to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τίτλος κτήσης: Πόσα χάνουν ο εργαζόμενος και το κράτος, πόσα κερδίζει ο εργοδότης

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της e-food ξαναθυμηθήκαμε την τεράστια απάτη σε βάρος του δημοσίου και του ασφαλιστικού συστήματος, την οποία έχει νομιμοποιήσει ο Χατζιδάκης με το Νόμο 4808/21 και τον χαρακτηρισμό των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες ως παρόχων, δηλαδή ως συνεργατών των πλατφορμών


Στους παρακάτω πίνακες φαίνεται το ποσό/σύμβαση τέτοιου τύπου που χάνει το ασφαλιστικό σύστημα, από την γενικεύμένη χρήση του τίτλου κτήσης όπως την θέσπισε ο ανεπάγγελτος, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των εταιρειών σε βάρος του δημοσίου. Αξίζει να αναφερθει στο σημείο αυτό ότι ειδικά για την ανωτέρω εταιρεία η αρμόδια διεύθυνση του ΕΦΚΑ σε σχετικό ερώτημα της, της είχε απαγορεύσει να χρησιμοποιεί τον τίτλο κτήσης γιατί η μορφή της εργασίας του διανομέα έχει τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης εργασίας.

Δείτε λοιπόν τους δύο πίνακες:
 

Από την σύγκριση των δύο πινάκων προκύπτουν τα παρακάτω:

1. Το κράτος χάνει 16,40% εισφορών ανά σύμβαση

2. Ο εργοδότης από  22,54% με σύμβαση μισθωτών υπηρεσιών, με τίτλο κτήσης ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ, εκτός από την καραμπινάτη εισφοροδιαφυγή, ο εργοδότης δεν «φέρει» οποιαδήποτε ευθύνη αν γίνει εργατικό ατύχημα.

3. Ο εργαζόμενος έχει μείωση των αποδοχών του κατά 6,16% λόγω αυξημένων εισφορών, από 14,12% με σύμβαση μισθωτών υπηρεσιών σε 20,28% με τίτλο κτήσης.

4. Πλήρης κατάργηση ειδικοτήτων άρα και αυτοδίκαιη κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων.

5. Το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη μετατρέπεται σε ανεξέλεγκτο δικαίωμα λύσης οποιασδήποτε στιγμής της «συνεργασίας» χωρίς φυσικά κανενα δικαίωμα από μεριάς  του αδύναμου μέρους ( εργαζόμενος με τον μανδύα συνεργάτη). Έτσι σε περίπτωση λύσης της Συνεργασίας δεν δικαιούται αποζημίωση απόλυσης. Επίσης καταργούνται de facto τα δώρα και τα επιδόματα ( χριστουγένων – πασχα – αδείας) που ισχύουν για όλο τον ιδιωτικό τομέα, όπως και όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (επιδόμα γάμου κλπ)

6. Ο εργαζόμενος που αμείβεται με τίτλο κτήσης θα λάβει λόγω μειωμένων εισφορών μικρότερη κύρια σύνταξη παρόλο που ως εργαζόμενος πληρώνει διπλάσια ποσοστά από ένα κανονικά ασφαλισμένο

7. Ο εργαζόμενος που αμείβεται με τίτλο κτήσης δεν θα δικαιούται επικουρική σύνταξη.

ΙΔΟΥ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΕΤΟΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Στις συμβάσεις που υπογράφονται μεταξύ πλατφορμών και των εργαζομένων (παρόχων) περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:

1. Σε ειδικό άρθρο αναφέρεται ότι: ο Συνεργάτης δεν δικαιούται οποιασδήποτε άλλης αμοιβής, προσαυξήσεως, παροχής, δαπάνης ή εξόδου που μπορεί να κάνει στα πλαίσια παροχής των Υπηρεσιών του προς την Εταιρία, περιλαμβανομένων και όλων των εξόδων που αφορούν στο μέσο μετακίνησής του (ενδεικτικά, έξοδα καυσίμων,συντήρησης, ασφάλειας κλπ),

ΣΧΟΛΙΟ: αυτό το άρθρο παραβιάζει το Νόμο 4611/19 που ορίζει ότι ο εργοδότης επιβαρύνεται με ένα ποσό στο 15% του κατώτατου μισθού ως δαπάνη της εταιρείας για έξοδα συντήρησης οχήματος.


2. Σε άλλο άρθρο αναφέρεται ρητά ότι: πέραν της συμφωνούμενης αμοιβής, ο Συνεργάτης δεν δικαιούται οποιασδήποτε άλλης αμοιβής ή αποζημίωσης, ούτε έχει οποιαδήποτε απαίτηση κατά της Εταιρείας αναφορικά με αποζημίωση αδείας, επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, άδεια ασθενείας, οφέλη συνταξιοδότησης, κοινωνική ασφάλιση, αποζημίωση εργασίας, επιδόματα ασθενείας ή ανικανότητας, επιδόματα ανεργίας ή άλλες παροχές εργαζομένου οποιουδήποτε είδους ή δαπάνες μετακίνησης και γενικά οποιαδήποτε έξοδα που αφορούν στην παροχή των Υπηρεσιών του. Αντίστοιχα, ο Συνεργάτης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τις φορολογικές του υποχρεώσεις και για την καταβολή των νόμιμων εισφορών κοινωνικής ασφάλισής του, στο βαθμό που η Εταιρεία δεν έχει νομική υποχρέωση να συμμετέχει στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισής του, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ελληνική νομοθεσία.

ΣΧΟΛΙΟ: στο παραπάνω: η απόδειξη της απόλυτης εκμετάλλευσης.

ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΕΙ Ο ΧΑΤΖΙΔΑΚΗΣ

Κλάδοι στους οποίους γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί ο τίτλος κτήσης

Με πρόσχημα την κερκόπορτα που άνοιξε όσον αφορά τους υπάλληλους των δημοσκοπικών εταιρειών και των διανομέων εστίασης, οι οποίοι ασφαλίζονται παράνομα  με τίτλο κτήσης για τις εργασίες που κάνουν, δημιουργείται μιας πρώτης τάξεως “ευκαιρία” επέκτασης του τίτλου κτήσης, έτσι σχεδιάζεται να εφαρμοστεί:

1. Στους υπαλλήλους των ασφαλιστικών εταιρειών όσον αφορά την παραγωγή ασφαλιστικών προγραμμάτων.

2. Εργαζόμενους μεταφορικών εταιρειών από τη στιγμή που έχει ήδη επιβληθεί στον τομέα του Delivery

3. Υπαλλήλους Τραπεζών ιδιαίτερα στην παροχή υπηρεσιών προϊόντων

4. Εργαζόμενους γενικά στην εστίαση.

5. Υπηρεσίες ηλεκτρονικών πωλήσεων

6. Νομικές και λογιστικές υπηρεσίες

7. Σε εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού και

8.  Σε εργαζόμενους στην προώθηση καλλυντικών προιόντων

Για πόσο καιρό ακόμα θα τους ανεχόμαστε να ποδοπατούν την αξιοπρέπεια της εργασίας;

Για πόσο καιρό ακόμα θα παρασιτούν σε βάρος των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος και του Κράτους;

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΕΦΕΛΟΥΔΗΣ, ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρ. Γ.Γραμματέας Υπουργείου Εργασίας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)