to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εκλογές σε ανοχύρωτη χώρα

Δυστυχώς για τη χώρα οι (παλαιοί και νέοι) νταβατζήδες πήραν τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων.


Οι εκλογές θα γίνουν το 2023, αλλά ο Μητσοτάκης κάνει προεκλογικές περιοδείες (στην Κομοτηνή, στην ανατολική Αττική κ.α.). Και κουστωδία υπουργών και βουλευτών μέσα σε 4 ημέρες περιοδεύει σε 5 νομούς (Εύβοια, Κιλκίς, Χαλκιδική, Λασίθι και Πρέβεζα).

Όσοι μένουν στα γραφεία τους το ρίχνουν στις απευθείας αναθέσεις (εξυπηρέτησης φίλων). Τόσο πολλές, που αναγκάστηκε ο πρόεδρος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) Γιώργος Καταπόδης να στείλει «απανταχούσα» σε όλη την κυβέρνηση και σε όλο το Δημόσιο, και να προειδοποιεί ότι «η διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού έχει εξαιρετικό χαρακτήρα» και επιτρέπεται να εφαρμόζεται μόνο περιοριστικώς. Κοινώς, ξεσαλώσατε και μαζευτείτε γιατί σας βλέπουν. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως τις 31 Οκτωβρίου 2021 τουλάχιστον 6,5 δισ. ευρώ δόθηκαν με απευθείας αναθέσεις. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2021 υπεγράφησαν περισσότερες από 7.400 δημόσιες συμβάσεις με διαπραγμάτευση, χωρίς τη δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, συνολικού προϋπολογισμού 748 εκατ. ευρώ (στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων).

Σήμερα εκκρεμούν κοντά στα 3 δισ. ευρώ για προμήθειες: από τις νέες ταυτότητες μέχρι τους ψηφιακούς μετρητές του ΔΕΔΔΗΕ. Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης πήγε στη Θράκη να δει τα Air Tractors (που δεν θέλει να αγοράσει η Πολεμική Αεροπορία, αλλά κάποιος άλλος θέλει να τα αγοράσουμε και έβαλε τον πρωθυπουργό να εξωραΐζει τα επιχειρησιακά τους δεδομένα, λέγοντας ότι κουβαλούν 3 τόνους νερό, ενώ κουβαλούν 1,5).

Δυστυχώς για τη χώρα οι (παλαιοί και νέοι) νταβατζήδες πήραν τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων. Ο ένας άκουγε ότι θα γίνουν εκλογές και έβγαλε ομολογιακό δάνειο, ενώ συνεχίζει να λέει ότι μοσχοπουλά σπίτια, βίλες και διαμερίσματα που δεν υπάρχουν ούτε στα σχέδια.  Άλλοι, όμως, που δεν έχουν πάρει αυτά που τους υποσχέθηκαν από το Ταμείο Ανάπτυξης του έκοψαν τον βήχα των εκλογών (ήταν, βλέπεις, και συμφοιτητές στο Χάρβαρντ).

Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, όπως θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες από τη στάση των Αμερικανών αλλά και των Τούρκων. Για πόσο άραγε οι Αμερικανοί θα ανέχονται όσους  Έλληνες εφοπλιστές (που όλοι γνωρίζουμε ποιον χρηματοδοτούν…) χρηματοδοτούν τον Πούτιν και το λαθρεμπόριό του; Και ποια εμπιστοσύνη μπορεί να υπάρχει στο δίδυμο Μητσοτάκη-Δένδια καθώς εισερχόμαστε σε μια περίοδο που θα τεθούν ξανά εθνικά θέματα;  Άλλοι απέδειξαν ότι ξέρουν να επιλύουν ζητήματα. Αντίθετα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αφήσει ανοχύρωτη τη χώρα και για τα 10 μίλια και για το τουρκικό γεωτρύπανο που θα βγει τον Αύγουστο και για το Κυπριακό.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)