to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:41 | 11.07.2022

Πολιτική

Στη Βουλή η κατάρρευση των Δομών Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων λόγω διακοπής χρηματοδότησης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κατέθεσε ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Βίτσας, με θέμα: «Κατάρρευση των Δομών Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων λόγω διακοπής χρηματοδότησης»


Οι Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, που φιλοξενούν 1.856 παιδιά ηλικίας 12 έως 18 ετών, λειτουργούν υπό το «Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, 2021-2025». Στην παρούσα φάση, το πρόγραμμα καλύπτει την λειτουργία των δομών από 1η Φεβρουαρίου 2022 μέχρι 31 Ιανουαρίου 2023. Οι Αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Μετανάστευσης, που αφορούν την  χρηματοδότηση των Οργανώσεων που υλοποιούν το έργο, προβλέπει προκαταβολή 80% του προϋπολογισμού και την καταβολή του υπόλοιπου 20% πριν το τέλος της δράσης. Βάσει των αποφάσεων αυτών, οι Οργανώσεις προγραμματίζουν την λειτουργία των δομών, υπογράφουν συμβάσεις για τη σίτιση, ένδυση και άλλων προμηθειών για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών, και προσλαμβάνουν προσωπικό.

Ωστόσο, η Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου, δεν έχει καταβάλει την προκαταβολή από την 1η Φεβρουαρίου 2022, ως όφειλε, αλλά ούτε και κάποιο ελάχιστο τμήμα αυτής. Δηλαδή, όλες οι δομές λειτουργούν εδώ και 5 μήνες χωρίς καμία χρηματοδότηση και η φροντίδα των παιδιών έχει γίνει άκρως προβληματική. Οι συνέπειες αυτής της πολύμηνης καθυστέρησης είναι δραματικές, τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους εργαζόμενους που τα φροντίζουν, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, φροντιστές, μάγειρες κλπ. Εργαζόμενοι δέχονται εξώδικα έξωσης, παραιτούνται ή οδηγούνται σε αδιέξοδο λόγω της μη καταβολής των δεδουλευμένων τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σίτιση των παιδιών καταλήγει να εξασφαλίζεται χάρη στη γενναιοδωρία δωρητών, το χειμώνα η θέρμανση γίνεται πολυτέλεια όταν οι προμηθευτές πετρελαίου μένουν απλήρωτοι και σε αρκετές περιπτώσεις οι δομές αντιμετωπίζουν διακοπές ρεύματος και νερού. Αυτή η δραματική κατάσταση, παιδιών και εργαζόμενων, απειλεί πλέον με κατάρρευση όλη την προσπάθεια των τελευταίων ετών υπέρ των ασυνόδευτων ανήλικων, ενώ η περίθαλψή τους έχει τεθεί επισήμως ως εθνική προτεραιότητα.


O προϋπολογισμός του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Μετανάστευσης για τις δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων, ανέρχεται για το έτος 2022, σε 39.108.000 €, όπως αποτυπώνεται στο Τεύχος Β’ 5156/05.11.2021 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Παρά το γεγονός ότι το ποσό αυτό είναι προϋπολογισμένο για τη λειτουργία των Δομών Φιλοξενίας, η Διαχειριστική Αρχή δεν ανταποκρίθηκε μέχρι σήμερα στις υποχρεώσεις της, δηλαδή στην καταβολή του 80% το Φεβρουάριο. Πρόσφατα η Διαχειριστική Αρχή ανακοίνωσε στις οργανώσεις ότι προτίθεται να καταβάλει μόνο το 20% του προϋπολογισμού, ενώ έχει ήδη υλοποιηθεί το 45% του έργου, και αρνείται κάθε δέσμευση για το υπόλοιπο 60%, οφειλόμενο από 1η Φεβρουαρίου. Τα αίτια αυτής της μακρόχρονης καθυστέρησης παραμένουν ομιχλώδη και η έλλειψη δέσμευσης για τον χρονικό ορίζοντα της επίλυσης του προβλήματος επιβαρύνει αφόρητα την κατάσταση.


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί τον Υπουργό να απαντήσει:

-Ποιος είναι ο λόγος της μη έγκαιρης καταβολής της χρηματοδότησης των οργανώσεων που λειτουργούν τις Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων σε χρηματοδοτικό κενό εδώ και πέντε μήνες και πότε θα καταβληθεί το σύνολο της οφειλόμενης προκαταβολής του 80% του προϋπολογισμού λειτουργίας των δομών, στις οργανώσεις αυτές, η οποία καθυστερεί από 1η Φεβρουαρίου 2022;

-Ποια μέτρα αντιμετώπισης έλαβε η Κυβέρνηση, από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, για τις συνέπειες της παρατεταμένης καθυστέρησης χρηματοδότησης, και σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύει να προβεί, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση της φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων;

...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)