιο του 82 σήμανε την αναγέννηση  των ελληνικών πανεπιστημίων και το κατάφερε γιατί πέτυχε τη συναίνεση όλων. 
  • Εσείς δεν έχετε πρόθυμους για την υλοποίηση του πανεπιστημίου των μάνατζερ, του πανεπιστημίου της ασύδοτης επιχειρηματικότητας, των βιομηχανικών διδακτορικών, του πανεπιστημίου των νέων ερευνητών που θα είναι είλωτες, τελικά του πανεπιστημίου σούπερ μάρκετ-ιδιωτική εταιρεία. Αυτό ξέρετε να το διοικείτε με την πανεπιστημιακή αστυνομία, με την απειλή της διαγραφής ή λόγω υπέρβασης χρόνου σπουδών ( ν+2) ή συνδικαλιστικής δράσης. Έτσι, οι νέοι της χώρας ή θα αποκλείονται με τη βάση εισαγωγής ή θα «πετιούνται» έξω με όλα τα προηγούμενα.
  • Δεν είναι η πρώτη φορά που δέχεται τέτοια επίθεση το Δημόσιο Πανεπιστήμιο από τον νεοφιλελευθερισμό τα τελευταία 30 χρόνια. Όμως άντεξε. Αλλά και τώρα θα αντέξει.
  • Αυτός ο νόμος δε θα εφαρμοστεί. Σήμερα και αύριο απεργούν οι συνάδελφοι μου πανεπιστημιακοί και οι εργαζόμενοι που υπερασπίζονται το Δημόσιο Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο-την ελπίδα του λαού.

Δ. Χαρίτου: Το όραμα σας για το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι να μεταλλαχθεί από δημόσιο χώρο εκπαίδευσης και έρευνας σε ιδιωτικό χώρο

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου στην ομιλία του το απόγευμα της Τετάρτης 13 Ιουλίου στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση σημείωσε «με το νόμο πλαίσιο σε ποιες από τις πραγματικές ανάγκες της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της πανεπιστημιακής κοινότητας απαντάτε; Σε καμία απολύτως! Καλλιεργείτε μια στρεβλή εικόνα, για το δημόσιο πανεπιστήμιο προκειμένου να παρέμβετε  αυταρχικά.

Άκουσα τον κο πρωθυπουργό, για εσάς δεν ευθύνεται το στρεβλό παραγωγικό μοντέλο της χώρας, που δεν δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και δεν αξιοποιεί το υπάρχον επιστημονικό δυναμικό, αλλά ευθύνονται τα πανεπιστήμια που είναι δήθεν μακριά από τις ανάγκες της αγοράς εργασίας Για να δικαιολογήσετε με αυτόν τον τρόπο τις ρυθμίσεις που στοχεύουν στη μετάλλαξη του δημοσίου πανεπιστημίου και τη μετατροπή του σε προέκταση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.  Αντί η  επιχειρηματικότητα  να χρηματοδοτεί προγράμματα έρευνας  και καινοτομίας θα αντλεί από τα δημόσια πανεπιστήμια, που χρηματοδοτούνται από δημόσιους πόρους.

Για εσάς τα προγράμματα σπουδών ευθύνονται για το σοβαρό πρόβλημα της  επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων επιστημόνων, αποκρύπτοντας πως με αυτούς τους τίτλους σπουδών διαπρέπουν στο εξωτερικό οι απόφοιτοί τους.  Πως αλλιώς θα δικαιολογήσετε τις ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο που στοχεύουν στην πολυδιάσπαση των προγραμμάτων σπουδών σε πτυχία πολλών ταχυτήτων, την επαναφορά των ΤΕΙ ως τμήματα εφαρμοσμένων επιστημών με συνέπεια την υποβάθμιση του επιπέδου των σπουδών, τη μεγαλύτερη απαξίωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Γνωρίζοντας την αγωνία των νέων για απόκτηση μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών ως επιπλέον προσόν, με τις ρυθμίσεις που εισάγετε κλείνετε το δρόμο σε όσους δεν διαθέτουν πορτοφόλι. Αφού πλέον αυτά παύουν να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ακαδημαϊκής διαδικασίας, καταργούνται τα κοινωνικά κριτήρια που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μετατρέπονται σε κερδοφόρα επιχείρηση μιας ελίτ καθηγητών»

