to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:50 | 12.07.2022

Πολιτισμός

Κατατέθηκε η επίμαχη τροπολογία που "ματαίωσε" τη Μήδεια του Εθνικού

Εύλογες απορίες προκαλεί η χτεσινή (11/7/2022) κατάθεση της τροπολογίας για τα εκτός έδρας των εργαζομένων, μόλις λίγες μέρες μετά την ακύρωση της παράστασης της Παρασκευής στην Επίδαυρο. Και το ερώτημα είναι γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού επέλεξε την οδό της σύγκρουσης.


Μετά από μια εβδομάδα όξυνσης και ανταλλαγής ανακοινώσεων και αφού ακυρώθηκε η επιδαύρεια πρεμιέρα της "Μήδειας" του Μποστ από το Εθνικό Θέατρο το βράδυ της Παρασκευής λόγω της στάσης εργασίας των εργαζομένων, το Υπουργείο Πολιτισμού κατέθεσε τη Δευτέρα 11 Ιουλίου τροπολογία για τις εκτός έδρας μετακινήσεις των εργαζομένων των δύο κρατικών σκηνών, του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ.

Η τροπολογία κατατέθηκε σε συνεννόηση με την Γενική Γραμματεία Κοινοβουλευτικών Θεμάτων και τα συναρμόδια Υπουργεία και προβλέπει αναδρομική αύξηση (από 1η Ιουλίου 2022) της ημερήσιας αποζημίωσης και των εξόδων διανυκτέρευσης, όπως είχε συμφωνηθεί.

Αυτό που προκαλεί απορία είναι γιατί το Υπουργείο άφησε την κατάσταση να φτάσει στα άκρα, γιατί επιχείρησε, μέσω της διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου, να κηρύξει παράνομη τη στάση εργασίας των εργαζομένων, γιατί επιτέθηκε με σφοδρότητα στους εργαζόμενους, και με ακόμη μεγαλύτερο μένος στην αξιωματική αντιπολίτευση και στην τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σία Αναγνωστοπούλου, για να έρθει να καταθέσει τρεις μέρες μετά την επίμαχη τροπολογία επικαλούμενο μάλιστα τη συνέπειά του ως προς τις δεσμεύσεις του.

Το πρώτο ερώτημα είναι γιατί το ΥΠΠΟΑ επέλεξε με την τακτική του αυτή να υπονομεύσει τη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου δυναμιτίζοντας τις σχέσεις διευθυντή και εργαζομένων με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από το ΕΘ. Το δεύτερο, γιατί επέλεξε επίσης να εκθέσει τον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού, ο οποίος είχε μια άκαρπη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δύο σωματείων (ο κ. Γιατρομανωλάκης δεν έχει δικαίωμα κατάθεσης σχεδίων νόμου και τροπολογιών χωρίς την υπογραφή της υπουργού), αφού αρνήθηκε να δεσμευτεί γραπτώς για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Θυμίζουμε ότι στο Δελτίο Τύπου της 7ης Ιουλίου το ΥΠΠΟ επικαλούνταν ότι δεν μπορούσε να δεσμευτεί για τον ακριβή χρόνο που η τροπολογία θα ερχόταν στη Βουλή, κάτι που στη συνέχεια κατάφερε μέσα σε... δύο εργάσιμες. 

Ακόμη και στην ανακοίνωση το ΥΠΠΟΑ καλεί τα σωματεία και τον... ΣΥΡΙΖΑ (!) να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Κάτι που αποφεύγει πάντα η ίδια η υπουργός Πολιτισμού. 

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ:


«Κατατέθηκε η τροπολογία για τις μετακινήσεις εκτός έδρας των ηθοποιών των κρατικών σκηνών

Απολύτως συνεπές ως προς τις δεσμεύσεις του, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσε χθες, Δευτέρα 11 Ιουλίου, τροπολογία για τις μετακινήσεις εκτός έδρας των εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Η τροπολογία κατατέθηκε σε συνεννόηση με την Γενική Γραμματεία Κοινοβουλευτικών Θεμάτων και τα συναρμόδια Υπουργεία και προβλέπει την, από 1ης Ιουλίου 2022, αναδρομική αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης και των εξόδων διανυκτέρευσης, όπως είχε συμφωνηθεί. Η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού τήρησε στο απόλυτο τη δέσμευσή της. Καλούμε τα Σωματεία και τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην προκληθεί περαιτέρω ζημία στο Εθνικό Θέατρο, τον μεγαλύτερο θεατρικό οργανισμό της χώρας.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)