to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πολιτική σταθερότητα με καθαρή νίκη και προοδευτική κυβέρνηση

Στην Κουμουνδούρου δεν πείθονται από τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη για εξάντληση της 4ετίας ούτε εφησυχάζουν


Τι άλλαξε μέσα σε λίγες ημέρες κι ενώ υπουργοί και βουλευτές έχουν ήδη ριχτεί στη μάχη του σταυρού ο πρωθυπουργός, μαδώντας τη μαργαρίτα, όπως λένε χαρακτηριστικά στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., επιλέγει ξανά το πέταλο που γράφει «εκλογές στο τέλος της τετραετίας»;

Πρώτα και κύρια, πρέπει να λάβουμε ως δεδομένο ότι οι επικοινωνιολόγοι και οι δημοσκόποι του εισηγούνται εκλογές… χθες. Και υπ’ αυτήν την έννοια, προειδοποιούν ότι οι κάλπες το 2023 μπορεί να οδηγήσουν σε σφοδρή ήττα. Στον τρέχοντα πολιτικό χρόνο η φθορά που σημειώνει η κυβέρνηση της Ν.Δ. και η αξιοπιστία του ίδιου του Κ. Μητσοτάκη είναι σημαντικές και συνεχιζόμενες. Οι εξαμηνιαίες τάσεις που δημοσίευσε η MRB επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές, με ένα κρίσιμο στοιχείο να προκαλεί ενδιαφέρον και μεγάλη ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο.

Στην ερώτηση ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε να κερδίσει τις εκλογές έστω και με μία ψήφο, το 40,5% των ερωτηθέντων απαντά η Ν.Δ. και το 37,3% ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. (διαφορά -3,2%). Με λίγα λόγια, η πλειονότητα των πολιτών θα ενοχληθεί περισσότερο αν κερδίσει τις εκλογές η Ν.Δ. παρά ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στις τάσεις του Δεκεμβρίου του 2021 ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έστω και με μία ψήφο ενοχλούσε το 40,2% των ερωτηθέντων, ενώ ενδεχόμενη νίκη της Ν.Δ. το 39,8% των ερωτηθέντων. Αντίστοιχη τάση σημειώνει και η ψαλίδα στην πρόθεση ψήφου, όπου η Ν.Δ. καταγράφεται κάτω από το 30%, χάνοντας έδαφος την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κλείνει τη διαφορά.  Άλλες δημοσκοπήσεις καταγράφουν διαφορά ακόμα και στις 5 μονάδες. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προηγείται στις ηλικίες 17-24 (5,6%) και στις ηλικίες 25-34 (6,9%).

Ν.Δ.: 63% αρνητικές γνώμες για Υγεία, εργασία

Στην έρευνα της Alco, η κυβέρνηση καταγράφει αρνητικές επιδόσεις σε όλα σχεδόν τα ποιοτικά στοιχεία, ακόμα και στα πεδία που θεωρούνται ευνοϊκά για τη Ν.Δ. και συνθέτουν το αφήγημΆ της. Το 45% την κρίνει αρνητικά στην εξωτερική πολιτική, το 47% την κρίνει αρνητικά στο μεταναστευτικό, το 41% την κρίνει αρνητικά στις επενδύσεις και το 70% στον τομέα της εγκληματικότητας. Συντριπτική είναι η αποδοκιμασία στην Υγεία με 63% αρνητικές γνώμες, στην Παιδεία με 55%, στην εργασία 63%, στην αντιμετώπιση της ακρίβειας 79%. Η εικόνα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού θρυμματίζονται καθημερινά. Το ράπισμα από όλες τις πολιτικές πτέρυγες -πλην Βέμπερ και ΕΛΚ- στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου ο  Έλληνας πρωθυπουργός αντιμετωπίστηκε σαν ηγέτης προβληματικής δημοκρατίας λόγω της κατάστασης στον Τύπο, στη Δικαιοσύνη, στο προσφυγικό και στη διαχείριση της πανδημίας, μετά το φιάσκο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, έπληξε σοβαρά την επικοινωνιακή εικόνα του δήθεν αξιόπιστου Ευρωπαίου ηγέτη. Η διαχειριστική ανεπάρκεια στην οικονομία, όπου ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 13%, πρώτη φορά μετά τη διακυβέρνηση του πατρός Μητσοτάκη το 1993, στα μέτρα-«ασπιρίνες» για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, γκρέμισε το επιχείρημα των καλών τεχνοκρατών. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η αδιαφανής και ανεπαρκής διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.  Όπως αποκάλυψε η μελέτη του ΕΝΑ, μέχρι το τέλος Μαρτίου είχαν δαπανηθεί μόλις 307 εκατ. ευρώ από τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν εισπραχθεί από την Ε.Ε., ενώ και το δεύτερο τρίμηνο οι πληρωμές που έγιναν ήταν ελάχιστες. Μπορεί το οικονομικό επιτελείο να επαίρεται για πρωταθλητισμό στην εκτέλεση των κονδυλίων του Ταμείου, η πραγματικότητα όμως το διαψεύδει. Ξανά.