Ο βουλευτής Ροδόπης απευθυνόμενος στη υπουργό τόνισε «τα ωραία λόγια για την ποιοτική αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης ως πρώτο μάλιστα στόχο δεν έχουν καμία απολύτως αξία. Όταν κρατάτε σε υποχρηματοδότηση τα πανεπιστήμια, που ασφυκτιούν οικονομικά. Σας θυμίζω ότι επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν αυξηθεί κατά 1,2 δις. Και σήμερα με τη φιλοσοφία που διαπερνά το νομοσχέδιο ουσιαστικά τα ωθείτε να αναζητούν πόρους, από χορηγούς επιχειρηματικών συμφερόντων, προκειμένου να επιβιώσουν. Όταν τα έχετε υποστελεχωμένα από διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό. Εγκαταλείψατε τη ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την αυτόματη κάλυψη όσων κενών θέσεων ΔΕΠ δημιουργούνται. Ενώ με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ενθαρρύνετε τις ευέλικτες και ελαστικές μορφές εργασίας των διδασκόντων των ερευνητών και καταργείτε τη μονιμότητα των επίκουρων καθηγητών.  Πόσο ελκυστικό μπορεί να είναι ένα τέτοιο καθεστώς εργασίας για να προσελκύσει νέους επιστήμονες να επιστρέψουν στα πανεπιστήμια της χώρας;»

Στην συνέχεια της ομιλίας του ο βουλευτής σημείωσε «κυρίες και κύριοι, οι πραγματικές προθέσεις σας  για το δημόσιο Πανεπιστήμιο έγιναν εξ αρχής γνωστές. Αναγνωρίσατε τους τίτλους σπουδών αμφίβολης ποιότητας ιδιωτικών κολεγίων ως ισότιμα με τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων. Ενώ με την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής προκαλέσατε μία διαρκή αιμορραγία φοιτητών σε βάρος των περιφερειακών πανεπιστημίων  όπως του ΔΠΘ και σε όφελος των ιδιωτικών κολεγίων που τόσο αγαπάτε.

Τρία χρόνια τώρα δεν υλοποιείτε την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για την ίδρυση και λειτουργία των έξι νέων τμημάτων στο ΔΠΘ, που αναμένουν οι τοπικές κοινωνίες. Η ρύθμιση στο νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση χωρίς τη συμφωνεί γνώμη της Συγκλήτου να καταργεί πανεπιστημιακά τμήματα, επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Οφείλετε να γνωρίζετε ότι τα περιφερειακά πανεπιστήμια, όπως το ΔΠΘ, αποτελούν για τις τοπικές κοινωνίες πυλώνες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.

Κυρίες και κύριοι, εμάς δε μας ακούτε, ούτε τα άλλα κόμματα. Αφουγκραστείτε τουλάχιστον τι λένε τα ίδια τα πανεπιστήμια. 19 Σύγκλητοι σας ασκούν έντονη αλλά τεκμηριωμένη κριτική για το νομοσχέδιο, ενώ οι περισσότερες σας ζητούν να το αποσύρετε.  Εσείς κάνετε πως δεν ακούτε. Αντιλαμβάνεστε ότι για να αλώσετε το δημόσιο πανεπιστήμιο έχετε ένα ισχυρό ανάχωμα. Με τις ρυθμίσεις εκεί στοχεύετε, να σπάσετε τη ραχοκοκαλιά της δημοκρατικής διοίκησης των πανεπιστημίων. Να καταργήσετε την εκλογή των οργάνων διοίκησής τους. Να εγκαθιδρύσετε ένα υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης, με υπερεξουσίες στον πρύτανη και το συμβούλιο διοίκησης, χωρίς τη δημοκρατική εκπροσώπηση της ακαδημαϊκής κοινότητας στη λήψη των αποφάσεων, χωρίς καμία λογοδοσία, χωρίς δημοκρατικά αντίβαρα. Όπως σας λένε οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί ευνοείτε τις διαδικασίες της αδιαφάνειας και των συναλλαγών με τις επιλογές του νέου μοντέλου διοίκησης. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τον ορισμό μάνατζερ στα Πανεπιστήμια οι διοικήσεις τους θα προσομοιάζουν περισσότερο με διοικητικά συμβούλια ανώνυμων εταιρειών.

Αυτό είναι το όραμα σας για το δημόσιο πανεπιστήμιο, να μεταλλαχθεί από δημόσιο ενιαίο χώρο εκπαίδευσης και έρευνας σε ιδιωτικό χώρο όπου τμήματά του θα εκχωρούνται για ιδιωτικοποίηση;

