to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:46 | 10.07.2022

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Αλλάζει το κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - Βατερλώ Μητσοτάκη στο ευρωκοινοβούλιο

"Με ρωτάγανε τί τύπος είναι αυτός ο Μητσοτάκης οι ευρωβουλευτές και μάλιστα αρκετοί που δεν είχαν σχέση με την Αριστερά, γιατί έπαθαν σοκ από την επιθετικότητα, την αλαζονεία, το τουπέ του" είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας "στο Κόκκινο" με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.


Ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δήλωσε: "Ο κ. Μητσοτάκης λανσάρεται στο εσωτερικό σαν να έχει πάρει την αντιπροσωπεία Μακρόν στην Ελλάδα αλλά στο Ευρωκοινοβούλιο είδαν έναν Όρμπαν τον Βαλκανίων! Μάλιστα, τη διαφορά στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των πολιτικών ομάδων την έκανε ο εκπρόσωπος του Μακρόν! Όλοι κάναμε κριτική, αλλά ο κ. Ασμάνι από την ευρωομάδα Renew Europe σφράγισε αυτό το Βατερλώ του Μητσοτάκη -με έμφαση στην ελευθερία του Τύπου και το ζήτημα των επαναπροωθήσεων".

"Εκεί φάνηκε ότι η σχέση του πολιτικού φιλελευθερισμού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι τόση όση έχει ο Φάντης με το ρετσινόλαδο", τόνισε χαρακτηριστικά. "Και μάλιστα, επειδή στο ευρωκοινοβούλιο δεν υπάρχει λίστα Πέτσα, όταν του απαντούσα ο σκηνοθέτης έδειχνε τον κ. Μητσοτάκη να στριφογυρίζει στην καρέκλα του σαν τον Αθανάσιο Διάκο στη σούβλα! Φυσικά δεν το έπαιξαν τα συστημικά κανάλια", συμπλήρωσε.

Ο Δημ. Παπαδημούλης επισήμανε πως "η παρουσία του στο Ε/Κ του έκανε ζημιά, ήταν ο ορισμός του αυτογκόλ. και αυτό φάνηκε και στη δευτερολογία του και στη συνέντευξη Τύπου που ήταν και αγενής και ξέσπασε σε δημοσιογράφο του Euractiv".

"Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έζησε ένα τριήμερο Βατερλώ, πρώτα στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά με την ήττα του απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, και αμέσως μετά με τη δημοσκόπηση MRB, που έφερε πολύ κακά μαντάτα για τη ΝΔ", υπογράμμισε στη συνέχεια.

Ερωτηθείς για τον χρόνο των εκλογών ο Δημ. Παπαδημούλης απάντησε: "Κανείς βέβαια δεν τον πιστεύει για τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας, ούτε οι υπουργοί του. Τις τελικές του αποφάσεις για τις εκλογές θα τις πάρει πάντως μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Σε κάθε περίπτωση για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο σχεδιασμός προχωρά. Πρωτιά στις εκλογές και προοδευτική διακυβέρνηση, τίποτα λιγότερο. Δεν έχουμε το δικαίωμα να αποτύχουμε σε αυτό τον στόχο. ".

"Ως αρχές Σεπτέμβρη οφείλουμε να παρουσιάσουμε ένα εύληπτο, πειστικό κυβερνητικό πρόγραμμα τετραετίας. Το ρεκόρ ακρίβειας στην Ελλάδα, ο μεγαλύτερος πληθωρισμός σε όλη την ευρωζώνη, το όργιο κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας, όσο περνάει ο καιρός βαραίνουν το κλίμα απέναντι στη ΝΔ. Η αντιΣΥΡΙΖΑ καραμέλα έχει λιώσει και το αντιΝΔ κλίμα είναι πια ισχυρότερο", είπε και προσέθεσε: "Πάντως, δεν πρέπει να υποτιμάμε τη δύναμη του αντιπάλου, αλλά να χτίζουμε αξιοπιστία και πρόσθετες συμμαχίες".

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για την κριτική και του Κ. Μητσοτάκη στο δημοψήφισμα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είπε: "Χάρη σε αυτό το 62% μόνοι μας κόντρα σε όλους καταφέραμε να απενεργοποιήσουμε τη βόμβα Σόιμπλε για Grexit και παρά τον οδυνηρό συμβιβασμό με το τρίτο μνημόνιο, καταφέραμε τρία χρόνια μετά να βγάλουμε την Ελλάδα από τα μνημόνια και αφήσαμε 37 δισ. ευρώ μαξιλάρι και μια σοβαρή ελάφρυνση του χρέους. Αν ήταν έντιμος πρωθυπουργός, θα περίμενα να πει ένα ευχαριστώ στον Τσίπρα, αλλιώς τώρα δεν θα μπορούσαν να σταθούν τα δημόσια οικονομικά, σε τόσο δύσκολες συνθήκες".

