to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:25 | 10.07.2022

Κοινωνία

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Διυλιστήριο Ασπροπύργου για την δίωξη Βαμβουρέλλη

Την Τρίτη 12/7 εξετάζεται η προσφυγή του συνδικαλιστή Θεόφραστου Βαμβουρέλλη στην Επιθεώρηση Εργασίας. Το πρωί στις 8:00 πμ το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Διυλιστήριο Ασπροπύργου των ΕΛΠΕ, ενώ τη συγκέντρωση στηρίζουν μέχρι στιγμής με ανακοινώσεις τους το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας - ΠΟΕ και η Ομοσπονδία Σωματείων Μεταφορών Ελλάδος - ΟΣΜΕ.


Η δίωξη αγορά τον εργαζόμενο μηχανικό, υπέυθυνο τεχνικών έργων στα ΕΛΠΕ, Θεόφραστου Βαμβουρέλλη ο οποίος εγάζεται στα ΕΛΠΕ με σύμβαση δανεισμού από την ΕΚΟ-ΑΒΕΕ. Στον εργαζόμενο ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη στις 9 Μάρτη ουσιαστικά με πολιτικά-συνδικαλιστικά αίτια ενώ ως αφορμή η διοίκηση επικαλέστηκε συμβάν ασφαλείας. Μάλιστα από τις 9 Μαρτίου του αφαίρεσαν το αντικείμενο εργασίας από τις χωρίς αιτιολόγηση.

Ακολούθησε προφορική ανακοίνωση διακοπής της σύμβασης δανεισμού ως ποινής στις 9 Μάρτη και μάλιστα πριν ασκηθεί οποιαδήποτε πειθαρχική δίωξη, ενώ σχεδόν ένα μήνα μετά και συγκεκριμένα στις 31/3 ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη όταν εκλήθη ο κ. Βαμβουρέλλης σε απολογία.

Αποτέλεσμα της πειθαρχικής διαδικασίας η επιβολή ποινής 20 εργάσιμων ημερών προσωρινής απόλυσης δύο ημέρες πριν τη λήξη της σύμβασης δανεισμού στις 30/6 και αφού ο εργαζόμενος είχε προσφύγει στην επιθεώρηση εργασίας στις 14/6 για βλαπτική μεταβολή λόγω άρνησης παροχής εργασίας εκ μέρους της εταιρείας. Στην ποινή προσμετρήθηκε παράπτωμα που δεν είχε καταλογιστεί στην κλήση απολογίας  με αποτέλεσμα η τελικά διαμορφωμένη ποινή αντιβαίνει στην αρχή της αναλογικότητας ως προς τα υποτιθέμενα παραπτώματα.

Κάτι που δε πρέπει να μας ξενίζει καθόλου, λόγω της εκδικητικής φύσης της ιστορίας είναι ότι οι άλλοι δύο εμπλεκόμενοι στο υποτιθέμενο συμβάν ασφαλείας, με κύρια ευθύνη ως προς τα προσαπτόμενα πειθαρχικά παραπτώματα, κλήθηκαν σε μεν απολογία χωρίς να τους προσάπτεται παράπτωμα δε και ως εκ τούτου δεν έλαβαν κάποια ποινή.

Ως αποτέλεσμα αυτών των πρόδηλα αντεργατικών χειρισμών ανακοινώθηκε στον εργαζόμενο μαζί με την ποινή ότι δε θα ανανεωθεί η σύμβαση δανεισμού του. «Η δίωξή μου είναι απλά ένα στιγμιότυπο της αυταρχικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει η Διοίκηση απέναντι σε εργαζόμενους του Ομίλου εδώ και αρκετό καιρό, με διάφορους τρόπους» επισημαίνει ο Θ. Βαμβουρέλλης.

Προκαλούν έντονο προβληματισμό τα αίτια της κλήσης σε απολογία και της επιβολής ποινής και μάλιστα τόσου μεγέθους, δεδομένου ότι μόνο αυτός εγκλήθηκε πειθαρχικά για συγκεκριμένες Παραβάσεις του Εσωτερικού Κανονισμού Εργασίας της ΕΚΟ (ο οποίος είναι παρόμοιος με αυτόν της ΕΛΠΕ) όπως αυτές αναγράφονται στην κλήση και στην πειθαρχική απόφαση ως αιτιολογικό.