Τσίπρας: Να φύγουν πριν η βλάβη για την κοινωνία γίνει ανήκεστος

Στην Κουμουνδούρου δεν πείθονται από τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού ούτε εφησυχάζουν. Αντίθετα, οι διαδικασίες συγκρότησης ψηφοδελτίων επιταχύνονται, οι εξορμήσεις και οι ανοιχτές εκδηλώσεις υποδοχής νέων μελών συνεχίζονται, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας πυκνώνει το πρόγραμμα των περιοδειών του. Την Παρασκευή βρέθηκε στην Σάμο και στην Ικαρία, ενώ την Τρίτη θα μιλήσει σε μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση στο Περιστέρι, που μπορεί να θεωρηθεί η πρώτη προεκλογική ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αναρωτιέμαι αν υπάρχει έστω ένας πολίτης που να πιστεύει ότι έτσι, με τέτοιο έλλειμμα σοβαρότητας και ευθύνης, μπορεί να αντιμετωπιστεί το πλεόνασμα των πολλαπλών κρίσεων» σημείωσε από το συνέδριο του Economist, επαναλαμβάνοντας από τη Σάμο και την Ικαρία το αίτημα για εκλογές: «Ήρθε η ώρα να φύγει πριν η βλάβη γίνει ανήκεστος για την ελληνική κοινωνία».

ΤΣΙΠΡΑΣ

Σε παράγοντα αστάθειας μετατρέπεται ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε ο ίδιος να βάλει τη χώρα σε προεκλογική περίοδο. Οι διαψεύσεις των διαρροών που το Μαξίμου έκανε στον Τύπο και των βουλευτών που ανακοίνωναν ημερομηνίες εκλογών τον Σεπτέμβριο δεν μπορούν να μεταβάλουν το κλίμα. Επιλέγει, άραγε, ο πρωθυπουργός με ευθύνη του το επόμενο, τουλάχιστον, επτάμηνο, με έναν de facto βαρύ χειμώνα, με ακρίβεια, με ενεργειακή φτώχεια και με αβεβαιότητα στα ελληνοτουρκικά, να κυλήσει σε ρυθμούς προεκλογικής έντασης; Εμπλουτισμένης μάλιστα με ειδικά δικαστήρια άνευ αντικειμένου κατά πολιτικών αντιπάλων και ενώ το σκάνδαλο Novartis ανοίγει ξανά;

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: ο μόνος σίγουρος δρόμος για πολιτική σταθερότητα είναι σταθερή προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη, κάτι το οποίο διασφαλίζει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Από την άλλη, ο σχεδιασμός Μητσοτάκη για μακρά περίοδο αστάθειας με υπηρεσιακή κυβέρνηση, δεύτερες, ακόμα και τρίτες εκλογές φανερώνει ηττοπάθεια, πανικό, μα κυρίως φέρνει αστάθεια και αβεβαιότητα στην κοινωνία.

Εκτός αν επιβεβαιωθούν σενάρια που ξαναβγαίνουν από το συρτάρι για αλλαγή του εκλογικού νόμου, για δεύτερη φορά σε μία θητεία, βλέποντας ότι ούτε η ενισχυμένη αναλογική που ψήφισε η Ν.Δ. διασφαλίζει εκλογική νίκη. Θα επιλέξει να εργαλειοποιήσει σε τέτοιο βαθμό τους θεσμούς, το σύνταγμα και τη δημοκρατία; Αν ναι, κανείς δεν αποκλείει ότι η μεθόδευση θα γυρίσει μπούμερανγκ και θα ανοίξει τον δρόμο για καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Η κυβέρνηση ενορχηστρώνει την αστάθεια και την ένταση, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό στον ρόλο του μαέστρου. Το ερώτημα βέβαια είναι αν η ορχήστρα, που μέρα με τη μέρα ξεκουρδίζεται, θα συνεχίσει να παίζει όσο το πλοίο βουλιάζει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)