Και ως γεωτεχνικός δε μπορώ να μην αναφερθώ στην προκλητική τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο άρθρο 296, όπου με σκανδαλώδη τρόπο καταργείτε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που διαχειρίζονται για δεκαετίες, τα δύο πανεπιστημιακά δάση του Περτουλίου και του Ταξιάρχη, το Αγρόκτημα της Γεωπονικής Σχολής όπως και την  πανεπιστημιακή λέσχη. Είστε αυτουργοί εγκλήματος σε βάρος της δημόσιας περιουσίας.  Με γέφυρα τη μεταφορά τους στην Επιτροπή Αξιοποίησης Περιουσίας του ΑΠΘ θα επωφεληθούν μέσω ΣΔΙΤ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με μπίζνες πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων, όπως βλέπουν ήδη το φως της δημοσιότητας τέτοια επιχειρησιακά σχέδια. Η οσμή του σκανδάλου είναι έντονη από τη φωτογραφική διάταξη της τροπολογίας. Γι’ αυτό σας καλώ να την αποσύρετε όπως ζητούν τα πανεπιστημιακά τμήματα των σχολών αυτών. Καταθέσαμε, άλλωστε, σχετική τροπολογία. Θα κριθείτε από τη στάση που θα κρατήσετε».

Ο βουλευτής ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας «κανένας νόμος – πλαίσιο, ακόμη και αν ψηφιστεί, δεν έχει καμία απολύτως τύχη αν δεν έχει την συναίνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας. Να σας θυμίσω τον Ν.815 ή τα άλλα δήθεν μεταρρυθμιστικά εγχειρήματα στην ανώτατη εκπαίδευση, όλα έμειναν στα χαρτιά. Άλλωστε πολύ σύντομα μία νέα προοδευτική κυβέρνηση θα οδηγήσει και αυτό το νομοθετικό έκτρωμα στα σκουπίδια της ιστορίας».​

Ρ. Χρηστίδου: Αριστεία είναι να υπερβαίνεις όρια που έχουν φτιαχτεί μόνο για ορισμένους

Η βουλεύτρια του Νότιου Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χρηστίδου μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο  «Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ»  ξεκίνησε την ομιλία της τονίζοντας ότι 21 Πανεπιστημιακές Συγκλήτους εξέδωσαν αποφάσεις αντίθεσης στο νομοσχέδιο και κάλεσαν σε κινητοποιήσεις εν μέσω καλοκαιριού, γεγονός που αποδεικνύει ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης για υπονόμευση του δημόσιου Πανεπιστημίου δεν θα είναι τόσο εύκολη, όσο φαντάζεται το Υπουργείο Παιδείας.

Η Ρ. Χρηστίδου τόνισε ότι οι διεθνείς επιτυχίες και η αναγνώριση των ελληνικών ΑΕΙ οφείλονται, σε μεγάλο βαθμό και στη δημοκρατική λειτουργία- αυτονομία τους, όσα δηλαδή βάζει στο στόχαστρο η κυβέρνηση με τα Συμβούλια Διοίκησης που επιχειρεί να επιβάλει εμπνεόμενη από εγχειρίδια διεύθυνσης επιχειρήσεων του 1950 και αγνοώντας ότι,  έκτοτε,  ακόμα και η θεωρία του management έχει προχωρήσει. «Κανένα σοβαρό πανεπιστήμιο του εξωτερικού δεν τολμά να αυτοπροβληθεί ως επιχειρηματικό πανεπιστήμιο», επεσήμανε η Βουλεύτρια, «γιατί θα γελάνε μαζί του και οι πανεπιστημιακές πέτρες όχι  μόνο του Χάρβαρντ αλλά εκατοντάδων ιδρυμάτων. Καταργείτε την ακαδημαϊκή αυτοδιοίκηση και θεσμοθετείτε όργανα στα οποία οι 5 από τους 11 θα είναι άσχετοι με την πραγματικότητα του ιδρύματος που θα διοικούν και αυτό το ονομάζετε ορθολογισμό!»

Η Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε, επίσης,  τις κάθετες διαφορές ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία, αναφορικά με την εκπαίδευση: «Για την Αριστερά η γνώση δεν είναι κληρονομικό δικαίωμα αλλά εργαλείο χειραφέτησης, χειρουργικό νυστέρι κριτικής σκέψης,  αυτό ακριβώς που τρομάζει και ανησυχεί τους ολιγάρχες που κινούν τα νήματα της κυβερνητικής πολιτικής. Αριστεία για μας είναι η υπέρβαση. Αριστεία για μας είναι να υπερβαίνεις τα όρια που σου βάζει το σύστημα (που εσείς εκπροσωπείτε), ένα σύστημα με προδιαγραφές  κατασκευασμένες ώστε να πληρούνται μόνο από ορισμένους. Και αυτή είναι και ο στρατηγικός  παράγοντας διαφοροποίησης μεταξύ των πραγματικών αρίστων και των δήθεν αρίστων».
__________

• Διαβάστε επίσης: Χρ. Γιαννούλης: Η Κεραμέως αναζητά κερκόπορτα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
__________

**Η δημοσίευση ενημερώνεται περιοδικά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)