Στο τέλος Ιουνίου ο κ. Βαμβουρέλλης προχώρησε σε έφεση κατά της πειθαρχικής απόφασης στη Δευτεροβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή, ενώ είχε ήδη προσφύγει και στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Διαβάσε επίσης: «ΕΜΕΙΣ/ΑΡΚΙ: Όχι στις συνδικαλιστικές διώξεις»

Ερώτηση σχετικά με την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας από τη Διοίκηση των ΕΛΠΕ έχουν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ με πρωτοβουλία της Μ. Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και του Σ. Φάμελλου, τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας - «Στον Όμιλο «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ» (ΕΛΠΕ) έχουν πυκνώσει από την ανάληψη της νέας Διοίκησης το φθινόπωρο του 2019 και έπειτα, τα περιστατικά παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας και απαξίωσης των εργαζομένων»

Η Ανακοίνωση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας στο πλευρό του Alterthess

Σε συνέχεια της από 31/03/2022 ανακοίνωσης, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την άνευ προηγουμένου για τα ΕΛΠΕ, εκδικητική και απαράδεκτη απόφαση της διοίκησης της Εταιρείας να επιβάλει την εξοντωτική ποινή της προσωρινής απόλυσης διάρκειας 20 εργάσιμων ημερών σε συνάδελφο μηχανικό που εργάζεται στον όμιλο.

Η ποινή αυτή έρχεται σε συνέχεια της δόλιας και μεθοδευμένης πειθαρχικής δίωξης που εξαπέλυσε η διοίκηση των ΕΛΠΕ ενάντια στο συνάδελφο από τις αρχές του περασμένου Μάρτη και μετά, οπότε και του αφαίρεσε χωρίς αιτιολόγηση την άσκηση των καθηκόντων που προβλέπει η θέση του.

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ για να μεγιστοποιήσει την κερδοφορία της, ακολουθεί συνεπή αντεργατική πολιτική απέναντι στους εργαζόμενους του ομίλου, χρησιμοποιώντας όποια δυνατότητα της δίνει το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις: κρατάει σε ομηρεία τους εργολαβικούς συναδέλφους, με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις και μπλοκάκια, τους απολύει όποτε θέλει, αρνείται να υπογράψει συλλογική σύμβαση με το επιχειρησιακό σωματείο της ΑΣΠΡΟΦΟΣ, χρησιμοποιεί την αξιολόγηση ως μηχανισμό πειθάρχησης και εκδίωξης των εργαζομένων και υιοθετεί παρελκυστικές τακτικές όπως η αφαίρεση του αντικειμένου εργασίας, η εκβιαστική μετακίνηση σε άλλες θέσεις και η άσκηση πειθαρχικών διώξεων κατά εργαζομένων του ομίλου.

Η «φυσιολογική» λειτουργία της «απελευθερωμένης» αγοράς ενέργειας που νομοθέτησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και οι κυρώσεις των ΝΑΤΟ και ΕΕ στον πόλεμό τους με τη Ρωσία εκτοξεύουν τις τιμές της ενέργειας μαζί με τα κέρδη των ενεργειακών Ομίλων  στραγγίζοντας το λαϊκό εισόδημα.

Σε αυτήν την περίοδο τα ΕΛΠΕ, κορυφαίος εγχώριος ενεργειακός όμιλος και παραγωγός ενέργειας αποσπά υπερκέρδη, εκμεταλλευόμενος  και τα μεγάλα περιθώρια κέρδους στον κλάδο της διύλισης, στις πλάτες του λαϊκού καταναλωτή ενώ την ίδια ώρα στρέφονται ενάντια στους εργαζόμενούς του προκειμένου να αυξήσει την εκμετάλλευσή τους

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ κόπτεται δήθεν για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων μόνο προσχηματικά προκειμένου να τρομοκρατεί τους εργαζόμενους όταν την ίδια ώρα οι ελλείψεις σε προσωπικό στη Συντήρηση και σε άλλα τμήματα είναι τραγικές και αναγκάζονται συνάδελφοι να δουλεύουν επαναλαμβανόμενα 12ωρα, ιδιαίτερα στην Ελευσίνα. Δεν ξεχνάμε το τραγικό δυστύχημα του 2015 με τους 4 νεκρούς.

Την ίδια ώρα η διοίκηση των ΕΛΠΕ συστηματικά απαξιώνει τις εγκαταστάσεις του ομίλου, σε βάρος της ασφάλειας των εγκαταστάσεων και κατ΄ επέκταση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, προς όφελος της δικής της κερδοφορίας αλλά και των εταιρειών των εργολάβων της.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στηρίζει το συνάδελφο που έχει προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας. Καλούμε τη διοίκηση των ΕΛΠΕ να ανακαλέσει άμεσα την πειθαρχική δίωξη κατά του συναδέλφου και να τον αποκαταστήσει στη θέση που προβλέπει η Σύμβαση εργασίας του.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Τρίτη12/7/2022, ημέρα εξέτασης της προσφυγής του συναδέλφου στην Επιθεώρηση Εργασίας, στις 8:00 πμ έξω από το Διυλιστήριο Ασπροπύργου των ΕΛΠΕ με τρίωρη στάση εργασίας από τις 8:00 μέχρι τις 11:00.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)