"Δημοσιονομικά περιθώρια μεγάλα δεν έχει αλλά νομίζω ότι θα ξύσει τον πάτο του βαρελιού", απάντησε ερωτηθείς σχετικά με το αν θα επιχειρήσει να δώσει κι άλλα επιδόματα η κυβέρνηση. "Επειδή κερδοσκοπεί και το κράτος από τα ακριβά καύσιμα και τον φόρο που βάζει στην τσέπη του, μπορεί ένα μέρος να προσπαθήσει να το πουλήσει ως φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Επιπλέον αναμένονται έσοδα από τουρισμό. Βέβαια όλα είναι συνάρτηση και του πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αν πάει ως το τέλος της χρόνιας θα έρθει ένας πολύ δύσκολος χειμώνας. Γι' αυτό και ο κ. Μητσοτάκης τα έχει χαμένα με την ημερομηνία των εκλογών. Πάντως η φθορά του είναι μη αντιστρέψιμη και νομίζω ότι βρίσκεται σε βέρτιγκο στρατηγικής. Δεν θέλει να αφήσει την χρυσή κουτάλα της εξουσίας -είναι και πολλά τα λεφτά που περιμένουμε από την ΕΕ- αλλά η φθορά του δεν του αφήνει πολλά περιθώρια", είπε.

Ο Δημ. Παπαδημούλης υπογράμμισε: "Το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην περιμένουμε απλώς τη φθορά της ΝΔ και μακριά από τη θεωρία του ώριμου φρούτου να κάνουμε τα πάντα καλύτερα και να πείσουμε περισσότερους και περισσότερο. Προσπαθούν να μας εμφανίσουν ως επικίνδυνους και άσχετους, αλλά μπορούμε να αποδείξουμε με το πρόγραμμά μας, χωρίς πολλά 'θα', ότι θα κυβερνήσουμε καλύτερα και ότι η παράταση της σημερινής κυβέρνησης είναι επιζήμια για τη χώρα. Ας τάξουμε και λιγότερα, αρκεί να μπορέσουμε να κερδίσουμε ξανά την αξιοπιστία μας".

"Το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει, πρέπει όμως να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε διαρκώς την επικοινωνία μας με τον κόσμο -όχι μόνο λέγοντας, αλλά και ακούγοντας. Πρέπει να λέμε ότι είμαστε κόμμα της Αριστεράς, με ριζοσπάστικούς στόχους και όραμα για την κοινωνία -σοσιαλισμός με δημοκρατία- αλλά με πρόγραμμα διακυβέρνησης, πολύ συγκεκριμένο γιατί είμαστε ρεαλιστές. Δεν υποσχόμαστε τον παράδεισο, αλλά υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε την κόλαση. Μπορούμε να κερδίσουμε πολλούς ανθρώπους στη μάχη αυτή. Υπάρχει πολύς κόσμος που μπορούμε να τον πείσουμε να μας ψηφίσει, αλλά και να πάει να ψηφίσει. Ειδικά με τη νεολαία πρέπει να καταπολεμήσουμε την επικίνδυνη προπαγάνδα της αποχής. Γιατί το σύστημα θα εφαρμόσει το δόγμα "όλοι ίδιοι είναι" για όσους δεν μπορέσει να πείσει να στηρίξουν τη ΝΔ. Όμως, πρέπει να το κάνουμε με ευθύνη και προσοχή γιατί με την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει. Δυστυχώς έχουμε ρεκόρ σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων σε όλη τη Δυτική Ευρώπη με την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη", τόνισε ακόμη.

Τέλος, ερωτηθείς για το κλίμα στις Βρυξέλλες όσον αφορά στην εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής: "Έχει αρχίσει να δυναμώνει το αίτημα για ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, αλλά δυστυχώς ο Πούτιν έχει λειτουργήσει ως ο μεγάλος στρατολόγος του ΝΑΤΟ μέχρις στιγμή, και η ΕΕ έχει σπρωχθεί σε ρόλο ουραγού των ΗΠΑ. Κινδυνεύουμε να μπούμε πολύ βαθιά όχι μόνο σε μια κούρσα εξοπλισμών, αλλά και σε έναν πολύ βαθύ ψυχροπολεμικό διπολισμό -με εμάς στην αγκαλιά των ΗΠΑ και τη Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)