to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νάγκελ - Bundesbank: Nέα επίθεση στην ΕΚΤ για τα ομόλογα του Νότου

Ο Γερμανός τραπεζίτης αντιδρά στο σχέδιο για στήριξη των ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών


Νέα επίθεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφορικά με το προωθούμενο σχέδιο αγοράς ομολόγων των υπεχρεωμένων χωρών, εξαπέλυσε σήμερα Τρίτη, ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοαχίμ Νάγκελ.

Ο Γερμανός τραπεζίτης, υποστήριξε ότι οι διαφορές στις αποδόσεις των ομολόγων είναι «θεμελιωδώς δικαιολογημένες» μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο.

Η ΕΚΤ επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο αγοράς ομολόγων για να περιορίσει το κόστος δανεισμού για την Ιταλία, την Ελλάδα και άλλες χώρες στον νότο της ευρωζώνης, το οποίο αυξάνεται ταχύτερα από αυτό της Γερμανίας διευρύνοντας έτσι το spread.

«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές κάνουν τώρα μεγαλύτερη διαφοροποίηση μεταξύ των διαφορετικών κινδύνων, λόγω της αλλαγής των προοπτικών νομισματικής πολιτικής», υπογράμμισε ο Νάγκελ.

«Υποθέτω ότι αυτές οι εξελίξεις των τιμών είναι θεμελιωδώς δικαιολογημένες, εφόσον δεν υπάρχουν στοιχεία για το αντίθετο», πρόσθεσε.

Στις 21 Ιουλίου τα αποκαλυπτήρια
Η ΕΚΤ αναμένεται να αποκαλύψει το νέο εργαλείο στήριξης στις 21 Ιουλίου και να επιβάλει όρους όπως το χρέος μιας χώρας να θεωρείται βιώσιμο ή να συμμορφώνεται με τις οικονομικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Το κύριο επιχείρημά της είναι ότι τέτοια spread δεν δικαιολογούνται πάντα από τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη και ότι δημιουργούν «κατακερματισμό» – ή άνισες συνθήκες χρηματοδότησης στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ.

Σε έκτακτη συνεδρίαση στις 15 Ιουνίου, ο Νάγκελ είχε αντιταχθεί στο να ανακοινώσει η ΕΚΤ σχέδια για επιτάχυνση των εργασιών για το νέο εργαλείο, αν και έκτοτε έχει θέσει τους όρους που θα το έκαναν αποδεκτό από αυτόν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)